Uittreksel GBA met DigiD is gratis

Zwolle – De gemeente maakt van alle gebeurtenissen in een mensenleven, van geboorte tot overlijden, akten op. U kunt van deze akten (digitaal) een uittreksel opvragen. Een uittreksel bevat beperkte informatie uit de akte die geldig is op het tijdstip van afgifte.

Een uittreksel uit de Gemeentelijke basisadministratie (GBA) is het meest gevraagde type uittreksel. Het is alleen te verkrijgen bij de gemeente waar u staat ingeschreven en wordt veelal gevraagd voor bijvoorbeeld school of een nieuwe baan. Men noemt dit uittreksel ook wel ‘uittreksel bevolkingsregister’ of ‘uittreksel persoonsregister’. Voor de burgerlijke stand worden de termen uittreksel en afschrift regelmatig naast elkaar gebruikt. Officieel is een afschrift een volledige gewaarmerkte kopie van de akte. Een uittreksel is een verkorte weergave van de akte. De gemeente Zwolle heeft het beleid als gevraagd wordt om een afschrift of uittreksel in beide situaties een volledig gewaarmerkte kopie van de akte af te geven. Voor gebruik in het buitenland kan uit geboorte-, huwelijks- en overlijdensakte ook internationaal (meertalig) uittreksel afgegeven worden. Met DigiD kunt u direct online uw uittreksel of akte uit de burgerlijke stand aanvragen en betalen met iDEAL. Het uittreksel GBA is met DigiD zelfs gratis. U ontvangt uw uittreksel binnen drie werkdagen thuis.

Een uittreksel van de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) is een officiële verklaring waaruit de naam/adres/woonplaats-gegevens van een persoon blijken. In de volksmond is dit ook bekend als uittreksel GBA of uittreksel bevolkingsregister.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Zal niet lang duren denk ik want de gemeente maakt kosten. Maar zolang het duurt: ben je in zwolle geboren, getrouwd of sta je ingeschreven in de GBA vraag het nu aan!


    Maak melding

  2. @dick1 waarom? Als je er nu geen één nodig hebt, waarom dan aanvragen? Waarom de gemeente onnodig kosten bezorgen? Je weet wie de gemeente van inkomsten verzorgd?


    Maak melding

Reageer