Succes project verwijderen graffiti binnenstad Zwolle

Zwolle – De op 23  april door Citycentrum gestarte verwijdering van de graffiti in de binnenstad beloofd een groot succes te worden. Op 25 juni heeft Citycentrum samen met het bedrijf Graffiti NO de eerste schouw gedaan van het centrum winkelgebied. De resultaten zijn buitengewoon. Citycentrum concludeert dat het kernwinkelgebied praktisch graffiti vrij is. Een mooie en schone binnenstad oogt gastvrij en veilig en nodigt uit tot een langer verblijf.

graffiti_1a.jpg graffiti_2a.jpg
Voor… en na.

Voor de graffiti-verwijdering heeft het Citycentrum een contract afgesloten met het bedrijf Graffiti NO, hetgeen inhoud dat de komende 3 jaar alles in het werk gesteld wordt om het winkelgebied graffiti vrij te maken en te houden. De afgelopen twee maand  heeft er eerst een inventarisatie plaats gevonden van alle plekken in de stad die beklad zijn geweest met graffiti. Eigenaren van panden zijn benaderd toestemming te geven de graffiti te verwijderen. Pas na toestemming werd tot verwijdering over gegaan. De kosten van deze zgn. 0-beurt heeft Citycentrum voor haar rekening genomen. Inmiddels zijn al die 60 geïnventariseerde plekken schoon gemaakt, het werden er zelfs 81 omdat er in die periode nieuwe plekken werden besmeurd. Het verwijderen van de graffiti heeft extra tijd gekost omdat eerst toestemming van pandeigenaren verkregen moest worden.  Veel winkels maken deel uit van winkelketens, waarvan toestemming van hoofdkantoren voorwaarde is. Daarnaast kostte het tijd de eigenaren van panden te vinden.

Enthousiaste ondernemers.

Inmiddels is Graffiti No een herkenbaar gezicht voor de vele ondernemers. Graffiti is na melding binnen 24 uur verwijderd. Was er eerst bij veel ondernemers op basis van het verleden de nodige scepsis, nu men de resultaten ziet en de snelheid van werken haken steeds meer ondernemers aan.

Op een enkeling na doen ondernemers die overlast hebben van graffiti al mee. De teller staat inmiddels al op 55. De verwachting is dat de doelstelling van minimaal 100 snel gehaald kan worden.

Ervaringen en vervolg.

Het Citycentrum heeft inmiddels een goed inzicht op momenten en waar graffiti aangebracht wordt. Deze kennis zal zij delen met de plaatselijke politie zodat nog meer preventief kan worden opgetreden waarbij ook de pakkans zal gaan toenemen. Daarbij kunnen mogelijk kosten van verwijdering op de overtreders worden verhaald.

Nu de graffiti zichtbaar vermindert vallen andere zaken op. Ook meterkasten en kleine aansluitkasten van diverse overheden zijn vaak onder besmeurd. Citycentrum wil graag met deze partijen in overleg treden om ook deze aan te pakken. Daarnaast heeft Citycentrum andere partijen zoals bijvoorbeeld de overheid en de bewoners van de binnenstad aangeboden mee te liften op dit project. Citycentrum beseft dat 100 % graffiti vrij niet haalbaar is daarom zal graffiti -verwijdering een continue activiteit blijven.

Kosten.

Eigenaren van panden worden benaderd om een contract met Citycentrum af te sluiten voor verwijdering van toekomstige graffiti. Voor leden van het Citycentrum bedraagt deze € 50,00 per jaar. Niet leden kunnen ook deelnemen, voor hen geldt een tarief van € 100,00 per jaar. Binnenstad bewoners kunnen aansluiten tegen een tarief van € 75,00 per jaar , met een maximum van € 300,00 daar waar het gaat om appartementsgebouwen.

Melding en vervolg.

Graffiti No werkt met milieu vriendelijke middelen.
Ondernemers die voor 10.00 uur de graffiti melden kunnen er verzekerd van zijn dat deze binnen 24 uur verwijderd is.

Artikel delen:
Reacties 22
 1. Veel beter! Nou hopen dat die vandalen hun tengels in de zak kunnen houden. En als ze zich toch verlagen tot vandalisme, dat ze dan gepakt worden en hard gestraft worden.


  Maak melding

 2. gewoon als die lui er alles weer onder spuiten met een man of 20 het huis van hun zelf er onder spuiten met de persoon er zelf bij zodat de mensen kunnen zeggen kijk weer zo.n zwakke van de samenleving.dus goed voor blokk zetten


  Maak melding

 3. Zie foto: hadden ze die regenpijp en het bord einde voetgangersgebied niet effe mee kunnen nemen bij het schoonmaken?
  Verder: goed initiatief! Komt de algehele uitstraling van het centrum maar ook het gevoel voor veiligheid ten goede denk ik.


  Maak melding

 4. wanneer pakken ze die wildbreiers eens aan? Ik zie steeds meer van die stukken wol die ons stadsbeeld vervuilen….of wacht, dat is kunst die wel mag toch…

  Ik hoop op een groot graffitti offensief, want die maagdelijk witte muren vragen om een dikke tectyl bus!


  Maak melding

 5. Goed initiatief, maar het blijft toch wel van de zotte dat je moet betalen om te verwijderen wat een onverlaat op JOUW muur heeft zitten kliederen!


  Maak melding

 6. @1stejohn zodra het verwijderen van die wol honderden euro’s kost, ben ik er daar ook tegen.

  Ik blijf erbij, straatterroristen met hun graffiti keihard aanpakken.


  Maak melding

 7. ach, de gemeente zet een werkopdracht uit. Dat wordt dan een expertise ritje met voorrijkosten met twee man natuurlijk. Situatie inschatten. Weg afzetten met pilonnen, ecologische producten gebruiken om het wol te verwijderen. Afvoerkosten. Twee man een uur aan het werk plus BTW. ik schat minimaal zo’n 500 euro wat in rekening gebracht gaat worden?

  Misschien dat ze het daarom ook laten zitten? het is misschien wat gangbare kunst?


  Maak melding

 8. Ik heb het over de eigen kosten, had je ook kunnen gebruiken, hoefde je niet het probleem weg te halen bij de aso’s.

  Stuk wol om mijn regenpijp verwijderen: schaar pakken, knippen, tijd: 1 minuut, kosten: 0 euro
  Stuk graffiti op mijn muur verwijderen: verf kopen, over schilderen, laten drogen, nog een keer verven, tijd: 1 uur (8 uur doorlooptijd), kosten: 90 euro

  Aangezien ik zo’n 70 euro per uur kost, komen de totale prijzen op ~1 euro voor de wol en 160 euro voor de graffiti.

  DAT is het verschil.


  Maak melding

 9. Graffiti in het algemeen verminderd de waarde van de panden, geeft veel mensen een onveilig gevoel en de meerderheid vind het spuuglelijk. Voor mijn huis geldt voornamelijk de waarde en de lelijkheid. Dus nee, niet laten zitten, verwijderen en de kosten verhalen op de vandalen!


  Maak melding

 10. Een kwestie van smaak is of je wel of niet frikandellen eet. Daar staat ook niet over in de wet dat het niet mag. Graffiti zonder toestemming van de eigenaar van het pand is gewoonweg verboden.


  Maak melding

 11. Voor mijn huis geldt voornamelijk de waarde en de lelijkheid? Heb je dan een lelijk huis wat veel waard is?:D. En over smaak valt te twisten natuurlijk. Verder wel met je eens maar graffitie hoeft in mijn ogen niet altijd lelijk te zijn. creëer gewoon een plaats waar het wel mag. Zoals bijv eerder de muur bij HEDON. En dan illegale grafittie zwaarder straffen en de kosten verhalen.


  Maak melding

 12. Nee, ik bedoel daarmee dat de waarde van mijn huis daalt, en het lelijker wordt als er graffiti op zit 🙂

  En graffiti op mijn huis vind ik ALTIJD lelijk.


  Maak melding

 13. Misschien dat de voorstanders van ‘alles moet kunnen’ hun huis maar beschikbaar moeten stellen. Maar ik denk dat het hun huis niet is. Eerder van de woningbouw of zo. Kortom: grote bek, klein hartje.


  Maak melding

 14. @ Jasper wist ik wel dat je dat bedoelde;). Wat op de foto staat dat noem ik geen grafittie, dat zijn van die lelijke tags, zogenaamde handtekeningen. En nee natuurlijk wil ik ook geen graffittie op mijn woning als ik er niet om gevraagd heb. In de Diezerstraat heb je op sommige rolluiken bijv bij die snackbar ook een graffitie tekening, vind ik wel weer mooi. Of die indiaan op een garage-deur in A,dorp bijv. En natuurlijk blijf je van andermans eigendom af.


  Maak melding

 15. @Zuidski, of ik er nou wel of geen verstand van hebt, intereseerd mij niet zo heel veel. Vind gewoon dat je met je p*ten van andermans spullen af moet blijven. Spuit lekker je eigen huis helemaal onder met die troep.


  Maak melding

 16. Bericht door Zuidsk1, op 27 juni 2012 om 15:32
  Jullie hebben d’r wel veel verstand van zeg!

  Idd, geen bal verstand van spuit die troep maar op je eigen huis!:D


  Maak melding

 17. Haha zinloos, dit proberen ze al sinds begin jaren 90 en nog nooit met enig succes.
  Voor de meeste moeilijk te accepteren maar graffiti stopt NOOIT.  Maak melding

 18. @Unknown misschien moeten we de handjes gaan afhakken van elke vandaal die gepakt wordt, dan komen we best een eind 🙂


  Maak melding

Reageer