Zwolse stadsgrachten vol met roeiers

Zwolle – Met een opwarmrondje door de Zwolsche grachten, een startschot door sportwethouder Piek, een flinke wind en daarnaast toch ook een lekker zonnetje, werd zaterdag een speciale editie van de Zwarte Waterregatta geroeid. ‘Een geweldige dag in dit jubileumjaar.’

zwartewaterregatta.jpg

De jaarlijkse terugkerende roeiwedstrijd voor veteranen (27+) – georganiseerd door de Zwolsche Roei- en ZeilVereeniging (ZRZV) – kende dit jaar een bijzonder tintje, vertelt voorzitter Marc Ligthart. Normaal starten de ploegen bij de Hofvlietbrug en roeien ze over een afstand van vijf kilometer tot de kop van de Westerveldse Kolk, de thuishaven van de Zwolsche. ‘Vanwege ons 125-jarig bestaan, hebben we alle boten eerst een ‘rondje stad’ laten roeien – langs de plek waar het ooit allemaal begon met een Schuitenhuis aan de Stadsgracht. Voor onze roeiers altijd leuk en voor de niet-Zwolse roeiers een mooie gelegenheid om iets van de binnenstad te zien.’ Bij het Kerkbrugje stond vervolgens sportwethouder Gerrit Piek, om het officieuze startschot te geven, waarna werd opgeroeid naar de Hofvlietbrug voor de officiële start. Ook was voor de gelegenheid de samenwerking gezocht met HattemRoeit, organisator van de sloepenrace – ‘De Zwolse Grachtenrace 2012’. ‘Zo was er de hele dag activiteit in de Zwolse grachten en hebben we het roeien mooi onder de aandacht kunnen brengen. Een geweldige dag in dit jubileumjaar.’

Er werd geroeid in ‘tweetjes’, ‘vieren’ en ‘achten’ in verschillende (leeftijds)categorieën. Door ruim zestig ploegen van bijna twintig verenigingen verspreid over het land en zelfs van daarbuiten – twee boten werden bemand door een Tjechisch-Nederlandse combinatie.

‘Het is allemaal prima verlopen’, vertelt een van de organisatoren, Albert Nieuwenhuis. ‘Alleen misschien niet helemaal voor die ene vier met stuur. Zij lagen vlak voor de start aan de kant, wilden uitzetten, helden met z’n allen dezelfde kant op en sloegen om.’ Gelukkig kon de ploeg weer instappen en alsnog aan de wedstrijd beginnen. Ze werden uiteindelijk vierde in hun veld.

Aan het eind van de dag, bij het uitreiken van de ‘blikken’ – eerste plek in roeitermen – bleek dat de Zwolsche het niet gek had gedaan. Toch keken ook de andere verenigingen weer terug op een geslaagde dag op het Zwolse roeiwater.

Artikel delen:

Reageer