Kunstwerk bij nieuwe hoofdzwembad

Zwolle – De kunstenaars Dedden en Keizer krijgen de opdracht om het kunstwerk bij het nieuwe hoofdzwembad op de Vrolijkheid te maken. Hiervoor stelt de gemeente Zwolle een bedrag van €98.000,– beschikbaar.

kunstwerkzwembad.jpg

Een werkgroep bestaande uit leden van de klankbordgroep, de architect, aannemer en de exploitant van het zwembad, de projectleiding, stedenbouwkundige en leden van de commissie beeldende kunst kozen unaniem voor het nieuwe kunstwerk. Het kunstwerk is geïnspireerd op billboards die op hoge palen langs wegen en op industrieterreinen staan. Door middel van het vrolijke kunstwerk wordt zichtbaar gemaakt wat er binnen in het zwembad gebeurd. Met het beeld brengen de kunstenaars het plezier van zwemmen tot uitdrukking met een kleine verwijzing en knipoog naar het wedstrijdzwemmen.

Op de stalen zuil wordt een horizontaal liggende ruitvorm geplaatst. Deze is opgebouwd uit verschillende formaten bollen die in het midden het meeste volume hebben en naar de zijkanten toe minder dik worden. Aan beide zijden van het beeld komt een figuurtje vanaf de middel naar voren. Deze figuurtjes hebben een jeugdig voorkomen, met een relatief groot hoofd en een breed grijnzende eendensnavel. Aan de ene kant heeft het figuurtje een badeendje vast, dit verwijst naar spellen. Het figuur aan de andere kant maakt een duikbeweging. De ketting om zijn nek refereert naar de lijn met bollen in het wedstrijdbad.Het beeld wordt geplaatst op het parkeerterrein van het zwembad. De ruitvorm is van aluminium, de zuil van staal. Gezamenlijk wordt het beeld maximaal tien meter hoog.

Artikel delen:
Reacties 31
 1. Ik zou graag een grotere afbeelding zien. Kan hier niet zo heel veel van maken.
  Zo op het eerste gezicht vind ik het wel wat hebben.

  @Peter567: AH 28 JUNI, IK HAD NIET DOOR DAT HET VANDAAG CAPSLOCK DAY IS.


  Maak melding

 2. Waarom moet er (bijna) altijd een kunstwerk bij komen. Kost onnodig veel geld en niemand (behalve gemeente en kunstenaar) vind het mooi. Maak voor dat geld een speelplaats bij het zwembad.  Maak melding

 3. Edwin ik ben het helemaal met je eens , maar ja wat de BURGER denkt telt niet .
  Een AMBTENAAR is ook niet geprogrammeerd om te denken .


  Maak melding

 4. Maar zonder gekheid, het is toch belachelijk dat er een ton wordt uitgegeven voor een drol op paaltjes? Zijn er niet belangrijkere dingen te doen met zo veel geld?


  Maak melding

 5. ‘linkse hobby…’ *zucht* Alsof alleen/alle linkse mensen een gevoel voor kunst hebben… Ken genoeg mensen die SP stemmen en Frans Bauer fan zijn.


  Maak melding

 6. 98000 euro?
  Zonde geld!
  Kunnen we niet net als in Beverwijk zelf mogen beslissen of we willen meebetalen aan een kunstwerk? Burgers die dat niet wilden, konden onlangs daar bij de gemeente een zakje geld van ?? 1,31 ophalen.


  Maak melding

 7. 98000 euro? Daar kan ik um niet veur maken!
  98000 euro? Daar kom ik m’n nest niet voor uut!

  @Edwin & Geert: Hij wordt toch steeds mooier als je d’r wat vaker naar kijkt he?

  Wat zien jullie d’r in jongens? Ik een kanarie op heeeeele hoge poten.  Maak melding

 8. Bla Bla, tjonge jonge, hoop dat het zwembad rendabel word. Denk het wel, regionale functie zelfs op die plaats. En natuurlijk moet het zwembad te zien zijn vanaf A28, dan vind ik zoiets altijd nog stukken beter dan een reclametoren.:)


  Maak melding

 9. Of dat we (lees: gemeente) geen last hebben van de recessie?
  Doe ff normaal 100.000,00 Euro… Of je het nu wel of niet mooi vind, houd dat geld in de zak of geef het aan de minima in Zwolle… >:(


  Maak melding

 10. @Eilen De kunst regeling is volgens mij bedacht in 1951 (de opbouwjaren van Nederland), Kabinet Drees. En op het verantwoordelijk ministerie zaten twee KVP’ers het tegenwoordige CDA. Is dat nu ook al links?
  En moet je alles weg doen wat links wil.???..

  “Dag bossen, dag vogels, welkom snelweg door centrum van Zwolle”


  Maak melding

 11. En dan lees ik net in de Stentor dat Zwolle minder geld krijgt uit Den Haag en dat er dus extra bezuinigd moet gaan worden. Men denk nog na over waarop….ik heb wel een idee……


  Maak melding

 12. @martinh Helemaal eens! Voortaan geen overheidsuitgaven meer aan kunst. 😀
  Dit is elke keer weer hetzelfde liedje, eens in de zoveel tijd komt er weer zoiets langs waarvan je denkt: degene die dit bedenkt leeft op een andere planeet. Zoals die franse keizerin die zei: “dan eten ze toch gebak” toen men haar vertelde dat het volk omkwam van de honger omdat ze geen brood meer hadden…


  Maak melding

 13. Wimpie helemaal met je eens8). Misschien kan dat kunstwerk bij het Hanze-bad ook een plaatsje krijgen bij het zwembad als die gesloopt word.:D. Kunst is niet ‘links”of rechts, maar van ons allen. Je mag er van vinden wat je wil lelijk of mooi en een ieder ziet er wat anders in. Vind die van Tjalling trouwens ook wel mooi:D


  Maak melding

Reageer