Veiliger baden voor verstandelijk beperkten

Zwolle – Het baden van licht verstandelijk beperkten wordt veiliger door het nieuw ontworpen bad van de Windesheimstudenten Stijn Taelman en Willem Graveland. In opdracht van het bedrijf Tilcentrum presenteerde het afstudeerduo van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen een compleet ligbad met een werkend prototype en de daarvoor speciaal ontwikkelde software. Voor dit project ontvingen zij een aanzienlijke subsidie van VCT.

In zorginstellingen lopen cliënten met een verstandelijke beperking nog steeds een groot risico op verdrinking en verbranding bij het zelfstandig nemen van een bad. Door de tijdsdruk in de verzorging, is het onder toezicht badderen niet meer mogelijk en kunnen deze cliënten niet meer in bad. Dit terwijl juist deze handelingen de motoriek en ontwikkeling van hen enorm stimuleren. Daarom kregen de Windesheimstudenten de opdracht om te onderzoeken hoe mensen met een licht verstandelijke beperking meer privacy, zelfstandigheid en veiligheid kunnen krijgen bij het nemen van een bad.

Het product dat door de Windesheimstudenten werd gepresenteerd, is een eerste stap naar een compleet veiligheidssysteem dat het risico op verbranding en verdrinking van licht verstandelijk gehandicapten vrijwel geheel terugbrengt. Het risico op verbranding kan met het gepresenteerde product vrijwel geheel uitgesloten worden en het risico op verdrinking wordt teruggedrongen. Een onderzoek naar registratie van verdrinking is vanuit dit project al opgestart.

Dream team
Stijn Taelman en Willem Graveland hebben een uitzonderlijke en uitstekende presentatie geleverd. Het is een “dream team”. Met een torenhoge ambitie en een geweldige klik, zoals dat zelden in samenwerking het geval is, gingen de studenten aan de slag. Bewust hebben ze voor hun afstudeerproject “getraind” door samen stage te lopen. Zo waren zij optimaal op elkaar ingespeeld voor hun finale meesterstuk dat beoordeeld is met een 9,5. Afgelopen vrijdag ontvingen zij hun diploma.

Artikel delen: