Nieuwbouw Isala krijgt kleur

Zwolle – De Isala klinieken bouwen een nieuw ziekenhuis. Op locatie Sophia aan de Dokter van Heesweg komt een innovatief, topklinisch ziekenhuis waarin de patiënt centraal staat. Kenmerkend is de sprekende organische architectuur.

vlinder_4.jpg

Het ontwerp heeft een positieve invloed op de mensen die er werken en verblijven. Het nieuwe ziekenhuis krijgt een vloeroppervlakte van 104.000 vierkante meter en bestaat uit vier overzichtelijke, met elkaar verbonden, eenheden: de zogenaamde vlinders. Hier vindt u eind augustus 2013 onze poliklinieken, verpleegafdelingen, laboratoria en diagnose- en behandelfuncties. De Isala klinieken bouwen het mooiste ziekenhuis van Nederland. Het ziekenhuis krijgt een sprekende, organische architectuur. De insteek van de architecten was om een beter-huis te ontwerpen, in plaats van een ziekenhuis. De organische bouwstijl en de groene omgeving moeten het genezingsproces van patiënten versnellen. Om dit te bewerkstelligen heeft de Architectenmaatschap Isala nauw samengewerkt met Copijn boomspecialisten.

vlinder_1.jpg

vlinder_2.jpg

vlinder_6.jpg

vlinder_3.jpg

vlinder_5.jpg

Architectenbureau Alberts & Van Huut ontwierp al eerder spraakmakende, organische gebouwen, zoals het hoofdkantoor van de Gasunie in Groningen. Deze organische bouwstijl is eveneens kenmerkend voor het ontwerp van de Isala klinieken. We hebben ervoor gekozen om een groot ziekenhuis te bouwen, dat klein voelt door de verschillende vlinders. De organische vormen gecombineerd met het groene landschap hebben een positieve uitwerking op medewerkers, bezoekers en patiënten.

De architecten van het nieuwe ziekenhuis hebben de omgeving rondom Isala onder meer als inspiratiebron gebruikt. Het open landschap bij locatie Sophia en de oude stadskern van Zwolle zijn elementen die terugkomen in het ontwerp. Het huidige terrein is vrij open qua opzet, maar krijgt in de toekomst een stedelijk karakter zodat alle ziekenhuisfuncties gehuisvest kunnen worden. De stad komt terug in het ontwerp doordat er gebruikgemaakt is van een verdeling in vlinders. Daarnaast komt er middenin de gebouwen een openbare straat, om openheid te creëren. Door de organische architectuur zijn in het hele ziekenhuis herkenningspunten te vinden, waardoor een bezoeker zich gemakkelijk kan oriënteren. Het groene landschap uit de omgeving komt in het ziekenhuis terug in de verschillende binnentuinen (atria). Zij vormen een overgang tussen binnen en buiten.

Ontwerpwedstrijd
In 1999 is een prijsvraag georganiseerd voor het ontwerpen van het nieuwe ziekenhuis. De vier ontwerpen van de verschillende architectenbureaus zijn in een regionaal dagblad gepubliceerd, waarna lezers hun mening konden geven. Ook de medewerkers van Isala waren het erover eens: het moest één van de organische ontwerpen worden. Over het algemeen ging de voorkeur uit naar het plan van Alberts & Van Huut, die uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de architectuur.

Artikel delen:
Reacties 50
 1. Wordt steeds mooier lees ik hier van Zwollenaar is back maar kost ook een paar duiten .En ik hoop van mij leven niet dat ik er moet liggen met een kwaal.Zal voor menigeen straks wel even weer zoeken zijn voor men op de afdeling is waar men wezen moet


  Maak melding

 2. @PEC ik geloof dat de vergelijking tussen een voetbalstadion en een ziekenhuis een beetje mank gaat. Daarbij vergelijk je zo’n beetje het mooiste en lelijkste gebouw van Zwolle met elkaar. Overigens is dat natuurlijk mijn persoonlijke mening. Ik ben het er wel mee eens dat een ziekenhuis met name functioneel moet zijn ipv mooi. Neemt niet weg dat ik het een bijzonder fraai gebouw vind.


  Maak melding

 3. Neemt niet weg dat ik het een bijzonder fraai gebouw vind.

  Ik ook, dat is niet het probleem. Mijn punt is (het jouwe trouwens ook) dat een ziekenhuis vooral functioneel moet zijn. En zo kostenneutraal mogelijk gebouwd moet worden. De zorgkosten reizen de pan uit, geld voor een paar handen aan het bed is er nauwelijks, maar de zieken moeten wel in een paleis met gouden kranen worden opgenomen. Begrijp ik niet.

  Voor de bouw van het stadion onstond zo verschrikkelijk veel sociale onrust, waarom dan niet bij een project dat iedereen echt heel veel geld kost en vele, vele malen goedkoper gebouwd had kunnen worden?


  Maak melding

 4. ik denk dat het komt omdat de discussie bij het ziekenhuis niet ging over óf er uberhaupt moest worden nieuw gebouwd. Dat was bij Het stadion wel het geval. Daarbij komt dat er nogal wat Zwollenaren zijn die helemaal niets met voetbal hebben (onder het motto: ik betaal niet mee aan hobby van anderen), bij een ziekenhuis ligt dat toch een beetje anders. En als laatste is het zo dat de financiering van het ziekenhuis niet uit de Zwolse kas wordt betaald.


  Maak melding

 5. Dennis & PiB; eens over

  Mijn punt is (het jouwe trouwens ook) dat een ziekenhuis vooral functioneel moet zijn. En zo kostenneutraal mogelijk gebouwd moet worden. De zorgkosten reizen de pan uit, geld voor een paar handen aan het bed is er nauwelijks, maar de zieken moeten wel in een paleis met gouden kranen worden opgenomen.

  vooral met

  De zorgkosten reizen de pan uit, geld voor een paar handen aan het bed is er nauwelijks

  wil er graag aan toevoegen dat het dem.Kabinet VVD-CDA bovendien nog op ABSOLUUT asociale punten wil bezuinigen….Ook de KunduzKlucht slaat de plank volkomen mis. Terwijl er echt op veel punten winst te pakken is. (Heb een maat, een familielid, een ervaringsdeskundige en een hele goede kennis in de zorg werken. Allemaal op verschillend terrein……nou schrijf maar op hoor! Helaas, voor (neo)liberalen (en gerelateerden schijnt de marktwerking zelfs in de zorg door te moeten slaan. Maar dit soort onderwerpen “bespreken” we dagelijks op het Politieke Log: kom eens langs?

  * Weet iemand of dit schitterende en functionele ziekenhuis, buitensporig veel kost? Weet iemand sowieso wat een beetje ziekenhuis met (boven) regionale uitstraling en specialismen mag kosten?


  Maak melding

 6. Ziekenhuis = voor iedereen, niet betaald door de gemeente
  Voetbalstadion = voor een kleine club liefhebbers, betaald door de gemeente

  Daar zit het verschil.


  Maak melding

 7. Smaken verschillen gelukkig. Wel functioneel begreep ik. Hoor hier net dat er ook een mogelijke oplossing in beeld is voor “verloskundecrisis ziekenhuis Meppel”.


  Maak melding

 8. Da’s toevallig, de ergernis hier net besproken had hier ook mee van doen Buiten dit: mijn zorgverzekeraar is duurder en slechter geworden >:( [/url]

  Rouvoet is per 1 febr. voorzitter zorgverzekeraars NL. Daarvoor?  Maak melding

 9. Ziekenhuis = voor iedereen, niet betaald door de gemeente
  Voetbalstadion = voor een kleine club liefhebbers, betaald door de gemeente

  ?????????

  Heb die vergelijking laten lopen Jasper; gaat nog manker als Manke Nelis.

  +1 voor Dick


  Maak melding

 10. Dank Pib 😀 @ (T)sja, VVD basht zichzelf volgens mij 😮 Ze laten zich steeds meer kennen als egocentrische marktwerkers. Zelfs in de ZORG.

  * En dan zouden wij wéér meer aan de zorgverzekeraars moeten betalen?
  Terwijl ze minder (service en vergoeding) presteren….uh marktwerking? Ze geven (mijn verzekeraar althans, als ik ze weer eens aan de telefoon heb over een onduidelijkheid/ de verschillen in premie en kwaliteit tussen de verschillende pakketten ets……………zelf ook toe dat alles minder is geworden…maar wel duurder (dat laatste is vaak een VVD-argument, “de centjes”.

  Dat komt dan goed uit
  – VVD/CDA (en later de Kunduz wannabee’s) willen liggeld in het ziekenhuis.
  – 200 Euro cash voor psychiatrische hulp (dit kost je meer in orde handhaving want er zijn er héél veel die dit niet kunnen of gaan betalen!!!!)
  – Nog meer Eigen Bijdrage
  – Nog meer Eigen Risico…….

  NATUURLIJK ALLEMAAL VOOR HETZELFDE GELD.

  Ziekenhuizen MOETEN concurreren…..wat blijft er in Meppel over? Hoe gaat het straks met een hoogzwangere vrouw die ineens niet meer naar Meppel kan maar extra tijd uit MOET trekken om elders te baren?

  Of er alternatieven zijn? Nou enof…….lees maar eens rustig terug op het Politieke Log alhier >:(

  Maar een beetje opzichzelfgerichte VVD-er zal het toch lekker jeuken hoe het met een ander en zijn of haar geldbuidel gaat?


  Maak melding

 11. @PEC is back Dick heeft het over jouw vergelijking die hij laat lopen.

  Jouw vergelijking loopt helemaal mank. Het stadion is heel wat anders dan het ziekenhuis. Precies om de redenen die ik aangaf.


  Maak melding

 12. Ik lees alleen maar gezeur over de kosten van de nieuwbouw. Wat denken jullie dat het kost om jaar in jaar uit twee slecht geisoleerde gebouwen te onderhouden en te verwarmen ? Het nieuwe gebouw is mooi, onderhoudsarm en waarschijnlijk ook nog een zuinig te verwarmen.

  Ik vind het gebouw er beter uitzien dan beide locaties tezamen.


  Maak melding

 13. Ben het eens met blauwvingertje. Zie het dagelijks onderweg. Het is net een dorp op zich. jongeren die ik spreek vinden het allemaal mooi. Ondanks dat ik op een of andere manier Weezenlanden ook wel ga missen. Helaas veel geweest. Hele goede zorg daar is mijn ervaring. Tijden gaan vooruit. zo ook de Isala klinieken.


  Maak melding

 14. Dick, heb je de PvdA ook nog bedankt voor die mooie marktwerking in de zorg? Als ik het goed heb dan hebben ze samen met de VVD er voor gezorgd dat dit tot stand is gekomen. Onze zogenaamde rassocialist Wim Kok weet ongetwijfeld meer te vertellen hoe dit ooit is begonnen. :(:(:(


  Maak melding

 15. Pfoe, wat een reacties.

  Dick:

  Weet iemand of dit schitterende en functionele ziekenhuis, buitensporig veel kost? Weet iemand sowieso wat een beetje ziekenhuis met (boven) regionale uitstraling en specialismen mag kosten?

  Isala (104000 m²) ca 200 miljoen, MST Enschede (ca 85000 m²) ca 150 miljoen, MMC Amersfoort (100000 m²) ca 250 miljoen . Zit je op dat kleine stukje NL toch al gauw op 600 miljoen keiharde eurotjes gemeenschapsgeld.

  Voetbalstadion 34 miljoen, betaald door een projectontwikkelaar (nu al spijt dat ik dat stadion ter vergelijking heb ingebracht. Genoeg daarover)

  Japser:

  Dick heeft het over jouw vergelijking die hij laat lopen.

  Volgens mij stoort Dick zich aan de marktwerking in de zorg en niet aan mijn vergelijking, maar misschien kan hij zelf uitsluitsel bieden.

  Japser:

  Jouw vergelijking loopt helemaal mank. Het stadion is heel wat anders dan het ziekenhuis. Precies om de redenen die ik aangaf.

  Het gaat mij om de al maar oplopende zorgkosten die door dit soort projecten in elk geval niet zullen afnemen. De “stadion” reactie was meer aanvullend bedoeld om aan te geven dat sommigen het kennelijk niet zo’n probleem vind dat er geld weggesmeten wordt als het wel in hun straatje past. (nogmaals excuus, ik zal het er niet meer over hebben.

  Blauwvingertje / Ewoud: Ik ben ook niet tegen de nieuwbouw van het ziekenhuis. Maar het geld moet niet in de stenen zitten, maar in de handen aan het bed. We moeten er met zijn allen voor zorgen dat de zorg niet onbetaalbaar is geworden als we zelf oud en grijs zijn. Betere zorg tegen lagere kosten, dat is vooruitgang.

  (pff, ik lijk wel een politicus 😮 )


  Maak melding

 16. Bericht door Tsja, op 15 juni 2012 om 11:47
  Weer met VVD-bashing bezig Dick? Daar zijn andere platforms voor.

  Hij laat geen middel ongebruikt om alles wat naar geld stinkt (VVD)af te kraken terwijl datzelfde geld ons, en ook andere europeanen, een hoop goed heeft gedaan. 😉 Het is heel makkelijk praten over hoe andermans centen moeten worden verdeeld als je zelf die centen niet hebt. 😉


  Maak melding

 17. 🙁 Marktwerking = neoliberaal Assie. Wat de uitstekende minister-President uit de vorige eeuw hier mee te maken heeft begrijp ik niet. Dit topic gaat over de toekomstige zorg. Vind jij het niet erg dat

  Premies
  Eigen Risico
  Eigen Bijdrage
  alleen maar hoger worden
  Terwijl de KWALITEIT achteruit holt?
  Evenredig ongeveer met de inhoud van het pakket.

  Geloof het of niet, had voor een organisatiefout net mijn zorgverzekeraar (wel tot 20.00 bereikbaar, dat dan weer wel) aan de telefoon…..meneer was ergens anders verzekerd. Betaalde nog meer premie en was het inhoudelijk hélemaal met me eens. Sterker nog….we vonden beiden dat het nodig tijd wordt voor een frisse wind. Natuurlijk mag jij daar anders over denken, had niet anders verwacht. Sommigen denken nou eenmaal anders, puur om het anders denken 😉


  Maak melding

 18. Bericht door dick, op 15 juni 2012 om 20:56
  Marktwerking = neoliberaal Assie. Wat de uitstekende minister-President uit de vorige eeuw hier mee te maken heeft begrijp ik niet.

  Dick, verdiep jij je maar eens een keer in de totstandkoming van de marktwerking in de zorg. Die “uitstekende” minister Kok van destijds heeft er ook aan meegeholpen om die marktwerking te bewerkstelligen. Hij kreeg zelfs ruzie met Els Borst over wiens idee dat was en vond dat hij de uitvinder daar van was.


  Maak melding

 19. 21:13 is dus een reactie op

  Marktwerking = neoliberaal Assie. Wat de uitstekende minister-President uit de vorige eeuw hier mee te maken heeft begrijp ik niet. Dit topic gaat over de toekomstige zorg

  Uitgaande van wereldvreemde “verdiepings-aannames”….maar hoe reageer je op het punt uit 21:13?


  Maak melding

 20. Ik vind de nieuwbouw een echte aanwinst voor de stad. Vraag me af hoeveel goedkoper een saai vierkant gebouw zou zijn geweest. De grootste kosten in de zorg zit niet in de investering in gebouwen, maar in de loonkosten en apparatuur.
  Grappig dat hier ook vaak discussie is over de Fundatie en met name dat dat mooie neoclassicistische gebouw niet verkr*cht mag worden door het “oog”. Zijn het dezelfde mensen die nu het Isalagebouw spuuglelijk vinden?
  Overigens vind ik dat een stad als Zwolle niet alleen een fatsoenlijke schouwburg en muziekzaal verdient, maar dat ook een goed stadion tot de regionale voorzieningen behoort. Daat genieten tweewekelijks bijna 10.000 mensen van.


  Maak melding

 21. Dick, ik heb gereageerd op de reactie van 11.00 uur van jou en had ook wel een grappige foto van onze kapitalist/socialist? Wim Kok kunnen plaatsen. Hij is echt één van de uitvinders van de marktwerking. De toekomstige zorg zal hem een zorg zijn. Deze “socialasiten” zitten er zelf warmpjes bij.


  Maak melding

 22. @ Assie, Wat heb jij toch met Wim Kok, dat je hem zelfs hierbij betrekt?
  Volgens mij weet jij Willem van Oranje nog bij de val van de muur te betrekken 😮


  Maak melding

 23. Verdiep jij je maar eens in de totstandkoming van de marktwerking in de zorg. Je geeft het altijd af op die marktwerking maar vergeet er altijd bij te vertellen dat jouw lievelingspartij ons hier ook mee op heeft gezadeld.


  Maak melding

 24. @ Dame, vind dit mooi. Dat oog nog niet zo zeer.
  Erg duur ook. Heb ik niet ergens gelezen dat dit zelfs goedkoper zou zijn als het alternatief?
  Vraag me bij het oog ook af of de kosten tegen de baten opwegen.
  Volgens mij is dat hier zéker zo.
  Je hebt gelijk voor wat betreft voorzieningen als voetbalstadion en schouwburg (vind De Spiegel wel mooi). Hopelijk wordt het nieuwe Hedon ook mooi. Van de voorzieningen genieten ook nog eens duizenden mensen van buiten Zwolle; harstikke mooi ook, terwijl ze niet eens onze gemeentelijke lasten betalen 😉

  Landstede-Sporthal is overigens ook zo’n multifunctionele voorziening: wat een stad!


  Maak melding

 25. Bericht door dick, op 15 juni 2012 om 21:31
  Volgens mij weet jij Willem van Oranje nog bij de val van de muur te betrekken

  Volgens mij was Willem van Oranje toen al lang dood en van zorg heeft die Willem nooit gehoord want democratie bestond toen nog niet. 😛


  Maak melding

 26. Bericht door dick, op 15 juni 2012 om 21:39
  #ignore-off-topic Assie

  Daar heb ik jou nog nooit op kunnen betrappen Dick.;D

  On-topic: gebouw is mooi en eigentijds en ze zullen me daar ook wel aan mijn vijfde liesbreuk kunnen helpen, hoop ik. 🙂


  Maak melding

 27. Eens:mooi en eigentijds. Toegewijd personeel verwacht ik ook. Was men in De Weezenlanden & Sophietje ook. Bovendien zijn de mensen die ik ken en daar werken…stuk voor stuk vriendelijk en betrokken.

  Ze schijnen ook een hele goede voorzitter van de RvB te hebben in Marjanne (De partij waar ze vandaan komt, kun je gewoon overheen lezen)


  Maak melding

 28. Quote:
  Voetbalstadion 34 miljoen, betaald door een projectontwikkelaar (nu al spijt dat ik dat stadion ter vergelijking heb ingebracht. Genoeg daarover)

  Dan vergeet je de 10,3 miljoen die gemeente Zwolle zelf heeft betaald.


  Maak melding

 29. @blauwvinger: 450 miljoen? Dan had ik de gouden kranen waarschijnlijk nog niet meegerekend.

  Die 10.3 miljoen waren toch voor de infrastructuur rondom het stadion? En dus ook (om ontopic te blijven) rondom het ziekenhuis?  Maak melding

Reageer