Primeur voor Isala met gebruik operatierobot

Zwolle – Isala klinieken is sterk voorstander van minimaal invasieve chirurgie omdat deze lichaamssparend is. Daarom is het Hartlongcentrum van het Zwolse ziekenhuis deze week als eerste in Nederland gestart met de toepassing van de da Vinci robot bij hartklepoperaties. Deze techniek maakt het mogelijk hartkleppen via kijkoperaties te repareren bij een breed scala aan patiënten. De methode completeert het pakket aan behandelmogelijkheden in het topklinische ziekenhuis verder.

robotchirurgie.jpg

De voordelen van robotchirurgie boven de klassieke, open operatie via het borstbeen zijn substantieel: minder beschadiging van het lichaam, minder pijn na de ingreep, minder kans op complicaties en een sneller herstel. Ook is de combinatie met de behandeling van hartritmestoornissen tijdens dezelfde ingreep mogelijk. Het voordeel van robotchirurgie boven andere minimaal invasieve technieken is dat een breder scala aan patiënten behandeld kan worden. Het gaat hierbij om complexe en gecombineerde operaties, en operaties bij heel zieke patiënte. Juist deze laatste categorie heeft veel baat bij lichaamssparende technieken.

Resultaten USA

Aangezien het om een nieuwe toepassing gaat heeft Isala nog geen ervaringsgegevens kunnen opbouwen. Resultaten elders op de wereld zijn veelbelovend. Dr. Douglas Murphy, cardiothoraxchirurg in Atlanta/USA en begeleider van het OK-hartteam in Isala, heeft inmiddels 1.400 operaties uitgevoerd met deze robottechniek. Tijdens een lezing bij de Isala klinieken benadrukte hij naast de medisch inhoudelijke voordelen ook het maatschappelijk belang van sneller herstel, namelijk minder lange ziekenhuisopnames, snellere deelname aan het arbeidsproces en minder opnames in verpleeghuisinstellingen.

Breed inzetbaar

De inzet van de robot beperkt zich in het Zwolse ziekenhuis niet tot hartoperaties. Isala is het enige ziekenhuis in noordoost Nederland die deze techniek toepast bij meerdere specialismen. De urologen zetten de robot inmiddels succesvol in voor prostaatoperaties. Het hartlongcentrum zet de robot ook in voor mensen die een bypass nodig hebben en voor longpatiënten, waarbij longweefsel moet worden uitgenomen vanwege onderzoek of longkanker. Dat Isala robotchirurgie inzet bij longoperaties is overigens ook uniek in Nederland.

Respect voor lichaam

Minimaal invasieve operatiemethoden zijn de toekomst. De operatierobot vergroot hierbij de mogelijkheden en vergemakkelijkt en versnelt complexe handelingen binnen het lichaam. Daardoor kunnen ingewikkelde en nauwkeurige verrichtingen worden uitgevoerd, die met de conventionele minimaal invasieve techniek (endoscopie) erg lastig zijn. Met behulp van fijn instrumentarium opereert de arts via kleine snedes, terwijl hij zijn handelingen volgt in 3D op high definition beeld. Grote, ingrijpende snedes van 25 cm, zoals bij een openhartoperatie, zijn vaak niet meer nodig. Robotchirurgie vergroot dus de mogelijkheden om met meer respect voor het lichaam, mensen te behandelen. De operatierobot maakt daarbij ook nog een grote stap voorwaarts mogelijk door de zeer verfijnde techniek.

Meer informatie: www.isala.nl/robotchirurgie.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer