Kwart miljoen aan uitkeringsfraude opgespoord

Zwolle – De sociale recherche heeft afgelopen kwartaal € 254.249,- aan uitkeringsfraude opgespoord. Van achttien mensen is de uitkering stopgezet omdat zij hun werkelijke woonsituatie niet hadden gemeld. Verschillende mensen verzwegen dat zij hun uitkering aanvulden met inkomsten uit werk. Zij fraudeerden voor € 18.500,-. Zeven mensen moeten voorkomen bij de rechter, omdat zij ieder voor meer dan € 10.000,- hebben gefraudeerd.

Het hoogste fraudebedrag staat dit keer op naam van een echtpaar, dat al bij aanvang van de uitkeringsperiode onroerend goed bleek te bezitten in Turkije. Terwijl het echtpaar in totaal € 104.267,- aan bijstand ontving, kocht het nog meer onroerend goed in Turkije. Onderzoek van de sociale recherche wijst uit dat het stel er voor bijna twee ton aan huizen bezit. Het echtpaar moet alle ontvangen bijstand terugbetalen. Ook is er proces-verbaal opgemaakt. Een 40-jarige man ontving een bijstandsuitkering, maar bleek sinds 2007 samen te wonen met een 31-jarige vrouw. Eerder al werden er diverse huisbezoeken bij zowel de man als vrouw afgelegd, maar het stel ontkende ten stelligste samen te wonen. Op papier woonden ze apart, maar de praktijk wees anders uit. In totaal is voor € 71.127,- gefraudeerd. Dit bedrag wordt teruggevorderd. Ook is proces-verbaal opgemaakt.

Bij een ander echtpaar bleek de man vanaf begin 2011 te werken als zelfstandige. Omdat het stel deze inkomsten verzweeg voor de gemeente, ontvingen zij ten onrechte ruim € 11.348,- aan bijstand. Dit bedrag wordt van hen teruggevorderd. Ook is proces-verbaal opgemaakt.

Een 47-jarige man kreeg bijstand, maar ontving ook een erfenis. Omdat de man hierover geen informatie wilde verstrekken en niet reageerde op verzoeken vanuit de gemeente, is zijn uitkering stopgezet. Ruim € 20.706,- wordt van hem teruggevorderd.

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Mooie vangst, maar triest dat het zo moet. Ik lees nergens gevangenisstraf.

  Het hoogste fraudebedrag staat dit keer op naam van een echtpaar, dat al bij aanvang van de uitkeringsperiode onroerend goed bleek te bezitten in Turkije. Terwijl het echtpaar in totaal ?? 104.267,- aan bijstand ontving, kocht het nog meer onroerend goed in Turkije. Onderzoek van de sociale recherche wijst uit dat het stel er voor bijna twee ton aan huizen bezit. Het echtpaar moet alle ontvangen bijstand terugbetalen.

 2. Meer van dat soort mensen opsporen en er harder tegen optreden dat geld kan beter besteed worden en aan de mensen die dat echt nodig hebben
  Ik hoop dat er grote strafen komen daarvoor en dat de mensen die ermee frauderen goed gaan nadenken of ze dat gaan flikken.

 3. Uiteraard een prima zaak dat deze profiteurs gepakt worden. Het is geld van alle Nederlanders en laten we dat eerlijk verdelen. Maar laten we aub niet stigmatiseren. Zullen we het brandmerken maar aan dhr, Wilders overlaten? Ik ontvang zelf ook bijstand. Maar ik werk ook! Weliswaar parttime omdat mijn lichaam langer werken niet toe laat. Ik verdien door het aantal uren niet genoeg om boven bijstandsniveau uit te komen, dus ontvang ik aanvulling. Van mijn zuurverdiende loon mag ik echter geen cent houden. Omgekeerde fraude noem ik dat. Ik werk voor de sociale contacten en om mezelf nuttig te maken, helaas niet voor het geld. Integendeel, mijn baan kost me alleen maar geld want de reiskostenvergoeding van tegenwoordig is allang niet meer toereikend. Deze regering zal niets doen om mensen in mijn situatie te motiveren. Een extraatje voor mensen die wel hun best doen én elke maand alles eerlijk invullen zou heel wat thuiszitters over de streep trekken om hun centen op een eerlijke manier te verdienen.

 4. Beste Neuh,
  Een vervelende zaak, niet genoeg verdienen en afhankelijk zijn van de bijstand.
  Maar ik wil toch even een opmerking maken.
  Je schrijft van mijn zuurverdiende centen mag ik niets houden, dit is niet juist, ieder mens heeft recht op een inkomen op bijstandsniveau, lukt dit niet wordt het aangevuld, dus niet inleveren maar een aanvulling, bovendien heb je wanneer je op of onder de 110% van de bijstandsnorm zit, recht op deelname van de collectieve zorgverzekering van de gemeente Zwolle, dit betekend geen eigen bijdrage van de verplichte eigen risico, een mooie korting op de basisverzekering en aanvullende verzekering.
  Bovendien heb je wanneer je drie jaar op bijstandsniveau leeft recht op de langdurigheidstoeslag.
  Ik weet geen vetpot, maar niet zo zwart wit als jij hier neer zet.

  Uiteraard een prima zaak dat deze profiteurs gepakt worden. Het is geld van alle Nederlanders en laten we dat eerlijk verdelen. Maar laten we aub niet stigmatiseren. Zullen we het brandmerken maar aan dhr, Wilders overlaten? Ik ontvang zelf ook bijstand. Maar ik werk ook! Weliswaar parttime omdat mijn lichaam langer werken niet toe laat. Ik verdien door het aantal uren niet genoeg om boven bijstandsniveau uit te komen, dus ontvang ik aanvulling. Van mijn zuurverdiende loon mag ik echter geen cent houden. Omgekeerde fraude noem ik dat. Ik werk voor de sociale contacten en om mezelf nuttig te maken, helaas niet voor het geld. Integendeel, mijn baan kost me alleen maar geld want de reiskostenvergoeding van tegenwoordig is allang niet meer toereikend. Deze regering zal niets doen om mensen in mijn situatie te motiveren. Een extraatje voor mensen die wel hun best doen én elke maand alles eerlijk invullen zou heel wat thuiszitters over de streep trekken om hun centen op een eerlijke manier te verdienen.

 5. achja die mensen die nu gepakt zijn hebben een grote schuld. dat kunnen ze niet terug betalen, dus wat doen ze gaan zich aanmelden voor de schuldsanering en (als dat mogelijk is) dan zijn ze er na 3 jaar weer vanaf

 6. Er zijn twee soorten fraudeurs:

  1: mensen in de bijstand die uit pure armoede iets bij ⤽frauderen⤝.

  2: mensen in de bijstand die uit geldzucht frauderen om steenrijk te worden.

  Er is een verschil, niet waar?

 7. Van mijn zuurverdiende loon mag ik echter geen cent houden.

  Wat bedoel je met zuurverdiend loon? Je zou juist trots moeten zijn op wat je verdient. Het geld dat je zelf verdiend hoeft niet door de gemeenschap worden opgehoest. Mooi toch?

 8. @FCZ: zeker mooi, en daar ben ik ook wel trots op. Maar mijn lichaam protesteert elke dag weer, in die zin zuurverdiend.

  @ Inez: in mijn reactie heb ik het duidelijk over een aanvulling, wel goed lezen.
  Al die regelingen die je noemt zijn geen luxe zoals jij doet voorkomen. Ze zijn letterlijk broodnodig om te overleven.

 9. Ik blijf het werk van deze ambtenaren toejuichen. Al was het maar om het signaal af te geven, dat je niet zomaar de boel kunt flessen.
  Zodoende houden we alleen maar meer geld over voor de mensen die er daadwerkelijk recht op hebben!

Reageer