Zwolse fietsrace zonder remmen

Zwolle – Zaterdag 23 juni vindt in Zwolle een opmerkelijke fietsrace plaats. Zestig fietsers doen mee aan een wedstrijd met een fiets zonder remmen. Deze zogeheten fixies-races is overgewaaid uit Berlijn.  

Alle deelnemers aan de race hebben een eigen fiets gebouwd, meestal van een afgedankt raceframe.  Remmen ontbreken. Het achtertandwiel is vastgezet. “Het zijn uitgeklede, minimalistische fietsen. Op deze fietsen zonder remmen sta je in direct contact met de weg. Dat is het leuke ervan”, zegt Johannes Dijkhof, eigenaar van een gelijknamige fietswinkel in Zwolle en sponsor van de bijzondere fietsrace. Het startpunt zaterdag in Zwolle is het plein voor de Peperbus. Daar vanuit gaat de race naar een paar uithoeken van Zwolle en het eindpunt is de Wijthmenerplas. “Onderweg moeten de deelnemers bij supermarkten spullen inslaan, die we uiteindelijk met een gezellige picknick opeten bij de Wijthmenerplas”, aldus Dijkhof.  De Picknick-race start zaterdag 23 juni, aanvang 16.30, start race om 17.15 uur. Inschrijfgeld voor deelnemers is 5 euro. Info bij Dijkhof Fietsen Zwolle, Assendorperstraat 20. 038-7739007.

Artikel delen:
Reacties 18
 1. Een fiets zonder remmen rijdt heerlijk hoor, remmen doe je eenvoudig door minder hard te trappen, of te ‘skidden’; je pedalen in een snelle beweging stil te zien krijgen zodat je achterwiel blokkeert.

  Het vergt even wat moeite, maar met een fixed gear sta je idd echt in contact met de weg, je let meer op en je hebt het gevoel dat de fiets een is met je trapbewegingen


  Maak melding

 2. Persoonlijk heb ik toch wat m’n twijfels…..

  ‘Skidden’? Slippen dus. Met slippen heb je juist minder contact met de weg en ook minder grip dan wanneer je remt zonder te slippen.
  Blokkerend achterwiel betekent minder grip op het achterwiel en het wiel met de minste grip wil maar al te graag het voorste wiel zijn, waardoor de fiets dus de neiging heeft om om te keren.
  Daarbij is slippen natuurlijk ook niet bevorderlijk voor de bandjes. Stevige klapband tijdens ‘skidden’ lijkt me geen pleziertje.

  Ik ben nog op zoek naar een filmpje uit een TV-programma. Ik gok dat het was uit ‘dit was het nieuws’ maar mogelijk ‘De wereld draait door’ waarbij de Fixies aandacht krijgen. Dan wordt er over ‘veel controle’ gesproken vergezeld van beelden van een gast op een fixie die even flink onderuit gaat.

  Wat betreft je opmerking over dat je echt gevoel hebt met je trapbewegingen, dat geloof ik direct.


  Maak melding

 3. Tsja. Ben het ook met je eens op wat punten betreft, verder is het ervaring. En ook is het een afweging van hoe ‘hip’ je wil zijn en hoe goed je wil/kan rijden.


  Maak melding

 4. Tjah je moet toch wat doen om aandacht te krijgen. Deze hipster shit slaat echt nergens op!! Ik hoop dat deze ruggegraatloze crew flinke glijers zal maken..


  Maak melding

 5. Onderweg moeten de deelnemers bij supermarkten spullen inslaan, die we uiteindelijk met een gezellige picknick opeten bij de Wijthmenerplas

  uitgeklede, minimalistische fietsen

  zonder bagagedrager wel ff een rugzakje meenemen of zoiets en hopen dat je niet teveel skidt anders is er helemaal niets te happen na afloop


  Maak melding

 6. Wat een ontzetted eenzijdig artikel. Deze alleycat is bedoeld voor allerlei fietsen, niet alleen fixies. Bovendien rijdt merendeel van de mensen met fixed gear toch met een rem voor de zekerheid. Walgelijk hoe fixed gear rijders meteen bestempeld worden als zijnde een soort van gevaar op de weg. Graag zou ik alle critici zaterdag zien zodat ze zelf kunnen zien dat er geen sprake is van onveiligheid en de gezellige sfeer (want daar draait het om) kunnen meemaken.


  Maak melding

 7. @Max9, dit artikel komt van de organisatie zelf lijkt mij. En ik vind de belangrijkste boodschap, wat mij betreft, dat er gereden wordt op fietsen zonder remmen. Dus logisch dat er, wanneer je geen insider bent, er kritisch op de info die in dit artikel staat wordt gereageerd.

  Het heeft voor mij niet de aantrekkingskracht dat ik erbij wil zijn, zelfs niet als toeschouwer, te gevaarlijk:o


  Maak melding

 8. @Ingrid, de reactie die jij plaatst hadden wij als groep fixierijders willen voorkomen. Het artikel is foutief, met een fixie kan je prima remmen dus de term “fiets zonder remmen” is hier niet van toepassing.

  Naar wat ik heb begrepen was het onderdeel “fixie” in het interview maar één keer genoemd en was de bedoeling vooral aandacht te genereren voor een sportief en gezellig evenement dat door een paar mensen wordt georganiseerd. Ofwel, de interviewer / schrijver van dit stuk heeft de boel mooi naar eigen hand gezet. “oh dit klinkt gevaarlijk, alle moraalridders zullen nu meteen in het zadel springen! Dat genereert aandacht, joepie!” Dit soort ophef is het laatste waar we op zitten te wachten.


  Maak melding

 9. Nog even voor alle duidelijkheid: De alleycat was een groot succes! Heel veel gezelligheid, geen ongelukken en persoonlijk veel nieuwe contacten opgedaan. Jammer dat alle mensen die zo kritisch waren niet achter hun computertje zijn weggekropen om dit mooie evenement mee te maken! Sympatieke en vriendelijke verslaggever (die wél aanwezig was) van Radio Een heeft hopelijk een beter beeld hoe dit wereldje in elkaar zit, ik denk dat hij het juiste beeld kan schetsen naar de buitenwereld.


  Maak melding

 10. @Max9, ik had je eerdere reactie naar mij, nog niet gelezen. Jammer voor jou en de andere deelnemers, dat er in jullie ogen totaal verkeerd beeld is weergegeven van datgenen wat er uitgeoefend wordt.

  Ook ik ben één van diegene die voor dit evenement achter mijn computer ben wegggekomen.

  Maar gelukkig was het voor jou dit evenement de mooite waard om aan mee te doen, en ervoor achter de computer weg te komen. En was het uiteindelijk nog leuk ook. En is alles zonder ongelukken verlopen. En je had er goed weer bij om te kunnen picknicken.  Maak melding

 11. @Max9, nee ik ben niet nlijven kijken, ik was in de stad toen ik zag dat men verzamelde rond de peperbus. Maar had andere plannen/afspraken


  Maak melding

Reageer