Eenmalige rondleiding met miniatuurhuis in Vrouwenhuis

Zwolle – Op woensdag 4 juli a.s. wordt om 15.00 uur in museum Het Vrouwenhuis aan de Melkmarkt  53 een speciale rondleiding gegeven. Dan gaat het kunstkabinet open dat in miniatuur het Vrouwenhuis voorstelt zoals het er rond 1690 uit had kunnen zien. Het pand werd toen bewoond door de rijke burgemeester Pieter Soury, de schilderes Aleijda Wolfsen en hun kinderen.

miniatuurhuis_vrouwenhuis_zwolle.jpg

Dit miniatuurhuis in een kast werd de afgelopen tien jaar gemaakt door de Zwolse beeldend kunstenaar en kunsthistoricus Saskia Zwiers. Sommige delen van het Vrouwenhuis hebben sinds 1690 de eeuwen overleefd en werden in het klein nagemaakt. Ook andere 17de eeuws interieurs uit Zwolle werden voor het miniatuurhuis gebruikt zoals het plafond uit de Groote Sociëteit dat in de kraamkamer is te zien. De tekeningen van de Zwolse kunstenares Gesina ter Borch (1631-1690) werden eveneens als voorbeeld genomen. Het geheel is gebaseerd op de pronkpoppenhuizen uit de 17de eeuw zoals rijke dames die toen lieten maken. Dit kunstkabinet heeft echter alleen interieurs, geen poppen.

Aan deze eenmalige rondleiding kunnen 15 personen deelnemen. De entrée bedraagt 4 euro per persoon. Belangstellenden kunnen telefonisch reserveren op tel. 422 48 23. De ingang is aan de achterzijde, Voorstraat 46. Voor meer informatie kijkt men op www.vrouwenhuiszwolle.nl.Aleida Greve (1670-1742) bepaalde bij testament dat na haar dood haar prachtige huis aan de Grote Aa tot een hofje voor bejaarde dames van hervormde huize bestemd moest worden. Van 1742 tot 1984 werd haar (Oude) Vrouwenhuis op deze wijze bewoond. Tegenwoordig is het benedendeel een museum waar bezoekers door interieurs uit drie eeuwen, van 1680 tot 1980, worden rondgeleid.

Artikel delen: