Opening Islamitische begraafplaats op Kranenburg

Zwolle – Op begraafplaats Kranenburg is vrijdagmiddag een Islamitisch gedeelte geopend. Bij de uitbreiding is van het Islamitische deel is zoveel mogelijk tegemoet gekomen aan de wensen op grond van cultuur en traditie. Dit houdt concreet in dat het wordt toegestaan om de graven duidelijk af te kunnen bakenen met natuurstenen banden. Daarnaast zijn de graven op Mekka gericht en is er een kraan voor ritueel wassen. Het nieuwe gedeelte voor Islamitische begraven telt 300 graven.

islamitische_begraafplaats_kranenburg.jpg

De uitbreiding van de Islamitische begraafplaats maakt deel uit van het beleidsplan voor Kranenburg. In dit plan is ruimte voor nieuwe ontwikkelingen opgenomen, zonder dat het bijzondere karakter van de begraafplaats geweld wordt aangedaan. Daarnaast wordt momenteel ook gekeken naar de mogelijkheid voor een Chinees deel op de gemeentelijke begraafplaats. In het plan is verder aandacht voor de kapel. Deze wordt nog maar beperkt gebruikt. Er wordt onderzocht of er een alternatieve invulling kan zijn voor de kapel. Dit jaar wordt de kapel wel gerenoveerd, er wordt een nieuwe kap aangebracht en het interieur wordt vernieuwd.

Om de regiofunctie van de begraafplaats te kunnen vergroten wordt onderzocht waar behoefte aan is en welke mogelijkheden er zijn. Daarnaast wordt ook gekeken of er mogelijkheden zijn en belangstelling is voor de aanleg van een mausoleum en de exploitatie van een natuurbegraafplaats.

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Ik vind het niet erg dat er een speciale plaats is voor overleden moslims. Alleen vind ik het wel jammer ( erg )dat daar wel extra ruimte is voor hoe je je graf “op maakt”.
  Kennissen van mij werden al aangesproken door het beheer, omdat ze boomschors als bedekking op het graf van hun veel te vroeg overleden dochter hadden gestrooid.
  Ik begrijp dat je regels moet maken, maar dit begrijp ik niet echt.  Maak melding

 2. Goed deze aandacht voor de culturen die ons land inmiddels kent. Maar er zou toch ook wat meer aandacht mogen zijn voor het crematorium op Kranenburg. Het is toch ongepast dat wanneer daar een afscheidsdienst wordt gehouden je soms als haringen in een ton zit. Of dat je de afschiedsdienst op de gang mag “volgen”.


  Maak melding

 3. Ik dacht dat men als buitenlander hier moest intregeren waarom moetje dan apart begraven worden.We zijn toch ook allemaal op dezelfde manier op de wereld gekomen.Ik dacht dat de hedendaagse mens wel wat nuchterder nadenkt en kiest voor crematie zodat er niet zoveel oppervlakte nodig is in dit kleine landje om zich te laten begraven.Vele graven worden door nabestaanden helemaal geen aandacht aan besteed en liggen er verwaarloost bij.


  Maak melding

 4. Belachelijk!!!
  Je leeft in Nederland en hebt je maar aan te passen aan de regels omtrent overlijden!
  Als je zo graag ritueel wilt worden begraven reserveer je maar vast een vliegticket in je verzekering en doe dat fijn in je eigen land maar niet hier!  Maak melding

 5. hebt je maar aan te passen aan de regels omtrent overlijden!

  ;D Zijn daar regels voor? Dat is een van de weinige zaken waarin we allemaal gelijk zijn: wie leeft, sterft.
  Waarom zo intolerant ten aanzien van andere gebruiken. Islamitisch begraven stuit niet op Nederlandese regels. Het gaat erom dat de voorwaarden worden geschapen om het volgens die religie te doen. Er is overigens steeds meer mogelijk, wat voorheen wel verboden was. Zoals begraven op eigen grond kon tot 1991 wel, daarna niet meer en nu onder voorwaarden weer wel. Crematies zijn pas vanaf 1955 in Nederland toegestaan. Daarvoor was het verboden. Je ziet dat de gewoonten en gebruiken door de tijd heen veranderen. Nederland kent al vele eeuwen begraafplaatsen voor diverse religies die elk hun eigen gebruiken hebben. Dat is een belangrijke waarde van Nederland: dat er diverse groepen mensen verdraagzaam naast elkaar leven. Misschien moet jíj je dáár maar een aan aanpassen.


  Maak melding

 6. Ik hoef mij niet aan te passen want ik ben een inwoner van mijn eigen land! Een Hollander, een persoon die uit mag komen voor zn eigen mening! En mijn mening is dat ze zulke begraaf plaatsen moet gebruiken in het land van herkomst en niet hier in Nederland! Het is belachelijk dat er strax 4 of 5 verschillende stukken op kranenburg komen met elk een ander hoebaboeba geloof!  Maak melding

 7. De Islamieten die op Kranenburg begraven worden zullen gewoon Nederlanders zijn!! Daar wil ik het wel bij laten.

  Punt is wel, hoeveel culturen of levenswijzes laat je toe? Er komt nog een Chinese begraafplaats in Zwolle, maar ook boeddhistische- of straks een Poolse begraafplaats? Als je de één doet, dan de ander ook! Tibettaans lijkt me wel mooi, met al die gekleurde vlaggetjes 😉


  Maak melding

 8. De Islamieten die op Kranenburg begraven worden zullen gewoon Nederlanders zijn!! Daar wil ik het wel bij laten.

  Dat is niet wat een PVV-er wil lezen.

  Verscheidenheid is mooi. Dat kan gelukkig in NL!


  Maak melding

 9. So what, Mariane? Nemen die stukken begraafplaats meer ruimte in? Lijkt me niet. In Kranenburg zie je sowieso stukken met een verschillende invulling: van heel modern tot klassiek. Dat maakt het ook zo bijzonder.

  Ik hoef mij niet aan te passen want ik ben een inwoner van mijn eigen land! Een Hollander, een persoon die uit mag komen voor zn eigen mening!

  Precies. En ik ben Nederlander en denk compleet tegengesteld. Aan wie moeten mensen die van een ander land komen zich dan aanpassen: aan jouw mening of aan de mijne? Of mogen ze (in deze democratie) er ook een eigen opvatting op na houden?


  Maak melding

 10. Ik hoef mij niet aan te passen want ik ben een inwoner van mijn eigen land! Een Hollander, een persoon die uit mag komen voor zn eigen mening!

  Ga dan ook lekker in Holland wonen. Je mag kiezen tussen noord en zuid.


  Maak melding

 11. Ik hoop voor jullie nl ers dat er straks nog landen over blijven die zaken willen blijven doen met jullie (pvv ers)
  In deze tijd met dank aan jullie gevallen regering hebben ze het wel heel goed voor de economie gezorgd

  DANK JE WEL GEERT WILDERS


  Maak melding

Reageer