Balkondeuren studentenflat blijven dicht

Zwolle – DeltaWonen heeft vorige week besloten om de balkondeuren van de algemene ruimtes van de studentenflat aan de Harm Smeengekade in Zwolle dicht te maken. Hierdoor kunnen bewoners geen gebruik maken van deze balkons, studenten ontvangen hiervoor geen compensatie in de huur.

De maatregel heeft deltaWonen genomen omdat zij de studenten herhaaldelijk heeft gewaarschuwd naar aanleiding van klachten betreft (geluids)overlast. Deze klachten kwamen van omwonenden en bewoners uit de flat. De klachten worden zowel door de internationale als de Nederlandse studenten veroorzaakt. De balkons van de algemene ruimte zijn geen vluchtroutes. Het afsluiten van de deuren voldoet dan ook aan de veiligheid en is verantwoord volgens de brandweer. Volgende week vindt er nogmaals een ronde plaats met een functionaris van de brandweer. Wanneer de deuren zijn open gebroken worden deze opnieuw dicht gemaakt. DeltaWonen doet aangifte van vernieling van de deuren en stelt diegene die de deuren heeft vernield aansprakelijk. "De maatregel is permanent en blijft van kracht totdat we gezamenlijk constateren dat de balkondeuren weer open kunnen. Zoals eerder aangegeven is de maatregel ook gecommuniceerd naar de studenten tijdens overleggen. Wij hebben meerdere malen samen persoonlijk overleg gehad over de leefbaarheid in en rondom de flat, waarbij ook gesproken is over overlast en het voorkomen daarvan." Momenteel heeft deltaWonen nog steeds nauw contact met de studenten en proberen zij proactief gezamenlijk tot een oplossing te komen. deltaWonen betreurt het deze maatregel heeft moeten nemen. DeltaWonen vindt het belangrijk dat iedereen, bewoners en omwonenden, in een veilige en plezierige omgeving wonen.

Artikel delen:
Reacties 27
 1. Kan mij de reactie van de DeltaWonen goed voorstellen. Al heb ik wel het gevoel dat er alleen tegen studenten op deze wijze word opgetreden. Als een andere buurman oid. maanden overlast veroorzaakt, worden er geen vergelijkbare maatregelen getroffen. Zover mij bekend.

  Hetzelfde geld voor het beleid van hoeveel studenten en maximaal in een straat of wijk mogen wonen hier in Zwolle. Als dit op welke andere groep in de samenleving van toepassing zou zijn zou de politiek terecht vragen stellen. Waarom niet als het om studenten gaat?


  ⚠️ Meld

 2. De maatregel is permanent en blijft van kracht totdat we gezamenlijk constateren dat de balkondeuren weer open kunnen.

  Tja nu kunnen ze dat balkon niet meer op en zal de overlast dus afnemen. Balkondeuren gaan dan weer open en het begint van voor af aan.


  ⚠️ Meld

 3. Strijd rond balkondeuren in studentenflat verhardt zich

  De vernieling is te zien in de video van MijnZ.

  ZWOLLE – De strijd tussen de studenten in de flat aan de Harm Smeengekade in Zwolle en woningcorporatie deltaWonen verhardt zich.

  De corporatie gaat aangifte doen van vernieling nu enkele studenten bijna alle dichtgetimmerde balkondeuren eigenhandig hebben opengebroken. DeltaWonen heeft de deuren inmiddels voor de derde keer dichtgetimmerd.

  De deuren zijn door deltaWonen dichtgetimmerd nadat er meerdere keren klachten binnenkwamen over (geluids)overlast. De klachten kwamen van omwonenden en bewoners van de studentenflat.

  Volgens deltaWonen is de maatregel gecommuniceerd tijdens de overleggen met studenten. Diverse bewoners van de – zoals in de volksmond bekend zijnde – ‘relflat’ bestrijden dit. Zij zijn boos dat de deuren zijn dichtgetimmerd vanwege overlast door anderen. Gisteren braken de studenten de deuren voor de eerste keer open.

  Bekijk de vernielingen in de video van http://www.mijnz.nl


  ⚠️ Meld

 4. MijnZ is de GeenStijl van Zwolle geworden. De zwaar gesubsidieerde jongerentak van de Stentor bediend zich met opruiende termen en SBS6 taal >:(


  ⚠️ Meld

 5. Studenten hebben het er zelf naar gemaakt. Regelmatig een grote puinhoop onder de balkons. En nu klagen dat de buitenlandse studenten dit deden…..? Komt me bekend voor.


  ⚠️ Meld

 6. Dit staat natuurlijk niet op zichzelf. Ik denk dat heel veel Zwollenaren de studententerreur zo langzamerhand spuugzat zijn. De vuilnis- de fietsen- en geluidsoverlast, het kan de “student” geen moer schelen. Als ik het maar leuk heb. Feesten en zuipen is blijkbaar het belangrijkst. Daarbij hebben ze ook nog de nodige eisen: voldoende huisvesting in ruime appartementjes voor een prikkie, liefst in de binnenstad op kruipafstand van de kroeg, die 24 uur per dag open is en het bier niks kost, en nog meer “bruisende” evenementen.
  Het wordt tijd de gemeenteraad eens wakker wordt en van het adagium “Zwolle studentenstad” afstapt, waarmee dat alles ook nog dient te worden gefaciliteerd. Geen “normale” Zwolse burger heeft daar ooit om gevraagd. Bovendien zijn de meeste VO-scholieren slechts passanten, die geen binding met de stad hebben en na de studie weer verdwijnen.


  ⚠️ Meld

 7. Feesten,zuipen, gezelliheid, lachen, hapje, drankje is blijkbaar het belangrijkst

  Is zeker niet onbelangrijk. Maar zouden pa en/of ma, na een jaar overdoen gewoon wéér lappen na dit?…..Langstudeerders moeten dokken: boete gaat gewoon door…..of kan de student in kwestie gelijk al beginnen met torenhoge schulden? Of harder studeren en minder gezelligheid?


  ⚠️ Meld

 8. Misschien ben ik geen “gewone” Zwollenaar, maar ik ben wel blij met de studenten. Die brengen Schwung in de stad, iets dat Zwolle kan gebruiken. Overlast moet natuurlijk aangepakt worden, het liefst gericht op de overlastplegers ipv op een hele categorie. Zijn er geen andere oplossingen dan het dichttimmeren van de balkondeuren? Lijkt me met de zomer in aantocht (ik blijf hopen dat die komt;)) niet plezierig. Misschien een idee om ‘ gangoudsten’ te benoemen met wie Deltawonen regelmatig overlegt en die een taak krijgen om de boel in het gareel te houden? En die de daders kunnen aanwijzen, zodat deze uitgezet kunnen worden?


  ⚠️ Meld

 9. Zelf ben ik een van de studentes die in het gebouw woont…
  Dat er wat gedaan wordt aan de overlast vind ik erg fijn, maar op deze manier? Ik weet het niet.

  In verschillende reacties merk ik dat mensen een erg stereo beeld hebben van studenten!!
  Ja, er zijn er een paar die aan dit beeld voldoen. Dit zijn de studenten die het voor de rest verpesten!! Er zijn namelijk ook studenten die in Zwolle zijn om te studeren en niet lang leve de lol in de kroeg liggen!!


  ⚠️ Meld

 10. @ Jeanine, mijn 2 laatste tekstjes waren uitlokking; sorry. De 1e was wel een beetje serieus 😉 Maar fijn dat hier een ervaringsdeskundige iets komt schrijven. Begrijp je reactie [Dat er wat gedaan wordt aan de overlast vind ik erg fijn, maar op deze manier? Ik weet het niet.
  /quote] Hoe denken anderen erover? Begreep dat er veel overleg en contact is geweest. Vind dit nogal muilkorvend overkomen. Machteloos ook.
  Het zal toch niet om zo heel veel daders gaan, die enkele slappe meelopers hebben (wordt leuk met die types straks in de maatschappij >:(). Ze verzieken het wel voor jullie; horen er uitgekickt te worden. Als jullie niet (kan vast) anoniem een naam (of meer) doorgeven…laten jullie je gijzelen. En die overleg-mensen van Delta Wonen laten het gebeuren?


  ⚠️ Meld

 11. Het gaat nog wel over een aantal studenten

  De klachten worden zowel door de internationale als de Nederlandse studenten veroorzaakt.

  Waarom is er schijnbaar geen aangifte gedaan?
  – geen heterdaadjes, geen bewijs?
  – gebrek aan lef?

  Zou toch echt eerst hulp van de politie inroepen voor dit soort maatregelen te treffen. Als eigenaar tref zo ook de mensen die er schijnbaar nixxx mee te maken hebben. Zoals Jeanine en de veroorzakers lopen er nog rond, lachend (in hun vuistje). Doen het de volgende keer misschien wel weer. Bijzonder slecht voor de onderlinge sfeer lijkt me. DeltaWonen komt nogal falend over.


  ⚠️ Meld

 12. Valse hoop, had de update gemist….D’66 (VVD-light) stak er een stokkie voor:

  Update: Nu een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer zich tegen de langstudeerboete keerde was het mogelijk om deze maatregel op te schorten. Helaas heeft D66 bij monde van Boris van der Ham mij laten weten het ??aan een volgende regering?? te laten en de door mij verzochte opschorting niet te steunen. Dit terwijl per 1 september vele studenten al een boete gaan krijgen. Een meerderheid tegen opschorting is daardoor getorpedeerd. Dat stelt mij en met mij duizenden studenten ernstig teleur.  ⚠️ Meld

 13. DeltaWonen is na gesprekken met een aantal studenten overeen gekomen dat de bewoners onder voorwaarden weer gebruik kunnen maken van de balkons.

  “Iedere verdieping stelt een afdelingsoudste aan, die moet een contract ondertekenen, waarna de balkondeuren weer worden geopend”, schrijft deltaWonen in de brief. Hugo van Dijke, die de strijd tegen het besluit voerde, is opgelucht. “Ik ben blij dat de deuren in elk geval weer open gaan en dat de overlast hopelijk minder gaat worden”, aldus Van Dijke.

  Stentor


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.