15e IJsselfestival Excelsior Westenholte

Zwolle – Op zaterdag 23 juni 2012 organiseert Muziekvereniging “Excelsior” Westenholte voor de 15e keer het IJsselfestival te Zwolle (Westenholte). Het festival is bedoeld voor harmonie-, fanfare- en brassbandorkesten, op alle niveaus en vanuit alle geledingen. Zowel opstaporkesten (C), jeugdorkesten (B) als senior(A-)orkesten kunnen deelnemen. Het festival is in een vernieuwd muzikaal jasje gestoken met uitdagende elementen voor elk deelnemend orkest.

Voor de 15e editie van het IJsselfestival is gekozen hier een thema aan mee te geven. Voor 2012 wordt dit het thema ‘Licht’, omdat “Excelsior” een ‘nieuw licht’ willen laten schijnen op het festival. Voor de deelnemers aan het middagprogramma staat het elk orkest vrij de uitwerking van het thema toe te passen. Voor de A-orkesten is het niet verplicht het thema toe te passen. Wel dienen zij minimaal één muzieknummer op eigen niveau (=divisie) te kiezen uit het repertoire van de componist Leon Vliex. Voor zowel de A-orkesten als voor de jeugd (B- en C-orkesten) wordt een dagprijs ter beschikking gesteld voor ‘het beste’ orkest, te beoordelen door de jury. Daarnaast wordt voor de jeugd een ‘originaliteitsprijs’ uitgereikt aan het orkest dat de mooiste, indrukwekkendste en meest creatieve interpretatie heeft laten zien op het thema van het festival.

De belangstelling voor deelname is groot. Maar liefst 3 C-, 7 B- en 7 A-orkesten zullen deze dag strijden om de wisselbeker. Naast diverse Zwolse verenigingen (Brassband David, Kunst Na Arbeid Ittersum, De Bazuin Zwolle en natuurlijk gastvereniging “Excelsior), zullen ook verenigingen uit omliggende plaatsen aan het IJsselfestival deelnemen. (Excelsior Zalk, Euphonia Wilsum, Crescendo Ommen, Stedelijke Harderwijk, Crescendo Voorthuizen, Soli Deo Gloria Ommen, Broederband Nieuwleusen, Brassband Greide-Brass Spannum (Fr.))

Het IJsselfestival gaat met de 3 C-orkesten om 11.30 uur van start met aansluitend om 12.15 uur het programma voor de B-orkesten. Voor dit middagprogramma wordt geen entree gevraagd. Het avondprogramma start om 18.00 uur en hierin treden alle 7 A-orkesten voor het voetlicht. De entree voor het avondprogramma bedraagt € 5,–. Het jurylid voor deze – lange – dag is componist Leon Vliex. ’s Avonds sluit Jan Bosveld aan om de A-orkesten te jureren.

Graag verwelkomen Excelsior u bij het 15e IJsselfestival op zaterdag 23 juni 2012 in Het Anker in Westenholte.

Artikel delen:

Reageer