Aantal rokende jongeren blijft gelijk

Zwolle – Nog steeds een vijfde van de jongeren van 12 tot 24 jaar in de regio IJsselland rookt. In vergelijking met 2007 is het percentage rokers in 2011 gelijk gebleven. In 1998 rookte nog 28 procent van de jongeren, in 2003 was dat gedaald naar 24 procent en in 2007 en 2011 dus 20 procent. Dit blijkt uit de Jongerenmonitor, die vorig jaar door GGD IJsselland werd uitgevoerd en waarin onder meer gevraagd werd naar het gebruik van genotmiddelen door jongeren.

ggdijs.jpg 

De helft van de jongeren die rookt, rookt meer dan 20 sigaretten per week, maar dit percentage is wel afgenomen in vergelijking met 2007; van 58 procent naar 50 procent. Verder bleek uit de monitor dat in de leeftijdscategorie 16 tot en met 23 jaar het percentage jongens dat rookt hoger is dan het percentage meisjes. Jongens roken ook vaker dan meisjes. Naast roken, heeft de GGD ook vragen gesteld over druggebruik. Bijna een derde van de jongeren in regio IJsselland heeft wel eens wiet of hasj aangeboden gekregen. Meestal gebeurde dit thuis, bij vrienden of op straat.

In totaal heeft 17 procent van de jongeren in 2011 wel eens wiet of hasj gebruikt. In 2007 was dit nog 20 procent van de jongeren. Jongeren die roken of wiet gebruiken, hebben vaker een minder goede psychische gezondheid dan jongeren die niet roken of wiet gebruiken. Ook blijkt dat deze jongeren meer spijbelen en vaker vanwege ziekte van school hebben verzuimd.

De bovenstaande resultaten komen voort uit de jongerenmonitor die vorig jaar door GGD IJsselland werd uitgevoerd. In deze monitor is aan jongeren gevraagd naar hun algehele gezondheid en leefstijl. De resultaten hiervan worden gepresenteerd in factsheets met verschillende gezondheidsthema’s, die te vinden zijn op de website van GGD IJsselland. Afgelopen week zijn de resultaten van het thema genotmiddelen gepresenteerd aan de verschillende gemeenten. Eerder verschenen de factsheets alcoholgebruik en seksuele gezondheid al.

Artikel delen: