Van Boven schaamt zich voor vuilnis in binnenstad

Op 2e Pinksterdag constateerde fractievoorzitter John van Boven van de CU, dat de ondergrondse opslagruimte voor vuil in de binnenstad volstrekt onvoldoende is. “Voor een stad die trots is op zijn (binnen)stad een niet acceptabele situatie”, zegt Van Boven.

Foto: John van Boven

Naast het stadhuis werd door Van Boven een smeerboel van vuilnis aangetroffen. Van Boven: “We maken ons druk over de ontwikkeling van de binnenstad. We willen trots zijn op de binnenstad. Maar het is dweilen met de kraan open zolang je deze beelden op de foto kunt vastleggen. Het is geen reclame voor de stad. Integendeel! Hiermee trekken we geen toeristen, al organiseren we weet ik hoeveel toeristische offensieven.” Van Boven zegt dat de gemeente Zwolle zich moet schamen. “Ik pleit er voor dat er iemand wakker wordt en aan de gang gaat met een leegmaak-schema dat voorkomt dat er, ook op feestdagen, dergelijke situaties ontstaan. Ik schaam me diep.”

Naar aanleiding van deze waarneming heeft Van Boven de volgende vragen:

 1. Wat is de reden voor de situatie dat de opslagruimtes het aangeboden vuil niet aankunnen.
 2. zijn er afspraken met de aanbieders van vuil, wanneer de ruimte vol is
 3. bent u bereid maatregelen te nemen om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen, door bijvoorbeeld het schema om te legen aan te passen
 4. Is het te overwegen afspraken met de aanbieders van vuil te maken, dan wel de afspraken aan te scherpen.

John van Boven,

Fractie ChristenUnie

Artikel delen:
Reacties 16
 1. Helemaal eens John! Ookal gaat het hier over de binnenstad. Zo te zien hebben we dezelfde containers in Stadshagen met vaak dezelfde BENDE. Ook hier is het altijd gezeur met “bijzondere dagen”. Voor zover ik weet zijn er geen afspraken en als ze er wel zijn (zou eigenlijk logisch zijn) moeten die idd worden aangepast….. Lijkt me logisch (zou JC zeggen)! Nu is het vaak wachten tot een buurtbewoner de Rova belt. Maar verbaas ons eens college met het beanwoorden van bovengenoemde 4 vragen?

  Ben wel erg tevreden met het systeem. En heb me afgevraagd waarom ineens de te kleine onhandige groene containers werden vervangen door een extra grijze. Schrijf alleen over “Pad en Tuin”.
  Het was zeker een goede beslissing want de groene waren te klein en te onhandig. Nu echter, wordt alles wat voor de Rova is, weer op 1 hoop gemikt. Terwijl we afgelopen vrijdag bij de Rova, met puin, tuinafval, hout, beton, bouwafval, restafval etc. toch bijzonder druk zijn geweest met alles gescheiden aan te bieden :-


  Maak melding

 2. kan het niet zo zijn dat dat ding het niet doet?
  In stadshagen hebben ze ook van die dingen en er mankeert regelmatig iets aan. Dus ROVA doe er iets aan.


  Maak melding

 3. misschien moeten we de vuilnismannen maar op zon en feestdagen laten werken of………eu…. zou dat niet mogen van de C.U.


  Maak melding

 4. d.w.z. de zaken haren wereldschen gang laten gaan, zich niet om ’s werelds loop bekommeren.

  Op de oudste plaats, Campen, 107, waar de uitdr. voorkomt, luidt deze zegswijze: hy laet Godts water over Godts land gaen, in welken vorm wij ze ook aantreffen bij Brederoo, Symen s. Soeticheit, vs. 211: Mijn leyter gants niet aen, ick laet Gods water over Godts acker gaen; Winschooten, 348: Gods waater laaten gaan oover Gods akker; fioolen laaten sorgen: sig nergens meede bekommeren;

  vgl. verder Sewel, 940; Halma 768; Waasch Idiot. 260. In Limb. Gods water over Gods leem laten loopen (Welters, 89). Ook in den vorm eener vermaning bij Spieghel, 299: laat Goods water over Goods akker gaan, dat wellicht beteekent: maak u niet noodeloos bezorgd, laat het aan God over


  Maak melding

 5. mmmm, ja wat kunnen we hier aan doen. het probleem is daar dat de mensen van de rova ook graag hen vrije dagen genieten. dus dan maar een dagje aankijken tegen een beetje vuilnis op een dag dat de meeste mensen volgens mij toch liever naar een van de snuffelmarkten en woon-giganten gaan.

  wel ben ik natuurlijk erg benieuwd hoeveel kilo-cappiciteit zo’n ondergrondse heeft? is dit wel genoeg?

  En zelf werk ik af en toe ook met deze ondergrondse en gebeurt het inderdaad wel eens dat er 1 defect is, maar goed dan staan er binnen een te belopen afstand altijd nog wel een paar in de beurt.
  zelfde geld als met een gebroken parkeerpaal, dan kan/moet je ook door lopen naar de meest dichtsbijzijnde betaalpaal.

  Het is natuurlijk een luxe dat je je gemeentehuis uit kunt stappen en voor je deur een ondergrondse staat waar je zo even je vuilnis in kwijt kunt. zit deze vol dan is het natuurlijk een kleine moeite om je vuilnis weer mee naar binnen te nemen en een dagje te laten staan, en als het dan echt niet goed gaat de telefoon te pakken en de rova er op te attenderen dat de ondergrondse het niet meer doet/te vol is/of dat er al een redelijke verzameling naast de ondergrondse licht.

  we leven in een tijd van overvloed waarin de rova een functie bekleed maar alles te moeten opruimen en afvoeren wat ons hartje niet meer begeerd. dat word natuurlijk erg gewaardeerd, helemaal als ik ze zie ploeteren na feestdagen en of bv na de markt.
  ongeloofelijke zooi die men achter laat en de zelfverantwoordelijkheid is helemaal verdwenen. je kan best even zelf je vuilniszakje spannen of eens een propje oprapen.
  een beter milieu begint bij jezelf en daar hebben we de rova bij nodig maar ook de heren van gemeente. dus john de volgende keer mag je wat mij betreft de spullen naar de kelder van het gemeente huis brengen en ze een ander moment maar weer eens aan te bieden. krijg je vast geen hele vuile handen van en zeker geen slecht geweten 😉


  Maak melding

 6. stadshagen ist ook grote puin zooi ROVA die werkt voor gemeente burger betaald dus klagen by gemeente zy kunnen dan ROVA opdracht geven om die rommel (afval) bakken te legen


  Maak melding

 7. Zeau Willem de valse profeet, waarschijnlijk grappig bedoeld?
  Of praat je wel vaker met gespleten tonque? 😀
  Bedoel, schrijf dan anders gewoon wat je bedoelt >:(


  Maak melding

 8. Maar ondertussen komen we waarschijnlijk niet veel verder. John wanneer worden je vragen behandeld? Heb je al wat gehoord van andere raadsleden, of zitten die met hun hoofd in de pc/boeken en komen ze niet veel op straat?????

  Wakker worden Swollwacht…..hiero valt te scoren!


  Maak melding

 9. @dick: de vragen zijn gisterenavond aan de orde geweest in de raad en beantwoord door wethouder Van Doorenmolen. Het komt er op neer dat de Rova een inschattingsfout heeft gemaakt (met Pasen weinig vuil, dus met Pinksteren ook). Zal niet weer gebeuren, belooft de Rova.
  Het gaat ook over de verantwoordelijkheid van al die mensen die het vuil naast de container neerzetten. Is tegen de gemaakte afspraken. De wethouder heeft handhaving toegezegd. Dat betekent controle en eventueel beboeten.
  Hij kan gelijk aan de gang. Na de vergadering (23.00 uur) stonden er gisterenavond al weer weet-ik-hoeveel vuilniszakken bij dezelfde ondergrondse container.


  Maak melding

 10. @ John: Om met dat laatste te beginnen: bijzonder vreemd dat de heren/dames om de wethouder heen en de man zelf op het pluche, niet even om zich heen kijken als ze de vergadering inlopen! Of de weblog is zooooo populair geworden dat dit werk is van een grapjas 😀
  Nee geintje ze kijken alleen naar hun eigen straatje en de rest zal ze jeuken (om een straattaal te gebruiken).

  Dan Handhaving, tja dat doen wij in onze werkkring ook. Maar boetes hier in Stadshagen lijken mij aardig aanvechtbaar…..als er niet op tijd geleegd wordt moet je dan echt alles (stinkend en al in de zomer vooral) weer mee terug nemen?

  Je schreef al “Het gaat ook over de verantwoordelijkheid van al die mensen die het vuil naast de container neerzetten. Is tegen de gemaakte afspraken.” De gemeente werkt de situatie zelf in de hand en wil vervolgens nog profiteren (boetes) ook van hun eigen taakverzuim/laxheid?!?!?!

  Zijn er boetes uitgedeeld met Pasen en Pinksteren? Tja, dan mag wethouder Van Doorenmolen ze volgens mij wel aan de deur komen terugbetalen. Met een welgemeend “sorry”! Dit laatste woord, echter, schijnt bijzonder moeilijk uitspreekbaar te zijn voor steeds meer mensen. Vooral voor beleidsbepalers……

  PS overigens gefeliciteerd met …..dit mail ik wel ff 😉


  Maak melding

Reageer