Opening Museum de Fundatie bijna half jaar later

Zwolle – De verbouw van Museum de Fundatie in Zwolle heeft vertraging opgelopen. Het failliet gaan van de staalleverancier en een fout in de berekening van de constructie zijn hier de reden van. Het gevolg is dat het museum eind mei 2013 heropend wordt.

12-03-2012_heimachine_via_dak_in_de_fundatie_gebracht_03.jpg
Archieffoto Weblog Zwolle

Tot en met het eerste kwartaal 2012 lag de uitvoering op schema. In april en mei zijn complicaties in de uitvoering opgetreden; de onvolkomenheden in de berekening van de staalconstructie en het failliet van de staalleverancier. “We hebben de gevolgen voor de planning en de financiën in diverse scenario’s uitgewerkt. Extra aandachtspunt in het opschuiven in de tijd is het aanbrengen van de keramische dakbedekking aan de buitenkant van de opbouw”, aldus wethouder Nelleke Vedelaar. “Deze kan namelijk alleen worden aangebracht bij tempraturen boven de 5 graden Celsius en droog weer. De financiële gevolgen van de vertraging worden opgevangen in de projectbegroting.” Een volledig afgebouwd museum op 12-12-12 is niet meer haalbaar. De opbouw is dan geplaatst en waterdicht gemaakt en te bereiken met de lift. De afwerking aan de binnenkant is echter nog niet klaar en de tegels zijn niet, of voor een deel aangebracht op de buitenkant van de opbouw.

Ook zijn de installaties nog niet ingeregeld. “In overleg met de provincie Overijssel en het Museum de Fundatie is daarom besloten om de heropening eind mei 2013 te laten plaatsvinden. Het momentum rond de opening van de Hanzelijn wordt aangegrepen voor een presentatie over de architectuur van het pand op de bouwplaats. Deze presentatie is enkele dagen te zien”, aldus Nelleke Vedelaar.

Uitbreiding

Met de opbouw van twee extra verdiepingen ontstaat er meer ruimte voor tentoonstellingen, de eigen collectie en het ontvangen van grote groepen en scholen ter educatie. De uitbreiding versterkt daarnaast de cultureel-economische waarde van Zwolle. De uitbreiding van het museum wordt door de provincie Overijssel, de bij Museum de Fundatie betrokken fondsen en sponsoren en de gemeente Zwolle mogelijk gemaakt. De gemeente Zwolle is opdrachtgever voor de uitbreiding en eigenaar van het pand aan de Blijmarkt.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. De financiële gevolgen van de vertraging worden opgevangen in de projectbegroting.

  Juist ja, en voor wiens rekening komt een overschrijding van de projectbegroting? Vast niet voor de Fundatie.


  Maak melding

 2. Als ik het goed begrijp Zwolleinthuus wordt er géén overschrijding als gevolg van de vertraging verwacht die niet binnen de al vastgestelde projectbegroting kan worden opgevangen. Een goede begroting houdt rekening met onverwachte tegenvallers.


  Maak melding

 3. Ik mag lijden dat het dak straks in zijn geheel instort .Als de burger van Zwolle extern wat aan zijn eigen huis wil verbouwen moet hij allerlei procedures doorlopen.En veelal wordt het dan niet goedgekeurd.Hier vernielen ze een mooi histories gebouw en kan alles en mag ook nog een vermogen kosten.Straks is alles klaar en kan het niet uit met de kosten komt er niet genoeg geld binnen en wordt de tent gesloten.


  Maak melding

Reageer