Veilig zwemmen in Zwolle

Zwolle – Mooi weer of niet, in Zwolle kunt u altijd zwemmen. Bij warme temperaturen hebben de zwemplassen een enorme aantrekkingskracht op zwemmers en zonaanbidders. Is het wat koeler, dan bieden de overdekte zwembaden uitkomst. Het openluchtbad is de gehele zomer geopend. 

strand_3-1.jpg

Zwolle heeft drie zwemplassen waar je kunt zwemmen, surfen en zonnen: de Wijthmenerplas, de Agnietenplas en de Milligerplas. De provincie heeft deze aangewezen als officiële open zwemwateren. Op basis van onderzoek van de waterkwaliteit door Waterschap Groot Salland geeft de provincie een zwemadvies af. De drie plassen zijn het gehele jaar van zonsopkomst tot zonsondergang toegankelijk. Zeker op drukke dagen is een beheerder aanwezig die u kunt aanspreken bijvoorbeeld bij overlast of bij een calamiteit. Als het druk is, is op de Wijthmenerplas ook de EHBO-post bezet.

Geen van de plassen heeft een badmeester die toezicht houdt op de zwemmers. Op een waterdiepte van ongeveer één meter drijft een ballenlijn. De waterbodem tot deze lijn loopt geleidelijk af. Na deze ballenlijn wordt het water dieper.

Bovendien mogen in dit afgeschermde deel van de plas geen surfers komen. Boten met een elektro- of brandstofmotor zijn op deze plassen nergens toegestaan. Met de hond mag u alleen in de winterperiode in deze gebieden wandelen. Bij de plassen staan borden waarop de spelregels aangegeven zijn.

Bij alle zwemplassen zijn parkeerplaatsen en toiletvoorzieningen aanwezig. Bij de Wijthmenerplas geldt van 1 mei tot 1 oktober tussen 8.00 en 16.30 uur een parkeertarief van € 3,00.

Zwemmen onder toezicht kan te allen tijde in de zwembaden van de gemeente Zwolle en het Openluchtbad.

Het Hanzebad is een subtropisch zwemparadijs met onder meer een wedstrijdbad, recreatiebad, stroomversnelling, kleuterbad, peuterbad en kruidenbaden. Zomers kan iedereen op de zonneweide zonnen, terwijl de kinderen zich kunnen vermaken in het buitenbad.

De openingstijden zijn:

  • maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur en van 19.00 tot 22.30 uur
  • zaterdag en zondag van 9.30 tot 16.30 uur

Het Aa-bad heeft een kleuter- en een wedstrijdbad. Tijdens de schoolvakantie in de zomer is het bad gesloten.

Op hanzebad.nl vindt u meer informatie over het Hanzebad en het Aa-bad. Overigens werkt Zwolle aan de realisering van nieuwe zwembaden, waaronder het nieuwe hoofdzwembad aan het Rechterland.

Openluchtbad

Wie lid van de Vereniging Openluchtzwembad Zwolle is, mag een duik nemen in dit bad aan de Ceintuurbaan. Het zwembad gaat na een ingrijpende renovatie woensdag 25 juli voor het eerst open. Tot de eerste helft van september is het bad voor leden dagelijks open vanaf 11 uur. Op weekdagen sluit het bad om 20.00 uur en in het weekeinde om 17.00 uur. Bij mooi weer kan het Openluchtbad de openingstijden verruimen.

Meer informatie vindt u op www.openluchtbadzwolle.nl

IJssel

Het zwemmen in de IJssel en in kanalen met scheepvaartverkeer wordt afgeraden. Zwemmen in de grote rivieren en langs de oever tussen de kribben kent een aantal niet te onderschatten risico’s: door de plaatselijk sterke stroming kunnen zwemmers worden meegezogen of in een draaikolk terechtkomen. De sterke stroming zit niet alleen in het stromende deel van de rivier (waar de schepen varen), maar is ook verraderlijk aanwezig tussen de kribben.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer