Start expositie Bagger!

Zwolle – Woensdagmorgen openden Ineke Bakker, gedeputeerde van de provincie Overijssel, Hans de Jong, lid van het Dagelijks Bestuur van het Waterschap Groot Salland en Erik Dannenberg, wethouder van de gemeente Zwolle de expositie Bagger! Deze expositie, over vijf jaar baggeren in Zwolle, is tot en met woensdag 15 augustus te bezichtigen in de Grote Kerk in Zwolle.

expo_bagger.jpg
Foto: Gemeente Zwolle

De expositie werd geopend door middel van een spel. Ineke Bakker, Hans de Jong en Erik Dannenberg bewogen de sleutel van de kerk gezamenlijk langs gaten en obstakels naar boven. Bovenaan viel de sleutel door een gat, waardoor de deuren naar de expositie konden worden geopend. Met het spel werd de samenwerking tussen de Provincie Overijssel, Waterschap Groot Salland en de Gemeente Zwolle uitgebeeld. In 2007 zijn de drie partijen gezamenlijk het baggerproject gestart. De bagger in de Zwolse wateren was namelijk ernstig verontreinigd, waardoor sanering noodzakelijk was. Dankzij het baggeren werd tevens de opvang, doorstroming en afvoer van water bevorderd en werd vissterfte en hinder voor scheepvaart en woonbootbewoners voorkomen. Het project is afgerond met slechts een half jaar vertraging en ruim binnen het beschikbare budget. Omwonenden zijn steeds geïnformeerd en betrokken door onder andere (nieuws)brieven en baggertochten.

Beeld van vijf jaar baggeren

Nu het project nagenoeg op zijn eind loopt, is de expositie Bagger! georganiseerd om iedereen een beeld te geven van vijf jaar baggeren in de Zwolse wateren. Wat is bagger? Hoe raakt bagger verontreinigd? Hoe gaat baggeren in zijn werk? Dat komen bezoekers te weten op de expositie. Ook worden er enkele voorwerpen die in de gracht zijn aangetroffen, zoals wapens uit de Tweede Wereldoorlog, tentoongesteld.

Gratis toegang

De entree voor Bagger! is gratis. De expositie is te bezoeken van woensdag 18 juli tot en met woensdag 15 augustus, op dinsdag tot en met vrijdag van 10.30 –16.30 uur en zaterdag van 13.30 – 16.30 uur in de Grote Kerk (Grote Markt 18).

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Baggermolens op de grafstenen, hoe verzin je het?
  Ik ben net twee weekjes terug uit Italie en ik heb daar veel oude en prachtige kerken bezocht van Kathedralen tot kleine dorpskerkjes maar nergens trof ik zo’n respectloos gebruik van zo’n eerbiedwaardige ruimte aan.
  Ik ben helemaal niet super orthodox christelijk maar voor onze (buitenlandse) toeristen moet het een rare gewaarwording zijn om de baggershovel in het hoogkoor, van oudsher het liturgisch centrum van de kerk, op de de historische grafstenen te zien staan.
  Laten ze die bagger maar in de hal van het stadhuis neerzetten.


  ⚠️ Meld

 2. Het leuke is dat in de onderkant van de shovel, voorwerpen liggen tentoongesteld die uit de gracht zijn opgevist, zoals wapens uit de tweede wereldoorlog. Heel bijzonder! Overigens is het geen echte shovel, dat zie je pas als je dichterbij komt.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.