Senioren nemen levensboek in ontvangst

Zwolle – Vier Zwolse senioren ontvangen donderdagmiddag 14 juni hun levensboek. De boeken, met daarin hun levensverhaal, zijn geschreven door zes middelbare scholieren van de Zwolse Thorbecke Scholengemeenschap. Het levensboekenproject is een initiatief van Vrijwilligerscentrale Zwolle.

Dit project slaat twee vliegen in één klap: de scholieren vullen hun maatschappelijke stage-uren op een zinvolle manier en de ouderen krijgen hun belevenissen op papier. Voor henzelf of voor hun kinderen. Tien weken lang gingen de scholieren wekelijks bij de ouderen op bezoek. Vrijwilligerscentrale Zwolle bekijkt of er een vervolg mogelijk is op het levensboekenproject, zegt Marlies van Beek, consulent steunpunt vrijwilligerswerk. Het idee voor het project kwam uit Den Haag, waar iets vergelijkbaars is gedaan. „Daar waren het volwassenen die ouderen interviewden. Wij zagen kansen in combinatie met de Maatschappelijke Stage en zijn één van de eersten die scholieren erbij betrokken hebben.”

Match

Het project was een uitdagende klus. Niet alleen voor de jongeren, ook voor Vrijwilligerscentrale Zwolle. “We hebben veel energie gestoken in het matchen van jongere en oudere. Het is van belang dat het klikt, want de oudere deelt heel wat persoonlijke informatie met de jonge interviewer.”

Senioren

De senioren werden gevonden via Steunpunt Informele Zorg, onderdeel van Vrijwilligerscentrale Zwolle. Steunpunt Informele Zorg staat klaar voor mensen met behoefte aan advies en praktische ondersteuning op het gebied van informele zorg. Dat kunnen zorgvragers zijn, mantelzorgers of vrijwilligers. Dit project voorziet onder meer in de behoefte van senioren om onder de (jonge) mensen te zijn.

Vervolg

Op 14 juni is de uitreiking van de vier eerste levensboeken, daarna volgt een evaluatie van de pilot. Mogelijk gaat Vrijwilligerscentrale Zwolle in een vervolg met andere partijen samenwerken.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer