Nieuwe OK’s moderner en nóg veiliger

Zwolle – De Isala klinieken krijgen in de nieuwbouw afdeling Vlinder 3 veertien operatiekamers (OK’s) die aan alle moderne eisen voldoen. Nieuwe technische voorzieningen zorgen voor een nóg veiliger OK-omgeving, voor zowel patiënten als medewerkers.

06-07-2011_presentatie_da_vinci_operatie_robot_isala_wezenlanden_2.jpg

Op de vierde verdieping van Vlinder 3 komen acht min of meer dezelfde OK’s waar (standaard)operaties uit diverse disciplines kunnen plaatsvinden. Twee zijn iets groter, deze zijn bedoeld voor orthopedische ingrepen. Op de vijfde verdieping zijn straks zes OK’s te vinden. Drie daarvan zijn voor cardiochirurgie en twee voor neurochirurgie. In deze OK’s kan ook de Da Vinci Robot worden ingezet. Eén van de OK’s is een zogenaamde hybride-OK.

In de hybride-OK zit aan het plafond een groot beweegbaar röntgenstatief dat is te gebruiken bij operaties waarbij langdurige doorlichting nodig is. ‘Dit komt veel voor bij vaat- en thoraxchirurgie, bijvoorbeeld bij het plaatsen van een stent in de aorta’, legt Ben Immeker uit, projectleider Anesthesiologie. ‘De huidige Isala-OK’s gebruiken hiervoor een mobiel röntgenapparaat dat veel ruimte in beslag neemt, mindere beeldkwaliteit biedt en meer straling afgeeft. De hybride-OK is dus modern, praktisch, beter en weer iets veiliger.’

Aan het plafond van elke OK hangen straks zogenaamde pendels voor chirurgie en anesthesie. Dit zijn grote beweegbare metalen armen waaraan alle benodigde apparaten vastzitten. Deze pendels zijn makkelijk rond de operatietafel te manoeuvreren en houden de OK-vloer grotendeels kabel- en loopvrij.

Omdat de OK’s in vlinder 3 zitten, de centrale sterilisatieafdeling (CSA, die de OK-instrumenten reinigt en aanlevert) in vlinder 1 en het centrale magazijn in Apeldoorn, wordt het logistieke proces opnieuw ingericht. ‘We gaan werken met een track & tracesysteem’, zegt Immeker. ‘Op basis daarvan kunnen we instrumentensets efficiënt voor operaties inplannen. Ook houden we voor acute situaties bepaalde spullen bij de OK’s in voorraad. Zo voldoen de nieuwe OK’s straks aan alle moderne eisen en zijn ze weer een stukje beter en veiliger geworden, voor zowel patiënten als chirurgen en medewerkers.’

Artikel delen: