Extra controle op verzuim rond schoolvakantie

Zwolle – Zo vlak voor de schoolvakantie stijgt het luxe verzuim. Ouders die hun kinderen laten verzuimen om eerder op vakantie te kunnen. Op donderdag 19 en vrijdag 20 juli gaan leerplichtambtenaren van de gemeente Zwolle op een aantal basisscholen extra controles doen op luxe verzuim.

Leerplichtambtenaren zien toe op een juiste toepassing van de Leerplichtwet. In deze wet zijn de plichten opgenomen van zowel de directies van scholen als de ouders; onderdeel daarvan is de plicht van deelname op schooldagen aan het onderwijs. Leerplichtambtenaar Joke Pos:”Eigenlijk moet je het een recht noemen. Kinderen hebben gewoon recht op onderwijs. En dat geldt ook op de laatste én de eerste dagen van het schooljaar. En juist die eerste en laatste dagen zijn belangrijk voor kinderen. Je sluit samen het jaar af en start samen het nieuwe schooljaar.”

Steun scholen

Veel scholen zijn blij met deze extra controles. Schooldirecties voelen zich gesteund door de extra controles. Zij zijn degenen die de wet moeten naleven en dus de ouders aanspreken.

Leerplichtambtenaar Hetty Cremers neemt deel aan de controles:“Je geeft natuurlijk geen goed voorbeeld aan je kinderen als je de regels overtreedt.” De leerplichtambtenaren vinden het geen argument dat op de laatste dagen toch maar weinig geleerd wordt. Joke Pos: “Leuke activiteiten zoals sporten, knutselen, opruimen daar leren kinderen heel veel van zoals samenwerken, incasseren, creatief denken en ordenen.”

Controles

De leerplichtambtenaren gaan aanstaande donderdag 19 en vrijdag 20 juli langs basisscholen en tellen de leerlingen in de klas, bekijken de verlofaanvragen en ziekmeldingen. Als daaruit een vermoeden van luxe verzuim blijkt, krijgen ouders een huisbezoek. Wie zijn kinderen ongeoorloofd laat verzuimen om de files te vermijden of een goedkope boeking te scoren, riskeert een boete of een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen.

Meer weten

De Leerplichtwet regelt meer dan alleen het luxe verzuim. Kijk op www.zwolle.nl/leerplicht.

Artikel delen:
Reacties 20
 1. En als jullie terugkomen, ligt er tussen de stapel folders en briefkaarten ook een mooie brief van de leerplichtambtenaar 😀

 2. Is iedereen daar blij mee? Jullie commentaar lijkt wel enigszins in de richting van partijdigheid naar leerplichtambtenaar te gaan. Niet alle regels zijn altijd aangenaam, moeten jullie nu echt zout in de wond strooien? Mag ik aannemen dat er bij jullie geen kinderen rondlopen of dat jullie zeeer braaf zijn?

 3. Ah, maar dat is niet zo. Ik bedoelde het meer als tegenreactie op het verlekkerde commentaar van Japser.
  Je kunt achter het werk van de overheid staan maar toch de uitleg en uitvoering van sommige wetten of regels niet zo zwartwit willen zien als sommigen die daar misschien helemaal niet mee van doen hebben.
  Niet alles is perfect wat er voor ons besloten wordt.
  Hoewel de leerplicht grote voordelen biedt, heeft zij ook keerzijden. Bijvoorbeeld zou vroeger een vader zijn zoon opleiden in zijn eigen vak. Na de komst van de industriële revolutie en de invoering van de leerplicht is dat ten einde gekomen.
  Om onnodig commentaar te voorkomen: nee, ik zou niet terug willen naar die tijd.

 4. @hajo eigenlijk moet ik niet eens meer op je reageren na je schaamteloze Godwin. Walgelijk.

  Maar ik doe het toch. Jij hebt het over in de leer bij de vader. Prima. Dit artikel gaat echter over luxe-verzuim. Ouders die hun kind een paar dagen recht op school ontneemt, zodat ze iets minder last hebben van files of hoge prijzen. Als je daar echt zo'n last van hebt, dan moet je in het voor- of naseizoen gaan. Dat kan alleen zonder kinderen. Dat heet keuzes. Maar dit soort ouders, willen geen keuzes maken, die willen alles. Ten kostte van de kinderen. Als diegene (zwaar) gestraft worden, kan ik dat alleen maar toejuichen.

 5. We hoorden dat het vandaag een bijna droge dag was in Zwolle..wauww. Duidelijk te merken aan de reakties hier.

  Wat een moraalridders hier zeg..! ..hahaha.
  Jullie rijden ook vast nooooit harder als 50 op de zwartewaterallee..!Mijn stemadvies voor jullie is overigens Roemerrrr:D:D

  Mijn vrouw zegt net: Ik ben blij dat er nog mensen zijn die niet eerder op vakantie zijn gegaan anders valt het zo op en dan gaan ze ipv 1 miss wel 2 ambtenaren in Zwolle en omgeving inzetten.

  Groeten uit een warm Kroatie..!
  ;););)

 6. Ik blijf het maar onzin vinden. Ook ik ben vrijwel al die jaren eerder op vakantie gegaan of later terug gekomen, terwijl school bezig was. Zowel zomervakantie als wintersport. So what?

  Dat geneuzel dat kinderen recht hebben op onderwijs en dat juist die eerste en laatste dagen zo verschrikkelijk belangrijk zijn…laat me niet lachen joh. Wat die Joke Post zegt is toch om je kapot te lachen.

  Joke Pos: ⤽Leuke activiteiten zoals sporten, knutselen, opruimen daar leren kinderen heel veel van zoals samenwerken, incasseren, creatief denken en ordenen.⤝

  Ik kan me toch echt herinneren dat ik vroeger flink wat gesport, geknutseld en op heb geruimd. Of hoord dat tegenwoordig niet meer bij de normale dagelijkse bezigheden op school en is het slechts bestemd voor de eerste en laatste dagen?

 7. Schaamteloos dat sommige ouders denken boven de rest van de ouders te kunnen staan en dat alleen misschien omdat het hen 100 euro minder pp voor de vakantie kost…Haha! Ik vind dit een hele goede zaak…en ik hoop in dat opzicht dat een heleboel ouders door de mand zullen vallen!
  Bij ons op school gaan ze volgens mij volgend jaar een proef afnemen dat je zelf mag kiezen welke dagen vakantie je opneemt…
  Maar mijn zoon blijft fijn tot vrijdag op school, kan ik rustig de koffers inpakken voor volgende week als wij legitiem op vakantie gaan!

 8. Als je echt zo'n 'last' hebt van de hoge prijzen wanneer je op vakantie wilt, dan moet je de rest van het jaar wat beter op je centen letten en sparen! 8)

Reageer