Gratis bijles taal en rekenen voor instromers Deltion

Zwolle – Gediplomeerde vmbo-ers die zwak scoren op Nederlands of wiskunde kunnen in de weken voor de zomervakantie bijspijkerlessen volgen bij het Deltion College in Zwolle. De eisen voor deze vakken in het mbo worden steeds hoger. Deltion verwacht dat de lessen helpen voorkomen dat instromers in het eerste jaar vastlopen.

In 2010 stelde de overheid voor alle onderwijssoorten referentieniveaus vast voor de Nederlandse taal en rekenen. Recentelijk berichtte de onderwijsinspectie dat ondanks alle inspanningen er nog geen structurele afname van de achterstanden is te zien. Veel scholen in Nederland worstelen met het optuigen van de juiste maatregelen om de gestelde niveaus te behalen. ‘Gevolg is, dat leerlingen in het vmbo wel hun diploma halen maar een jaar later het tempo in het mbo niet kunnen bijbenen’, aldus Karin Hol, opleidingsmanager bij Deltion.

‘In overleg met het Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ) hebben we besloten de handschoen op te pakken. Alle doorstromers naar het Deltion mbo krijgen vrijblijvend bijlessen aangeboden. Hiermee kunnen zwakke taal- en rekenleerlingen alsnog snel op het gewenste niveau komen. Dat is misschien even doorbijten, maar dan zit je volgend schooljaar een stuk rustiger in de schoolbanken.’

De lessen starten kort na de vmbo examenuitslagen en eindigen voor de zomervakantie. Deelnemers volgen per vak twee ochtenden in de week les en op vrijdag zijn ze vrij. Karin Hol: ‘Voor het rooster hebben onze planners rekening gehouden met bijbanen en het sociale leven van de jongeren.’ Mocht een deelnemer het niveau niet hebben behaald, dan zijn er in de laatste twee weken van de zomervakantie inhaallessen. ‘In principe bieden we de lessen kosteloos aan, maar we vragen een inleg van € 50,-. De deelnemer krijgt de inleg terug als er daadwerkelijk is deelgenomen tot het einde. We hoeven niet te verdienen op deze bijlessen, Deltion ziet het als haar maatschappelijke plicht om de jongeren een goede start te geven.’

Geïnteresseerden kunnen zich laten informeren en aanmelden tijdens de Deltion informatieavond van 4 juni of via www.deltion.nl.

Artikel delen:

Reageer