Bedenker Neuman Systems Model bezoekt GH

Zwolle – De Amerikaanse Betty Neuman brengt maandag 18 juni een bezoek aan de Gereformeerde Hogeschool te Zwolle. Neuman is de bedenker van het Neuman Systems Model (NSM), een model voor mensgerichte zorg dat gebruikt wordt door de opleiding HBO-V van de GH. De komst van Neuman is onderdeel van de Afstudeerbijeenkomst van HBO-V.

“Onze studenten worden opgeleid volgens de principes van onder andere dit model. Het model traint de zorgverlener in de benadering van de patiënt als een mens met al zijn aspecten. Daarom is het ook belangrijk dat patiënten het gesprek over zichzelf, over het waarom van het ziek-zijn met de verpleegkundige kunnen voeren. Het kenmerkende aan NSM is dat er een plaats is ingeruimd voor spiritualiteit van zorgverlener en patiënt.”, aldus René van Leeuwen, lector Zorg & Spiritualiteit aan de Gereformeerde Hogeschool. Het werken met en bestuderen van NSM roept bij studenten wel eens vragen op. Bijvoorbeeld over het ontstaan van het model en over de vertaling van het model naar de praktijk. In een soort ‘college-tour’ setting kunnen studenten aan Neuman vragen stellen. Aan het gesprek nemen ook drie andere deskundigen deel, prof. Dr. Fawcett, dr. Lowry en dr. Beckman. Zij zijn onderzoekers en lid van een begeleidingsgroep die zich bezighoudt met de ontwikkeling en verspreiding van kennis over het model. Het bezoek van Neuman is het afsluitende onderdeel van de Afstudeerbijeenkomst van de HBO-V. Tijdens het begin van deze bijeenkomst worden de verschillende afstudeerprojecten gepresenteerd. De projecten zijn allemaal uitgevoerd in het kader van mensgerichte zorg. “Wij hebben voor dit thema gekozen, omdat de aandacht voor mensen in de zorg onder druk staat door onder andere bezuinigingen en efficiency. De vraag is hoe zorgverleners toch nog aandacht voor mensen kunnen hebben en houden”, legt Van Leeuwen uit.

De HBO-V reikt dit jaar voor het eerst een scriptieprijs uit voor het afstudeerproject met de hoogste beoordeling. De prijs gaat naar het afstudeerproject ‘Angst en depressie in de palliatieve zorg’. De studenten van dit project hebben in een hospice in Amsterdam onderzocht hoe zorgverleners angst en depressie kunnen signaleren.

Kijk voor meer informatie en het programma op www.gh.nl. Aanmelden kan bij Joukje Faber, tel. 038 – 425 55 42 of mail naar jfaber@gh.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)