SP pleit voor autovrije zondag

De fractie van de SP zou graag op zondag 16 September ook in Zwolle een autovrije dag willen hebben. In heel veel gemeenten in Nederland is er die dag geen verkeer in de stad mogelijk. Zwolle heeft voor een aantal jaren geleden besloten om hier niet aan mee te doen. Fractievoorzitter Margriet Twisterling wil graag van het college weten of Zwolle nu wel bereid is om mee te doen.

Volgens de SP komt ongeveer 10% van de broeikasgassen die wij uitstoten door het autogebruik. Daarnaast levert het verkeer de voornaamste bijdrage aan uitstoot van fijnstof (PM) en stikstofoxide (NOx) in stedelijk gebied, wat een directe bedreiging voor de gezondheid is. Een dagje zonder de auto kan dan ook helemaal geen kwaad, zegt de SP.   Daarom is de SP er voorstander van dat Zwolle mee gaat doen aan de Autovrije Dag.  Een autovrije dag geeft de straten voor één dag terug aan kinderen, fietsers en voetgangers. Bovendien stimuleert het burgers om kennis te maken met vervoer per bus, trein en fiets, volgens de SP.

Artikel delen:
Reacties 39
 1. In heel veel gemeenten in Nederland is er die dag geen verkeer in de stad mogelijk.

  Moet dat niet zijn: “in heel veel gemeenten in Nederland is er die dag geen gemotoriseerd verkeer mogelijk”?
  Mij lijkt het wel wat om op plaatsen met de fiets te komen waar het anders nooit mag.


  Maak melding

 2. Bovendien stimuleert het burgers om kennis te maken met vervoer per bus, trein en fiets,volgens de SP.

  Of rijden er die dag dan alleen geen auto’s, maar mag verder iedereen wel blijven rijden (motor, bromfiets, bus, trein, … etc.) want dan heeft het in mijn ogen nog niet zo verschrikkelijk veel zin om mee te doen.


  Maak melding

 3. ik wordt behoorlijk ziek van dit geneuzel.
  het lost absoluut niets op.
  moralistisch denken en schreeuwen, meer is het niet.
  lijkt er meer op dat de sp weer eens wat wil zeggen, al is het maar gebakken lucht.
  de stelling dat 10% van de broeikasgassen wordt veroorzaakt door gemotoriseerd verkeer is ook een leugen.
  het merendeel wordt veroorzaakt door oa landbouw, industrie en het opwekken van energie.
  wat mij het meeste stoort aan de stelling is dat er weer een emotioneel pressie middel wordt gebruikt, namelijk kinderen.
  als het goed is voor de kinderen ( ik zie het voordeel van 1 zo`n dag niet ) dan MOET het wel goed zijn toch?
  sp… ga eens bezig met het bevorderen van alternatieve brandstoffen.
  zorg voor geld voor meer onderzoek, maar meer nog een tastbaar voorbeeld dat direct te gebruiken is.
  daar heeft iedereen wat aan! zeker in de toekomst.
  alle enegrie die jullie in een autovrije zondag willen stoppen is zonde van de tijd.
  stop deze in duurzame oplossingen.
  zo`n autovrije zondag is economisch een hele dure maatregel om een straatfeest op de openbare weg te kunnen houden voor kinderen, voetgangers en fietsers.

  grtz,

  w b


  Maak melding

 4. Ach ja,.. kan ik lekker doorrijden zometeen… B?©terrr!.. Ik vind het wel een aardig signaal om de auto stil te zetten, maar verder zie ik het niet als een structurele oplossing. Het milieu gaat mij ook aan het hart, maar ik voel me absoluut niet verantwoordelijk voor het broeikaseffect en ik ben ook niet bereid om meer belasting te betalen. Daar gaat het namelijk zometeen heen: Ik had al betoog geschreven over de so-called “idealistische” film van Gore. Dit verhaal komt misschien nogal negatief over, maar ja, tgaat mij altijd om van die “kleine principe-tjes” Daarom ga ik er, eigenwijs als ik ben, graag nog even op door.

  In mijn betoog gaf ik aan dat de film van Gore geen waar idealistisch materiaal is: Anders had ‘ie ook gratis op Google kunnen staan ?©n hadden we ‘em allemaal al kunnen zien. Nee, er wordt ongetwijfeld geld aan verdiend en ik denk dat deze film vooral als bliksemafleider dient om andere onderwerpen uit het publieke debat te houden. Daarnaast beweerde ik dat dit hele broeikas-verhaal zometeen als excuus voor zwaardere belasting gaat dienen; Grappig is het gegeven dat in de Stentor 2 dagen(-/+) later een artikel over dit onderwerp gaat: De illustratie laat een boom zien, die een sleuf heeft waar men euro’s in moet gooien: “Aan een goed milieu hangt een prijskaartje!” ….jaja.. en de burger moet dat betalen, terwijl dezelfde burger meer moet consumeren en meer werken.. Dat rijmt dus totaal niet….

  Tien procent die “we” uitstoten komt door onze wagentjes: Mwah, waar komt die andere 90% dan vandaan? ….maar goed, prima, vanaf nu verboden om op zondag met de auto te rijden: Tscheelt wel een procentje en als we nu gewoon de hele week doen, dan scheelt het zelfs nog meer… ……..dan hoeven we nog maar 90%, maar dat is nu niet belangrijk toch?

  Hmm, 10% is practisch niets op het geheel, en bovendien zou die olie toch bijna op zijn; Dus wat maken we ons druk om die paar jaar meer autorijden als we zometeen helemaal geen brandstof meer hebben om de broeikas te verhitten?….

  Zometeen heb je uitzendkrachten die op flextijden werken en 2 keer per dag op en neer naar de fabriek moeten…… en die moeten dan 2 keer betalen terwijl ze het minst verdienen…. en nee -reiskosten is geen vanzelfsprekend gegeven meer bij een uitzendbureau. (Onderzoek dat maar eens, ik vind het een schande!.. )

  De auto stilzetten op zondag..pfft… zet die one-way-dead-end economie maar eens stil: De eis tot groei om gezond te blijven is idioot, als je tegelijkertijd het milieu wil redden ?©n zeker als je daarbij de burger laat betalen voor lapmiddelen die geen structurele oplossing zijn.

  Dit was weer een krabbel van Rinze, Groet groet….


  Maak melding

 5. 10% lijkt ook mij vrij fors. Goed, in Amerika met al die bakken die 1:1 rijden die worden gebruikt als ze van de voordeur naar de brievenbus moeten etc.

  Alle beetjes helpen. Een autovrije zondag lijkt me nog best een keer leuk.
  Het commentaar van ‘een gast’ vind ik toch vreemd:

  zo`n autovrije zondag is economisch een hele dure maatregel om een straatfeest op de openbare weg te kunnen houden voor kinderen, voetgangers en fietsers

  Op een doordeweekse dag of op een zaterdag kan ik er nog wel in komen maar op een zondag is dat denk ik spijkers op laag water zoeken. We spreken bovendien niet over heel Nederland!


  Maak melding

 6. Een dagje zonder de auto kan dan ook helemaal geen kwaad, zegt de SP.

  Dat zegt de SP, maar waarom bepalen zij of ik een dagje naar familie oid wil? Ik ben hier principieel op tegen, niet vanwege een milieuoogpunt, maar een politieke partij hoort niet de vrijheden van de burger te beperken met zoiets drastisch.
  Met de torenhoge accijnzen en BPM (de belastingdruk op brandstof is in Nederland de hoogste ter wereld) compenseer ik al meer dan genoeg. Dat de overheid dat geld niet uitgeeft aan milieudoeleinden is niet mijn probleem.


  Maak melding

 7. En kun je dan ergens vrijstelling aanvragen als je afhankelijk bent van je auto en die dag graag ver weg wilt gaan?
  Vast wel en jammer dat ik dan weer mijn hele prive moet gaan overleggen om gewoon de deur uit te gaan. Nog meer papieren om in te vullen, zucht.


  Maak melding

 8. Ja dat zou zot zijn: Dat als je de auto nodig hebt, dat je dan moet gaan uitleggen waarvoor,…. ..maar dat zal wel niet nodig zijn, want men wil nog steeds een gps-chip in elke auto, zodat je nonstop zichtbaar bent… (voor je veiligheid en het milieu uiteraard. (ahum))

  Ik zie nu al voor me hoe dergelijke informatie in een softwareprogramma wordt geladen en hoe hier de meest interessante bevindingen kunnen worden afgeleid…. (In Zwartewaterland hebben ze nu de “slimme camera’s” en hiervoor krijgen ze ook nog een prijs: Dat de krant het niet over privacy heeft begrijp ik eigenlijk niet…… )

  Een andere gedachte die regelmatig bij mij opkomt zijn de 50+ camera’s op 5 kilometer snelweg…… De camera’s zijn natuurlijk om het verkeer te kunnen helpen….. ..om ongelukken eerder te signaleren en als het even kan om deze aan te wijzen voordat ze plaats hebben gevonden. ……dat is men van plan: Mark my words,… en dan iedereen die met de auto rondtoert wordt geregistreerd: Schuldig tot het tegendeel is aangetoond en dat houdt pas op totdat je doodbent……… voor je veiligheid.. aha..

  Chris heeft gelijk: We belasten de autogebruiker al heel intensief hier in Nederland. Accijns op de brandstof is het meest verstandige middel om de vervuiler te laten betalen: Dit kost verder geen geld, zoals het met privacy-beperkende middelen wel het geval is! Rekeningrijden kost miljarden en dat moet dan eerst terugverdiend worden….. Dat men dit graag wil heeft te maken met het concept dat je de burger dan specifiek kunt laten betalen voor elke kilometer. Dus als je buiten de spits rijdt, betaal je minder, en als je op een gevaarlijke weg rijdt betaal je meer… Dat wil men dan ook nog eens gaan privatiseren, waarbij de wegen in handen zijn van private ondernemingen: Monopolie: Jij rijdt, jij betaald, en jouw geld gaat niet allemaal naar betere wegen, waardoor het goedkoper wordt, maar naar aandeelhouders die zelf de meest vervuilende SUV’s rijden…..

  Daarnaast zitten intel-diensten te springen om gevoeilige informatie van de burger: Het burgerservicenummer, een nummer dat de indruk wekt dat het service verleent, wordt gekoppeld aan een persoonsprofiel. Je gaan en staan wordt opgeslagen en hieraan worden conclusie’s verbonden,… Dit heeft effect op hoeveel je moet betalen ?©n op je verdere carriere, waarbij een toekomstige werkgever je persoonsnummer intypt en vertrouwd op wat het normaliserende profielsysteem van je vindt!

  Auto stil zetten op Zondag? Echt niet,.. GPS-computer in mijn auto: Dacht ut niet! Betalen per kilometer: Niet ten koste van mijn privacy en zeker niet als we al gigantisch veel accijns betalen. Verplichte filter op mijn auto?: Rot op! Streken zijn dat; Toen ik die auto kocht was het niet nodig en nu moet ik ineens meer geld betalen dan ik van te voren kon berekenen: Net zoals het grijze kenteken dat men veranderde, waardoor een particulier niet meer grijs kon rijden: Dat hij deze auto gekocht heeft om die reden mocht niet baten en denk maar niet dat de waardedaling van de auto door de staat werd vergoed!…. Dus nieuwe regelgeving die ineens betrekking heeft op mijn oudere auto ga ik niet bekostigen… De waarde van mijn auto is al eens gehalveerd door het veranderen van de regels tijdens het spel! Nu rijdt ik in een lelijke grijskenteken-auto, maar ik betaal de volle mep………. Bedankt he!,.. mijn geld gewoon gehalveerd! Ik had er een paar jaarabbonomenten voor het openbaar vervoer voor kunnen kopen…….

  Zet maar in op thuiswerken: Dat scheelt daadwerkelijk verkeersbewegingen. Schaf dat idiote flexwerk maar af, waarbij mensen de weg vullen om voor 3 uurtjes te werken…. Verplicht nieuwe auto’s met een filter… Zet in op dat non-profit Zwolsche energiebedrijf… Zet in op een micro-economie, opdat mijn voedsel niet eerst 3 keer rond de aarde gaat voordat het op mijn bord beland…….

  ………..Nee de burger is het probleem.. die moet betalen,.. en het economisch systeem moet nog harder groeien en als dat niet lukt is dat ook de schuld van de burger!….. F-OFF!..

  We hebben enkele jaren van privatisering gehad en nu is het weer tijd voor het milieu: Dit is niets meer dan een links-rechts-spelletje, waarbij de ene keer links wordt geschaafd en de andere keer aan de andere kant: Ondertussen rijden we slingerend alsnog naar een financi?«le gevangenis toe…….. ……zometeen zijn we dat milieu weer zat en dan komen er weer nieuwe rechtse regels die net zo verstikkend zijn… left right left right left right…. ooh wat een geweldig democratisch systeem.. left right left right.. laten we het nog meer centraliseren,… left right left right….. ooh-ooh.. deze weg loopt dood: Zit er ook een achteruit op dit wagentje van ons?


  Maak melding

 9. Triest, dat een voorstel, waaraan een ieder VRIJWILLIG aan deel kan nemen om het bewustzijn te bevorderen op zo veel kleinzerig egocentrisch denken stuit.  Maak melding

 10. @ Jasper; er staat

  De fractie van de SP zou graag op zondag 16 September ook in Zwolle een autovrije dag willen hebben. In heel veel gemeenten in Nederland is er die dag geen verkeer in de stad mogelijk.

  Zo vrijwillig is dat niet, als ze straten gewoon gaan afsluiten.
  Een autovrije dag is z?³?³ jaren 70.


  Maak melding

 11. Gelukkig heeft deze actie mijn bewustzijn bevorderd….. In ieder geval ben ik er weer mee bezig geweest en ondanks dat ik het plan geen zoden aan de dijk vind zetten, hebben we wel een aanleiding om over dit onderwerp te discusseren. Dat is dan ook niet kleinzerig egocentrisch, maar misschien juist hetgene dat de SP met deze actie wil bereiken. In dat geval is het dan een succes, maar ik ga zondag gewoon autorijden… en iedereen die wil fietsen laat ik in zijn waarde. Me schuldig voelen dat ik in een auto rijdt, gaat niet op: Die auto heb ik de hele week nodig voor onze economie, en dan op zondag als ik naar de kerk wil(?) moet ik maar fietsen want mijn geloofsovertuiging is minder belangrijk dan het maken van knaken?

  Nee Jasper, de reactie’s hierboven kun je kleinzerig egocentrisme noemen, maar ik zou het eerder als een te verwachten reactie op vatten. Het concept dat de burger de maatschappij is en dus ook alle verantwoordelijkheid draagt is gewoon veel te kort door de bocht. De burger is niet de maatschappij, maar slechts een klein radertje in het systeem. Als het een slecht ontworpen systeem is, moet je niet de schuld aan de an-sich goede tandwielen geven… Dus de burger zijn mobiliteit tijdens zijn vrije uren af te nemen, ook al is dit vrijwillig, komt niet over. Dus de burger laten betalen voor filters of een gps-systeem is als water naar de zee dragen, als tegelijkertijd er meer filters moeten worden geproduceerd om de hele wereld in deze noodzaak te voorzien…. -als tegelijkertijd we weer meer zijn gegroeid, waarbij de winsten toch met name bij de grootste vervuilers terechtkomen…. Voor de grootste vervuilers zitten we op de weg naar hun fabrieken en van deze vervuilers moeten we meer consumeren, omdat anders onze economie in elkaar zakt en de burgers alsnog dit moeten gaan bekostigen. (Banenverlies, Loonverschraling en denk dan aan de de financi?«le en sociale zekerheid.)

  De auto verplicht stil op zondag scheelt 1 procentje per jaar in Nederland,……. Hoeveel mensen wonen er in NewYork?.. Hoeveel Chinezen zijn er achter gekomen dat een smerig trabantje best een koole auto is?…..

  Nee, de burger wil gewoon recht op mogelijkheden en we kunnen als Nederlanders toch moeilijk alle wereldburgers gaan verbieden om auto te rijden als we zelf 3 auto’s per persoon hebben.. We kunnen zometeen in onze hybride Toyota Prius pochen op het feit dat onze auto minder vervuild, maar hij stoot nog steeds gassen uit ?©n is niets meer dan een extra auto bij het totale aantal… Wijzen naar een Pool die in jouw oude rokende auto rondkart, komt dan ineens nogal wrang over…. Wijzen naar de booming Chinese economie is ook nogal triest, als je zelf in de nieuwste mode rondloopt, en je twijfelt of je niet beter een nog grotere caravan moet kopen, omdat steeds vaker in zuid-Spanje op vakantie gaat…

  Nee, sorry Jasper, dat bewust worden is helaas al niet meer nodig: Sterker nog: Het lijkt me zelfs beter om totaal niet bewust te zijn van de situatie… De burger verandert toch niets als de politiek geen werk maakt met het hervormen van onze economie en politiek systeem. De burger vervreemt zelfs van haar volksvertegenwoordiging die steeds meer macht centraliseert en de burger laat opdraaien voor het gammele systeem waarin ze verplicht wordt om mee te draaien…

  ……….ik zit nu al een paar jaar kritische teksten op dit log te typen:Soms wat puberaal, soms uit eigen frustratie, dan weer bewust provocerend en hopend op bepaalde reactie, maar altijd met een ideaalbeeld in mijn achterhoofd. Tis vrij simpel: De macht dient maximaal gedecentraliseert te worden, collectieve belangen horen niet in private handen en de politiek dient transparant te functioneren….. …Dit sluit geen samenwerking op globaal niveau uit, dit sluit ook geen vrije markt uit; Dit is nodig voor een gezonde Democratie. ….en heel simpel: Als we hier in Overijssel dat voor elkaar krijgen, zal partijkleur ineens minder belangrijk zijn ?©n zullen de gerezen problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen….. …..maar dan dient men er wel vanaf nu serieus mee aan de slag te gaan, want ik zie dat het nu gewoon de verkeerde kant op gaat. Dit hele partijen-systeem werkt gewoon niet als je het opschaalt. Het is dan slechts een reden waarom de bevolking verzuilt en geen sterk blok meer vormt om de collectieve belangen te beschermen.. Dus zometeen het excuus dat het milieu en terrorisme om een sterke globale overheid vragen is ABSOLUUT DE VERKEERDE KANT OP!!!.. ik herhaal met klem: Geen overheersende globale overheid, want die gaat zometeen de burger laten betalen voor het wanbeleid waar dezelfde burger geen invloed meer op heeft!!!!

  Gooi die partijkleur maar eens overboord en vraag je af wat je kunt doen om Zwolle en regio zelfstandig in te richten, opdat de afhankelijkheid van de rest van de vervuilende wereld steeds minder wordt. Dit zal vervolgens als voorbeeldfunctie voor de rest van de wereld kunnen dienen: Dit is dan ook een positieve prikkel i.p.v. dat men de burger haar mobiliteit wil verminderen, waarbij de zwakkeren hieronder het zwaarst zullen leiden…

  ……ik zou dit dan ook geen kleinzerig egocentrisme noemen, aangezien ik mezelf niet tot het zwakke gedeelte van de bevolking reken. De auto stil zetten op zondag is niets meer dan een signaal aan een bevolking die weinig keuze’s heeft en ik vind het dan ook zuur dat partijkleur deze bevolking verdeelt, terwijl de idealen doorgaans niet veel verschillen…. Daarbij worden de partijen slechts tegen elkaar uitgespeeld: Vier jaar dit, vier jaar dat,…. Walgelijk, waterig wansysteem dat het principe van Democratie beledigt. Indien men een sterke regionale Democratie opbouwt, zal men zich realiseren dat men in dezelfde schuit zit en zullen deze problemen niet ontstaan….

  Groet R.


  Maak melding

 12. ……….euh.. sorry@Henk… mijn teksten worden meestal zo lang als mijn koffie warm is… … en die is nu echt koud!


  Maak melding

 13. Tsja… Rinze, ik kan het meestal niet oneens zijn met de betogen die je typt. Vaak denk ik min of meer in de zelfde richting. Echter, ditmaal heb ik het idee dat je de essentie mist.

  De autovrije zondag is bedoeld als bewustwording en een signaal aan een ieder die nog niet bewust is. (Niet als oplossing voor een probleem nee).
  Ben jij je toevallig wel bewust, doe dan mee om het signaal af te geven aan hen die nog niet bewust zijn.


  Maak melding

 14. Okay: Je argument is goed. Ik zal fietsen op die dag… …als het door de gemeente lokaal wordt opgepakt en geen dag van de SP wordt. Niet dat ik tegen de SP ben, maar wel tegen het verzuilende concept van partijkleur op lokaal niveau.

  Non-profit windmolen park en non-profit ziekenhuis met de Zwolsche burger als aandeelhouder… Als we zo’n theater en voetbalstadion kunnen bouwen kunnen we toch ook wel voor de meest essenti?«le zaken gaan zorgen!.. ……ik wil niet meer betalen aan die uitbuiters van de verzekering of het energiebedrijf, als ik nooit collectief eigenaar van het systeem wordt en steeds minder invloed kan uitoefenen!

  ..maar okay.. als ‘ut lokaal, zonder partijkleur, wordt opgepakt, stap ik op mijn racefietsje… Prima! Je argument is gewoon vanuit idealistiche principe’s een goed gegeven.


  Maak melding

 15. Die bewustwording is maar al te groot, iedere keer dat je aan de pomp staat, en 64% van je betaalde bedrag naar de staatskas vloeit.


  Maak melding

 16. ..ooh ja,. nog 1 ding: Als zometeen de SP de bezorgde burger wil verplichten tot een nieuwe filter op hun oude auto, of instemt met het gps-rekeningrijden: Dan gaan ze hier lokaal, als het aan mij ligt, aan de schandpaal…. Zeker als ik inderdaad een rondje Zwolle heb gefietst om mee te werken aan een idealisch motief….

  Groet en tot vanavond..


  Maak melding

 17. Goeduhmoguh,.. ik heb weer een bak koffie voor me dus -owwkay!…

  Eventjes een link naar nu.nl die ook het broeikaseffect behandelt:

  http://nu.nl/news/1091381/30/Grotere_zorgen_om_broeikaseffect.html

  Uit het artikel, dat landelijk via ANP wordt aangeleverd, blijkt ineens dat de burger graag wil betalen voor een beter milieu. Uiteraard hebben ze mij niets gevraagd en dit terwijl ik doorgaans een vrij uitesproken mening heb…. ..maar misschien hebben ze Chris wel vragen gesteld of hij twee keer zoveel voor zijn auto wil betalen en heeft hij hier mee ingestemd. (…)

  Wie zijn “ze”?: Dat is het Milieu en -Natuurplanbureau. Een organistatie die sinds Januari 2006 onder Vrom (secretaris-generaal) valt. Dit orgaan onderzoekt o.a. hoe het zit met fijnstof en de hoeveelheid water die ons land moet verwerken: Goede zaak verder,.. maar ik heb ernstig twijfels aan hoe ze dat onderzoek nu hebben uitgevoerd: Vanuit hun perspectief is het zeer slecht gesteld met Nederland en zeker in de toekomst zullen er allerlei gevaren ontstaan als we niets ondernemen. Als je me eerst vertelt dat de rivier zal overstromen en me daarna vraagt of ik geld wil betalen om dat te voorkomen, zal ik ook antwoorden dat ik daartoe bereid ben……. ….maar als je mijn bovenstaand betoog leest weet je dat ik niet zo enthousiast ben om geld te storten in een put die alleen maar dieper lijkt te worden….

  Het planbureau MNP ziet zich zelf als een onafhankelijke schakel tussen de wetenschap en daadwerkelijk politiek beleid. Ze voeren onderzoeken uit in opdracht, maar ook zonder dat men hier om vraagt geeft men over bepaalde onderwerpen een mening… Het onafhankelijke concept verwaterd al snel als je leest wie de andere opdrachtgevers van MNP zijn: Het MNP draagt bij aan diverse internationale projecten van derden (EU, DGIS, UNEP en OECD)….. (….owwkay… volgens mij wordt het nu tijd voor mijn tweede bak koffie,..)

  EU: Europese Unie,…. owwwkaayy,.. Duidelijk lijkt me..

  DGIS: Directorate-General for International Cooperation: hmm-kay, nooit eerder van gehoord, maar ook duidelijk lijkt me..

  UNEP: Aan het naampje weet je al precies in welke hoek je het kunt zoeken en het is dan ook het United Nations Environment Programme… OOWkaaay,.. aha,.. en ik krab mezelf even achter mijn oor waar langzaam de grijze haren beginnen te groeien…

  OECD: Organisation for Economic Cooperation and Development en nu ben ik hopelijk niet meer de enige die hier op een bedenkelijke toon “Owkay” zegt….

  “Do the math!”…. Kijk even wat de belangen zijn, hoe dit gecompartimentiseerd ingericht is: Ook binnen de organisatie’s hierboven is alles compleet versplinterd, opdat een goed overzicht voor de meeste mensen practisch onmogelijk wordt: Specialisten die niet buiten hun straatje kunnen denken… Kijk hoe dit alles centraal wordt aangestuurd: Net zoals dat het bericht in heel Nederland via ANP wordt verspreidt… Zie hoe globaal in de Wereld het broeikaseffect leidt tot een roep tot zwaardere belasting en het centraliseren van macht… “Do the f*ckn’ math,..” ………wat zijn nu de belangen die spelen??? Kom op zeg!.. Nogmaals: Als ik het kan bedenken als gammele uitzendkracht, dan zullen de vele goed gefinancierde denktanks hierover ook wel babbelen.. “Do me, and yourself a favour and add it all up.. -add it up!!”

  Persoonlijk ben ik dan ook van mening dat het tijd wordt dat de politiek dit onderwerp niet meer uit de weg mag gaan: Dat politici zich uitspreken over hoe ze denken dat een goede Democratie moet worden ingericht. Dat er een publiek debat ontstaat over de vraag of een centrale overheid Democratische principe’s zou kunnen schaden…

  Kom op politici, jullie moeten dit probleemstuk oppakken: Ik, als burger, hoor nu met het meisje dat ik leuk vind op een terras te zitten, i.p.v. dat ik nu mijn inmiddels totaal grijs geworden haren begin te verliezen…..

  Groet,.. R.  Maak melding

 18. Aangezien het toch niet erg lekker terrasweer is en ik toch te verlegen ben om de aantrekkelijke dame mee uit te vragen, ga ik gewoon nog even verder op het topic in:

  Terwijl wij op onze fiets door de stad toeren, bouwt Essent een nieuwe kolencentrale die uiteraard minder vervuilt dan de oudere systemen…. (..!) 1,5 miljoen huishoudens afhankelijk van 1 fabriek in private handen… Nu zeg ik niet dat we zometeen geen kern of kolen mogen gaan gebruiken, maar ik zou toch liever eerst hier in Zwolle 24 windmolens neerzetten waarbij de Zwollenaren zelf eigenaar zijn…

  Goed, inhakend op het vorige stuk schrijven van mijn hand; De VN is een orgaan dat feitelijk is opgericht door grootkapitalisten. De wereld is een zooitje en dat moet via een globale overheid worden veranderd.. Tenminste zo wordt er simpelweg geredeneerd. De EU, de staten van Amerika + Canada & ZuidAmerika, Afrika, Asi?« zijn bouwen allen aan grote structuren die vervolgens tegen elkaar moeten concurreren binnen het overkoepelende orgaan de VN. Deze VN heeft natuurlijk allerlei clubjes in elkaar gedraait en sommige bestonden er zelfs al voor die tijd; Eventueel onder andere namen. De wereldeconomie schommelt lekker op en neer en elke keer als het minder gaat, is dit een reden om ook dezelfde munteenheid te gaan gebruiken. Zo hebben we nu allemaal die stinkeuro, zoals de Amerikanen ook al jaren die gammele fiat-dollar hebben. Inflatie is aan ons geldsysteem te wijten!; Simpelweg: Jouw euro wordt minder waard als er twee keer zo veel geld in omloop is en guess what: Als een overheid geen geld heeft LENEN we dat bij de Wereldbank die het uit NIETS print……..) Ondertussen als het dus slecht gaat met de economie schreeuwt men weer om meer economische samenwerking en dus hebben we nu ook een wereldcurrency. De munteenheid waarin de wereldbank rekent……. en ja, degene die het geldsysteem in handen heeft bepaald de regels…

  …uit dezelfde hoek komt het verstrekken van leningen aan 3de wereld landen. Deze zitten al zo vies in de schulden, na eeuwenlang westerse uitbuiting, dat ze elke lening aanpakken: Ook als dat betekend dat ze hun maatschappij moeten hervormen en collectieve eigendommen moeten verkopen. D?¡t is privatisering: Ze zeggen gewoon: Betaal ons je schulden. -Dat lukt niet, dus een nieuwe lening met nog ergere rente en de voorwaarde dat men bijvoorbeeld de ijzermijn verkoopt aan een rijk westers bedrijf…. ……..en dat doen ze in Westerse landen natuurlijk ook gewoon, maar dit wordt met wat meer tact en gefaseerd ingevoerd.

  Alles dus voor die globale overheid die zo veel mogelijk macht naar zich toetrekt, steeds grotere afstand van de burger neemt ?©n in dienst is van het kapitaal: De wereldbank en de grote multinationals die de politici d.m.v. economische strategie?«n compleet in hun macht hebben…. Zonder banen geen goede economie en dus ook geen tevreden burger die stemmen genereerd.. haha.. te idioot voor woorden…

  Zitten we hier in Zwolle te “flippen” om die paar kansarme, minder intelligente nazi’s van de NNE…. Tss,.. de meeste mensen weten niet eens wat fascisme is: Dat bleek wel uit dat topic op dit log….

  Fascisme is een centrale overheid gebaseerd op 100% collectivisme. Het sluit minderheden uit. Het individu is ondergeschikt aan de staat. De staat is populistisch, schuwt geen propaganda en is absoluut niet Democratisch. Fascisme en economie is een overheid, die samen met het kapitaal, bepaald hoe de burger dient te leven… Mussolini vond de term Corporatisme beter klinken. Om nog meer moeilijke woorden te gebruiken: Het is niets meer dan een Plutocratie: Plutos-Cratos = Rijkdom-Macht. Je zou ook het begrip Oliargie in de mond kunnen nemen, wat betekend dat alle macht bij een relatief kleine groep mensen komt te liggen. Simpel weg: Grote ellende en je zou het ook simpelweg Dictatuur kunnen noemen…..

  Fascisme komt van het woord Fasces: De oude Romeinse machthebbers hadden als teken van hun macht een symbool dat dit moest vertegenwoordigen: Een bijl met daarom heen een bundel stokken… Waarom ze daar zo “popi-jopi” mee rondliepen te pronken weet ik ook niet precies, maar we zien de Fasces ook terug in het decor van de Amerikaanse president als hij zich zelf weer eens voor gek zet tijdens een toespraak om het volk weer angst in te boezemen. (Lange zin he!)

  Waarom dit langdradig gekwezel bij dit onderwerp? Omdat het broeikaseffect een middel is om voor een centrale overheid te pleiten. Ditzelfde geldt voor het terrorisme….

  De meeste actie zit in de reactie,.. en de reactie is een totalitaire globale overheid die pretendeert dat ze democratisch is ingesteld, terwijl het overduidelijk is dat democratische principe’s aan het verwateren zijn: Een schande!

  Milieu? Prima: Wat gaan WIJ er hier in Zwolle aan doen?: D?¡t zou de vraag moeten zijn en niet bij een beetje paniek schreeuwen om een overheid die ver van ons afstaat en die de angsten slechts gebruikt om meer macht naar zich toe te trekken…. Niet met zware belasting op de proppen komen, als je ook met positieve prikkels en beleid op lokaal niveau een wereld van verschil zou kunnen uitmaken…

  …..Bouw dat nonprofit windmolenpark nu maar.. Laat Geertruidenberg maar lekker die kolen van Essent stoken, terwijl wij als Zwolsche burgers promoveren tot energieleverancier…

  Groetgroet,..


  Maak melding

 19. Op video.google vond ik een aardig filmpje dat ik met jullie wil delen. Het is een toespraak van president Hugo Chevas van Venezuela bij de VN. ………en deze kerel heeft gewoon gelijk dus kijk/luister 24 minuten met aandacht:

  http://video.google.nl/videoplay?docid=-4703844455264388301&q=un+duration%3Along

  ……vergelijk Hugo Chevas nu eens met onze Balkie of de uitermate intelligente Bush…. Misschien is de Democratie in Venezuela wel beter dan hier of in de USA……….. De president daar draait niet om de brij heen of blijft steken bij cheezy oneliners… Kan een een voorbeeld aan genomen worden.

  Goed, kijk dat filmpje nu maar,.. Its better then the news on teli or in the paper!


  Maak melding

 20. Haha@Henk, ja ik begrijp het wel. Het is ook voor niemand verplicht om het te lezen en het is zowiezo meer om mijn eigen gedachten op een rij te zetten. Toch hoop ik dat je de toespraak van Hugo Chevas wel even bekeken hebt… (Zie linkje in tekst hierboven^^)

  …….en omdat ik begrijp dat het lezen van lange lappen tekst, en zeker als ze van mijn hand zijn, niet altijd even leuk is, geef ik je nog een interessant linkje van een kritische video:
  http://video.google.nl/videoplay?docid=827919062866201173&q=un+deception

  Bovenstaand filmpje gaat over de VN. Engelstalig, zoals helaas bijna al het interessante materiaal op het net. (Langzaam zie je steeds meer Nederlands ondertitelde docu’s verschijnen overigens.)

  Even voor de duidelijkheid: Ik ben niet tegen een globale overheid, maar heb mijn twijfels over hoe dit wordt ingericht, waarbij ik met name denk aan de Democratische principe’s die met lange bestuurlijnen afbrokkelen. Ook hoe hoge functionarissen voor lange periode’s worden aangewezen door een volksvertegenwoordiger die door een andere volksvertegenwoordiger is gekozen. Binnen het ambtelijk apparaat zie je de gezichten wel veranderen, maar de structuur is zo opgebouwd dat er van democratisch invloed maar weinig meer over is. Daarnaast zijn niet alle landen evenwaardig, om maar te zwijgen van het vetorecht dat bepaalde landen boven het democratisch gedachtengoed laat uitstijgen.

  Om tijd voor jullie over te houden, zodat jullie de 2 filmpjes kunnen kijken, stop ik nu met mijn gebrabbel. (En dit terwijl mijn koffie nog warm is…)

  Groet,.. R.  Maak melding

 21. Autovrije zondag
  Wat een doorgeschoten individualisme toch. “niemand neemt mij vrijheden af”. C’mon, we hebben het hier over een ludieke aktie die slechts een klein gedeelte van de stad zou betreffen (welke in mijn ogen sowieso een autovrije zone zou moeten zijn). Wat een genot moet het zijn om op zondag eens door ons prachtige centrum te wandelen, zonder dat je aan de kant moet springen voor op bastonen voortschreidend gemototiseerd vervoer.


  Maak melding

 22. Doorgeschoten???? het hele land autovrij op de 16e.
  maar de SP heeft geen ballen om dit erdoor te drukken. ze willen wel veel, maar er gebeurd niets!


  Maak melding

 23. Ben voor, hoef niet verder te lezen. Alle hogere doelen zullen wel mensliefend zijn. Maar heb eens eerder een autoloze zondag meegemaakt…..het was vooral GEZELLIG. Beetje landelijk publiciteit erbij, het mag dan scorebordpolitiek zijn….voor 8)


  Maak melding

 24. Henry vindt het nixxx, iets met Vrijheid. Tja. Maar tikt toch deze topic van 24/05/07 weer in de belangstelling 😀 Misschien kan het dan dit keer wel serieus en/of landelijk worden opgepikt?


  Maak melding

 25. autovrije zondag 2009?
  Goh Emile, nu ik het zo zie staan. Geloof dat ik er een tijdje geleden wat over op teletekst zag staan, een aantal steden zonder Zwolle. Dus ebde de belangstelling al snel weg. Niets over gehoord in mijn omgeving ook en op landelijke sites. Als Volkskrant-Opinie. Vonden ze blijkbaar niet belangrijk genoeg. Ook in mijn omgeving heb ik er niets over gehoord. Konden jullie het niet door de gemeenteraad krijgen??????

  Zucht, “vrijheid” is het toverwoord tegenwoordig, een kapstok waaraan iedereen alles ophangt. Met je energieslurpende p**ierbakken MOET je natuurlijk de vrijheid hebben ook op die ene dag (12 uur dat je mobiel kunt zijn) je stinkbak te gebruiken……tja, heel sterk argument!

  Maar die gister voor een week heb ik ook niets van meegekregen. Begreep dat er gister in Holtenbroek ook nog een goed initiatief was, toch wil ik wel de vrijheid houden om de zaterdag voor voetbal en voetbalregelateerde zaken te reserveren 😉

  Hee, autovrije zondag 2009? Al is het alleen maar voor Zwolle en al is het alleen maar voor het nostalgische gevoel……


  Maak melding

Reageer