Bert Dijkink schildert reconstructie Agnietenklooster

Zwolle – Afgelopen zaterdag vond in de Grote of St. Michaelskerk, de eerste conferentie over de Moderne Devotie plaats. Onder het thema ‘Postmoderne devotie: navolging en gemeenschap’ legden tal van sprekers een verbinding tussen het heden en zo’n zeshonderd jaar geleden. Eën van de stellingen was: “de Nederlandse samenleving snakt naar gemeenschap zoals Thomas a Kempis daarover schreef.

pb250180.jpg

"Samenleven verkruimelt tot naast elkaar leven. Ons land hunkert naar gezamenlijkheid. Dat blijkt weer uit hoeveel Nederlanders straks naar de wedstrijden van Oranje kijken." Deze bekende moderne devoot, Thomas a Kempis (1380-1472), woonde een groot deel van zijn leven in Zwolle in het Agnietenklooster op de Agnietenberg (of Nemelerberg) Dit klooster was samen met het klooster Windesheim de bakermat van de Moderne Devotie die vanuit Deventer en Zwolle invloed kreeg in een groot deel van West Europa. Van het Agnietenklooster is echter na de Reformatie geen steen meer overeind gebleven, slechts de begraafplaats Bergklooster herinnert nog aan deze belangrijke plek. Reden voor illustrator Bert Dijkink van de Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle om op basis van de persoonlijke aantekeningen uit de kroniek van Thomas a Kempis een geschilderde reconstructie te maken van “het klooster op de berg”.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Bert Dijkink schildert reconstructie Agnietenklooster”

  1. Er zijn in Zwolle al veel te veel historische bouwwerken gesloopt. gelukkig is van het klooster van Windeheim de kerk (voormalige kloosterbrouwerij) nog behouden gebleven.

Reacties zijn gesloten.