GGD IJsselland deelt opnieuw gratis condooms uit

Zwolle – Nogal wat jongeren worden tijdens de vakantie verliefd en hebben dan seks. Een groot deel neemt echter geen voorzorgsmaatregelen om veilig te vrijen. Daar wil GGD IJsselland wat aan doen. Op alle maandag- en vrijdagochtenden tussen 16 juli en 24 augustus, delen GGD medewerkers gratis condooms uit aan jongeren die met de bus op vakantie gaan.

“Veilig vrijen is overal en altijd van belang, zowel in Nederland als in het buitenland. In veel populaire vakantielanden komen SOA en HIV-infecties vaker voor dan in eigen land. Het is nu eenmaal een feit dat jongeren op vakantie sneller seks hebben dan onder normale omstandigheden. Het niet bij de hand hebben van condooms op het moment van geslachtsgemeenschap is een belangrijke oorzaak van onveilig vrijen door jongeren”, legt Ilse Peters, SOA Sense preventiemedewerkster van GGD IJsselland uit. “Onveilige seks met iemand uit één van deze landen verhoogt dus de kans op een SOA”, vervolgt Peters. “Veel jongeren komen dan ook met een soa terug van vakantie of maken zich tijdens of na de vakantie zorgen dat ze misschien iets hebben opgelopen of zwanger zijn. Daarbij komt nog dat bijna de helft van de jongeren die geen relatie hebben, geen pakje condooms meeneemt. Dat is de reden dat we hier staan. We geven voorlichting over veilig vrijen en voor iedereen hebben we gratis condooms.”

De soa-poli’s merken een aanzienlijke stijging van consulten na de vakantie. Hoewel de GGD naast de huisarts dè plek is waar jongeren terecht kunnen voor een soa-test, is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Bewezen is dat jongeren die vooraf een pakje condooms in de koffer hebben gedaan, veiliger vrijen dan leeftijdgenoten die zonder condooms op zak zijn vertrokken. Wanneer iemand een condoom bij zich heeft en kan laten zien, is het namelijk makkelijker om over veilig vrijen te beginnen, wat het veilig vrijen weer bevordert.

“Om te voorkomen dat je zonder condooms zit, is het slim altijd een paar condooms mee te nemen op vakantie. Condooms zijn namelijk niet overal even goed verkrijgbaar en de kwaliteit laat in het buitenland wel eens te wensen over. Ook kan het lastig zijn in een vreemd land aan een vreemde winkelier uit te leggen dat je condooms wilt kopen”, aldus Peters. Voor alle vragen over seks is er de website www.sense.info, nu ook voor op de smartphone en kan er gekeken worden op www.ggdijsselland.nl

Artikel delen: