“60% kan zijn fiets niet kwijt op station Zwolle”

Zwolle – 60% van de fietsers bij het station kan zijn fiets niet altijd kwijt in de fietsenstalling rondom station Zwolle. Dat is de conclusie uit een enquête van ROOD, jong in de SP. Deze enquête is het vervolg op het onderzoek over het tekort aan fietsenstalling bij het station dat ROOD eind 2011 presenteerde. Maandagavond presenteerde ROOD haar bevindingen aan de gemeenteraad. Vooral de stallingen aan de Oosterlaan bieden te weinig ruimte voor alle fietsen.

De Zwolse SP-jongeren hebben eind 2011 verantwoordelijk wethouder De Heer (VVD) een rapport aangeboden waarin beschreven staat dat er voor 900 fietsen geen stalling aanwezig is op het station. Wethouder de Heer heeft hierna 400 fietsenrekken laten plaatsen aan de Westerlaan. Celine van het Burg van ROOD Zwolle zegt er het volgende over: ‘Fijn dat de wethouder meteen actie heeft ondernomen, maar hij lost het probleem niet op. Aan de Westerlaan is het probleem het minst groot. De Oosterlaan, daar struikel je over de fietsen, laat hem daar de andere 500 stallingen neerzetten die hard nodig zijn.’ De actievoerders gaan door totdat het probleem is opgelost. Ook zijn ze van mening dat de gemeente de fietsen die niet in de rekken staan, niet af moet voeren zolang er niet genoeg plek is om je fiets te stallen. Mensen moeten nu € 10 betalen als ze de afgevoerde fiets bij de AFAC op moeten halen, terwijl ze geen mogelijkheid hebben om hun fiets fatsoenlijk te parkeren. Onder de noemer ‘FietsieFoetsie’ zet ROOD de strijd in Zwolle door totdat wethouder de Heer de rotzooi echt heeft opgelost.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Hier moet inderdaad echt wat aan gedaan worden, het is elke ochtend weer raak.
  Een plekje vinden is onmogelijk, wel staan er een boel spookfietsen op het station. Er moet een systeem bedacht worden om deze spookfietsen weg te halen zonder de mensen die dagelijks met de trein gaan te hinderen.


  Maak melding

 2. Bij het lezen van de kop van het artikel dacht ik even dat er een tekort aan plaatsen was van 60%! Dat valt gelukkig wel mee: 60% van de fietsparkeerders heeft wel eens meegemaakt dat zij geen plaats konden vinden.
  Feit is wel dat het de fietser in Zwolle niet gemakkelijk wordt gemaakt te parkeren. Bij het station, in de binnenstad, maar ook bij WC-Zwolle-Zuid lopen de irritaties soms hoog op.


  Maak melding

 3. Liever investeert men 50 miljoen (wellicht meer) in een parkeergarage en nodeloze bruggen voor een paar honderd automobilisten. Met een paar miljoen kun je heel veel fietsparkeerplekken creeren. Het probleem van foutgestalde fietsen los je daarmee niet direct op (sommige fietsers blijven nu eenmaal lui), maar je kunt er in ieder geval wel tegen optreden.
  Maar ja, het “fietsstad” willen zijn met de mond belijden en er dan ook proiriteit aan geven zijn twee heel verschillende dingen.


  Maak melding

 4. Aan de Westerlaan is helemaal geen probleem. In het inhammetje, in de rekken bovenop en hoe verder je van t station af komt: er is altijd plek zat. Het is dus aan die kant niet: er is geen plek, maar: “ik vind dat mijn fiets per se het dichtste bij moet staan, en dat kan niet altijd, dus dan zeur ik gewoon dat er geen plek is”.


  Maak melding

Reageer