Uittocht TT kijken is leuk, maar let op veiligheid

Zwolle – Jaarlijks trekken op de laatste zaterdag van juni de huiswaartskerende bezoekers van de TT in Assen de aandacht van grote aantallen kijkers. Vooral langs het 9 kilometer lange traject van de A28 tussen het knooppunt Lankhorst en Zwolle verzamelen zich mensen in de bermen om de uittocht te kunnen bekijken.

 

25-06-2011_terugkeer_motoren_tt_assen_4.jpg

 

Kijken is leuk, maar helaas niet altijd zonder gevaar. Daarom vragen de gemeenten Staphorst en Zwolle, Politie IJsselland en Rijkswaterstaat extra aandacht voor de veiligheid tijdens de TT-terugtocht op zaterdag 30 juni over de A28. Het weggedeelte tussen Staphorst en Zwolle bestaat sinds vorig jaar uit drie rijstroken. Daarvoor kende de weg op dit gedeelte twee rijstroken en kon, als gevolg van de grote hoeveelheid verkeer, alleen stapvoets gereden worden. Rijkswaterstaat verwacht dat, met de nu beschikbare ruimte, de snelheid van het passerende verkeer hoger ligt.

Opperbeste stemmingJaarlijks verzamelen zich honderden mensen in de bermen langs de A28 om de uittocht van de TT-bezoekers te kunnen bekijken. Iedereen is in opperbeste stemming, de sfeer is gemoedelijk. Omdat die uittocht toch al gauw enkele uren in beslag neemt, is het publiek langs de weg goed voorzien van eten en drinken, tafeltjes en stoeltjes en zelfs karren vanwaar men een goed uitzicht heeft op de snelweg. Dat er een goede sfeer is, is ook na afloop te zien: er wordt opmerkelijk weinig afval achtergelaten. Op het randjeOnder het publiek heerst dus meestal een uitgelaten stemming, waarbij men soms wel de grenzen van het toelaatbare opzoekt. Zo hebben politiemensen en weginspecteurs van Rijkswaterstaat geconstateerd dat men af en toe veel te dicht bij de weg kwam. Ook liet men wel eens kinderen spelen in de buurt van de vluchtstrook. In een enkel geval staken zelfs shovels en hoogwerkers tot boven het wegdek uit of werden er vuurtjes gestookt waarbij de rook zorgde voor onveilige situaties op de weg door afleiding en slecht zicht. Daarnaast was er soms zelfs sprake van interactie tussen het stilstaande verkeer en het publiek. Als dit jaar door de nieuwe situatie op de A28 het verkeer inderdaad een hogere snelheid heeft, kunnen genoemde acties verkeersonveilige toestanden veroorzaken. Juist daarvoor willen politie, gemeente Zwolle, gemeente Staphorst en Rijkswaterstaat weggebruikers en toeschouwers waarschuwen.Tips voor het veilig(er) bekijken van de TT-uittocht:- Blijf achter de sloot of vangrail kijken;- Ga nooit op de vluchtstrook staan;- Hang geen spandoeken op aan viaducten e.d., het losraken van een spandoek is levensgevaarlijk als deze op de weg valt;

– Stook geen vuurtjes, het leidt weggebruikers af en de rook kan het zicht ernstig belemmeren.

Op de dag zelf zullen toeschouwers via een flyer ook de tips krijgen aangereikt om de TT-uittocht zo veilig mogelijk te bekijken.

Artikel delen:

Reageer