1.000ste leerling bezoekt expo Onderduikers in Zwolle

Zwolle – Op donderdag 21 juni bezocht Thijs Smit met zijn klas, groep 8 van kbs De Wilgenburg, de educatieve tentoonstelling ‘Schimmen op het gordijn. Onderduikers in Zwolle 1940-1945’. Thijs bleek de duizendste bezoekende leerling van de tentoonstelling te zijn! Speciaal voor deze gelegenheid zal Bert de Vries, directeur van het Historisch Centrum Overijssel, op vrijdag 22 juni een oorkonde overhandigen aan Thijs.

In de tentoonstelling staat een aantal onderduikverhalen centraal. De Joodse mensen in deze verhalen hebben, in tegenstelling tot het overgrote deel van hen, de oorlog wel overleefd. De tentoonstelling vertelt ook over de mensen die onderduikers hielpen, door ze een schuilplek aan te bieden, in huis te nemen, of voor voedsel te zorgen. Dit was niet zonder gevaar voor eigen leven. De persoonlijke verhalen worden geïllustreerd aan de hand van foto’s, filmbeelden en archiefstukken.

De educatieve tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door leerlingen uit groep 8 van de Christelijke Daltonschool Koningin Emma uit Zwolle. Zij hebben onderzoek gedaan naar één van de verhalen van een onderduiker, archiefstukken onderzocht en in groepjes werkstukken gemaakt naar aanleiding van het thema.

De tentoonstelling is nog tot en met 31 augustus te zien in het Historisch Centrum Overijssel.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)