Deltion helpt asielmigranten aan mbo-diploma

Zwolle – Ze komen uit alle windstreken van de wereld. De dertien geslaagde jonge inburgeraars hebben een jaar lang het AKA-traject (Arbeidsmarkt Gekwalificeerd Assistent) gevolgd bij Deltion. Daarmee zijn ze officieel ingeburgerd en hebben ze hun mbo niveau 1-diploma op zak. Frank Schaafsma, leraar START.Deltion, is trots op zijn studenten: “Ik heb ze een jaar lang intensief begeleid. Ik ben supertrots op ze, maar ga ze ook verschrikkelijk missen.”

Twee jaar geleden ontstond het initiatief tussen de gemeente Zwolle en Deltion om jonge asielmigranten niet alleen te laten inburgeren, maar hen ook een vak te leren. Karin Hol, opleidingsmanager START.Deltion, was direct enthousiast: “We bieden niveau 1-opleidingen aan en op dezelfde locatie wordt ook NT2 (Nederlandse Taal voor immigranten) aangeboden. Een mooie combinatie om een klas te starten. En het is een succes! Volgend jaar starten we zelfs met twee klassen.”

Geslaagd

De dertien studenten die nu geslaagd zijn, hebben het afgelopen jaar hard gewerkt om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Frank liet ze kennis maken met de Nederlandse cultuur en natuur. Frank: “Door ze bijvoorbeeld mee te nemen naar een kerk maken ze kennis met de Nederlandse gewoontes en gebruiken. Met de bus er naar toe, een kopje koffie bestellen, allemaal handelingen die hen meer zekerheid geven.” Ook de gemeente Zwolle ziet de positieve kant van dit samenwerkingsverband. Annelieke Kersbergen, jongerenadviseur, vertelt: “De groep was erg gemotiveerd. 80-100% van de tijd was iedereen aanwezig. We merken dat de betrokkenheid van Deltion en de gemeente Zwolle daarin een belangrijke rol speelt.”

AKA-traject

Het AKA-traject wordt aangeboden voor jonge migranten tussen de 16 en 30 jaar. Ze volgen vier dagen in de week de opleiding en krijgen extra ondersteuning in de Nederlandse Taal en Rekenen. Na acht weken gaan ze twee dagen in de week stage lopen voor een periode van zeven maanden. Het traject wordt twee keer per jaar aangeboden, wetende september en februari.

Artikel delen: