Meer supermarkten open op zondag

Zwolle – De landelijke Winkeltijdenwet maakt het mogelijk dat er elke zondagmiddag/avond van 16.00 uur één levensmiddelenwinkel per 15.000 inwoners open kan zijn via een ontheffing. In Zwolle geldt één per 30.000 inwoners. Op dit moment heeft één supermarkt in Zwolle een vergunning om zondagmiddag open te zijn.

Een aantal supermarkten in Zwolle hebben grote belangstelling voor openstelling op zondag. In de vorm van een opinienota legde het college maandagavond tijdens het Raadsplein drie opties voor aan de raad. De raad wordt gevraagd een voorkeur uit te spreken voor één van deze opties. De desbetreffende optie zal dan worden uitgewerkt.

Optie 1: geen wijziging in de huidige Zwolse Winkeltijdenverordening
Optie 2: schrappen van ontheffingsmogelijkheden
Optie 3: aanpassen van de Winkeltijdenverordening conform de landelijke richtlijn van 1:15.000.

Als inspreker heeft zich gemeld dhr. Henk Smid filiaalmanager Jumbo Supermarkt Assendorperstraat. Dhr. Smid stelt dat er veel behoefte is bij de klanten om op zondag boodschappen te kunnen doen. Het is ook goed voor de werkgelegenheid. Het liefst zou hij zien dat, net als in een aantal andere steden, Zwolle de toeristische status krijgt, zodat alle winkels op zondag open kunnen zijn. Zolang dat niet het geval is pleit hij voor optie 3. Na de inspraak komen de fracties aan het woord. Over het algemeen waarderen zij de wijze waarop het college deze kwestie aan de raad voorlegt. Iedereen is het er over eens dat de huidige situatie onbevredigend is. Met name de overlast bij de Spar supermarkt in Wipstrik is een doorn in het oog. Daarnaast is er sprake van concurrentievervalsing.

De meeste fracties zijn voorstander van optie drie. Hierbij kunnen in Zwolle totaal acht levensmiddelenwinkels open zijn op zondagmiddag. Het is hierbij wel belangrijk om te kiezen voor een zo’n eerlijk mogelijke toekenning. Hierbij worden aspecten genoemd als goede verspreiding over de stad, niet alleen grote winkels en verdeling over verschillende supermarkt formules. Bij loting heeft iedereen evenveel kans, maar heeft ook veel nadelen. En een systeem met rouleren heeft als nadeel dat er onduidelijkheid is voor de klant.

Wethouder De Heer geeft aan dat wethouder Piek in gesprek is over de beperking van de overlast rond de Spar in Wipstrik. Uit de enquête die is gehouden in het kader van de Flaneeravonden komt naar voren dat er behoefte is aan zondagopenstelling. Wat handhaving betreft kan de gemeente bij overtreding van de winkeltijdenwet een dwangsom opleggen. De conclusie van de bespreking is dat er zich een politieke meerderheid aftekent voor optie drie. Het college zal spoedig het onderwerp verder uitwerken tot een concreet voorstel aan de raad. Hierin zal ook worden ingegaan op de nog openstaande kwesties.

Artikel delen:
Reacties 24
 1. Hmmmz dan hoop ik niet dat ze bij de andere supermarkten ook de hoofdprijs gaan vragen…Is prijzig winkelen anders!


  Maak melding

 2. Wettelijk en landelijk per 15k inwoners 1 supermarkt open en in Zwolle per 30k??! Waarom willen ze hier toch steeds op alles beknibbelen..?


  Maak melding

 3. Laat het aan de supermarkten/winkels zelf over, van de gekke dat we anno 2012 onze vrijheid nog beperken met deze Middeleeuwse toestanden.


  Maak melding

 4. idd, de spar in de wipstrik is volgensmij nog duurder dan een albert hein en hier ben je dan afhankelijk van als je op zondag de boodschappen moet doen en dan sta je nog in de rij ook…


  Maak melding

 5. wie MOET er op zondag boodschappen doen, de winkels zijn open van 08.00 uur tot 20.00 of 21.00 uur dan heeft iedereen toch tijd genoeg om in 6 dagen zijn boodschappen te doen.


  Maak melding

 6. Niet dat ik het moet, ik WIL op Zondag boodschappen kunnen doen, omdat het kan en makkelijk is en ik niet afhankelijk wil zijnvan sjacheraars die misbruik maken van de openingstijdmogelijkheden door hoge prijzen te hanteren en omdat dit ook in andere steden al jaren gebruikelijk is.  Maak melding

 7. Volgens mij heeft zwolle genoeg inwoners om nu al meerdere supermarkten op zondag open te laten zijn. Zie niet wat het probleem is om daar over bezig te zijn. besteed de tijd liever aan wat nuttigers


  Maak melding

 8. Zou ook zeggen: Opengooien die boel. Probleem is dus te weinig vergunningen en hoe verdeel je die op een eerlijke manier.
  Ook eens met Sander. Zondagssluiting is niet meer van deze tijd.


  Maak melding

 9. Optie 2 komt het beste uit.
  Lekker op zondagochtend boodschappen doen, scheelt op zaterdag een boel gestress.

  Laat de winkels het lekker zelf bepalen of ze wel of niet open zijn, dan kan de consument ook lekker zelf bepalen wanneer ze boodschappen doen.
  vrijheid is blijheid.  Maak melding

 10. Bericht door Ans, op 2 juni 2012 om 08:40

  wie MOET er op zondag boodschappen doen, de winkels zijn open van 08.00 uur tot 20.00 of 21.00 uur dan heeft iedereen toch tijd genoeg om in 6 dagen zijn boodschappen te doen.

  Nee, absoluut niet, ik wil ontspannen boodschappen doen, doordeweeks heb ik amper tijd en zaterdag is een drukke dag. Ik wil graag zelf bepalen hoe, wat en wanneer.  Maak melding

 11. Bericht door merij, op 2 juni 2012 om 12:26
  heerlijk vers brood op zondag

  Helaas werken de bakkers nog niet van zaterdag op zondag. Dat wordt honger lijden voor je op zondag.


  Maak melding

 12. het lijkt wel of je alleen op zondag rustig kan shoppen, de foto’s van de super op zondag bewijzen anders, een lange rij om binnen te komen, dus rustig is anders, als je rustig boodschappen wil doen bij de super probeer het eens tussen 18.00 en 19.00 uur dat bevalt mij prima geen rij voor de kassa, geen jengelende kinderen, lekker ontspannen mijn boodschappen doen


  Maak melding

 13. als je rustig boodschappen wil doen bij de super probeer het eens tussen 18.00 en 19.00 uur dat bevalt mij prima geen rij voor de kassa

  Dan ben ik net thuis en beginnen we aan het avondeten.  Maak melding

 14. Ik snap het ook niet. In Deventer zijn de supermarkten wel open en Zwolle is nog wel de hoofdstad van Overijssel. Zwolle loopt wel erg achter.


  Maak melding

 15. Bericht door derrie, op 3 juni 2012 om 20:15
  Ik snap het ook niet. In Deventer zijn de supermarkten wel open en Zwolle is nog wel de hoofdstad van Overijssel. Zwolle loopt wel erg achter.

  Dat komt omdat een groep mensen nog steeds voor anderen willen bepalen wat een rustdag is. En wat er vooral NIET gedaan mag worden op die rustdag.  Maak melding

 16. Bericht door ans, op 2 juni 2012 om 19:56
  het lijkt wel of je alleen op zondag rustig kan shoppen, de foto’s van de super op zondag bewijzen anders, een lange rij om binnen te komen, dus rustig is anders, als je rustig boodschappen wil doen bij de super probeer het eens tussen 18.00 en 19.00 uur dat bevalt mij prima geen rij voor de kassa, geen jengelende kinderen, lekker ontspannen mijn boodschappen doen

  Dat is bij de enige super die open is, zijn er meer en (veel) eerder open dan wordt het vanzelf rustiger.

  Laat de supermarkten zelf bepalen of ze open willen zijn en hoe laat.  Maak melding

Reageer