Uitreiking Gouden Vertelpas in Zwolle

Vrijdag 1 juni is een bijzondere dag. Dan wordt namelijk voor het eerst De  Gouden Vertelpas in Zwolle uitgereikt! Deze unieke pas, een initiatief van de Stichting een school vol van verhalen, De Zwolse Verhalenboot en het magazine Vertel eens…, wordt uitgereikt aan Het Verteltalent 2007: kinderen uit groep 5 en 6 van OBS De Krullevaar die op school door vertellers zijn opgeleid.


Vlnr : Busra Eroglu, Wing Ip, Martijn Kniest, Jesse van Tricht, Almer Staal en Richard Boezelman

De houder van De Gouden Vertelpas krijgt een bijzondere culturele toegangspas in bezit met heel veel leuke extra’s. Deelnemende organisaties zijn o.a. De Verhalenboot: het grootste verteltheater van Nederland (levenslang gratis toegang), Magazine Vertel eens… (gratis jaarabonnement), Tropenmuseum Amsterdam (een jaar gratis toegang), Vertelmuseum De Heksenwaag, Oudekerk (een jaar gratis toegang), Openluchtmuseum Arnhem (een jaar gratis toegang) en Theater Gnaffel (2 jaar gratis welkom bij alle premières van Gnaffel).

Het Verteltalent is één van de activiteiten van de Stichting “Een school vol van verhalen”. Deze stichting wil scholen “omtoveren” tot scholen waar het verhaal een bron is van inspiratie, fantasie, plezier, interesse, inzicht, talenten, ontwikkeling en betrokkenheid. Naast Het Verteltalent betekent dit opgeleidde vertelleerkrachten, vertel- en schrijfworkshops, vertelstages, verteltrainingen door professionele vertellers, een kinderpersbureau, veel aandacht voor boeken en héél veel vertelvoorstellingen.

Openbare basisschool De Krullevaar in Zwolle is de eerste school in Nederland, die dit initiatief omarmd heeft. Willem Vroom (directeur O.B.S. De Krullevaar): “In de wereld van nu komt er heel veel op de kinderen af. Veel gaat snel, erg snel, zelfs spelen. Vaak is er geen tijd om tot jezelf of even tot rust te komen en samen iets spannends te beleven. Een mooie taak ligt bij de onderwijzer om een extra rustpunt te creëren en een gevoel van betrokkenheid en samen beleven. De klas met je eigen juf of meester is op De Krullevaar zo’n veilig plekje waar je iedereen kent en iedereen weet van elkaar. Verhalen lezen, schrijven, horen en vertellen dragen hier flink aan bij.  “Een school vol van verhalen” zorgt voor sfeer, spanning en plezier en draagt bij aan persoonlijke ontwikkeling op vele terreinen.

Op De Krullevaar zal op 1 juni de 1e Gouden Vertelpas worden uitgereikt. Hierbij gaat “de rode loper” uit voor Charlotte Dematons, de illustratrice van de vorig jaar verschenen nieuwe uitgave van het beroemde sprookjesboek “Grimm”. Zij gaat De Gouden Vertelpas overhandigen aan die leerling die volgens de professionele jury over het grootste verteltalent beschikt.

Op 1 juni vinden, naast het openingsgedeelte, ook nog allerlei andere leuke activiteiten plaats, zoals een kinderboekenmarkt, poppenkastvoorstellingen met “een sprookje van Grimm” door Charlotte Dematons, verhalenvertellers. Ook loopt het kinderpersbureau De Lispeltuut rond om mensen te interviewen en een verslag met fotoreportage te maken van Het Kinderfestival.

Artikel delen:

Reageer