Gezelligheid met Allotria bij Muziek in de Tent

Zwolle – Zondagmiddag trad de Zwolse Bigband Allotria op bij het maandelijkse muziekevenement Muziek in de Tent op het Assendorperplein. Op een gezellig plein vermaakte de Zwolse band het publiek met hun repertoire.

allotria_2.jpg

Er wordt hardnekkig beweerd dat Bigband Allotria uit Zwolle de oudste bigband van Nederland is. Want al in de dertiger jaren van de vorige eeuw bestond Allotria als dansorkest, met blazers en strijkers. De typische Allotria-sound is in de wijde omgeving van Zwolle beroemd. Begin jaren 70 moest de Jazz de aandacht delen met nieuwe muziek: funk, soul, rock, pop en alles wat daarna komt. Ook de bigband maakte in die jaren uitstapjes naar die populaire muziekstijlen. Toch komt Allotria steeds weer terug bij de roots van het big band idioom gebleven en is nog steeds een plek waar jong talent zich verder ontwikkelt!

allotria_1.jpg

allotria_4.jpg

allotria_5.jpg
Via Lees verder meer foto’s…

De laatste jaren wordt, naast de meer reguliere concerten, gewerkt met diverse solisten, ensembles en groepen. Zo waren er cross-overs met het Zwols symfonie Orkest (2002) en het Zwols Vocaal Ensemble (2003; REQUIEM van Nils Lindberg voor koor en bigband) en concerten met Opgezwolle, Denise Jannah, Erwin Nijhof, Erikah Karst, Peter van Soest, Fay Lovski en Margareth van Munster.

allotria_3.jpg

Zeker in de jaren zestig waren goede big band arrangementen zeldzaam. Dat kun je je voorstellen als je bedenkt dat LP’s van de nieuwe Amerikaanse muziek zelfs schaars waren. Als gevolg daarvan was Allotria altijd in de weer met arrangeurs. In de eerste jaren duiken de namen Jaap Hofland en Henk van de Veen steeds op. Later volgen meer en minder bekende namen van arrangeurs en muzikanten: Bert Paige, Gert van de Veen, Hennie Ostmann, Henk Heijink, Jilt Jansma, Herman Trompetter, Peter van Soest, Jan Wicher Bunschoten, Rik Elings, Henk Meutgeert, Henri Gerrits en Hein Jan van Vilsteren.

De huidige bandleider is Herman Nijkamp. Hij is een gevestigde naam in Jazzland en vooral bekend als trompettist. Daarnaast zingt hij fantastisch en bespeelt hij zo’n beetje alle instrumenten die in een bigband gangbaar zijn.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)