Start revitalisatie eerste monumentale passiefhuizen

Zwolle – Dinsdagmiddag heeft Wethouder Erik Dannenberg, samen met bewoner de heer Kamphof, het eerste toekomstige passief huis in Zwolle geopend. Daarmee is het startsein gegeven voor de revitalisatie van 40 historische woningen aan de Binnengasthuisstraat, woningen van corporatie Openbaar Belang. Bewoners van de Binnengasthuisstraat en andere geïnteresseerden konden na de officiële handeling het verschil ervaren tussen de huidige woningen en de toekomstige passiefwoning. De uitvoering van de revitalisatie is in handen van Dura Vermeer Bouw uit Hengelo.

12-06-2012_renovatie_woningen_binnen_gasthuis_04.jpg
Wethouder Erik Dannenberg en bewoner, de heer Kamphof, openen gezamenlijk eerste monumentale passiefhuis van Zwolle…

De technische staat van de woningen aan de Binnengasthuisstraat waren aanleiding om de woningen grondig aan te pakken met een revitalisatie dat letterlijk ‘opnieuw tot leven brengen’ betekent. Het behoud van de karakteristieke uitstraling, het realiseren van energiezuinige en levensloopbestendige woningen voor senioren zijn hierbij belangrijke uitgangspunten geweest. Gerke Brouwer van Openbaar Belang: “In de revitaliserings-plannen behouden we de authentieke elementen van de woningen en we brengen een aantal elementen van vroeger terug. Het vooraanzicht wordt zelfs na de revitalisatie monumentaal. Deze historische elementen combineren we met duurzame maatregelen die wooncomfort en een lage energierekening met zich meebrengen. Met deze duurzaamheidsmaatregelen worden de woningen opgewaardeerd van energielabel F naar energielabel A+.”

12-06-2012_renovatie_woningen_binnen_gasthuis_02.jpg

12-06-2012_renovatie_woningen_binnen_gasthuis_05.jpg

12-06-2012_renovatie_woningen_binnen_gasthuis_06.jpg

De Binnengasthuizen worden de eerste monumentale passiefhuizen in Zwolle. Volgens het ‘Passiefhuis-principe’ past men in dit project de nieuwste energiebesparende technieken toe als het gaat om isolatie en energieopwekking. De schil van de woningen wordt grondig geïsoleerd en de woningen worden voorzien van zonnecollectoren. De architect van het plan Binnengasthuizen is Villa Nova Architecten uit Rotterdam. Dura Vermeer Bouw Hengelo draagt zorg voor de realisatie. Beide organisaties hebben ruime ervaring met het ‘Passiefhuis-principe’.

12-06-2012_renovatie_woningen_binnen_gasthuis_03.jpg

Bijzondere historie

De woningen aan de Binnengasthuisstraat kennen een bijzondere historie. Ze zijn ontstaan in 1923 om mensen te huisvesten die daar zelf niet toe in staat waren. Deze woningen waren onderdeel van de Gasthuizen, die de zorg voor en opvang van vreemden, zieken, en senioren behartigden vanaf de middeleeuwen. Door de eeuwen heen richtten de Gasthuizen zich steeds meer op senioren. De bewoners kregen gratis huisvesting en een financiële bijdrage, het huidige pensioen. De woning aan de Binnengasthuisstraat waren van 1982 tot 2008 eigendom van Stichting De Gasthuizen. In 2008 heeft Openbaar Belang de woningen overgenomen van de Stichting.  

12-06-2012_renovatie_woningen_binnen_gasthuis_01.jpg

Artikel delen:
Reacties 5
  1. @Zwollenaar3, zal wel weer met aanbesteding te maken hebben.
    Bijv: bouwvakkers uit Amsterdam zitten in Zwolle en andersom>:(


    Maak melding

  2. Nu hopen dat iedereen gaat volgen, Stadshagen word nog steeds volgebouwd met huizen die hier niet aan kunnen tippen. mooie taak voor de gemeente om daar eens wat aan te doen.
    Energiebesparing is 1 maar die bewoners zullen ook meer comfort ervaren!


    Maak melding

Reageer