Prokkelen bij Deltion en in de IJsseltoren

Zwolle – Vorig jaar organiseerden zowel Deltion als ABN AMRO Foundation een prokkelstage voor cliënten van Frion. Frion ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking. Vanwege het succes en de inspiratie die dit voor alle partijen opleverde, doen zij opnieuw mee tijdens de prokkeldagen. Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking, en iemand zonder. Het doel is elkaar ontmoeten, elkaar beter leren kennen en elkaars mogelijkheden ontdekken en daarnaast de integratie en participatie van mensen met een (verstandelijke) beperking verbeteren.

Ieder mens is uniek, maakt zelf bepaalde keuzes en heeft kansen en mogelijkheden om wel of niet iets te doen. Frion wil samen met de cliënt mogelijkheden en kansen optimaal benutten. De prokkelende organisaties ervaren dat mensen met een verstandelijke beperking deel uit maken van de samenleving en deze verrijken. Ze bieden cliënten van Frion de mogelijkheid om daadwerkelijk mee te doen. Zo werken de cliënten echt mee in de IJsseltoren. Het gaat dan om werkzaamheden bij receptie, in de catering en bij gebouwservices. Bij SCG Eekeringe hebben 20 leerlingen activiteiten voorbereid waar cliënten uit kunnen kiezen. Bijvoorbeeld samen wraps, cup cakes, fruit smoothie, broodje gezond of soep maken. Of slingers maken die op het plein van de Frion-locatie de Slinger aan de Meidoornstraat worden opgehangen. Maar ook genieten tijdens een manicurebehandeling. Daarnaast kan de deelnemer meedoen aan verschillende spelletjes zoals vingervoetbal en blikgooien.

Bij Deltion kunnen cliënten meelopen die bijvoorbeeld altijd al dromen van de baas zijn, werken in een echte werkplaats, een fitness les geven of steward zijn in een vliegtuig. Dit gebeurt op de afdelingen van de opleidingsmanager, de bouw, de luchtvaartdienstverlening en sport en bewegen.

Prokkelen

Voor 2012 zijn de Prokkeldagen donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 juni. Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting. Een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking, en iemand zonder. Dat kan tussen twee mensen zijn, maar ook in een groep. Iedereen kan mee doen en het kan overal plaatsvinden; in buurten, bedrijven, en (zorg)instellingen, met woningcorporaties, met fondsen, bij een speeltuinvereniging of op een (kinder)boerderij. Het kan van alles zijn; samen werken, schilderen, sporten, discussiëren, musiceren, plezier maken en genieten. Prokkels zijn soms kleine gebeurtenissen met een groot effect. Prokkels kunnen ook nieuwe inzichten brengen.

Artikel delen:

Reageer