Vragen over capaciteit daklozenopvang in Zwolle

Zwolle – De SP en GroenLinks willen per direct opheldering van wethouder Vedelaar (PvdA) over de problemen rondom de opvang van daklozen. Vorig weekend is de Herberg achter de WRZV-hallen opnieuw opengegaan voor de opvang van negen daklozen.

De partijen willen per direct weten waarom deze mensen door het Leger des Heils en het RIBW zijn geweigerd bij de reguliere opvang. Tijdens de behandeling van de perspectiefnota hebben GroenLinks en de SP grote vraagtekens gezet bij de sluiting van het Nel Banninkhuis per 1 augustus. De wethouder heeft toen gegarandeerd dat er niemand op straat hoeft te slapen. Beiden partijen zijn verontwaardigd. ‘Het Nel Banninkhuis is nog niet eens gesloten of er doen zich al problemen voor met de opvang van daklozen. In juni sloegen het Leger des Heils en het RIBW alarm over onvoldoende capaciteit in de reguliere opvang. Dat werd toen door de wethouder weggewuifd in de gemeenteraad. GroenLinks en de SP willen direct maatregelen zien van de wethouder. De bezuiniging van € 435.000 op het Nel Banninkhuis moet worden heroverwogen.’

De partijen willen de garantie van de wethouder dat niemand op straat slaapt in Zwolle. Verder vragen de partijen om het Nel Banninkhuis niet eerder te sluiten dan dat we er zeker van zijn dat niemand op straat hoeft te slapen of moet aankloppen bij de Herberg achter de WRZV-hallen.

Afgelopen vrijdag viel in de Stentor  te lezen dat de noodopvang van Joop van Ommen achter de WRZV hallen opnieuw is geopend. Afgelopen weekend sliepen er negen mensen in deze opvang. Er werden onder andere mensen vanuit maatschappelijke organisaties naar deze noodopvang gebracht. Tijdens de behandeling van de perspectiefnota hebben de SP en GroenLinks onder andere de sluiting van het Nel Banninkhuis onder de aandacht gebracht. Het aantal opvangplekken zou sinds 2008 zijn gestegen van 125 naar 154 in 2012. Maar per 1 augustus 2012 zijn er slechts 134 plekken, terwijl het aantal daklozen niet daalt.

Beide fracties hadden – ook na uitspraken van de directeuren van het Leger des Heils en het RIBW – grote vraagtekens of het wenselijk en verstandig is om het Nel Banninkhuis reeds te sluiten. De beide fracties betwijfelden of er door de sluiting geen mensen op straat zouden belanden. Zowel het Leger des Heils als het RIBW melden dat er te weinig capacitiet voor opvang van dak- en thuislozen is in Zwolle. De wethouder heeft daarop gegarandeerd dat er niemand op straat zou slapen. Nu blijkt – dat reeds voor de sluiting van het Nel Banninkhuis – mensen niet bij de Herberg terecht kunnen voor nachtopvang en hun heil ergens anders moeten zoeken. De SP en GroenLinks maken zich grote zorgen.

Dit alles brengt de SP en GL tot de volgende vragen:

1.      Is het college ten principale met de SP en GL van mening dat het onwenselijk is dat er mensen op straat moeten slapen en dat we als gemeente er alles aan moeten doen om dit te voorkomen?

2.      Kan de wethouder uitgebreid toelichten waarom de negen personen die het afgelopen weekend hebben gebivakkeerd bij de Herberg achter de WRZV-hallen niet terecht konden in de reguliere opvang?

3.      Wat is de reden dat er al voor sluiting van het Nel Banninkhuis (per 1 augustus) mensen worden geweigerd bij de Herberg voor nachtopvang?

4.      Kan de wethouder haar belofte herinneren tijdens het debat over de perspectiefnota dat niemand op straat hoeft te slapen in Zwolle? Op welke wijze gaat de wethouder deze belofte alsnog gestand doen? Kan de wethouder uitgebreid uiteenzetten welke maatregelen ze gaat nemen om ervoor te zorgen dat de Herberg achter de WRZV-hallen per direct kan sluiten?

5.      Kan de wethouder aangeven wat er tijdens het gesprek met Joop van Ommen en Eddy Veenstra is besproken en dat specifiek over de uitlating van Joop van Ommen in de Stentor: ‘Ze (de wethouder) is gebonden aan regels en aan de gemeenteraad’. Kan de wethouder aangeven op welke wijze ze gebonden is aan de gemeenteraad en wat de gemeenteraad zou moeten doen om deze situatie per direct te voorkomen?

6.      Is de wethouder bereid om de bezuiniging van € 435.000 op het Nel Banninkhuis te heroverwegen of op zijn minst het Nel Banninkhuis pas te sluiten als we er zeker van zijn dat er niemand op straat hoefte te slapen of aan hoeft te kloppen bij de Herberg achter de WRZV-hallen? Kunt u dit toelichten?

Namens de SP-fractie       Namens de GroenLinks-fractie

Tjitske Siderius                Bert Docter

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Te gek voor woorden dat door bezuinigingen de reguliere instellingen onvoldoende opvang kunnen bieden en dat de illegale noodopvang weer opgestart wordt. Hierdoor gaan mensen die echt opvang nodig hebbenbuiten de boot vallen.


  ⚠️ Meld

 2. het moet gewoon verboden worden dat Joop mensen onderdak geeft
  de wrzv halen zijn daar niet voor en er is een duur opvang huis gebouwd met gemeenschap geld


  ⚠️ Meld

 3. Er was een belofte aan de Kamperpoort, dat ze geen last meer zouden krijgen van de ‘Herberg’. En kijk daar!! En onderschat Joop niet hoor, hij staat graag in de schijnwerpers. Die zoekt hij gewoon op!


  ⚠️ Meld

 4. Er waren afspraken gemaakt met dhr van Ommen en daar moet hij zich gewoon aan houden. De WRZV hallen zijn niet voor daklozenopvang maar om te sporten. En als dhr van Ommen zo graag daklozen wil opvangen moet hij dat maar in zijn huis doen.


  ⚠️ Meld

 5. Beetje vreemd, daklozen opvangen om zelf in de kijkers te komen staan? Wel goed dat het onderwerp weer aangekaart wordt dan kan de herberg weer dicht, maar zo lang er daklozen elders niet opgevangen kunnen worden zal Joop denk ik de tent los blijven gooien.


  ⚠️ Meld

 6. Ik leg de schuld volledig bij de gemeente. Moeten ze het Nel Banninkhuis maar niet sluiten… dan werk je dit soort illegale opvang toch weer in de hand???

  Hulde aan Joop!!! Hij kijkt tenminste nog om naar mensen die door de samenleving allang uitgespuugd zijn!!  ⚠️ Meld

 7. Ik ben het helemaal eens met ikke, te gek voor woorden dat voor een besparing van nog geen half miljoen, dit kennelijk gebeurd. Joop van Ommen trekt zich het lot van deze mensen aan en dat is te prijzen. Moeten die mensen dan op straat leven/eten/slapen? Zo krom is het nu in Nederland, wel een miljoenensubsidie aan De Fundatie, voor een totaal overbodige verbouwing, maar tegelijkertijd deze mensen op straat gooien is onbeschaafd en beschamend!


  ⚠️ Meld

 8. Het kan gewoon niet zijn dat de Kamperpoort wederom de dupe moet zijn. Hulde aan Joop???????? Dat ie niet aan zn omgeving denkt!!!!!!!! Hoe sociaal is dat?


  ⚠️ Meld

 9. Wat een enorm genoegen, vandaag de man van Zwolle een hand te mogen schudden: JOOP VAN OMMEN. Kreeg ook nog een krantje mee, waarop zelfs Marcel Senz (ex-collega)—de 25 jaar jubileumkrant—-

  * Mag alles nog lezen 😀

  Koeieletters WIJ (=ZWOLLE) ZIJN TROTS OP JOU!
  Fred heeft een column
  Meindertsma!
  Jan Franssen!
  Wim Mossel!
  Koen Nijmeijer!
  Bert Klaassen!
  En die foto-collage in het middenblad!!!! Uut ’t familiealbum

  —–Rod Stewart ja, uit die tijd NU op Radio 2——Youngh Turks

  Gerrit van der Burg
  En nog veel meer….vrienden van de Herberg

  “Doe recht aanweerlozen en wezen, kom op voor verdrukten en verzwakten Psalm 82:3

  Het is je van harte gegund…Joop!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.