Wajongers voetballen voor een nieuwe start

Zwolle – Vrijdagmorgen heeft bij voetbalclub SV HTC in Zwolle de kick off van Dutch Career Cup 2012 plaatsgevonden. Wethouder F. Van As, van sociale Zaken & Werkgelegenheid, verrichtte de openingshandeling. Dit landelijke sportprogramma voor Wajongers is een initiatief van Stichting Life Goals in samenwerking met het UWV, USG Restart en 28 (Betaald) Voetbalclubs. Het doel van het programma is: via voetbal naar een baan! De deelnemers troffen het niet wat het weer betreft deze dag. Veel regen daalde op de sportvelden neer.

Aan de Dutch Career Cup 2012 zullen naar verwachting rond 500 wajongers deelnemen. In het nieuwe seizoen worden naast wajonger (UWV) ook andere sociaal kwetsbare groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij Dutch Career Cup betrokken. Met het oog op de Wet Werken naar Vermogen zal hierbij ook aansluiting worden gezocht bij gemeenten. Aan deze eerste speelronde nemen teams deel van FC Zwolle, ADO Den Haag, FC Utrecht, FC Groningen, VVV Venlo, PSV, BV Veendam, Almere City FC, Cambuur Leeuwarden en FC Dordrecht.

De Dutch Career Cup is een initiatief van Stichting Life Goals. Deze organisatie beoogt middels sport bij te dragen aan de participatie en re-integratie van mensen die maatschappelijk buitenspel staan. In samenwerking met het UWV en USG Restart is een sportprogramma ontwikkeld waarmee voetbalclubs kunnen bijdragen aan de werkgelegenheid onder Wajongers. De deelnemers worden geselecteerd door het UWV en trainen gedurende 30 weken in een team bij hun favoriete club. Ze worden zowel op sportief als maatschappelijk gebied getraind. De training vormt de basis voor bemiddeling naar werk, want dat is het uiteindelijke doel. USG Restart neemt hierbij de arbeidsre-integratie voor haar rekening.

Sinds de start van Dutch Career Cup 7 oktober 2011 zijn inmiddels 140 wajongers aan een baan geholpen. Dutch Career Cup heeft voor zijn baanbrekende werk op het terrein van sport en arbeidsre-integratie de VU Connected Sportiviteitsprijs 2012 gekregen. " De voetbaltoernooien zijn niet het belangrijkste ", zegt Arne de Groote, directeur van stichting Life Goals. " Kampioen van Nederland is fantastisch, maar uiteindelijk gaat het om de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers. Dat inmiddels al 140 wajongers aan een baan zijn geholpen is een feit om trots op te zijn. Het laat zien dat sport mits goed benut een uitstekend middel is om mensen die maatschappelijk buitenspel staan weer te laten participeren en re-integreren."

De Dutch Career Cup is een intensief traject van 30 weken waarin de deelnemers op zoek gaan naar een gepaste baan. 28 voetbalclubs hebben gezamenlijk 31 teams en ruim 300 deelnemers op de been gebracht. Er wordt naar gestreefd om in het nieuwe seizoen nog meer (betaald) voetbalorganisaties te laten aanhaken, en op deze manier zo veel mogelijk deelnemers via het voetbal aan een baan te helpen. Clubs die deelnemen aan de Dutch Career Cup zijn: SC Cambuur Leeuwarden, ADO Den Haag, BV Veendam, FC Zwolle i.s.m. de Pelikaan, Almere City FC, NEC Nijmegen, AGOVV Apeldoorn, FC Utrecht, Achilles Hengelo, Vitesse Arnhem, NAC Breda, PSV Eindhoven, Sparta Rotterdam, Alphense Boys, AFC Ajax i.s.m. Axios, Kolping Boys, FC Assen, FC Den Bosch, VV Rigtersbleek, FC Groningen, FC Emmen, VVV Venlo, Willem II Tilburg, Sv TOP, FC Dordrecht, JVOZ, DOVO en Roda JC.

Voor meer informatie: www.dutchcareercup.nl

Extra info: Wajong is de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten. Met deze wet krijgen jonggehandicapten ondersteuning om makkelijker werk te vinden of te behouden. Wie op jonge leeftijd ziek of gehandicapt is geraakt, komt onder voorwaarden in aanmerking voor een Wajong-status. Iemand met een Wajong-status is een Wajonger. Een Wajonger kan ondersteuning krijgen bij het zoeken en behouden van passend werk. Bijvoorbeeld deskundige begeleiding, werkhulpmiddelen of tijdelijk inkomen.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer