Medaille-uitreiking Bosnië en Afghanistan-militairen

Onder grote landelijke media belangstelling reikte Generaal-majoor Lex Oostendorp, plaatsvervangend commandant landstrijdkrachten, donderdagmorgen medailles uit aan ruim 500 militairen in de IJsselhallen te Zwolle.  Ze ontvingen de Nederlandse herinneringsmedaille vredesoperaties voor hun uitzending naar Bosnië of naar Afghanistan.

 

De 265 Bosnië-militairen maakten van november 2006 tot en met april 2007 deel uit van de European Union Force 5 (EUFOR 5). De militairen zijn voornamelijk afkomstig van 13 Gemechaniseerde Brigade en 1 Logistieke Brigade van de Koninklijke Landmacht. De belangrijkste taak van de Nederlandse militairen is, als onderdeel van de Europese troepen in Bosnië, toe te zien op de naleving van het Dayton-akkoord. In April kwam er een einde aan de aanwezigheid van Nederlandse gevechtseenheden in Bosnië. Wel blijven er 80-90 Nederlandse militairen van alle krijgsmachtdelen onderdeel uitmaken van EUFOR. Zij leven grotendeels tussen de bevolking en treden vooral op als waarnemer en tussenpersoon richting lokale autoriteiten.

 

De 255 Afghanistan-militairen maakten van november 2006 tot en met april 2007 deel uit van International Security Assistance Force (ISAF). De helft van deze groep maakte deel uit van de laatste rotatie van eenheden die de bouw van de kampen in Uruzgan realiseerden, zodat de kampen Tarin Kowt en Deh Rawod 1 april officieel overgedragen konden worden aan de commandant van de Task Force Uruzgan. De militairen zijn afkomstig van 101 Gevechtssteunbrigade en zijn gelegerd in Wezep. De andere helft is afkomstig van 11 Luchtmobiele Brigade en maakte deel uit van de missie Task Force Uruzgan. Deze richt zich op stabilisatie en wederopbouw van Afghanistan.

 

Artikel delen:
Reacties 2
 1. ben donderdag er ook bij geweest, onze zoon is uitgezonden geweest.
  wat was het goed georganiseerd, heb er van genoten.
  daar onze kleinzoon en kleindochter naar voren gingen, om de
  medaile met hanger in ontvangst te nemen van pappa.
  alle lof had af en toe kippevel.
  groetjes fam E.R v/d Zee wolvega


  ⚠️ Meld

 2. Mijn verloofde ook! Vond het bijzonder, inderdaad kippenvel momenten, alhouwel de aankleding van de hal een beetje sober was, maar ja, daar gaat t niet om!

  ;D


  ⚠️ Meld

Reageer