Grote verschillen in tarieven van tandartsen in Zwolle

Zwolle – De tandartstarieven zijn gestegen met bijna 12 procent vergeleken met 2011. Eerder werd al bekend gemaakt dat de tandartstarieven met 9,6 procent zijn gestegen in het eerste kwartaal van dit jaar, nu komt daar nog eens 2 procent bij. Dat blijkt uit een analyse van ZorgKiezer.nl op basis van tarieven van 3058 tandartspraktijken. Ook lokaal verschillen de tarieven tussen de tandartsen flink. Zo is het verschil tussen de duurste en goedkoopste tandarts in Zwolle voor een wortelkanaalbehandeling  meer dan 80 euro. De goedkoopste tandartspraktijk in Zwolle voor een wortelkanaalbehandeling is Tandartspraktijk Opdam in de Hertenstraat.

Nu de tandartstarieven zijn vrijgegeven zijn er fikse verschillen ontstaan in de lokale tarieven.  Zo kunnen de verschillen oplopen tot wel honderden euro’s binnen dezelfde regio bij meerdere behandelingen. Door tandartsen te vergelijken kan de consument dus flink besparen. Zo wordt in Zwolle voor een wortelkanaalbehandeling  bij Tandartspraktijk Opdam 137,98 euro gevraagd, terwijl de consument bij AD Tandartsen 218,50 euro moet afrekenen. Dat is een verschil van meer dan 80 euro voor een wortelkanaalbehandeling in dezelfde stad.

Ook voor het plaatsen van een kroon in Zwolle varieert behoorlijk qua prijs. Goedkoopste is Tandarts Forelkolk, die 200 euro voor deze behandeling rekent, terwijl Tandartspraktijk Van de Werken daar 285 euro vraagt. Zo kan een klein stukje omfietsen in Zwolle al snel meer dan 80 euro schelen. Op ZorgKiezer.nl vinden bezoekers vrijwel alle tarieven van tandartsen in Zwolle en omstreken. Zo kan eenvoudig een vergelijking worden gemaakt op tarief, locatie en beoordeling.

Over ZorgKiezer.nl

ZorgKiezer.nl zet zich sinds 2005 in om de kwaliteit en kosten in de gezondheidszorg voor consumenten transparant te maken om zo bij te dragen aan het verbeteren van de kwaliteit en het in de hand houden van de zorgkosten. Sinds januari monitort ZorgKiezer.nl ook de tandartstarieven. Inmiddels staan op www.ZorgKiezer.nl/tandarts de tarieven van 3.058 tandartspraktijken, circa 60% van alle tandartspraktijken in Nederland. Deze tarieven worden permanent gemonitord.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. De Kamer en demissioniar minister Schippers (VVD) zijn het niet eens over de tandartsen. Dat bleek vanmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Een meerderheid wil stoppen met de proef met de vrije tarieven, omdat uit een onderzoek blijkt dat een tandartsbezoek gemiddeld juist duurder is geworden in plaats van goedkoper. Schippers wil langer de tijd voordat ze beslist of ze doorgaat met de vrije prijzen.

  Bron: nos.nl

  Interessante vragen (vooral de 6e) financiële gevolgen van de kostenstijging, zoals deze door verschillende partijen wordt verwacht, ….straks eenzijdig bij verzekerden?

 2. Laat de minister een minimum en een maximum vaststellen voor de prijzen bij een behandeling van de tandarts.En laat ze de tandartsen verplichten de patiënt voor het begin van de behandeling te laten bekendmaken wat de behandeling gaat kosten.En dan zwart op wit zodat de patiënt later niet voor verrassingen komt te staan

 3. Respect voor tandarts Opdam. Zij heeft ervoor gekozen om haar prijzen op de exacte hoogte in te zetten als de vergoedingenlijst van Achmea. Met andere woorden, je hoeft zelf niet bij te betalen. (tenzij je bij een verzekeraar zit die minder vergoedt)

 4. Tja, tja.. ik heb een tijdje in een andere stad gewoond. Daar zaten ook grote verschillen, maar niet alleen in prijs. Als je het goedkoop liet doen, moest je de week daarop nog een keer. En was je alsnog duurder uit

 5. Toch zet ik mijn vraagtekens bij de mogelijkheden om te shoppen voor medische zaken.
  Het is toch wat anders dan of je je mobieltje koopt op de Melkmarkt of op het Maagjesbolwerk.
  Een tandarts heeft een heel medisch dossier van je en om dan voor 1 ingreep of behandeling naar een andere tandarts te gaan, die geheel geen zicht heeft op de verdere staat van je gebit, lijkt mij nou niet de meest ideale situatie.

 6. Ik ga hier op weblogzwolle nog wat over roepen en dan stop ik.

  M.i. geeft het dem. kabinet een schop naar de verkeerde!

  Tandartsen zijn duurder geworden? Ja, nou en? U kunt vast nog wel meer services en diensten benoemen die duurder zijn worden. Tandartsen berekenen ook materiaal/middelen/energie/ontwikkelingen etc etc aan 'ons' door.

  Doe mij eens een lol, heb je dat Achmea gebouw gezien in de stad… hoeveel mensen werken daar, wat schuiven die directies daar weg? 1 x balkenende Norm of 2 x?

  Zijn de tandartsen duurder geworden, ja, 9%, maar dat is de stijging doorberekend van de jaren dat ze dat niet konden.

  2. Wat gaat uw zorgpremie worden volgend jaar? En waarom vergoeden zorgverzekeraars in 2011 een wortelkanaal behandeling 100% en nu maar 80%

  Leg dan eens uit wie hier het hardst om gaat lachen dan? Straks… bent u dat? dem. kabinet? Uw tandarts?
  De politiek en ook u wijst naar de beroepsgroep?

  Maar de zorgverzekeraars wordt geen strobreed in de weg gelegd, wat te denken van die absurde vergoedingen en hogere zorgpremies!!

  Vraag uw tandarts eens waarom die bruggen en kronen niet worden vergoed!

  De zorgverzekeraars lopen achter! Wat die verzekeringsboeren niet kennen, vergoeden ze niet.

  Laten we dus; bij de zorgverzekeraars beginnen!!

  Ja….

 7. @GeenIdee, wanneer je iets roept moet het gebaseerd zijn op kennis.
  Blijkbaar heb jij je verdiept in deze materie.

  Hoeveel mensen werken daar in dat gebouw? En wat schuift de directie (s)? daar weg? Hoeveel verzekerden heeft Achmea?

Reageer