Minister ziet groepsfietsexamen niet zitten

Zwolle – In haar reactie op de aanbevelingen in  het eindrapport Verkeersveiligheidsonderzoek Scholierenroutes laat de minister van Infrastructuur en Milieu weten geen heil te zien in het uitbreiden van het Verkeersexamen voor de Basisscholen met het onderdeel groepsfietsen.  De minister verwijst daarbij naar het project “ van 8 naar 1 “ van Veilig Verkeer Nederland waarin groep 8 de mogelijkheid wordt geboden om de schoolroutes naar de nieuwe school, het voortgezet onderwijs te onderzoeken en te oefenen. Dat laat de promotor van het groepsfietsen Mink de Vries donderdag weten.

08-05-2012_verkeersles_kinderen_krullevaer_3_.jpg

Veilig Verkeer Nederland liet gister al weten, via woordvoerder Rob Stomphorst, deze lijn van de minister te volgen en het groepsfietsen nog niet op te nemen in het Verkeersexamen. De gemeente Zwolle startte in april met het onderdeel groepsfietsen in het Verkeersexamen. Als eerste gemeente nam Zwolle die stap en is er enthousiast over. Veilig Verkeer Nederland is sterk betrokken bij dit nieuwe Verkeersexamen en heeft een vragenlijst samengesteld voor alle betrokken partijen.  Na de zomer volgt de evaluatie die door het hele land gevolgd wordt. Zwolle gaat zeer waarschijnlijk door met het groepsfietsen in het Verkeersexamen. Ze voelt zich moraal gesteund door de ANWB die via haar directeur mr. van Woerkom liet weten dat haar leden sterk hechten aan veiligheid in het verkeer, waar het kinderen betreft is die zorg zo mogelijk nog groter.

De ANWB wil graag dat het onderzoek naar scholierenroutes ook elders in het land wordt uitgevoerd. Daar zijn inmiddels gesprekken over geweest. Tot nu toe zijn er scholierenroutes in de regio Zwolle, Vechtdal en Zwartewaterland door het Meander College onderzocht. De Nederlandse Fietsersbond heeft op geen enkele manier gereageerd op het eindrapport Verkeersveiligheidsonderzoek Scholierenroutes. Terwijl deze organisatie aangeeft de belangen te behartigen van alle fietsers, dus ook die van de scholieren.In haar brief reageert minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu via haar hoogste verkeersveiligheidsambtenaar ook op een aantal andere aanbevelingen ;Ze zegt meer aandacht te vragen voor afstemming tussen de verschillende wegbeheerders van verschillende provinciesZe legt het verzoek om integraal overleg rond de afslag van de A28 neer bij de verantwoordelijke wegbeheerder RWS Oost NederlandZe wil zich hart maken voor meer integraal verkeersoverleg en meer praktijkonderzoek.Tenslotte geeft de minister aan dat we dit soort praktijkonderzoek vooral moeten doorzetten om op die manier de verkeersveiligheid te vergroten.

Artikel delen:

Reageer