Academie voor Zelfstandigheid werkt ook in Zwolle

Zwolle – Anderhalf jaar na de start van de academie voor Zelfstandigheid bij Landstede aan de Fuchsiastraat in Zwolle, ontvangen de eerste deelnemers vandaag hun certificaat. De methodiek is afkomstig van de landelijke academie voor Zelfstandigheid en blijkt ook in Zwolle te werken. Het accent ligt op de groei van zelfredzaamheid én eigenwaarde van mensen met een licht verstandelijke beperking.

De Zwolse Academie voor Zelfstandigheid biedt meer dan zestig trajecten voor volwassen mensen met een licht verstandelijke beperking, die zelfstandiger willen gaan wonen of werken. De deelnemers krijgen een intake en een test om te bepalen hoe gemotiveerd ze zijn en wat zij graag willen leren. De test- en lesmaterialen zijn ontwikkeld door een aantal academies voor Zelfstandigheid die sinds een jaar of drie in de Randstad en het zuiden des lands draaien. Daar is uit de testen gebleken dat de lessen daadwerkelijk helpen en dat de zelfredzaamheid is toegenomen.

Plannen van huishouden

Deelnemers leren op allerlei verschillende vlakken hoe ze zelfstandig kunnen functioneren. De thema’s lopen uiteen van plannen van de huishouding en zelf je eten koken tot het kunnen tot omgaan met je eigen budget. Zestig procent van de trainingen is gericht op zelfstandig wonen, veertig procent op werken. De trajecten bestaan niet uit een afgepast aantal sessies. De deelnemers gaan net zolang door, totdat ze het geleerde daadwerkelijk thuis of op hun werk in de praktijk kunnen brengen. De trainers en stagiairs van de mbo beroepsopleiding begeleiden ze daarin.

Samenwerking

De Zwolse academie voor Zelfstandigheid is een samenwerking tussen Frion, Landstede MBO, Thomas a Kempis College – praktijkonderwijs (TAK Pro), Onderwijscentrum de Twijn – Speciaal Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs (SO en VSO). De afgelopen periode zijn ook MEE IJsseloevers en ROZIJ Werk aangehaakt. Uniek aan de samenwerking is de inbreng van ieders expertise. De Zwolse academie is de enige Academie voor Zelfstandigheid in het Noorden.

Gat in de markt

In Harderwijk is inmiddels ook een academie opgestart waarbij naast Landstede andere partijen zijn betrokken. Het is een gat in de markt, want er is weinig aanbod op onderwijsgebied voor volwassen mensen met een licht verstandelijke beperking die bijvoorbeeld uit het praktijkonderwijs komen. Bij deze samenwerking staat de landelijke academie voor Zelfstandigheid borg voor de methodiek en de daaruit ontwikkelde leermiddelen en methoden.

Artikel delen: