Honden zijn welkom in Zwolle, maar…

Zwolle – Sinds jaar en dag behoren honden tot de favoriete huisdieren van veel mensen. Honden brengen gezelligheid, zorgen voor lichaamsbeweging, sociale contacten en dat is goed voor de gezondheid. Wethouder Filip van As: ‘Honden horen er in Zwolle helemaal bij! Elke wijk heeft voorzieningen die speciaal bedoeld zijn voor honden en hun baasjes, zoals hondenlosloopterreinen en hondenhaltes. Om de stad voor iedereen – met of zonder hond – leuk en leefbaar te houden, is er een aantal spelregels voor baasjes. Deze gaan we de komende periode extra onder de aandacht brengen.’

Verspreid over de stad komen eind deze week spandoeken te hangen die baasjes attenderen op do’s en don’ts. Het opruimen van de grote boodschap van hun trouwe viervoeter bijvoorbeeld. Maar ook de hond laten spelen waar het mag en aanlijnen waar het hoort. De banners zijn te vinden op verschillende plekken, zoals bij trapveldjes, speelvelden en bij scholen. De locatie van de banners rouleert. Ze krijgen een plek, daar waar ze het meest nodig zijn. Vanuit de gedachte ‘jong geleerd is oud gedaan’ heeft de gemeente alle Zwolse basisscholen aangeschreven met het verzoek om klassikaal via de ‘doggy-quiz’ aandacht te besteden aan het onderwerp. Aan de hand van een tiental vragen over honden en het hondenbeleid, maken de kinderen spelenderwijs kennis met de spelregels voor hondenbezitters.

Oogje in het zeilToezichthouders van de gemeente Zwolle controleren regelmatig of hondenbezitters zich houden aan de spelregels. In de week van 18 juni maken zij – ook buiten kantoortijden – extra rondes in de stad. Speciale aandacht gaat uit naar ‘kwetsbare’ plekken, zoals speelgelegenheden en aanlooproutes naar basisscholen. Als een hond losloopt op een plek waar dit niet mag, of als hondenpoep niet wordt opgeruimd op plekken waar dat hoort, kan de eigenaar rekenen op een boete. Maar er is ook oog voor baasjes die het goed doen. Hun viervoeter kan rekenen op een lekkere kluif! Nieuwe hondenkaartSpeciaal voor baasjes geeft de gemeente Zwolle een hondenkaart uit. Deze kaart bevat naast praktische informatie, tips en spelregels onder andere ook een overzicht van alle hondenlosloopterreinen en hondenhaltes in Zwolle. De kaart is onlangs geactualiseerd en vanaf maandag 18 juni gratis af te halen bij onder andere de gemeentelijke informatiecentra (Hanzeland & Stadshagen), de wijkservicepunten, maar ook bijvoorbeeld bij dierenklinieken en dierenwinkels. Meer informatieMeer informatie is na te lezen op: www.zwolle.nl/honden. Hier staan alle spelregels op een rij en kunt op een digitale kaart bekijken waar een hondenlosloopterrein en -halte bij u in de buurt is. Spelregels op een rij§ Aanlijnplicht: binnen de bebouwde kom en buiten de hondenlosloopterreinen moeten honden aangelijnd zijn. Dit geldt voor het lopend uitlaten van de hond en ook als de hond naast de fiets loopt. § Opruimplicht: binnen de bebouwde kom dienen hondenbezitters zelf de poep van hun hond op te ruimen. Uitzonderingen hierop zijn: hondenlosloopterreinen en groenstroken met bosjes. § Hier zijn honden niet welkom:

 1. Alle kinderspeelplaatsen (zoals speelweides, trapveldjes en zandbakken).
 2. De voetgangerszones in de binnenstad en in de winkelcentra. Deze regel geldt niet voor bewoners van deze gebieden. Zij kunnen hier met hun hond aangelijnd lopen, maar moeten er wel voor zorgen dat hondenpoep opgeruimd wordt. Ook geldt de regel niet voor de eigenaar of houder van een hond met een (blinden) geleide taak of een opsporingstaak.
Artikel delen:
Reacties 39
 1. Waarom niet gericht controleren en bekeuren?

  Dit wordt ook in Leeuwarden gedaan en daar is de ‘drollen-overlast’ zichtbaar afgenomen.

  Bovendien….(honden-)drollen vormen een ernstig gevaar voor de volksgezondheid. Waar denk je dat al die hondendrollen blijven als de gemeente het gras aan het maaien is? Inderdaad, die worden vermalen tot kleine stukjes en worden (doordat er met ‘open’ maaiers gemaaid wordt) tientallen meters weggeslingerd om vervolgens weer meegenomen te worden aan kleding/schoeisel naar huis.

  Niet echt een gezond idee….

  Prima op mensen op de hondendrollen te attenderen, maar de ervaring leert dat mensen, zolang er niet op gecontroleerd wordt/sancties staan, niet in staat zijn hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.

  Niet alleen laten de honden hier wat vallen, ook de gemeente laat hier een steek vallen 😉


  Maak melding

 2. Vrees dat JW hier best eens een punt zou kunnen hebben:

  Prima op mensen op de hondendrollen te attenderen, maar de ervaring leert dat mensen, zolang er niet op gecontroleerd wordt/sancties staan, niet in staat zijn hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.  Maak melding

 3. Alle vrienden met een hond en wij zelf ruimen standaard de poep op. Heel simpel zorgen dat je zakjes bij je hebt en gebruikt.
  Voor mijn zijn er helaas nog wel steeds een minderheid die dit niet doet.
  Ook hier worden er 2 hondjes standaard over het hekje van het trapveldje gezet……… Als je die mensen aanspreekt is het antwoord, “We moeten ze toch ergens uitlaten….” Ja, 200 meter naar een slootkant is heel ver;)


  Maak melding

 4. Inderdaad Suzanne. Bij ons clubje hetzelfde.
  Jammer genoeg zijn de meest bermstroken bezaaid met enorme hondendrollen. Als iedereen netjes de hondenpoep zou opruimen….

  En dan nog het honden aan de lijn verhaal. De losloopstroken in Dieze liggen veelal aan de drukke verkeersweg. En daar ga ik mijn hond echt niet los laten lopen.


  Maak melding

 5. In Zwolle geldt er geen ‘opruimplicht’. Vandaar dat er ook niet op bekeurd wordt!

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf ook niet ‘opruim’ maar ik let wel op waar mijn hond haar behoefte doet.. Niet op een sportveld/stoep etc. Wat mij betreft moeten mensen bekeurd worden die een hond op de stoep of op een kinderspeelveld hun hond uitlaten..  Maak melding

 6. Hoop werk aan de winkel. Ik zie dusdanig veel loslopende honden dat de lijntjes best wel weer wat strakker aangetrokken mogen worden. En ja, elk baasje zegt dat zijn hond niets doet….


  Maak melding

 7. Heel goed dat er gecontroleerd gaat worden! Er zijn vele dierenbezitters die kapitalen uitgeven aan voer en andere benodigdheden, echter vergeten om iets aan te schaffen om de poep op te ruimen. Hoewel overal hondenhaltes staan waar je zakjes kunt halen, gratis, kijkt menigeen de nadere kant op als het dier zit te poepen.
  Als je op zo’n moment de eigenaar verwijst naar de hondenhalte wordt gevraagd waar je je mee bemoeit. Goed, dat antwoord kunnen ze van mij ook krijgen..
  Het opruimen van de poep hoort ook bij het zorgen voor je dier.  Maak melding

 8. Vergeten te vermelden dat ik twee grote honden heb en ze vooral in het buitengebied uitlaat. In alle andere gevallen bepaal ik wanneer ze met hun kont aan de grond mogen, en ruim ik dat zonodig op.


  Maak melding

 9. Bericht door Zwollywoodster, op 13 juni 2012 om 20:02
  In Zwolle geldt er geen ‘opruimplicht’. Vandaar dat er ook niet op bekeurd wordt!

  Lekker figuur ben jij…. goed, je zegt wel rekening te houden met waar je de boel laat liggen maar…….

  Artikel 2.4.15 Verontreiniging door honden
  De strafbaarheid wordt opgeheven indien de uitwerpselen direct worden verwijderd. De overtreding van het verbod inzake verontreiniging van trottoirs door hondenuitwerpselen behoort tot de zogenaamde verontreinigingsdelicten, welke vatbaar zijn voor transactie door de politie dan wel Bijzondere Opsporingsambtenaren.

  Je bent WEL verplicht op te ruimen (er zijn geloof ik 2 uitzonderingen maar pin me daar niet op vast….. ik meen losloopterreinen en groenplekken met bosjes)

  Let dus wel op wáár je het laat liggen want er geldt dus weldegelijk een ruimplicht in Zwolle.


  Maak melding

 10. Wat mij betreft mogen honden best loslopen.

  Maar waar ik echt pisnijdig van word is die mensen die hun hond bij ons op het grasveldje in onze tuin laten schijten! Ik weet niet wie dat doet, maar als ik die persoon een keer betrap ga ik persoonlijk mijn kattenbak bij ze door de brievenbus leeggooien. Een ongelukje kan best een keer, maar bel desnoods even aan om een schepje te vragen; geen enkel probleem! Maar het zijn gewoon dikke keutels midden op ons gazon.

  Ik ben absoluut een hondenliefhebber, maar ik moet niet zo van veel mensen hebben. Onze katten blijven ook gewoon binnen zodat ze anderen niet tot last zijn.


  Maak melding

 11. Wij hebben een hond.

  Uiteraard letten wij er wel op waar ze haar behoefte doet, opruimen doen we alleen als er sprake is van een foutje.

  Ik spreek ook andere hondenbezitters aan op verkeerd poepgedrag betreft hun hond, dat wordt niet altijd gewaardeerd.

  Ik ben blij met het initiatief van de gemeente en ik werk graag mee.

  Ik hoop wel, dat er ook gekeken gaat worden naar kattenpoep. Hondenpoep onder je schoen is vies en smerig, maar je kan ze zien liggen.

  Kattenpoep daarin tegen die begraven hun poep in het zand, of in de zandbak, uw kids bouwen zandkastelen en graven lustig in menig kattenstront.

  Hondenbezitters aanpakken, helpen, prima. Maar dan ook de poezenbeesten!


  Maak melding

 12. Zo,n afgebakende uitlaatplek moet er ook eens komen bij het warepark in Zwolle Zuid daar worden vele honden uitgelaten.Zou mooi zijn als achter de jenaplanschool tegen het hek van dat plein aan op het gras een afgebakende uitlaatplek komt met een afsluitbaar hekje.Vele bewoners aldaar en in het winkelcentrum hebben geen echte afgebakende uitlaatplek in de buurt


  Maak melding

 13. Hondenlosloopveld, Park de wezenlanden….sorry ivm bevrijdingsfestval 3 weken niet toegankelijk.ook de weg er naartoe lag vol met glas.
  Gemeente gebeld om het op te ruimen,helaas geen prioriteit.

  Hondenlosloopveld (achter) de Spiegel…was Puur verdriet! Ook veel glas,schapen stront,eieren,pallets en helaas is het gras flink omgeploegd.ook de natuurlijke oever is flink dicht getimmerd (omdat er wel eens een bootje te water werd gelaten)Erg jammer de honden konden zo fijn het water in lopen op een warme dag.

  En dan hebben we nog het losloopveld aan de Middelweg…
  Zit helaas geen hek omheen,niet over nagedacht gelijk aan de weg.
  Tip,gooi nooit met een balletje.

  Ook ik heb een hekel aan poep onder mijn schoen,zeker als het niet van mijn eigen honden is(wat ik trouw opruim).
  Het blijft alleen jammer dat hondenpoep aan je schoenen erger is dan glas in de poot van je hond, lip gescheurd van een rond zwervend blikje of dansend van de pekel op je eigen trouwe hondenlosloopveld…
  Mijn idee is om de controleur een dagje met mij mee te laten lopen misschien komt het dan tot wederzijds respect..En tot wat meer prullenbakken waar ik mijn poepzakje in kan gooien.


  Maak melding

 14. In stadshagen hebben we niet zoveel last van honden maar wel van de vele loslopende katten die door de “baas”elke dag meer weer naar buiten worden geschopt en de speeltuinen van de kinderen onder poepen. Regelmatig zie je dan ook dat de kinderen bij het in het zand spelen de kattenstront tegenkomen.
  Als je een kat hebt hou je hem binnen jij wil een kat maar de buurt niet.
  Wat gaat de gemeente hier eens aan doen???????????


  Maak melding

 15. Daar ben ik het wel mee eens. Onze katten blijven altijd binnen. Maar het probleem zit ‘m bij kattenbaasjes die het zielig vinden om een kat binnen te houden. Nou, ik heb nog nooit klachten van onze katten gehad!


  Maak melding

 16. Gewoon de honden en kattenbelasting goed neerzetten als gemeente, bijv ??100,-/hond en 50,-??/kat

  wat kun jij doen>
  Iedere loslopende kat/hond die je vind naar het asiel brengen (kost ?? 120,00 om op te halen)

  Bij de scholen in de Aalanden is een jongen die zijn hond expres voor het hek laat poepen, op aangesproken maar kreeg niet veel waardevols terug.


  Maak melding

 17. Wat is nou het nut van honden aanlijnen?
  Dat de bazen ze overal aangelijnd hun behoefte laten doen!!!
  Zie dat hier in Zuid ook gebeuren. Baas staat erbij en kijkt ernaar. Of kijkt er juist niet naar en loopt door zonder het op te ruimen.

  Als mijn hond nu zijn behoefte doet in het torenhoge gras ruim ik het idd niet op. Er is verder niemand die in de brandnetels wil lopen of spelen.

  Gemeente, prima dat je de natuur zijn gang laat gaan. Alleen jammer dat het park er hierdoor niet meer uitziet.
  Waarom niet regelmatiger maaien of overal langs de wandelpaden een strook maaien? Hoeven de honden die het niet prettig vinden om in het hoge gras of in de brandnetels te gaan staan hun behoeften ook niet op het wandelpad te doen!!!


  Maak melding

 18. Mijn kat gaat lekker naar buiten (kan ook niet anders, ik wil af en toe gewoon de achterdeur open hebben, en dan gaat ze, of ik nou wil of niet). Maakt ook verder niet uit, meeste behoefte doet ze op de bak. Daarnaast, katten doen het vrijwel altijd in de bosjes/onder struiken. Zijn erg prive aangelegd. Zandbak heb ik nog nooit gezien.

  Er lopen bij mij achter/naast vele katten rond, er is een grote zandbak en een grasveld. De zandbak is brandschoon, het grasveld, incl. bord dat honden daar niet uitgelaten mogen worden, helaas niet.


  Maak melding

 19. Als wij de achterdeur open willen doen zorgen we dat de katten niet in de woonkamer zijn: probleem opgelost!

  De speeltuintjes hier in de buurt zijn allemaal voorzien van geel zand onder en om de toestellen. Ik heb nu al verschillende keren gezien dat een kat daar heerlijk zijn/haar behoefte zat te doen en het vervolgens “netjes” onder werkte.

  Ik ben erg gek op die mormels van ons, maar nee, buiten komen ze echt niet en dat is ook gemakkelijk tegen te houden!


  Maak melding

 20. Mooi die losloopvelden van 20 vierkante meter, ik heb niet het gevoel dat het echt gaat helpen.
  Dit soort regels helpt echt niet, alles is afhankelijk van het gedrag van de bazen. En datwordt er echt niet beter op als er telkens met de vinger gewezen naar die o so asociale hondenbeztters. Als er nu eens echt een mogelijkheid geboden wordt om je hond los te laten lopen, gaat dat veel beter.


  Maak melding

 21. Groot probleem he, die honden.

  Snap de eigenaren nog niet zo. Staan die honden tegen mijn heg aan te zeiken en de baas kijkt ernaar. Als die baas dat nu niet zo erg vindt, waarom laat hij/zij dat beest dan niet tegen de eigen heg/schutting schijten?

  Aso volk.

  Zwartepad (fietspad) stinkt zelfs naar de stront als je er op een warme dag langs loopt.  Maak melding

 22. Deur open in de woonkamer? Geen probleem toch. Hordeur ervoor en de kat blijft binnen, en toch heb je frisse lucht. Doen onze buren al jaren en het beestje is niet anders gewend dan dat hij binnen moet blijven.


  Maak melding

 23. Elke dag de kattenstront opruimen in je voor- en achtertuin! Wij de lasten, de eigenaar de lusten. Maarja, zo is de huidige maatschappij.


  Maak melding

 24. Dat is ook een oplossing Sill!

  En je ziet het maar Berend: dat geldt niet voor iedereen.

  Net zoals met de “hondenoverlast” (on topic) zijn het de kwaden die het verpesten voor de goeden. Achter ons huis is een groenstrook. Iedere dag komen tientallen verschillende mensen hun honden achter ons huis uitlaten. We kennen veel van die mensen en hun honden. En er is slechts een enkeling (ik denk zelfs gewoon maar één persoon) die het lef heeft om zijn/haar hond te laten schijten op ons gras. Dat is erg jammer!


  Maak melding

 25. MMM, de site van de gemeente Zwolle is wel aangepast. Voor (ik meen) een jaar of twee geleden heb ik namelijk opgezocht of er een opruimplicht was. En er stond toen iets in de trant van: ‘in Zwolle niet verplicht op te ruimen omdat het niet/nauwelijks is te controleren welke behoefte bij welke hond hoort’.

  Met deze regel behoor ik met mijn hond duidelijk bij de uitzonderingsregel.

  Opruimplicht, binnen de bebouwde kom dienen hondenbezitters zelf de poep van hun hond op te ruimen. Uitzonderingen hierop zijn: hondenlosloopterreinen en groenstroken met bosjes.

  De meeste ergernis is volgens mij ook aan de baasjes die het 2-minutenblokje met hun hond lopen. Dan kom je namelijk vanzelf bij een leuk aangelegde speeltuin of mooi perkje van de buren uit. Als je fatsoenlijk je hond uitlaat dan kom je vanzelf op een geschikte plek zoals in de uitzonderingsregels beschreven. (en dat een hondje klein is hoeft niet te zeggen dat deze niet/nauwelijks hoeft te worden uitgelaten!)


  Maak melding

 26. @ Plantje:

  Kattenbelasting omdat deze ook voor extra afval –> dus werk en kosten zorgen. Zelfs als ze binnen worden gehouden (denk aan het afval van een kattenbak).


  Maak melding

 27. Mooi, die sluwheid van katten/poezen. Eigenwijs, niet te temmen. Honden zijn ook wel mooi om te zien, om afgericht te zien worden, jammer van hun kuddegedrag. Schitterend om te zien hoe efficiënt bijvoorbeeld politiehonden en poolhonden kunnen zijn. Problemen? Het lijkt me logisch dat je een bekeuring kunt verwachten als je je hond(en), in de stad, ergens laat schijten waar het niet mag….zonder het op te ruimen. Er mag toch hopelijk ook gewoon bekeurd worden als mensen hun hond niet aanlijnen tijdens het uitlaten in mooi Zwolle?


  Maak melding

 28. @Zwollywoodster afval uit de kattenbak betalen we al voor via de afvalheffingen. Wat een non-argument zeg. Als dat ingevoerd wordt, wil ik in vervolg ook per kg mijn normale afval betalen. Excl. kattenbakvulling!


  Maak melding

 29. Bericht door Zwollywoodster, op 15 juni 2012 om 09:15
  @ Plantje:

  Kattenbelasting omdat deze ook voor extra afval –> dus werk en kosten zorgen. Zelfs als ze binnen worden gehouden (denk aan het afval van een kattenbak).

  Haha! Wat triest! Je snapt toch ook wel, dat dit kant noch wal slaat? 😉


  Maak melding

Reageer