Annerose Bijkerk en Eiline Wessels winnen Vertelparel

Zwolle – Stichting Een school vol van verhalen heeft zaterdag 2 juni de landelijke vertelprijs uitgereikt aan een leerling uit het primair- en het voortgezet onderwijs. De eerste Vertelparel voor de beste jeugdverteller van Nederland werd op zaterdagmiddag 2 juni uitgereikt aan Annerose Bijkerk uit Zwolle (primair onderwijs) en Eline Wessels uit Rijssen (voortgezet onderwijs).  

vertelparel_2012_-_uitreiking.jpg
Foto: John Beumer

Aan de finale om de landelijke vertelprijs deden kinderen uit heel Nederland mee die op hun school de beste verteller zijn en daarvoor al de Gouden Vertelpas kregen uitgereikt.  De wedstrijd om de Vertelparel werd georganiseerd vanwege het vijfjarig jubileum van de Stichting Een school vol van verhalen. Annerose Bijkerk van OBS De Krullevaar en Eline Wessels van Scholengemeenschap De Reggesteyn kregen zaterdagmiddag, op het Waterval Vertelfestival in Zwolle, na een spannende finale de landelijke Vertelparel uitgereikt. Daarmee verdienden zij hét grootste compliment dat je kunt krijgen als jeugdverteller.

De jury bestond uit Marco Holmer van De Vertelacademie, Gottfrid van Eck van de landelijke Stichting Vertellen en Karen White, jeugdprogrammeur van Odeon De Spiegel Theaters. Behalve‘de Vertelparel’ en de bijbehorende grote eer kregen de leerlingen, dankzij de bijdragen van een groot aantal vertellers en landelijke vertelorganisaties verhalenboe­ken, vrijkaartjes voor voorstellingen en workshops om nog betere vertellers te worden.

Alle vertelleerlingen vertelden sprookjes van Grimm, omdat 2012 het jaar is van 200 jaar Grimmverhalen.

Annerose en Eline kregen de Vertelparel uitgereikt door de Verteller van het jaar Raymond den Boestert (tevens directeur van De Vertelacademie).

Vijf jaar geleden werd de allereerste Gouden Vertelpas uitgereikt op OBS De Krullevaar in Zwolle door Charlotte Dematons, illustratrice van het nieuwe boek Sprookjes van Grimm. De Gouden Vertelpas is een prijs voor de beste ‘vertelleerling’ van de school, een leerling die zich een meester toont in het vertellen!

O.B.S. De Krullevaar werd een jaar later de eerste ‘Een school vol van verhalen’ in Nederland. Door de toenmalige directie van de school, Willem Vroom en John Beumer, werd de Stichting Een school vol van verhalen opgericht. Een stichting met als doel het vertellen te bevorderen in het Nederlandse onderwijs en dan vooral het vertellen door leerlingen zèlf. Om geïnteresseerde scholen hierbij te ondersteunen werd, onder leiding van Stan Fritschy, het Projectbureau Een school vol van verhalen in het leven geroepen. Vanaf dat moment groeide de Zwolse stichting uit tot een landelijke organisatie. Dit resulteerde onder andere in de tweede Een school vol van verhalen, Het Schateiland in Gouda. Het werkgebied werd uitgebreid naar het voortgezet onderwijs, waaronder de Zwolse Van der Capellen scholengemeenschap. En in Zwolle, Lelystad, Den Haag, Gouda, Wijhe en Rijssen werden veertien Gouden Vertelpassen uitgereikt. Nu, vijf jaar na de oprichting vierde de stichting haar jubileum met de uitreiking van de nationale Vertelparel.

Artikel delen:

Reageer