Jongen vast voor beschijnen vliegtuig met laserstraal

Zwolle – De bemanning van de politieheli heeft vrijdagochtend twee woningen aangewezen, van waaruit met een laserstraal op een vliegtuig en de politieheli is geschenen. Politie IJsselland heeft de twee woningen bezocht en de luchtvaartpolitie, die een nader onderzoek instelt, hoort op korte termijn een minderjarige verdachte.

De melding kwam omstreeks 02.54 uur binnen. De bemanning van een lijndienst die op 20.000 ft boven Zwolle vloog ondervond hinder van een laserstraal die vanuit een wijk in Zwolle op hen was gericht. Op het moment dat de politieheli zich boven Zwolle bevond kreeg ook deze een laserstraal op zich gericht. In een van de woningen trof de politie een 15-jarige jongen aan die vandaag op het bureau in Zwolle door de luchtvaartpolitie wordt gehoord. Met een dergelijk krachtige laserstraal kan men blijvend oogletsel toebrengen. Het beschijnen van een piloot kan de vliegveiligheid ernstig in gevaar brengen.

Artikel delen:
Reacties 29
 1. Moet dat niet 2.000 ft zijn (600 meter boven Zwolle) ? Dat lijkt aannemelijker. Anders wel een zeer sterke en brede straal nodig lijkt mij.


  ⚠️ Meld

 2. @vdberg: 2000 ft lijkt me geen gebruikelijke hoogte voor verkeersvliegtuigen die boven Zwolle vliegen. 20.000 ft klinkt logischer. En er bestaan wel lasers die op die hoogte vliegtuigen kunnen beschijnen maar dat zijn geen huis-tuin-en-keuken-lasers. Vandaar waarschijnlijk ook de grote politie-inzet.


  ⚠️ Meld

 3. Afgelopen winter heb ik meerdere keren terwijl ik met de hond wandelde een laserstraal op mij gericht gehad die mij volgde. Dit kwam vanaf de bovenste etage van de spui flat. Ik vond het helemaal niet leuk. Eerder beangstigend.


  ⚠️ Meld

 4. Een minderjaruige jongen die een laser op een vliegtuig richt op 6 km hoogte. Erg knap om dan precies in de cockpit te richten. Vervolgens wordt er een (jawel) politiehelicopter ingezet waar dan ook met en laser op gericht wordt. Ik ben erg goedgelovig, maar hier geloof ik geen zak van.


  ⚠️ Meld

 5. @PEC is back: je hebt gelijk. Het eigenlijke doel van al die politie-inzet, de arrestatie en dit verhaal was om jou voor de gek te houden.


  ⚠️ Meld

 6. Nee hoor. Maar met het automatisme van sommigen om overal maar een complot achter te zien maakt dat je daar natuurlijk reacties op krijgt. In dit geval was het grappig bedoeld.


  ⚠️ Meld

 7. O een grapje, had ik niet door, excuus. Volgens mij heb ik nergens een complot gesuggereerd. Alleen dat ik geen zak van het verhaal geloof.


  ⚠️ Meld

 8. Als iedereen ondertussen weet dat die helikopter rond 01.00 uur ongeveer drie kwartier boven Zwolle-zuid cirkelde en de politie komt dan aan met de mededeling dat er om 02.54 uur een melding binnenkwam, dan is het niet verwonderlijk dat er getwijfeld wordt aan deze verklaring.
  Zeker gezien het feit dat het vliegtuig kennelijk op 6 km hoogte vloog met een hoge snelheid en deze laserstraal dan recht in de cabine gericht werd.
  Lijkt mij een knap staaltje werk voor een 15 jarige.

  Misschien zijn er tactische overwegingen bij de politie in het spel om de waarheid nog niet volledig naar buiten te brengen?


  ⚠️ Meld

 9. @ ribo, je hebt helemaal gelijk. “Alleen dat ik geen zak van t verhaal geloof”. Geen complot-theorie. Leuke humor van jou kant. Het is trouwens bij sommige personen hier nooit goed, of er is te weinig politie of er word teveel ingezet. Het is maar hoe je het bekijkt, ben nog steeds blij dat er jongeren zijn die bij de politie willen. ondanks alle commentaar van velen hier. Je zult maar zo,n baan hebben tegenwoordig. Je doet het haast nooit goed bij de meeste mensen .Tot dat je zelf de politie een keer nodig bent, en een goede ervaring mee maakt.


  ⚠️ Meld

 10. Deze lasars zijn te koopopinternet, ideaal vooramateur astronomen, je kunt er mooi sterren mee annwijzen, de straal is zichtbaar vanwege het vocht en stof in de lucht, dus je ziet waar je heenwijst… Natuurlijk moet je nooit op mensen of op vliegtuigen of voetuigen richten… Helaas gebeurd dat dus wel, en zo wordt er weer iets verpest voor mensen die goed gebruik maken van zo’n ding… de amateur astronoom… Hopelijk wordt dei onbenul flink gestraft… en komt ertoezicht bij dat gezin..


  ⚠️ Meld

 11. het is heel makkelijk om dit te doen, kwestie van aanwijzen…je ziet de straal in de lucht namelijk (van wege het stof in de lucht),… deze dingen gebeuren wel vaker helaas… geen kinder speelgoed. Ongetwijfeld een waar verhaal… die dingen zijn te koop op allerlij websites.


  ⚠️ Meld

 12. @Benji: zucht…. Weer iemand die zijn eigen interpretatie aan een verhaal geeft. Beter om er maar niet op te reageren.

  Ja ok, 1 ding. De politie doet prima werk en ik ben blij dat ze er zijn.


  ⚠️ Meld

 13. @ pec, nee natuurlijk dat doe jij nooit een eigen draai aan een verhaal geven.Ik reageerde op ribo zijn reactie van 12.24 en 12.41 uur op jouw schrijven. Jij gelooft toch geen zak van heel het verhaal? En van de heer van der dole. Die zegt dat die apparaten gewoon te koop zijn op internet. Mooie dag verder.


  ⚠️ Meld

 14. @ pec, nee natuurlijk dat doe jij nooit een eigen draai aan een verhaal geven.Ik reageerde op ribo zijn reactie van 12.24 en 12.41 uur op jouw schrijven. Jij gelooft toch geen zak van heel het verhaal? En van de heer van der dole. Die zegt dat die apparaten gewoon te koop zijn op internet. Mooie dag verder.

  Het enige dat ik hieruit begrijp is dat je me een mooie dag wenst. Van hetzelfde dan maar!


  ⚠️ Meld

 15. Een 15-jarige jongen uit Zwolle wordt ervan verdacht dat hij vannacht een lijnvliegtuig heeft gehinderd met een laserpen.
  De Zwollenaar jongen is vandaag verhoord op het politiebureau en er is proces-verbaal opgemaakt. Het openbaar ministerie beslist over de eventuele vervolging. De laserpen is in beslag genomen. Het ging volgens de politie om een soort die niet in Nederland verkocht mag worden.

  De piloot van een vliegtuig dat op een hoogte van 20.000 voet (ongeveer 6 kilometer) over Zwolle vloog meldde ’s nachts bij de politie dat hij last had van sterke laserstralen vanaf de grond. Er werd een politiehelikopter ingeschakeld, die eveneens beschenen werd door de laser, vanaf twee plekken.

  De politie IJsselland ging vervolgens op zoek naar de veroorzakers en lokaliseerde twee woningen. In een daarvan was een 15-jarige jongen aanwezig. In de andere woning werd niemand gevonden.

  Volgens een woordvoerder van het Korps Landelijke Politie Diensten gaat het om een zeer krachtige laser. “Dat kan niet anders, als een piloot van een lijnvliegtuig er op zo’n grote hoogte zelfs last van heeft. Kwalijk is bovendien dat de veroorzakers niet stopten toen de politiehelikopter zich bekend maakte als politie.” Een laserstraal van deze sterkte kan niet alleen het luchtvaartverkeer hinderen, maar is ook gevaarlijk voor personen. “Als er rechtstreeks mee in ogen wordt geschenen, kan ernstig letsel ontstaan.”

  De veroorzakers kunnen vervolgd worden voor overtreding van de luchtvaartwet. Zelfs een piloot die op kilometers hoogte vliegt kan nog verblind worden door een laserbundel. Drie jaar geleden kwam er een verbod op de verkoop van de sterkste soort laserpointers.

  In Zwolle-Zuid leidde het geruime tijd rondcirkelen van de politiehelikopter vannacht tot de nodige ophef. Veel mensen schrokken van het lawaai en het gebruik van het zoeklicht.

  Stentors


  ⚠️ Meld

 16. Wat een raar verhaal.
  20000 foot is 6 kilometer.
  Een jumbo yet op 6 kilometer afstand is maar een paar centimeter groot in de lucht.
  Rond 3 uur ’s nachts is het best donker buiten.
  Dus in een donkere lucht gericht op de cockpit van een vliegtuig schijnen, als deze jongen het expres heeft gedaan en zonder hulpmiddelen, kan je hem beter een baan aan bieden, dan heeft hij namelijk een vaardigheid die voor de meeste mensen onder ons niet is weggelegd.  ⚠️ Meld

 17. Oppaken die gasten en een flinke boete laten betalen ouders( als die jongens nog geen 18 zijn)!!
  Kijke eens aan die jongens dachten even stoer te doen om dat op een vliegtuig of een heli te richten nou laat ze nou maar tegen de politie stoer te doen stelletje debielen zijn dat ik hoop dat ze hun lesje leren en dat nooit meer gaan doen!


  ⚠️ Meld

 18. 6 km hoogte en dan in de cockpit mikken? Inderdaad wel héél sterk als je dat kan. Lijkt mij ook geen waarheid.

  Maar wat dan wel? Ik denk niet dat het regelrechte onzin is wat in het bericht staat.

  Vliegtuigen kan je in de lucht uitstekend zien, ook in het donker. Tenminste, lijnvliegtuigen wel. Gewoon de knipperende lampjes volgen.
  Zo’n vliegtuig ‘raken’ met een krachtige laser is denk ik ook niet zo’n probleem; wel constant in de cockpit mikken, dat lijkt me dus wel ‘onmogelijk’. Alleen hoef je niet constant in de cockpit te mikken maar hoeft hij er maar doorheen te flitsen. Goed, de kans is klein maar bestaat wel dat het licht vanaf de grond in een cockpit terecht komt.

  Class 1 – de laser is ongevaarlijk, hetzij door een laag vermogen, dan wel door een afscherming die ervoor zorgt dat het licht de ogen niet kan bereiken. De lasers in cd-branders hebben een vrij hoog vermogen, maar zijn klasse 1 om laatstgenoemde reden. Lasers in streepjescodelezers vallen ook onder deze klasse omdat de laserbundel zo snel beweegt dat er nooit een gevaarlijke hoeveelheid licht in het oog kan komen.
  Class 2 – de laser is ongevaarlijk bij normaal gebruik, omdat de reflex om het oog te sluiten voorkomt dat er een oogschade optreedt. Dit zijn zichtbaar-licht-lasers met vermogens tot 1 mW, zoals de meeste laserpointers. Enkele seconden in een dergelijke laser staren kan wel tot (kleine) oogbeschadigingen leiden.
  Class 2M – vergelijkbaar met Class 2, onder de voorwaarde dat er geen instrumenten als lenzen gebruikt worden die het licht zouden kunnen concentreren.
  Class 3M (ook wel Class IIIa) – de laser kan in principe tot oogschade leiden, zelfs als de ogen direct worden gesloten, maar het risico op ernstige oogschade is klein. Dit zijn lasers die zichtbaar licht uitstralen tot 5 mW. Sommige laserpointers hebben deze klasse, al zijn ze in Nederland wettelijk verboden.
  Class 3B- de laser kan bij blootstelling direct ernstige oogschade veroorzaken. Vermogens van 5 tot 500 mW en lasers met onzichtbare golflengtes bij lagere vermogens. De interne lasers in cd- en dvd-branders vallen onder deze categorie wanneer de behuizing van de brander wordt geopend. Diffuus licht van dit type laser is niet schadelijk.
  Class 4 – Behalve de ogen kan de laser ook de huid beschadigen. Alle hogere vermogens. Ook diffuus licht afkomstig van de laser kan de ogen beschadigen.

  Laserpointers van 5mW kan je zonder problemen aan komen. Sterker nog: ik zie meer laserpointers van 5mW dan van 2 of 1 mW.

  Uitgaande van bovenstaande gegevens en eventueel een laser van 200 mW……..
  Een fractie van een seconde is al voldoende om het oog permanent te beschadigen, ook op 6 km hoogte/afstand.


  ⚠️ Meld

 19. De 15-jarige Zwollenaar die vandaag verhoord is voor het richten van een laserpen op een lijnvliegtuig, ontkent dat hij dit gedaan heeft in de nacht van donderdag op vrijdag.
  Wel gaf hij toe de laserpointer gericht te hebben op een politiehelikopter die poolshoogte kwam nemen. De politie onderzoekt nu of er een tweede dader in het spel is, mede omdat vannacht sprake was van twee verschillende laserstralen.  ⚠️ Meld

 20. UPDATE:

  De bemanning van de politieheli heeft vanochtend twee woningen aangewezen, van waaruit met een laserstraal op een vliegtuig en de politieheli is geschenen. Politie IJsselland heeft de twee woningen bezocht en de luchtvaartpolitie, die een nader onderzoek instelt, hoort vanochtend een minderjarige verdachte.

  De melding kwam omstreeks 01.20 uur binnen. De bemanning van een lijndienst die op 20.000 ft boven Zwolle vloog ondervond hinder van een laserstraal die vanuit een wijk in Zwolle op hen was gericht. Op het moment dat de politieheli zich boven Zwolle bevond kreeg ook deze een laserstraal op zich gericht. In een van de woningen trof de politie een 15-jarige jongen aan die vandaag op het bureau in Zwolle door de luchtvaartpolitie wordt gehoord.
  De 15-jarige jongen heeft verklaard dat hij pas met de laserpen naar buiten is gaan schijnen op het moment dat de politieheli boven de wijk vloog. Hij heeft niet op het lijntoestel geschenen. Tegen de jongen is proces-verbaal opgemaakt voor het beschijnen van de politieheli. De laserpen is in beslag genomen. Het vermoeden bestaat dat er eerder vanaf een andere plek uit de wijk op het lijntoestel met een laserpen is geschenen.

  Met een dergelijk krachtige laserstraal kan men blijvend oogletsel toebrengen. Het beschijnen van een piloot kan de vliegveiligheid ernstig in gevaar brengen.  ⚠️ Meld

 21. Conversatie is opgenomen:
  Zegt de piloot van het verkeersvliegtuig: “ik ben helemaal verblindt door een laserpen bij zwolle!”
  Politiecopter: “Ik kijk wel even”

  LOL :D:D:D

  handig bij die hoogspanningsmasten, schoorstenen van de centrale, hoge zendmast, ….

  Verhaal klopt trouwens nog steeds niet – de eerste heligeluiden waren om 0100, om 0120 stond ik allang buiten te koekeloeren waarom of ze zo aan het cirkelen waren.
  Daar zit dus nog steeds een groot gat in de tijden/verklaringen………. Wellicht komt dit omdat de piloten nog niet aan de braille horloges gewend waren.  ⚠️ Meld

 22. Ok, het was helemaal anders, Zwolle werd gisternacht aangevallen door een buitenaardsruimteschip maar dit is dankzij een zeer goed werkend luchtvaartprotocol volledig buiten de media-aandacht weten te houden. Echter een vijftienjarig jongetje -in gestreepre pyama- ontdenkte vanuit uit zijn slaapkamerraam hetgeen zich in de nacht afspeelde en richtte de balpen met laserlichtje -gekregen van de kerstman- op het schotelvormige vliegende voorwerp. Op datzelfde moment vielen 35 in kogelvrije vesten gekleedde commandostrijders de slaapkamer van het jongetje binnen en namen zijn balpen in beslag… blieb.. blieb…


  ⚠️ Meld

 23. Bericht door @vanderdole, op 20 juli 2012 om 13:15
  @Vanderdole

  Doe es snel een cursus Nederlands volgenPrachtig 😀

  es?
  Doe ‘es’?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.