CCC-Werelddocenten verleggen grenzen

Zwolle – Marja Verhoef, docent wiskunde op het Carolus Clusius College is net terug van haar reis naar Kenia waar zij samen met Keniase docenten werkte aan oplossingen die onderwijskwaliteit in het Afrikaanse land kan verbeteren. Samen met een groep mensen uit het onderwijs deed zij mee aan het uitwisselingsproject Werelddocent, een initiatief van Edukans. In Kenia zitten de klassen overvol. Alle kinderen – ongeacht niveau – krijgen op dezelfde manier les.
Samen met de Keniaanse leerkrachten bekeek Marja hoe ze dit probleem kunnen oplossen, vrijwel zonder financiële middelen. De gelijkwaardigheid staat bij Werelddocent centraal. Het is niet dat westerse docenten eens haarfijn aan arme mensen gaan uitleggen hoe ze les moeten geven. Onderwijsinnovatie is effectief wanneer docenten een echte dialoog aangaan met elkaar over de wereldwijde overeenkomsten in het onderwijs. Iedereen heeft te maken met bijvoorbeeld de motivatie van docenten, activerende werkvormen en de medezeggenschap in het onderwijs.

Ook het werk in Nederland wordt door deze reis verrijkt. De afgelopen drie jaar reisden meer dan 140 Nederlandse docenten naar India, Kenia, Burundi, Oeganda, Ethiopië en Malawi. Allen geven aan na terugkomst met nieuwe energie in Nederland voor de klas te staan, innovatiever en creatiever te zijn. “Het programma Werelddocent zorgt niet alleen voor een kwaliteitsimpuls in ontwikkelingslanden. Het zorgt ook nog eens voor competentere docenten in Nederland”, aldus Frits Kruiswijk, verantwoordelijk voor dit programma bij Edukans.

2012 is het vierde Werelddocent jaar. Dit jaar bezoeken de werelddocenten vijf verschillende landen. In deze landen wordt verder gebouwd aan het duurzame meerjarenprogramma voor beter onderwijs in ontwikkelingslanden. Eveline Kester, docent Duits van het CCC vertrekt van 8 tot 22 juli naar Oeganda om daar samen te gaan werken met Oegandese collega’s. Zij is te volgen op Evelinekester.inactievooredukans.nl

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.