Onderzoek naar realisatie pontje Kijk in de Vegt

Zwolle – In de plannen voor het Nationaal Landschap IJsseldelta en Ruimte voor de Vecht wordt de wens beschreven een fietspontje in de vaart te brengen ter hoogte van Kijk in de Vegt, waar de Vecht in het Zwarte Water stroomt. Het zou een prachtige recreatieve verbinding vormen tussen de Vechtstreek en de IJsseldelta en voor Zwollenaren een mooi zomerse route mogelijk maken langs het Zwarte Water en de Vecht. Een aantrekkelijk ommetje voor Zwolle, maar ook voor Hasselt.

kijk_in_de_vecht.jpg
Tekening: Gemeente Zwolle

In de afgelopen jaren zijn de mogelijkheden verkend. Eerst door een groep studenten van Saxion Hogescholen die gekeken hebben naar de realisatie. Daarvoor hebben ze een vergelijking gemaakt met andere pontjes in de buurt. De conclusie was dat de aanleg waarschijnlijk mogelijk is, maar dat de exploitatie jaarlijks een tekort zou laten zien. Studenten van Windesheim hebben zich al eens geworpen op een mooi milieuvriendelijk ontwerp voor het fietspontje. Daarna is aan Gerard Hendrix en Wytze Kuijper (van bureau HX en ZOOOW!) gevraagd te kijken of aanleg mogelijk is en wat de investeringen dan zijn. Ze hebben verschillende alternatieven bekeken en uiteindelijk kwam als optie naar voren om over te steken over het Zwarte Water tegenover de Henrieke Hoeve in Genne-Overwaters, door de Streng en af te meren bij het Schotbalkenloodsje (bij de Gennegerzijl). Op deze manier is het geen korte oversteek, maar een aantrekkelijke vaartocht.

De gemeente Zwolle wil nu eerst onderzoeken of een kostenneutrale exploitatie mogelijk is. Gerard Hendrix van bureau HX heeft daarvoor contact met de bewoners in de buurt. Met hen en met de organisaties die verantwoordelijk zijn voor water en natuur worden nog nadere afspraken gemaakt. Daarnaast wordt ook gesproken met buurtverenigingen, werkgelegenheidstrajecten, bootliefhebbers en recreatiedeskundigen om te komen tot een duurzame exploitatie van het pontje Kijk in de Vegt. Halen we de zomer van 2013? In ieder geval wel 2014, zo verwacht Gerard.

Ideeën

Voor vragen, suggesties of ideeën: neem gerust contact op met Gerard Hendrix: gerardhendrix@hx.nl of telefoon 06 2538 3075.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Is wel een heel ingewikkelde overzetting. Je kan bij dat haventje gewoon rechtuit en je bent aan de overkant. Maar waarom gemakkelijk doen als het ook moeilijk kan?


    Maak melding

  2. Mooie tocht, zal echter door toeristen worden gebruikt. Een kortere, snellere oversteek leidt er waarschijnlijk toe dat meer Hasselters een met de fiets naar Zwolle gaan. Daardoor grotere omzet en dat lijkt mij verstandiger.


    Maak melding

Reageer