Start campagne Samen Scoot Bezig

Zwolle – Samen Scoot Bezig, dat is de titel van een campagne die komende zomer in Zwolle wordt gevoerd rond de berijders van scootmobielen. De start van de campagne vond vrijdagmiddag, in het bijzijn van wethouder E. Dannenberg, plaats voor het stadhuis. Enerzijds is de campagne gericht op de berijders van deze voertuigen, anderzijds moet het ook meer begrip kweken bij het publiek.

06-07-2012_stadhuis-samen_scoot_bezig-dannenberg_voorzitterzw_gehandicaptenraad_jaap_breugem_02.jpg

Samen Scoot Bezig is een initiatief van de gemeente Zwolle, De Zwolse Gehandicaptenraad (ZGR) en MEE IJsseloevers. Een aantal maanden terug is besloten om Samen Scoot Bezig onder te brengen bij City Unlimited. Doel van Samen Scoot Bezig is om meer begrip te kweken bij het publiek voor gebruikers van een scootmobiel. Een tweede doel is om de berijders te wijzen op verkeers- en gedragsregels. Er werd een brochure uitgegeven met daarin de belangrijkste aanwijzingen. Meer informatie over City Unlimited vindt u op www.city-unlimited.com.

06-07-2012_stadhuis-samen_scoot_bezig-dannenberg_03.jpg

06-07-2012_stadhuis-samen_scoot_bezig-dannenberg_04.jpg

06-07-2012_stadhuis-samen_scoot_bezig-dannenberg_05.jpg

06-07-2012_stadhuis-samen_scoot_bezig-dannenberg_01.jpg

Alweer even geleden ontstond er enige commotie toen een Zwolse winkelier de toegang tot zijn pand voor scootmobielgebruikers verbood. Volgens de winkelier zou een scootmobiel te veel ruimte in zijn winkel in beslag nemen en liep hij kans op beschadigingen door ondeskundig gebruik. De actie van de winkelier was tegen het zere been van velen en voor de Zwolse Gehandicaptenraad en de gemeente Zwolle aanleiding om de publiekscampagne ‘Samen Scoot Bezig!’ te starten. Later hebben MEE IJsseloevers en Mediac Reclame & Internet zich bij dit initiatief aangesloten.

Blijven meedoen

Het woordje ‘Samen’ geeft precies de intentie van de campagne weer: het gaat om een wisselwerking tussen de scootmobielgebruiker en zijn of haar omgeving. Het is goed dat die twee meer van elkaar weten, want de scootmobiel is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Gelukkig maar, want op deze manier kunnen veel mensen zich zonder de hulp van anderen verplaatsen en kunnen zij zelfstandig blijven meedoen.

Gratis scootmobielcursus

De campagne ‘Samen Scoot Bezig!’ kent een aantal onderdelen. In de eerste plaats is er een folder, met daarin de belangrijkste gedragsregels voor scootmobiel scootmobielgebruiker. In de folder is ook informatie te vinden over de gratis scootmobielcursus van Veilig Verkeer Nederland en van Welzorg.

De gedragsregels komen terug in een serie korte aanduidingen in de Wijzer, de gemeentelijke pagina’s in huis aan huiskrant De Peperbus. Elke keer wordt een andere gedragsregel onder de aandacht gebracht. De artikelen zijn ook gericht op stadsgenoten zonder scootmobiel. Winkeliers worden eveneens voorzien van tips. Zoals een klant een stoel aanbieden als deze de scootmobiel buiten het winkelpand laat staan. Of een klant sneller te hulp schieten, aangezien het voor mensen met een beperking niet altijd leuk is om telkens weer hulp te moeten vragen.

Tot slot verschijnen er in de zomer op diverse plekken in de stad spandoeken met het beeldmerk van Samen Scoot Bezig. Meer informatie over de campagne is ook te vinden op www.city-unlimited.com.

Gedragsregels

‘Samen Scoot Bezig!’ promoot een aantal gedragsregels, onder andere voor mensen met een scootmobiel. Hieronder de belangrijkste gedragsregels op een rij:

Houd rekening met uw snelheid Rijd op het fietspad als een fietser en op het trottoir als een wandelaar. Met 15 kilometer per uur door een winkelcentrum rijden (‘scheuren’) is voor iedereen levensgevaarlijk.

Stap uit als het kan Als u een paar stappen kunt lopen, doe dat dan. Want met uw voertuig kunt u nu eenmaal niet overal binnenkomen.

Laat u zien Niets is zo gevaarlijk als onzichtbaar zijn in het donker. Met een reflecterend vest over de stoel en werkende achterlichten bent u goed zichtbaar en dus veiliger in het verkeer.

Hinder andere mensen niet Als scootmobielrijder hebt u een ander zicht op uw omgeving dan mensen om u heen. Houd daar rekening mee.

Houd u aan verkeersregels Ook scootmobielgebruikers hebben zich te houden aan verkeersregels, net als ieder ander.

Artikel delen:

Reageer