Terrasprijzen Zwolle dalen

Zwolle – De terrasprijzen zijn dit jaar met 1,9% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Amsterdam is voor het negende jaar op rij de duurste terrasstad, alhoewel de prijs hier ten opzichte van vorig jaar wel licht is afgenomen. Een rondje (2 fluitjes, 2 fris, 2 rosé, en 2 koffie) kost hier € 21,=. Nijmegen is wederom de goedkoopste terrasstad, waar men voor hetzelfde rondje € 18,60 betaalt. In de steden Zwolle, Amsterdam en Rotterdam daalde de prijzen van drankjes op het terras!

De resultaten komen uit het jaarlijkse terrasonderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Warmond, dat de terrassen van de 21 grootste steden van Nederland bezocht en overal de prijs van hetzelfde rondje inventariseerde. Enschede grootste prijsstijger, Rotterdam grootste daler In Amsterdam zijn de terrasprijzen licht afgenomen, hetgeen ook gebeurd is in de steden Rotterdam en Zwolle. Dit is een unieke gebeurtenis, aangezien de prijzen in het verleden jaarlijks altijd zijn toegenomen. De grootste daling vond plaats in Rotterdam, waar een rondje drank dit jaar 2,2% goedkoper is geworden dan vorig jaar. De prijsdaling in Zwolle was met 0,4 % ten opzichte van 2011 minimaal, maar is er toch! Voor een fluitje wordt in Zwolle gemiddeld 2,14 euro betaald, voor koffie 2,09, voor een glas fris 2,14 en voor rosé 3,29 euro. Voor een rondje werd in Zwolle 19,30 euro betaald. De grootste prijsstijging vond plaats in Enschede, waar de prijs van een rondje drank met 4,8% is toegenomen ten opzichte van vorig jaar.

Prijsstijging lager dan de inflatie Hoewel de prijs ieder jaar stijgt, zien we dit jaar dat de stijging van terrasprijzen lager is dan de gemiddelde inflatie over diezelfde periode (inflatie is 2%). De stijging van terrasprijzen is dit jaar dus lager dan de gemiddelde stijging van het prijspijl in Nederland. Over de afgelopen vijf jaar zijn de terrasprijzen in de steden gemiddeld met 12,5% toegenomen.

BOB het best naar Dordrecht

Nijmegen is voor een rondje drank het goedkoopst; hier is men gemiddeld € 2,40 minder kwijt dan in Amsterdam. Met name voor een rondje rosé kan men het beste deze stad bezoeken, waar deze met € 2,95 per glaasje het goedkoopst is. Een fluitje bier is met € 2,10 het goedkoopst in Apeldoorn. De BOB is het voordeligst uit in Dordrecht, waar een glaasje fris of een kopje koffie met respectievelijk € 2,06 en € 1,96 het goedkoopst is.

Terraskoopkracht het hoogst in Almere

Voor het onderzoek wordt jaarlijks de terraskoopkracht bepaald door het gemiddeld besteedbaar inkomen van de inwoners af te zetten tegen de terrasprijzen. Hieruit blijkt dat Almere de hoogste terraskoopkracht heeft, waar de inwoners gemiddeld 21,9 rondjes per week kunnen bestellen. In Enschede is de koopkracht het laagst, waar men wekelijks slechts 17,1 rondjes kan geven. De gemiddelde terraskoopkracht over 21 Nederlandse steden is 19,6 rondjes per week.

Trends

Rosé, witbier en ice-tea zijn de traditionele hardlopers van het terras, maar ook prosecco en speciaal bieren hebben zich inmiddels gevestigd als echte terrasdranken. Dit jaar zien we de opkomst van de Spriz, Aperol of Limoncello met prosecco en spuitwater. Toch is er, net als voor het vorig jaar al opkomende en eveneens Italiaanse drankje Scroppino, wel goed weer nodig om helemaal door te kunnen breken. Laten we hopen dat de voorspellingen goed blijven voor mooi terrasweer.

Bron: Spronsen en Partners

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Al met al zijn de prijzen van een drankje belachelijk hoog!! Sinds de verandering van de gulden naar de euro is het van 2 gulden nu 2 euro geworden. Worden we dan gefopt of niet? De horecabazen lachen zich slap met hun mooie huizen, grote auto’s en dure speedboten. Dat terwijl het personeel zwaar onderbetaald wordt! Schandalig!!


  ⚠️ Meld

 2. hallo cissie volgens mij is jouw salaris ook het zelfde geworden nu dus niet zeuren, en hoezo wordt het personeel ZWAAR onderbetaald volgens mij is er een cao voor de horeca en vlak de fooi ook niet uit


  ⚠️ Meld

 3. Sinds de invoering van de euro is mijn salaris zelfs meer in getal in euro’s dan in guldens. En dan zijn een heleboel echt nodige dingen uit de supermarkt minder dan dat. Ik vind het prima.

  Daarbij is het terras een luxe. Je kunt ook een fles cola in de supermarkt kopen en in het park gaan zitten.


  ⚠️ Meld

 4. @ Jasper, dan moet jij wel erg veel verdienen. Als je loon nu meer is in euro,s dan in guldens. Je tweede zin begrijp ik helemaal niets van.En dan zijn een heleboel echt nodige dingen uit de super minder dan dat. Kan aan mij liggen hoor8)


  ⚠️ Meld

 5. De horecabazen lachen zich slap met hun mooie huizen, grote auto’s en dure speedboten. haha die Chrissie….

  Persoonlijk ben ik erg benieuwd of deze steekproef op hetzelfde terras heeft plaatsgevonden of dat ze bijvoorbeeld een gemiddelde van meerdere terrassen nemen.

  Ik kom regelmatig op verschillende terrassen in de binnenstad maar ben blij wanneer het er niet duurder is geworden.


  ⚠️ Meld

 6. @reageerder Ik bedoel dat een boel spul uit de supermarkt nu niet meer in euro’s kost, dan in guldens. Bijvoorbeeld: iets was ooit fl2,= en nu ??1,75.

  Ik verdien redelijk, maar ik heb nog altijd elk jaar niks of 3,5% erbij gekregen sinds de invoering van de euro. Gemiddeld dus minder dan de inflatie. En toch pak ik nu netto ongeveer hetzelfde als wat ik ooit in guldens verdiende, bij dezelfde baas.


  ⚠️ Meld

 7. Enneh: Voor een fluitje wordt in Zwolle gemiddeld 2,14 euro betaald, voor koffie 2,09, voor een glas fris 2,14 en voor rosé 3,29 euro.

  Wat denk je? Is dat één terras geweest waar ze hele vreemde prijzen hanteren, of zal het een gemiddelde zijn…


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.