Mevrouw T.J. Willems-Thien wordt 100 jaar

Zwolle – Mevrouw T.J. Willems-Thien is afgelopen zondag eerste pinksterdag 100 jaar geworden. Burgemeester Henk Jan Meijer bracht mevrouw Willems vrijdagmiddag een bezoek om haar persoonlijk te feliciteren. De 100-jarige kreeg een mooie keramieken schaal opgevuld met bonbons.

01-06-2012_mw_willems-thien_100_jaar_03.jpg

Mevrouw Theodora(Dora) Willems is geboren op 27 mei 1912 in Utrecht als oudste dochter van Jo Thien en Berendina Wolf. Later zouden nog een zusje en twee broers het gezin compleet maken. In 1914 verhuisde het gezin naar Zaandam waar haar vader ander werk had gevonden op een meelfabriek. Het gezin woonde daar circa 18 jaar om vervolgens te verkassen naar Deventer in verband met het werk van haar vader.

01-06-2012_mw_willems-thien_100_jaar_01.jpg

01-06-2012_mw_willems-thien_100_jaar_02.jpg

 

Dora ging hier werken bij een filiaal van V&D. Het was hier dat Dora verkering kreeg met slager Anton Willems waarmee ze vervolgens in 1935 in het huwelijk trad. Ze gingen wonen boven de slagerij op de Worp in Deventer. In 1936 werd hun eerste dochter geboren die nog twee zusjes (’42 en ’44) en twee broertjes (’46 en ’50) zou krijgen. Dora was veel in de keuken te vinden en haar kookkunst werd door ieder zeer op prijs gesteld. Deze liefhebberij voor koken werd zeker ook meegegeven aan haar twee zoons.

Als lid van de buurtvereniging de Worp sloegen Dora en Anton het jaarlijkse buurtfeest in de Buitensocieteit nooit over en de afterparty (dat woord bestond toen nog niet) duurde tot in de vroege uurtjes. Heel veel ander vertier was er overigens ook niet. Het was hard werken in die jaren en het was zeker ook geen vetpot. Vakanties waren

over het algemeen toen nog van korte duur en werden doorgebracht in Nederland en meestal werd alles per fiets gedaan. De eerste buitenlandse vakantie was in 1958 naar Bardolino in Italie, en wel een hele week. De kinderen bleven thuis onder het toezicht van Oma. In 1962 werd het eerste autootje, een vw-kever, aangeschaft en vanaf toen werd de vakantie jaarlijks in het buitenland gehouden.

Na de pensionering van Anton verhuisde het echtpaar in 1971 van de Worp naar de Voorstad in Deventer. Er werd veel gefietst, gewandeld en getoerd met de auto. Tot

groot verdriet van Dora overleed Anton plotseling in 1987 en in 1990 haar oudste zoon.

Vanaf die tijd ging haar gezondheid achteruit maar ze hield zich kranig. Er werden veel boeken gelezen, iets wat ze haar hele leven al had gedaan en er was veel bezoek van kinderen, 9 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen. Steeds slechter ter been verhuisde ze naar een verzorgingshuis in Wijhe en nog later naar verpleeghuis de Wezenlanden in Zwolle.

Artikel delen:

Reageer