Politiek Log 51

Dit is een Politiek Log. Wil je iets kwijt wat niet van toepassing is op een van de vele nieuwsberichten, dan kan dat hier.

Iedere bezoeker kan op deze plaats zijn politieke pennenstreken, quotes en opmerkingen kwijt. De redactie probeert na ongeveer 500 reacties dit log van een vervolg ( Politiek Log 52 ) te voorzien. Ga gerust je gang!

Artikel delen:
Reacties 714
 1. VVD`r ; wat hebbie toch met leerz’n (boots) 😉

  Drama, dat zal wel komen door de oppepper (boost) die ik op dat moment naar binnen klokte.
  Al heb ik ook wel wat met leerz??n (boots) , vooral al ze gedragen worden door een vrouw. 😉  ⚠️ Meld

 2. Ik vind dat JeanJacques best wel trots mag zijn op zijn status en vind hem niet patserig. Hij heeft ons gewoon laten weten wat hij dit weekend gaat doen. Net als Drama, die heeft zijn koetshuis opgeruimd en er een garage van gemaakt. 🙂


  ⚠️ Meld

 3. Nee Drama, VVDer houdt meer van blauwe laarsjes.:)
  Ik vind het wel mooi dat de komst van JJR leidt tot verbroedering tussen VVDer en Zwolse. En wat JJR betreft, zou ik me niet zo druk maken over de ongevraagde privé-informatie die hij geeft. Of het is allemaal niet waar – wat mij niet onwaarschijnlijk lijkt – en dan is het alleen maar komisch. Of het klopt en dan vind ik het grappig dat hij zich een positie wil verwerven door ons duidelijk te maken met wat voor een intelligent en geslaagd figuur wij van doen hebben. Voor mij gaat het om wat hij toevoegt aan de discussie. Dat wacht ik met belangstelling af.


  ⚠️ Meld

 4. Ipsos Synovatse hedendaagse peilings:
  VVD 35 SP 29

  De ‘rechtse’ partijen VVD, PVV, CDA en SGP komen samen uit op slechts 70 zetels. De overige 80 gaan naar de ‘linkse’ partijen. Bij de vorige verkiezingen in 2010 was dit beeld nog andersom: 78 voor rechts, 72 voor links.

  PVV’ers naar SP
  De winst op links komt vooral door de SP, die zetels lijkt te hebben afgepakt van de PVV 18.

  PvdA 23 GroenLinks 4, D66 14,ChristenUnie 6, PvdD 3, SGP 2 en 50Plus 1


  ⚠️ Meld

 5. Dame en drama, hoe jammer nu, ik ben ook nog eens een keer kleurenblind. Dus de kleur rood en blauw werkt bij mij alleen in de figuurlijke zin. 🙂

  Dat is zeker bernard, ik heb dit altijd al een ⤽bijzonder⤝ log gevonden. 😉


  ⚠️ Meld

 6. Drama, natte vinger werk die peiling, zoals jij ook wel weet zijn op dit moment ⤽de ⤽rijke rechtsen⤝ met vakantie. C?te d??Azur, Caribische gebied en de witte stranden van Brazilië, dus zij zijn niet in deze peiling meegenomen. Deze ⤽rijke rechtse⤝ slaat dit jaar maar eens over, financiële crisis weet je wel. Misschien nog een weekendje Cambridge, om oude vrienden en collegae te ontmoeten, maar daar blijft het bij. 🙂 🙂


  ⚠️ Meld

 7. Dame. Dat is geen vorm van zelfreflectie, eerder een vorm van indekken, een soort ⤽denkbeeldige⤝ afweer. Zoiets als oostindisch doof. ;D


  ⚠️ Meld

 8. Ook dat nog. Het mooie vond ik de woorden “ook nog eens”. Maakt nieuwsgierig.:)
  Maar ik begrijp nu beter waarom rood geen effect op je heeft: je ziet het als grijs.;D


  ⚠️ Meld

 9. Ja, mooi he, dat ⤽ook nog eens⤝. Net als door het door mij genoemde ⤽oostindisch⤝ doof, gebruik ik de fictieve vorm van kleurenblindheid en dyslexie, wanneer het mij uitkomt, dus als afweer modus. ;D

  Als je rood baseert op een politieke stroming, heb je gelijk dat dit op mij geen effect heeft, daar ik het inderdaad meer zie als een grijze massa die een verkeerde keuze gemaakt heeft.
  Zoals je weet staat de kleur rood voor gevaar, en de kleur blauw voor puur en zuiver. 🙂  ⚠️ Meld

 10. Deze “rijke StinkerT” heeft vanavond heerlijk gedineerd in het Pestengasthuys. Dat varkensnekje was heerlijk. De crisis slaat ook toe in Assendörp want de klok van de Assendörperwoonkerk staat al dagenlang op 5.30 uur of 16.30 uur. Het kunstwerk in de toren doet ook niks meer en hoor de klok ook niet meer luiden. 🙁


  ⚠️ Meld

 11. Bericht door Dame, op 27 juli 2012 om 16:27
  Voor mij gaat het om wat hij toevoegt aan de discussie. Dat wacht ik met belangstelling af.

  Ik vind JeanJacques een meerwaarde voor het log. Hij heeft al verschillende discussies gevoerd en heeft laten blijken dat hij over heel veel kennis beschikt.


  ⚠️ Meld

 12. Klopt JanD, want die heb ik opgegeten. Waar die snoetuh is gebleven weet ik niet. Ik kreeg een nek zonder snoetuh op mijn börd. Zou het door de crisis komen?:D


  ⚠️ Meld

 13. Goeie politieke discussie op dit politieke blog. Op het gevaar af dat ik de PVDA-aanhang hier over me heen krijg poneer ik toch maar even een wellicht gewaagde stelling; Graag wat meer respect en vooral begrip voor het “lente-akkoord”. Bij sommige (PVDA)-reageerders hier valt me op dat ze dit akkoord maar niks vinden. Erg kort door de bocht, waarom? Nederland en Europa verkeren in een diepe, economische crisis, waarvan het einde voorlopig nog niet in zicht is. Er zijn een aantal partijen die de handen inéén hebben geslagen en tot een akkoord zijn gekomen. Ook dit akkoord staat vol met impopulaire maatregelen, waar ook ik niet altijd blij van wordt. Maar, bezuinigen MOET. Mede door de Europese begrotingsregels, ook daarvan kan je vinden wat je vindt, maar in Europa zijn spelregels afgesproken en daar hebben we ons aan te houden. Dat roeptoeteren van Roemer en Samson over het verruimen van het begrotingstekort is makkelijk, maar vooral ook dom. We hikken nu al tegen een schuldenberg aan en om die schuldenberg nu te laten groeien is onwenselijk, of willen de heren soms dat wij een tweede Griekenland worden, zuchtend onder enorme rente-lasten en aflossingen voor de komende tientallen jaren? Lijkt me niet, het lente-akkoord is een prima uitgangspunt en de betrokken partijen hebben mijn zegen. Hopelijk krijgen zij het voor het zeggen na 12 sepytember en kunnen ze de rit uitzingen.


  ⚠️ Meld

 14. @Stadshagenees ; Hopelijk krijgen zij het voor het zeggen na 12 sepytember en kunnen ze de rit uitzingen. ”

  Op basis van de jongste peilings komt die lenteclub niet verder dan 64 zetels….. De PvdA weer in een sleutelrol.


  ⚠️ Meld

 15. S’s (goed idee van Drama;)), ik deel een deel van je stellingen, namelijk dat bezuinigingen onontkoombaar zijn. Daar zijn de meeste partijen het over eens. Verschil zit in tempo, fasering, omvang en keuzes. De staatshuishouding gelijk stellen met een gezinshuishoudboekje klinkt aantrekkelijk eenvoudig, maar is onjuist. Daar zijn economen het verrassend over eens. Juist met overheidsgeld kun je de economie beïnvloeden. Zalm begreep dat ook: sparen in tijd van voorspoed, investeren in tijd van recessie.
  Het Lenteakkoord wordt niet alleen door linkse partijen en PVV bekritiseerd, ook VVD, CDA, GL, D66 en CU namen meteen afstand van onderdelen ervan. Vreemd dat zij vijven het niet tot inzet van de verkiezingen namen. Kritikasters (niet alleen politieke partijen, ook maatschappelijke instellingen en deskundigen) wezen op ernstige tekortkomingen in de hervormingsvoorstellen. De maatregelen voor de woning- en arbeidsmarkt hebben een negatief effect. Voorwaar iets om op zijn minst goed over na te denken.
  Wat ik niet begrijp is waarom de politieke partijen – de PvdA incluis, zo je mocht denken dat ik die club kritiekloos volg – niet het voorstel van de gezamenlijke woningmarktpartijen overnemen. Die zijn deskundig en hebben álle belangen, van huurders, starters en andere kopers, meegewogen. Werd alom geprezen. Idem voor pensioenakkoord, SER was erover eens. Maatschappelijk gezien is overeenstemming van de belangrijkste groeperingen toch heel wat waard. Al was het maar voor de stabiliteit.
  Dus, wmb bezuinigen ja, maar anders en in een andere fasering.


  ⚠️ Meld

 16. Het is niet alleen de PvdA aanhang die zich keert tegen het ⤽lenteakkoord⤝, ook binnen de VVD en de andere meewerkende coalitie partijen zwelt de kritiek aan tegen de maatregelen, al heeft iedereen zijn eigen reden. Volgens de huidige trend is men vooral tegen de oude manier van ⤽polderen⤝ waardoor er teveel ⤽stokpaardjes⤝ van de 5 meewerkende partijen de overhand hebben gekregen. ⤽Stokpaardjes⤝ van relatief kleine partijen die doormiddel van tijdsdruk prominent in het akkoord zijn opgenomen, om toch maar een begrotingsakkoord te krijgen voor 2013 en de presentatie van dit akkoord aan de EU. Uiteraard moet elke regering streven naar een zo laag mogelijk begrotingstekort, dat is hun plicht, hierin sta ik ook volledig achter de VVD. Maar om in tijden van financiële EU chaos, zijn er grote landen als Spanje, Italië met in de kielzog nog enige andere landen die wel op respijt van Brussel kunnen rekenen, om dan tegen de stroom in nog koste wat het kost het beste jongetje van de klas te zijn, en dit doormiddel van uitwringen met oneigenlijke bezuinigen en lastenverzwaringen van de eigen bevolking te realiseren, gaat ook mij te ver.

  De kiezer kan er nu al op rekenen, dat het huidige akkoord na 12 september in de prullenbak belandt, meerdere ⤽coalitie⤝ partijen hebben al aangegeven dat er maatregelen in staan die ze onmogelijk kunnen verkopen aan de potentiële kiezer, en dat ze deze teruggedraaid willen zien. Er zijn binnen de ⤽lente⤝ coalitie één, hooguit twee kleinere partijen die doormiddel van het akkoord de ⤽vingers aflikken⤝, maar het zal voor hen na 12 september ⤽vingers afkluiven⤝ worden.  ⚠️ Meld

 17. Of men moet in het ontstaan van het achtste wereldwonder geloven, maar ik zie nog niet in mijn dromen een coalitie samenwerking tussen de SP en de VVD, de standpunten liggen lichtjaren uit Het kan hier wel eens uitdraaien op Belgische toestanden, of een coalitie van vijf of zes partijen, maar dan staan we binnen twee jaar weer met het rode potlood in de hand.

  Een deal Assie, wij stellen ons beide kandidaat. ;D


  ⚠️ Meld

 18. Ik vrees ook dat we hier straks Belgische toestanden gaan krijgen VVD’er, maar die Verhofstadt heeft wel een grote bek in het Europese Parlement. Thuis kon hij de boel niet bij elkaar houden.

  Een deal Assie, wij stellen ons beide kandidaat.

  In die richting heb ik geen ambities VVD’er. ;D;)


  ⚠️ Meld

 19. Crisis hier, crisis daar, volgende crisis komt er aan. Iedereen de oogkleppen op, en maar geloven dat de komende verkiezingen ook maar iets van een oplossing zal brengen, met welke uitslag dan ook.


  ⚠️ Meld

 20. Welke crisis komt er nu weer aan Drama? Zo onderhand heb ik er wel vijf meegemaakt maar kan nog steeds brood kopen. 8)


  ⚠️ Meld

 21. Ik heb al twee weken geen TV gezien Drama en mis dat ding ook niet. Dat is me vandaag bij de Boni niet opgevallen. De winkelwagentjes zaten weer stampvol en ze kwamen kassa’s tekort.


  ⚠️ Meld

 22. ***In die richting heb ik geen ambities VVD’er. ***

  Let op Assie, het is vrij simpel, we doen het op de manier zoals hele politieke volksstammen voor ons, dit kunstje geflikt hebben.

  Ik verkoop mijn ⤽nering⤝, en jij hangt je schoffel aan de wilgen. Samen worden we lid van welke willekeurige politieke partij dan ook, want ideologie heeft toch waarde, en likken ons binnen de kortste mogelijke tijd naar boven. Je kent inmiddels het politieke handwerk, een knuffel hier en een schouderklopje daar, en je stijgt als een komeet in de pikorde. Na gestegen te zijn in de hiërarchieke pikorde, lobbyen we net zolang tot we op verkiesbare plaats op de verkiezingslijst geplaatst worden, en zorgen er voor dat we verkozen worden. Niet te hoog want dat brengt te veel rompslomp met zich mee, één of ander dom item is meer dan genoeg. Het achterveld, zogenaamd. Na ± 2 jaar klapt er toch weer een coalitie, dan geven we aan dat we zwak, ziek en misselijk zijn van de politiek, en dat we op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging.

  Inmiddels hebben we een zodanig Old boys netwerk opgebouwd dat we moeiteloos geparachuteerd worden in een lucratief baantje voor de rest van ons leven. Uiteraard nadat we ruimschoots geprofiteerd van de riante wachtgeldregeling. Klinkt de deal al wat aantrekkelijker? ;D  ⚠️ Meld

 23. VVD’er ; je bent te laat. Volkstammen inlikkers zijn nu al gevorderd, en het aantal zitplaatsen wordt binnenkort gehalveerd 8)


  ⚠️ Meld

 24. Dat klinkt idd wel erg aantrekkelijk VVD?er, en eerlijk gezegd gooi ik die schoffel liever vandaag dan morgen nog in een hoek van de schuur. Maar het schijnt dat er nog aardig wat tijd in dat zogenaamde werk gaat zitten en ben erg gesteld op mijn vrije tijd. 🙂


  ⚠️ Meld

 25. maximaal 3 dagen per week aanwezig zijn, Assie; en bijna 20 weken “reces”. En een iets beter betaalde positie: bijna een ton euri per jaar, etc. 8)


  ⚠️ Meld

 26. Heb je weleens foto’s vergeleken van bewindslieden bij aanvang en 4 jaar later, Drama? Aan de veroudering te zien, moeten dat tropenjaren zijn.


  ⚠️ Meld

 27. Dame, of mijn hypothetische relaas alleen maar dromen zijn, moet ik betwijfelen, ik weet ongeveer wel zeker dat deze manier op een slinkse (misschien aangepaste) wijze in het politiek circuit wordt toegepast.

  Jammerlijk drama, ik had voor Assie en mezelf nog wel zo??n mooie route uitgestippeld. 🙂  ⚠️ Meld

 28. Benniet zo van foto’s Dame. Maar je moet natuurlijk geen bestuurder worden: dan krijg je al die ambtenaren op je dak….;)


  ⚠️ Meld

 29. Bericht door Dame, op 28 juli 2012 om 23:05
  Heb je weleens foto’s vergeleken van bewindslieden bij aanvang en 4 jaar later, Drama? Aan de veroudering te zien, moeten dat tropenjaren zijn.

  Dat kunnen ook slechte foto’s zijn geweest maar Bos zag er nog stralend uit met zijn jonge kindjes.


  ⚠️ Meld

 30. Ach, was al inhoudelijk aan het reageren, maar lijkt me zinloos. Werk dat je niet kent, lijkt vaak makkelijk tot je er zelf aan moet gaan staan. Ik probeer altijd respect te hebben voor de inspanningen van anderen, kritiek is niet moeili ik, maar kan heel onterecht zijn wanneer je niet weet van het hoe en wat.


  ⚠️ Meld

 31. :):) Dame dan heb je gelukkig van mij geen foto??s gezien van 4 jaar geleden, een jonge god! ;D
  Maar ik ben inmiddels gestopt met mijn handen in het haar woelen van de stress, dat scheelt een kaal hoofd.

  Zoals drama al aangeeft, maximaal 3 dagen aanwezig en 20 weken reces, een ton euries per jaar, inderdaad, daar wordt je oud van. Tropenjaren, je bedoelt toch niet de vakanties naar Aruba? Waar moet ik tekenen?  ⚠️ Meld

 32. Dat is een ⤽hobby⤝ Dame. Zo nu gaat VVD??er even wat stress plooien wegstrijken, en ga ik me begeven in een relaxte omgeving. Nog een prettige avond, en??????????..


  ⚠️ Meld

 33. Hondse peilings:D

  SP34 VVD31 PvdA17

  “Overstappen:
  ‘Niet alleen zien we dat bijna een derde van alle PvdA- en een kwart van GroenLinks-kiezers van 2010 aangeven nu SP te stemmen, maar ook bij kiezers van PVV, CDA en VVD uit 2010 wint de SP inmiddels tussen de 5 en 10 procent,’ aldus De Hond.”


  ⚠️ Meld

 34. Drama, Deze info heb ik nog niet eerder gelezen bij De Hond:

  In de zetelpeiling stijgt de SP deze week twee zetels om uit te komen op 34. De SP lijkt iets uit te lopen op de VVD, die nog op 31 staat. Maar de toevalsmarge in peilingen is zo groot dat de VVD groter had kunnen zijn dan de SP als op dezelfde dag net een paar andere mensen waren ondervraagd.  ⚠️ Meld

 35. @Dame ; sterker nog: “De Hond benadrukt dat er nog van alles kan veranderen en dat deze peiling geen voorspelling is.”;)


  ⚠️ Meld

 36. Het journaal opende met het item: Politiek worstelt met dure pillen. In 2006 was die discussies er ook al. Mensenleven mag 80.000 euro per jaar kosten. Niks nieuws onder de zon dus.
  In 2010 lieten sprekers op het Wereldpodium een nog weer ander licht op dit onderwerp vallen: Wat kost een mens?[/url]. Hier woog de malariaproblematiek in Afrika heel sterk mee.

  Nog maar 60 jaar geleden kwam malaria in veel grotere delen van de wereld voor maar werd in Europa, Verenigde Staten, Australië en delen van Azië effectief bestreden. In Afrika lukte dit niet.

  En volgens mij lukte dat in Afrika niet omdat een mensenleven in Afrika niet veel waar is en malariabestrijding dus niet uit kan.
  Een aardige blog is ook: Juf, wat is een mensenleven waard?.

  Maar om op het journaal-item terug te komen. Je bent geneigd te reageren dat die farmaceutische bedrijven veel te veel winst maken en dat die medicijnen best wat goedkoper kunnen. En volgens mij kan dat ook. Daar heb je vraag en aanbod voor. Geen dure medicijnen meer kopen dus, dan worden ze wel goedkoper. Ik vind dus dat het College van Zorgverzekeringen gelijk heeft.


  ⚠️ Meld

 37. @bernard ; als er goedkopere alternatieven op de markt kunnen worden gebracht via marktwerking: prima. Maar de markt voor deze vreselijk dure medicijnen is erg klein (weinig vraag), dus gemakkelijk in een klein kartel te controleren door de pillenproducenten. Dus zie ik die markt nog niet de goede kant op werken.
  Ik ben best bereid om mijn zorgpremie iets te laten verhogen om die dure medicijnen beschikbaar te houden voor de patiënten, maar die solidariteit stopt wel bij de gedachte dat de pillenproducenten die verhoging in eigen zak steken….
  Misschien moet vadertje staat zelf die pillen gaan maken, en daarmee de prijs gaan bepalen…..

  Voor wat de malaria betreft: ik denk dat wij die muggen binnenkort in ons mooie landje in het wild gaan aantreffen: overal worden momenteel de zgn wetlands aangelegd (Europese centjes); en dat zijn prachtige kraamkamers voor de mmug. We zullen zien.


  ⚠️ Meld

 38. Bernard, ethisch gezien natuurlijk een beladen onderwerp, want wie bepaald voor een patiënt de kwaliteit van het leven? ⤽Buitenstaanders zoals de politiek, managers binnen het CVZ, managers van de zorgverzekeringen ect, hang de kwaliteit van leven af van het kostenplaatje?
  Nu worden de kosten van medicijnen ter discussie gesteld van 2 zeldzame ziektes, maar wat zijn daar de gevolgen hiervan, gaat men daarna morrelen aan andere (z.g. dure) medicijnen?

  Natuurlijk zijn de kosten van de zorg een overkokende snelkookpan, waar op korte termijn paal en perk aan gesteld moet worden, maar naar mijn mening zijn er binnen de zorg voldoende etterende wonden (om in de terminologie te blijven) die weg gesneden kunnen worden. Zoals je weet, een trap maak je schoon van boven naar beneden, wat in de zorg en remedie is, die wat kostenbesparing betreft zeer effectief zal/kan zijn.

  Laten we hopen dat binnen de zorg (met de nodige effectiviteit) de patiënt centraal blijft staan, en niet het kostenplaatje.  ⚠️ Meld

 39. Bericht door drama, op 30 juli 2012 om 21:53

  …maar die solidariteit stopt wel bij de gedachte dat de pillenproducenten die verhoging in eigen zak steken….

  Ja bij mij ook. Maar ik denk dat dat hoe dan ook toch zal blijven gebeuren.

  Misschien moet vadertje staat zelf die pillen gaan maken, en daarmee de prijs gaan bepalen…..

  Vadertje staat is al helemaal ingepakt door de farmamaffia, dus die zal dat niet gaan doen.
  Wat die malaria betreft. Die malariapillen zijn niet zo duur. Dus die zullen niet uit het zorgpakket gegooid worden.
  Bericht door VVD’er, op 30 juli 2012 om 22:22

  Nu worden de kosten van medicijnen ter discussie gesteld van 2 zeldzame ziektes, maar wat zijn daar de gevolgen hiervan, gaat men daarna morrelen aan andere (z.g. dure) medicijnen?

  Reken daar maar wel op!

  Laten we hopen dat binnen de zorg (met de nodige effectiviteit) de patiënt centraal blijft staan, en niet het kostenplaatje.

  Ik denk dat dat rekensommetje toch gemaakt gaat worden. En ben het er nog mee eens ook. De mens heeft toch niet het eeuwige leven, dus wat maakt het uit.


  ⚠️ Meld

 40. ***Ik denk dat dat rekensommetje toch gemaakt gaat worden. En ben het er nog mee eens ook. De mens heeft toch niet het eeuwige leven, dus wat maakt het uit.***

  Bernard, je bent het er mee eens, je mening kan ik je niet afnemen.

  Maar bedenk wel: ⤽gezonde mensen hebben duizend wensen, een zieke maar één⤝  ⚠️ Meld

 41. De SP gaat Nederland bij een verkiezingswinst in grote financiële problemen brengen. Een kabinet met SP-beleid kan Nederland daarom nu niet permitteren. Dat zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman vanochtend in een interview met het AD,

  “In een tijd dat de crisis zo diep is, er zoveel faillissementen zijn en de baanonzekerheid zo groot is, heeft de SP de oplossingen niet. Het is nu geen tijd voor experimenten en daarom vind ik Roemer een risico.⤝

  —————————————————————
  kijk, zo ken ik de PvdA weer: je hoort ze een tijdje niet, en dan komt er weer een kwoot, over een andere partij, en hoe het niet moet. Altijd de ander de maat nemen.


  ⚠️ Meld

 42. enz. in cd NRC:

  PvdA-voorzitter Hans Spekman vindt de VVD ⤽tegen het asociale aan en slecht voor de economie⤝. De partij is bovendien ⤽gemakzuchtig⤝ omdat ze in het Lenteakkoord voor makkelijke oplossingen heeft gekozen.

  ——————————————-
  En maar afgeven op andere partijen. Links- of rechtsom: als de PvdA bestuursverantwoordelijkheid durft te nemen, zal het of met de SP of met de VVD moeten samenwerken…


  ⚠️ Meld

 43. Ja Drama. de verkiezingen naderen en de PvdA begint zich dan pas te roeren. Nu zullen ze het land wel weer in gaan om de problemen aan te horen en al knikkend laten ze weten dat ze een luisterend oor hebben voor die problemen. In de oppositie waren ze bijna niet te horen en hebben ze hun goedkeuring aan heel veel voorstellen van onze gedoogcoalitie gegeven. Spekman geeft nu af op de SP en denkt dat hij hierdoor wat zeteltjes kan snoepen van de SP. Hij vindt het natuurlijk niet eerlijk dat de SP in de peilingen er beter voor staat dan de PvdA. Alles moet toch eerlijker? 😉


  ⚠️ Meld

 44. Eens of oneens?

  (Neo-) liberaal/Kunduz achtig-water naar de zee, op onze kosten? /Zorgverspilling
  22 juli op Sargasso:
  Waarom wordt de VVD eigenlijk nog aangeduid met ⤽de liberalen⤝? Er is nauwelijks nog iets liberaal aan.
  Een liberale partij is een partij die opkomt voor persoonlijke vrijheid. Een partij die staat voor democratie en gelijke rechten. Daarbij is een liberale partij tegen het ingrijpen van de overheid in de markt, en voor zo weinig mogelijk regels voor ondernemers. Op al deze punten is de VVD inconsequent en scoort zij als het puntje bij paaltje komt behoorlijk slecht.

  Moreel
  Een liberale partij is ervoor dat mensen mogen wonen waar ze willen. Dit staat haaks op de standpunten van de VVD aangaande immigratie; de grenzen moeten voor personen juist zo veel mogelijk dicht en mensen moeten voldoen aan allerlei inkomenseisen en cursusjes taal en cultuur volgen om hier binnen te mogen komen. Betutteling ten top. Mag je vinden, maar het heeft niets met liberalisme van doen.
  Een liberale partij is een partij die mensen vrij laat om met hun lichaam te doen wat ze willen. De VVD is voor het sluiten van coffeeshops, voor het invoeren van de wietpas met een registratieplicht, en voor harde vervolging van wietkwekers. Dit staat allemaal haaks op het liberale gedachtegoed.
  Een liberale partij is voor vrijheid om erbij te lopen hoe je wilt. De VVD is voor een boerkaverbod. Dan kan je zeggen: een boerka wordt vaak gebruikt om vrouwen te onderdrukken, en een liberale partij is tegen onderdrukking. Maar een echt liberale partij zal onderdrukking natuurlijk nooit met verboden bestrijden.
  Een liberale partij is een partij die staat voor democratie. De VVD heeft in onze recente geschiedenis keer op keer dwars voor democratisering gelegen, of het nu om de gekozen burgemeester of de invoering van een referendum ging, de VVD ging ervoor liggen. En een liberale partij is tegen overgeërfde macht. De VVD wil echter niets veranderen aan de zeggenschap van het koningshuis.

  Een liberale partij hoort bovendien te vechten voor gelijke rechten voor iedereen, en gelijke toegang tot dat recht. Hoe is dat te rijmen met het verlangen de griffierechten te verhogen, zodat kleinere partijen moeilijker toegang krijgen tot het recht dan rijke tegenstanders? Helemaal niet.

  Economie
  Een liberale partij is tegen het subsidiëren van marktpartijen. Hierin lijkt de VVD meestal de liberale lijn te volgen, maar zodra het gaat om grote bedrijven en mensen met een dikke portemonnee wordt maar al te graag afgeweken. Zo is de VVD groot voorstander van subsidies naar de vliegtuigindustrie voor de ontwikkeling van de JSF. Ook blokkeert de VVD al jaren het aanpakken van de grootste marktverstoring uit de Nederlandse geschiedenis: de hypotheekrenteaftrek. De verziekte huizenmarkt wordt door analisten als de achilleshiel van de Nederlandse economie gezien, maar de VVD liet dit waterhoofd al die jaren lekker doorgroeien, zodat afbouwen des te pijnlijker wordt.
  Nee, de enige liberale uitgangspunten die de VVD nog centraal lijkt te stellen is dat de partij staat voor een zo klein mogelijke overheid, en zo weinig mogelijk regels voor bedrijven. Maar dat laatste pakt in praktijk eerder omgekeerd uit. Het is immers de VVD die de afgelopen jaren de uitvoering van de sociale zekerheid verlegd heeft van de overheid naar werkgevers, en juist daardoor zijn er voor werkgevers steeds meer regeltjes en verplichtingen. Bijvoorbeeld de Wet Verbetering Poortwachter, en de plicht tot het uitbetalen van de eerste zes maanden WW bij werkloosheid. Voor grote bedrijven is met al deze regels nog wel om te gaan, maar voor kleine bedrijven betekent dit een enorme administratieve druk en een financieel risico dat niet zelden leidt tot faillissement. Van de VVD moet je het maar hebben als ondernemer.

  Samenvattend
  Laten we gewoon eerlijk zijn: de VVD is niet voor vrijheid voor iedereen, de VVD is voor vrijheid van grote bedrijven en mensen met een dikke beurs. Kleine bedrijven en mensen die op achterstand staan worden als het aan onze zogenaamde liberalen ligt juist beknot in hun vrijheid. Dit is sowieso al een gevaar van het liberalisme, dat de vrijheid van de sterkere ten koste gaat van die van de zwakkere, maar de VVD breekt ook nog eens consequent met de liberale uitgangspunten waardoor dit effect nog veel groter wordt. De VVD is daarmee geen liberale, maar een conservatief rechtse partij. Natuurlijk heeft de partij nog wel wat liberale standpunten in haar programma staan, maar in coalities blijkt ze maar al te zeer bereid juist deze standpunten als eerste in te leveren. Zo stemde de VVD de afgelopen kabinetsperiode geestdriftig tegen het afschaffen van de weigerambtenaar en de zondagssluiting voor winkels. Vers uit het kabinet doet de VVD natuurlijk weer alsof ze tot inkeer is gekomen. Maar we weten inmiddels wat die standpunten waard zijn. Niet voor niets meent de lijsttrekker dat hij dichter bij de SGP staat dan bij de SP. Terwijl de SP tenminste nog opkomt voor gelijke rechten, persoonlijke vrijheid en baas te zijn over eigen leven, dood en buik. Standpunten die de VVD vast ook graag inlevert voor de garantie dat er in ieder geval niets gebeurt met de topsalarissen ?? want daar krijgt de lijsttrekker nachtmerries van, als hij weer eens te zwaar tafelde.

  Conclusie
  De VVD is er kortom voor de gevestigde orde, en voor de kapitaalkrachtigen onder burgers en bedrijven. Dat kan je goed of fout vinden, met liberalisme heeft het niets te maken. Echte liberalen hebben bij de VVD dan ook al jaren niets meer te zoeken en zoeken hun heil tegenwoordig bij D66, en misschien bij GroenLinks of de PvdA. Geen nieuwe ontwikkeling. Maar laten we dan ook een keer stoppen met de VVD liberaal noemen. Daar klopt namelijk geen fluit meer van.

  Bron: Sargasso

 45. AD Toch al ff geleden. Verder niets over gehoord:

  12 Afghaanse beginnende politiemannen en hun commandant zijn naar de Taliban overgelopen, nadat ze 7 collega’s die niet mee wilden doen, hadden vergiftigd. Dat heeft een woordvoerder van de gouverneur van de westelijke provincie Farah vandaag laten weten. De overlopers, die een controlepost in het plaatsje Shewan bemanden, namen een voertuig en wapens mee.  ⚠️ Meld

 46. MARKTWERKING in de zorg…nog van voor de discussie hierboven (o.a. bernard 30/7 23:35)

  Marktwerking, verspilling en inefficiëntie in de zorg: Marktwerking werd gepresenteerd als middel om de gezondheidszorg goedkoper te maken maar het tegenovergestelde blijkt waar. De commercialisering leidt tot onnodige ingrepen, onthult het NCRV opiniemagazine ⤽Altijd Wat⤝.
  Dit toont onder meer een zorgverzekeraar en twee ziekenhuizen die de commerciële verspilling aan de kaak stellen:
  Zo staan in Nederland 44 PET-scans, terwijl er slechts 9 nodig zijn. Bij een kostprijs van 3 miljoen per stuk loopt de verspilling op tot meer dan 100 miljoen. In Nederland staan ook 5 tot 10 dure operatierobots teveel. Levi: ??Het is gewoon een luxe ding dat heel erg duur is, wel een beetje fancy. Het staat leuk in de lokale krant, dat het ziekenhuis in de buurt ook zo??n robot heeft. Maar het is echt niet beter. Het kost bakken met geld. Dus dit is ook verspilling.??
  Daarom pleiten Westerlaken en zijn collega Marcel Levi van het AMC voor specialisatie van ziekenhuizen. Dat betekent dat marktwerking ingeruild moet worden voor samenwerking. Levi: ??Wat mij betreft zou ik mijn geld liever inzetten op samenwerken, goede afspraken en vertrouwen. Dat hele concurrentiegebeuren mag meer naar de achtergrond.??  ⚠️ Meld

 47. 3x Onopzettelijke humor: Hans Hillen (die de Katholieke gezelligheid bij het CDA mist) notabene de baas van alle moordwapens van ons land, vindt ⤽rap⤝ de verschrikkelijkste uitvinding ooit.

  Partijgenote??Spies, de weigerambtenaar

  GerdHardLeers (meer triest dan humor trouwens!) mbt mensen die toevallig ergens anders zijn geboren.

  Triest-2 demissionair minister

 48. Geweldig verhaal en typisch Brits. Hoorde het vanochtend op Radio 1

  Britse regeringscoalitie kraakt

  Conservatieven blokkeren afgesproken hervorming Hogerhuis … Lib dems reageren met blokkade herindeling kiesdistricten
  Nadat de regering er niet in was geslaagd voldoende steun onder conservatieve parlementariërs te vinden voor een geplande hervorming van het Hogerhuis, reageert de Liberaal Democratische coalitiepartner door herindeling van de kiesdistricten te blokkeren. Een wens van de Conservatieven.

  Beide plannen maken onderdeel uit van het lopende regeerakkoord uit 2010. De Liberaal Democratische leider en vice-premier Nick Clegg:

  “Hervorming van het House of Lords was onderdeel van het coalitieakkoord. Een belangrijk deel van het contract waarmee de coalitiepartijen samenwerken in het belang van het land. Niet alleen een contract met elkaar, maar ook een pakket gezamenlijke toezeggingen aan het Britse volk. Het is overduidelijk dat ik niet de situatie kan tolereren dat de Conservatieven alleen bepaalde delen van het akkoord uitvoeren, terwijl de Liberaal-Democraten aan het gehele akkoord gebonden zijn.”

  De regeringspartijen moeten volgens het akkoord het aantal leden van het Hogerhuis van meer dan 800 tot 450 terugbrengen. Bovendien zou 80 procent van de leden niet meer moeten worden benoemd, maar gekozen.

  Is toch heerlijk te lezen en te zien hoe hopeloos-18e of 19e eeuw dat Hogerhuis nog in elkaar zit. Dit woord leek me nogal belangrijjk

  coalitieakkoord

  .

  Niet dus :o:(


  ⚠️ Meld

 49. Duitse ondernemingen werken zoals bekend volgens het Rijnlandse maatschappijmodel, waarin vertrouwen en samenwerking centraal staan.
  Dit betekent o.a.: aandacht voor werknemers, spaarzin, stabiele eigendomsverhoudingen, een sterke financiële positie en een lange termijn visie tegenover het Angelsaksische model dat erg op de korte termijn winsten, heilige aandeelhouders, alle macht voor de directie en een steeds hoger oplopende schuldenpositie gericht is.

  Duitse bedrijven houden altijd een appeltje voor de dorst achter de hand voor het geval dat het economisch wat minder gaat en zij een dergelijke neergaande periode op eigen benen kunnen overleven, in tegenstelling tot de Angelsaksische die dan weer moeten gaan lenen en een nog grotere schuldenlast opbouwen.
  In Duitsland telt aandeelhouderswaarde ook, maar zij zijn tegelijk voorzichtig en grondig, gericht op normen en waarden.

  Duitse bedrijven hebben hun vizier op tijd op de opkomende economieën van China en India gericht waar meer dan 40% van de wereldbevolking woont.
  In deze enorme groeimarkten staan de Duitse producten als van oudsher zeer goed aangeschreven als deugdelijk en kwalitatief hoogstaand.
  Dit beleid werpt nu zijn vruchten af en gelukkig kan Nederland daar ook van meeprofiteren.

  Om dat Duitse succes in het Verre Oosten te onderstrepen, het automerk Audi is het statussymbool aldaar en boekt verkooprecord op verkooprecord.
  Het imago van Audi, en haar moedermaatschappij Volkswagen Gruppe, heeft zelfs enorm positieve gevolgen voor de werkgelegenheid in de regio Zwolle!

  Toch wil ik het in dezen even opnemen voor JJR!


  ⚠️ Meld

 50. Duitsch model? = model Mekel 😮 Nein, danke!
  Misschien morgen, na dit

  Nummerdor en Schuil, als vijfde geplaatst, spelen dinsdag weer om 23.00 uur plaatselijk tijd, dan tegen de als derde ingeschaalde Duitsers Julius Brink en Jonas Reckermann. “Ik denk dat zij in onderlinge duels met 7-4 voor staan”, schatte Schuil. “We zijn geen favoriet, maar de laatste keer hebben we wel van ze gewonnen.”

  16.37 The lord of the rings trouwens :D:D:D


  ⚠️ Meld

 51. Dat is te kort door de bocht Dick, JJR heeft bewezen scherpe en alerte postings te kunnnen plaatsen. De quote plaatste ik graag even omdat ikzelf voor een bedrijf met een Duitse moedermaatschappij werk en ik dientengevolge veel contacten heb met Duitse collega’s.

  Ik heb wat leeswerk verricht, zijn vraag aan Dame waar een Duitse deal met Griekenland b.v. profijtelijk kon zijn vind ik steekhoudend in de zin dat ik ook niet snap waar het profijt m dan inzit. En zo vielen mij wel meer dingen op. Ook zijn gekoketteer met Koetshuizen in Cambridge en zo, ach ik vind het wel grappig, vooral zoals daar dan weer op gereageerd wordt. Het laadt in eerste instantie de verdenking van Trolling op hem maar gezien de regelmatige bijdragen houdt dat geen stand, vind ik.


  ⚠️ Meld

 52. Eens met Jean-analyse. Goed dat ie zelf ook inziet dat hij het beledigen niet nodig heeft.

  Toch blijf ik (tot het tegendeel bewezen is) niet pro-Duits. Je weet wat ik de allergaafste actie van jouw Ronald Koeman vond he? Mocht er live bij zijn. 8) Hou ook niet zo van sauber en punktlich. Maar je zult dit bericht in het licht van de momenteel bij de nieuwsberichten opgelaaide voetbalhumor, moeten lezen 🙂

  Serieus: hou ook niet van abstacte modellen. Als het poldermodel…Rijnlandse maatschappijmodel. Dus ik hoop dat je het niet erg vindt dat ik deze beker aan me voorbij laat gaan.

  Vind het wel jammer dat niemand nog op 6 augustus 2012 om 10:05
  heeft gereageerd. Vond het toch skerp geknipt van mezelf. En we mogen straks ALLEMAAL weer stemmen. Morgen over 5 weken.


  ⚠️ Meld

 53. Dick, dat van Koeman is zoals onze oosterburen dat zo mooi zeggen “Schnee von gestern”, destijds zat ik ook in zo’n anti Duitsland modus maar dat ligt reeds lang achter me. Wel eens met je opmerking over stemmen, dat recht hebben we en mogen we niet verkwanselen. Ben vaak in Cuba geweest zoals je weet, en daar mogen ze maar op een partij stemmen.


  ⚠️ Meld

 54. Toch koester ik het verleden. Natuurlijk met beide benen in het heden en het vizier op de toekomst 🙂

  Ach, politiek gezien zou ik wat minder met Griekenland moeten hebben…..Maar owww wat kom ik er graag en wat geniet ik van hun mentaliteit…..maar vooral: wat kan ik niet wachten tot ik er weer heen ga. Zoon is net terug van ons favoriete eiland Kreta. Wij gaan naar een ander eiland, maar je kunt dan ook niet alles hebben.


  ⚠️ Meld

 55. Maar Joppuh, jij bent wat beter op de hoogte van Duitsers anno 2012. Hebben ze daar al een spoor van humor gevonden?

  Duitse dames is een ander onderwerp, zeker in die nahe von Munster. En toen we er mochten eten maar mijn conversatie met de vader van haar (een militair) deed ons besluiten het, toch zeker voedzame maal, voortijdig te besluiten.

  Dan die gastvrije mevrouw Anke Fieder in
  Munchen….waar we gewoon na de gewonnen finale in ’88 met z’n allen (:o) mochten blijven slapen voor nop.


  ⚠️ Meld

 56. Nu (ze toch hebben gewonnen ;)) wil ik een enkele positieve kanttekening over onze Oosterburen niet nalaten:

  – Nena
  – Falco (teksten van Bolland und Bolland aus Holland)
  – Gute nacht freunde
  – maar vooral: MARMOR STEIN UND EISENBRICHT….ABER UNSERE LIEBE NICHT….ALLES ALLES GEHT VOHRBEI………………..NUR…..:D:D:D
  – De nooit aflatende FC Hollywood-sfeer bij de dijenkletsers
  – De Eifel…De Moezel…Prum….Koblenz…..passieve wintersport in Zuid-Duitschland
  – Nina Hagen
  – Boney M (lachen toch) en die 2 foute broers
  – Volksparkstadion…2x (de 1e …’88….was veruit het gaafst!)
  – Passief Repelbahn-besuch
  – BERLIJN
  – Geweldig moment: val van de muur
  – John Cleese-act (don’t mention the war)
  – Volkswagen (goeie naam ook)

  En nu wil ik niet meer over de Germanen nadenken! Het is vooral mooi om als klein landje (dat door de eeuwen heen OOK verschrikkelijk veel verkeerd heeft gedaan!) af te geven op de grote buurman. Die we OZO hard (o.a. economisch en toeristisch) nodig hebben.

  Hoop dat Koot & Bie’s “wo ist der Bahnhof” voor altijd voor 😀 mag blijven zorgen.


  ⚠️ Meld

 57. Hofbrauhaus en zoveel verschillende lekkere biertjes alsmede De Oktoberfesten (waar we een keer bij mochten zijn) mogen natuurlijk niet ontbreken in een opsomming …. die, het woord zegt het al nooit compleet is :'(


  ⚠️ Meld

 58. 😀 Als er dan toch 1 in de val moest trappen….dan moest het natuurlijk REMI zijn. DOMME tekst:

  Wint de SP bij de komende verkiezingen van de PvdA, dan mag de partij van Emile Roemer zich niet opnieuw door de sociaal-democraten buitenspel laten zetten bij de kabinetsformatie. Die waarschuwing geeft SP-coryfee Remi Poppe vandaag in de Volkskrant.

  Poppe verwijst daarbij naar de formatie van 2006: het CDA wilde niet met én SP én PvdA in zee. ‘Wouter Bos (toenmalig PvdA-leider, red.) leunde lamlendig achterover. En toen lagen we eruit.’

  ‘De vraag is: waarvoor kiest de PvdA: voor VVD en CDA, of voor ons? Als de PvdA niet met ons wil, dán hebben ze wat uit te leggen,’ aldus Poppe, medeoprichter van de SP en voormalig Kamerlid. Hij rakelt hiermee een ongemakkelijke episode tussen de linkse partijen op. De SP was in 2006 met 25 zetels de grote winnaar. ‘Verkennende’ coalitiebesprekingen tussen CDA, PvdA en SP mislukten.

  PvdA en SP gaven elkaar de schuld. PvdA-leider Bos verweet zijn collega Jan Marijnissen ‘een gouden kans’ gemist te hebben. Marijnissen stelde op zijn beurt dat Bos hem er eigenlijk niet bij wilde hebben.

  Poppe, destijds voor de tweede keer Kamerlid, bestrijdt dat zijn partij destijds is weggelopen. ‘We hebben het echt geprobeerd. Maar CDA-leider Jan Peter Balkenende wilde geen minderheid zijn in zijn eigen kabinet, en Bos heeft zich er niet tegen verzet. Nu zeggen we: dat overkomt ons niet weer, we willen regeren.’

  Roemer: SP zal niet meedoen aan minderheidskabinet SP bekritiseert ‘pleegkind-show’ Talpa Roemer heeft te doen met Rutte SP wil meer besteden aan ontwikkelingshulp

  Klopte alleen de beeldvorming maar, dan had ie tenminste nog een punt. Heel toevallig….komt er volgens mij morgen weer een Bos-Opinie.

  Volgens mij gaan ze met deze houding (die Mars van Dam ook heeft trouwens)……(ondanks nieuwe strijdwijze, salonfahig maken partij, de sympatieke Roemer en “mijn beste SP-er Huub Oosterhuis”) toch écht de kleiberg op. Welke partijen WILLEN en namelijk zelf graag met de SP?


  ⚠️ Meld

 59. Leegstand Kostbare werkruimte[/url]

  Hoeveel inkomsten derft een gemeente en hoeveel verhaalt het op de burger die hier (toch echt niet?) nixxx aan kan doen?


  ⚠️ Meld

 60. Nee, niet wat ik lezen wilde. Tuurlijk kloppen sommige aangestipte punten. Maar deze opinie vind ik rijp voor de prullebak. Staat er 1 zin in waarin niet wordt getracht “angst” in de lezer te pompen?

  Word er ook maar met 1 woord getracht naar een oplossing te zoeken? Een oplossing van het onheilspellende

  Creëer je eigen problemen en draag zelf de oplossing aan

  ?

  Nou ja, meneer is er toch columnist mee geworden.


  ⚠️ Meld

 61. De column en omdat ie zo kort en aansprekend is…ook integraal:[/url]

  Rob Wijnberg: Invisible Hand

  NRC Next op 7 augustus 2012
  Ga even rustig zitten en pak er een teiltje bij ?? voor het geval je het niet binnen kunt houden. Want de statistieken uit het rapport Inequality, you don??t know the half of it van het Britse onderzoeksbureau Tax Justice Network, gisteren gepubliceerd in deze krant, zijn werkelijk misselijkmakend.

  Dit is de grote schandvlek van onze tijd. Slavernij in een nieuw jasje
  De rijkste 10 procent van de wereldbevolking heeft, conservatief geschat, 84 procent van alle welvaart in handen ?? de overige 6,3 miljard mensen moet het doen met ongeveer eenzevende. De armere helft daarvan, ruim drie miljard mensen, bezit één procent van alle rijkdom in de wereld. En om het af te maken: terwijl meer dan een miljard mensen leeft van minder dan 1,25 dollar per dag, zitten de rijkste 91.000 mensen ?? twee Arena??s vol ?? op eenderde van al het geld op deze aardkloot. Samen hebben de allerrijksten zo??n 17.000 miljard euro op geheime bankrekeningen staan, waarmee ze ruim 150 miljard euro aan belastingen ontduiken. Per jaar. Alleen al de elites in de derde wereld zijn goed voor ruim 6.000 miljard aan weggesluisde tegoeden: twee keer zoveel als alle schulden van al die onderontwikkelde landen bij elkaar opgeteld.

  Teiltje vol?

  Dit is de grote schandvlek van onze tijd. Slavernij in een nieuw jasje. Financiële genocide. Een permanente en onzichtbare oorlog tegen de beschaving.

  En nee, hier is geen socialist aan het woord. Zes maanden per jaar voor de schatkist werken zodat premier Roemer voor Robin Hood kan spelen, is niet bepaald de maatschappij die ik voor ogen heb. Alle tekortkomingen van het kapitalisme zijn nog altijd honderd keer aanlokkelijker dan de droom van Marx: kijk maar eens in Cuba. Maar ik weet ook dat Adam Smith, de grondlegger ervan, zich in zijn graf zou omdraaien als hij hoorde wat er van zijn ideaal geworden is. De Invisible Hand van de vrije markt zou leiden tot gelijke kansen voor iedereen. In plaats daarvan heeft hij zijn middelvinger naar de wereld opgestoken en een graai in de kas gedaan. Het resultaat: twee parallelle universums, met aan de ene kant de have alls en aan de andere de have nothings.

  Tijd voor ons, de havesomes, om daar iets aan te doen.  ⚠️ Meld

 62. Goed gesprek net zeg! Hans, VVD-bestuurder, kwam ff langs. Over zijn onderneming, boeren en privé. Nee, we mogen zéker niet alle sympatisanten van een politieke partij over 1 kam scheren.


  ⚠️ Meld

 63. ***Nee, we mogen zeker niet alle sympathisanten van een politieke partij over 1 kam scheren.***

  🙂 🙂 🙂 Vanmiddag een prettig gesprek gehad! Diederik, (geen Samsom) regionaal PvdA-bestuurder en een zakelijke relatie, kwam even binnen vallen bij mij op kantoor. Sympathieke kerel, met een nuchtere en brede kijk op het dagelijks gebeuren en het politieke handwerk.

  Nee, we mogen zeker niet alle sympathisanten van een politieke partij over 1 kam scheren. ;D  ⚠️ Meld

 64. Kreeg dit gemaild door “Jezz”, collega van Martgriet uh van der Linden bij Opzij.

  Barack Obama Geverifieerd ⤏@BarackObama 5 augustus
  “Tonight, on the planet Mars, the United States of America made history.”??President Obama

  Vreemd: hier nixxx over in de media en het klopt volgens google wel.


  ⚠️ Meld

 65. Echte kerels gaan met de billen bloot 😀

  Alles wat je wilt weten van Diederik. En meer. Wie van alle dingen die hier boven staan meer wil weten moet de Marie Claire van deze maand kopen. Maar Het Parool heeft een handzame samenvatting gemaakt.

  Samsom is getrouwd met Tineke en al vijftien jaar samen met haar. Daarvoor ??had hij een aantal relaties achter elkaar??. In die relaties is hij zelfs wel eens vreemd gegaan. ??Misschien één of twee keer??, vertelt hij. De politicus vindt het lastig om aan te geven of hij succesvol is bij vrouwen. ??Ze kijken wel om als ik langsloop, maar dat is omdat ze weten wie ik ben. Ik heb ook oneerbare voorstellen gehad. Nu meer dan vroeger. Die hebben ook met mijn functie te maken en niet met mij. Die neem ik dan ook niet serieus??

  Voor meer: Marie Claire of Het Parool  ⚠️ Meld

 66. :o:o:o

  Halbe Zijlstra komt naar Lowlands. Zijlstra en een aantal andere politici staan op zondag 19 augustus in de India-tent voor LLowgenda: Politiek circus – zo meldt Lowlands vandaag. En dat is opmerkelijk, want in januari zei Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg nog Zijlstra ‘nooit uit te nodigen’ voor Lowlands.

  © ANP.
  Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg. ‘Bij mij komt hij er niet in’, zei Van Eerdenburg tijdens Eurosonic Noorderslag op de vraag of hij de staatssecretaris zou uitnodigen. ‘Als je iemand uitnodigt in deze functie, dan verwacht je dat er een open dialoog mogelijk is en er ruimte is bij beide partijen om andere gedachten toe te laten. Ik heb niet de illusie dat er enige beweging mogelijk is in de visie van dit kabinet op cultuur’, aldus Van Eerdenburg. De uitspraken leidden tot veel commotie.

  Maar hoe komt het dat Zijlstra er nu dan toch staat? ‘Ik heb Zijlstra niet zelf uitgenodigd’, verklaart Van Eerdenburg aan Volkskrant.nl. ‘Ik heb Rutte uitgenodigd en de VVD heeft – met een boel gevoel – Zijlstra als VVD-afgevaardigde gestuurd.’ Van Eerdenburg ziet er ook de humor wel van in. Bovendien is de situatie veranderd, zegt de Lowlandsdirecteur. ‘Dit kabinet is nu demissionair en staan er nieuwe verkiezingen voor de deur.’

  Ook lijsttrekkers Diederik Samsom (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Jolande Sap (GroenLinks) spreken tijdens Llowgenda. De SP stuurt Kamerlid Sharon Gesthuizen en Mona Keijzer zal speechen namens het CDA. De PVV is de grote afwezige op de lijst. ‘We hebben de PVV wel uitgenodigd’, verzekert Van Eerdenburg, ‘maar ze wilden niet komen’.

  Het driedaagse festival bij Biddinghuizen begint op 17 augustus.

  =====

  Beter ten HALBE gekeerd…dan dat ie ooit bij Kunst & Cultuur terugkeert!


  ⚠️ Meld

 67. Heftig verslag van Harald Doornbos uit Aleppo:

  We sliepen in leeg huis (bewoners gevlucht), rebellen paar deuren verderop. Om 01.30 begonnen Assadtroepen met afvuren van 100en mortieren

  Ongeveer 40mortieren sloegen in pikkedonker zeer dichtbij in. Omdat ons onderkomen de bovendste verdieping was vluchtten we naar trappenhuis

  In wijk geen bunker of schuilkelder te vinden, dus zaten we anderhalf uur angstig in trappenhuis terwijl mortieren links&rechts insloegen

  Volgens mij hadden rebellen medelijden met ons in trappenhuis, dus maakten ze een deur open van nog een leeg appartement dat veiliger leek.

  Keuken leek veiligste plek in appartement. daar zijn we dan maar gaan liggen op matrasje. Beschietingen hielden op rond 04.30.

  Na 2 uur slapen bruut wakker door gillende straaljager die duikvlucht maakt nabij ons huis & bommen dropt op wijk. VER-SCHRIK-KUL-LUK

  Ik dacht eerlijk gezegd dat het appartementenblok op ons zou neerstortten, maar dat was al weer een meevaller. Alles bleef staan.

  Helaas bleef straaljager 40 minuten lang de wijk terroriseren. Tenminste 15 duikvluchten, vele explosies. Niemand durfde te bewegen.

  Paar rebellen renden naar buiten en gingen met kalashnikovs en iets zwaarder spul op straaljagers schieten. Tja, dat haalde veel uit…NOT

  Zo klinken die bombarderende straaljagers boven ons huis in Aleppo dus. (beste met koptelefoon). Audio hier: http://twitpic.com/ahftqr

  later op de ochtend bleek dat een pand op 150 meter afstand van ons huis was getroffen door vliegtuig, hier foto: http://twitpic.com/ahfwmi

  In Aleppo tuurt iedereen naar boven,bang geraakt te worden door straaljagers. Voedselsituatie moeilijk. Veel vluchtelingen. Grauwe gezichten

  Maar goed, als journalist kan je dus echt niet op tegen straaljagers. Zeker niet als die willekeurig volkswijken bombarderen. Stel zotten.

  Treurige is dat er nog honderdduizenden burgers achterblijven in Aleppo. Die moeten nu weer zo’n nacht meemaken. #mygod

  Rebellen zijn slechts licht bewapend. 99% kalashnikov. Nauwelijks luchtafweergeschut of anti tank. Ook staat niet hele bevolking achter hen

  Kans groot dat Assadleger Aleppo herovert op rebellen. Daarna valt Assad bevrijdde dorpen in Syrie aan. Bevolking zal vluchten naar Turkije

  Geruchten over veel Afghanen /Pakistanen onder rebellen in Syrie lijkt me beetje overdreven. Alle rebellen die ik zag waren gewoon Syriers

  In wat voor wereld leven wij toch. Hoogste tijd dat de mensheid uitsterft.


  ⚠️ Meld

 68. Nou het vervolg dan ook nog maar even:

  Trouwens, geen van rebellen #Syrie die ik sprak wil Westers ingrijpen a la Libie. No-Fly zone afdwingen door Westen ja, maar niks meer.

  Uiteindelijk vonden we het te gevaarlijk om in Aleppo te blijven. Probleem was om stad uit te komen. Weinig auto’s met straaljagers in lucht

  Omdat 1dode rebel naar buiten Aleppo moest worden gereden, kregen we lift van convooi met rouwende rebellen die het lichaam vervoerden.

  thats it. bedankt voor aandacht.  ⚠️ Meld

 69. Deze Ab Klink, Miljarden goedkoper[/url]

  Maar hij moet toch nog wel de Q-koorts-bestrijding uitleggen (met zijn CDA-vriendinnetje Verburg of moet hun opvolger Bleker dat OOK nog uitleggen)?


  ⚠️ Meld

 70. PvdA clowntje Diederik Samsom heeft vandaag het startschot gegeven van de PvdA- verkiezingcampagne. En zoals we gewend zijn van Didi, direct met kloeke taal,??. of is het hilarisch? De PvdA zet onder de bezielende leiding van Diederik de aanval in op ⤽chagrijnig⤝ rechts Nederland. Volgens ⤽ons lachebekje⤝ gaan zijn nekharen overeind staan van rechtse mensen, rechtse politici en rechtse politiek. Weinig nekharen bij deze ⤽biljartbal⤝, maar dat terzijde.

  Nou heeft Diederik altijd een nogal grote mond, vooral voor iemand die hele volksstammen kiezers ziet weglopen naar de linkse concurrent, dus probeert hij zich wanhopig te wurmen tussen de ⤽opinieleiders⤝ Rutte en Roemer. Nu loopt het bij de PvdA al niet over van originaliteit, maar het belegen riedeltje waarmee hij de verkiezingcampagne opent is wel heel erg tranentrekkend. ⤽Nederland kan het chagrijn achter zich laten, zich ontworstelen aan het ieder-voor-zich mentaliteit die de afgelopen jaren vanuit Den Haag wordt gepredikt en samen de schouders er onder zetten.⤝ En natuurlijk de uitsmijters: ⤽Het roer moet om naar links!⤝ ⤽Rancuneus revanchisme!⤝.

  Zo te zien is er bij de PvdA sinds de oprichting weinig veranderd v.w.b. copywriters, gezien de belegen teksten: ⤝ontworstelen⤝, ⤽gepredikt⤝, ⤽schouders er onder⤝, ⤽het roer moet om naar links⤝ en ⤽Rancuneus revanchisme⤝. Deze ⤽strijdkreten⤝ werden al gebezigd ten tijde van de SDAP.

  Samengevat: laat ik nu altijd gedacht hebben dat ⤽progressief⤝ staat voor vooruitstrevend en vernieuwend, is die PvdA toch weer in het verkeerde vakje ingeschaald. ;D  ⚠️ Meld

 71. Kijk, dat zien we graag, Alex (Alexander Pechtold) begint zijn krijgsdans en richt zijn pijlen op Rutte, ⤽De premier zou niets hebben bereikt!⤝ Nu kan niemand zich herinneren dat D66, en met name Pechtold (Oja, minister van overzeese zaken) ooit wat bereikt heeft, maar dat terzijde.

  De Godwin(netjes) richting Wilders gaan een poosje in de ijskast, want ⤽onze⤝ Alex heeft een nieuw doelwit. Ja, ja, beste mensen Alex gaat Rutte de oren wassen, en dat zal Nederland de ogen openen. Wat heeft de ex afmijner zoal te melden: ⤽Volgens D66 heeft de premier niets bereikt , niet één belangrijke wet heeft het gehaald. Doodzonde hoe een liberale premier een land zo in de staatsschuld en de lastenverzwaringen heeft gestort. De leider van D66 zegt dat de partij Nederland uit de crisis wil helpen aan de hand van hervormingen⤝.

  Het niet is niet allen een ongelooflijk domme uitspraak, maar ook een ongelooflijk lachwekkende uitspraak. Want welke partij is het Lenteakkoord op het lijf geschreven? Juist, de linksliberalen van D66! Iedereen kan zich nog wel herinneren hoe uitgelaten Alex was toen hij de kiezers kon vertellen dat iedereen er op achteruit ging. Man, hij was in alle staten van opwinding, hij vond het geweldig! Het was iets met lasten eerlijk verdelen, verantwoordelijkheid nemen, hij kraamde het uit alsof hij weer op een veiling stond af te mijnen.

  ⤽Onze⤝ Alex glibbert, want het Lenteakkoord is een D66 kindje. Een akkoord die er voor zorgt dat de lasten nog meer verzwaard worden, en Europa nog machtiger en groter zal worden. Want de hoofdzaak bij D66 is en blijft het uitwringen van de Nederlandse belastingbetaler ter faveure van de bodemloze put in het zuiden van Europa en Brussel.
  Maar volgens Alex gaat het perfect met Nederland, vooral als je niet verder komt als de 2e slaapkamer.  ⚠️ Meld

 72. Hmm…, laten ze mij nou wijs gemaakt hebben dat ze met hun vijven aan tafel zaten en dat vier daarvan achteraf weer gedraaid zijn.
  Meer respect voor de PvdA, SP en de PvdD die wat dat betreft duidelijk waren en nog steeds zijn.


  ⚠️ Meld

 73. Hoe zou dat gegaan zijn: de vergadering waarin bepaald wordt wat er op de VVD-verkiezingsposters komt te staan. Iemand heeft met droge ogen voorgesteld: ” handen uit de mouwen, ipv hand ophouden”. Niemand had een beter voorstel, of durfde niets te zeggen van de tekst. Dus heeft de VVD een duidelijk doel voor ogen: een groeiende tweedeling in de maatschappij.
  “Je hand ophouden” op je verkiezingsposter. Hoe verknipt sta je dan in de maatschappij.


  ⚠️ Meld

 74. Dus nu word Rutte elke nacht zwetend wakker. SP naar all-time-high. Ben bang dat hij een zware periode tegemoet gaat.

  Ben de laatste tijd als kiezer wat gaan zweven. Vind naast D66 ook de Partij van de Dieren erg sympathiek, maar nu uit deze nieuwe peiling blijkt dat het EU-skeptisme weer toegenomen is trekt toch D66 weer meer. Ik geloof niet in een halfslachtige EU. Of helemaal goed doen (D66 stemmen) en als je dat niet wilt moet je er helemaal mee stoppen (Partij van de Dieren stemmen).


  ⚠️ Meld

 75. @Bernard, laat ik nu het gevoel hebben dat het Lenteakkoord een paniekreactie is geweest van de bekende aan Europa gelinieerde partijen, om alsnog op tijd met een ⤽dichtgetimmerde⤝ begrotingakkoord richting Brussel te komen. Dat het akkoord in grote lijnen een D66 kindje/akkoord is, blijkt wel uit het feit dat deze partij en zijn leden/kiezers zich wentelen in zelfgenoegzaamheid over het bereikte akkoord. In tegenstelling tot de overige 4 partijen die door de leden/kiezers (terecht?) teruggefloten zijn, omdat het akkoord een lappendeken van lastenverzwaring en belastingverhogingen is, en als paniekreactie niet op prijs gesteld wordt.

  Zoals je stelt heeft de PvdD een stellig standpunt, (het voordeel van een klein partijtje) in tegenstelling tot de PvdA en de SP. De PvdA had maar wat graag aangeschoven bij de onderhandelingen over het Lenteakkoord, maar door miscommunicatie en arrogantie binnen de partij (Samsom?) zijn ze buiten de boot gevallen, en hebben dit doormiddel van allerlei drogredenen proberen te maskeren. Doordat de SP als een komeet stijgt in de (virtuele) peilingen zit deze partij in een spagaat, enerzijds vasthouden aan eerder verkondigde standpunten, anderzijds de oren laten hangen naar standpunten van andere partijen, in de hoop op regeringsdeelname.

  Dat de SP naar all-time-high is gestegen bij Peil.nl zegt mij niet zoveel, andere peilingen geven een totaal ander beeld, de echte peiling is 12 september. Het gevoel van ⤽zwevende kiezer⤝ kan ik met je delen, maar ik heb aan de ⤽rechtse⤝ kant weinig keus, dus kan het maar zo zijn dat ik deze keer als alternatief mijn beurt voorbij laat gaan. Maar misschien denkt ik er op 12 september wel anders over.  ⚠️ Meld

 76. @Drama, ik ken je politieke voorkeur niet, misschien een zwevende kiezer, of toch een bepaalde voorkeur naar een bepaalde partij/politieke richting, dat boeit mij verder ook niet.

  Maar het is wat komisch om uit een verkiezingsposter met de tekst ⤽ handen uit de mouwen, i.v.p. hand ophouden⤝ een suggestieve tweedeling in de maatschappij te distilleren. De suggestie geeft een overhellende keus naar een links georiënteerd denkwijze, daar het woord ⤽tweedeling⤝ te pas en te onpas gebruikt wordt in linkse kringen. Er zijn partijen die opkomen voor de z.g. verbruikende zwakkeren in de maatschappij, er zijn ook partijen die opkomen voor de z.g. donerende werkende in de maatschappij, dus kort samengevat zorgt elke partij/politieke richting voor de door jou genoemde z.g. verknipte tweedeling in de maatschappij.

  Buiten het jammerlijke feit dat i.v.m de crisis veel mensen buiten hun schuld ⤽de hand op moeten houden⤝, is de VVD van oudsher de partij die het werken hoog in het vaandel heeft staan. Het is ook niet zo vreemd dat de tekst ⤽handen uit de mouwen, i.v.p. van hand ophouden⤝ de potentiële VVD kiezer wel aanspreekt, zonder dat hier het verknipte idee van ⤽tweedeling⤝ in schuilt.  ⚠️ Meld

 77. ach VVD`er ; “je hand ophouden” is zo “begin vorige eeuw, en nog ouder”, en een tekst, waarvoor je je in deze tijd zou moeten schamen: alsof diegenen die niet de handen uit de mouwen steken, volgens vvd-ers blij mogen zijn dat ze een almoes krijgen, want iemand die z’n hand ophoudt is een bedelaar!!!


  ⚠️ Meld

 78. Ach drama; ⤽je hand ophouden⤝ is van alle tijden. Je interpretatie van de desbetreffende tekst laat ik dan ook maar voor jouw rekening, daar een ieder daarover zijn eigen conclusie/oordeel mag hebben.
  Er is in Nederland gelukkig een nog vangnet, die de echte behoeftige nog aan een redelijk ⤽menswaardig⤝ bestaan helpt, dat ook van harte ondersteunt wordt door de door jou als ⤽tweedelige⤝ aangemerkte VVD. Als jij denkt dat de desbetreffende VVD dit uitlegt als zijnde een ⤽aalmoes cq bedelaar⤝, zegt dat misschien meer over je zelf dan over de VVD.

  Ik ben er dan ook heilig van overtuigd dat de tekst (in tegenstelling tot jou) bedoeld is voor mensen die ondanks dat ze de mogelijkheid hebben om in deze tijd de handen uit de mouwen te steken, toch maar uit oogpunt van calculatie (luiheid?) de hand ophouden. Maar zoals altijd: ⤽Ook dat is een kwestie van eigen uitleg⤝.  ⚠️ Meld

 79. Er is in Nederland gelukkig een nog vangnet, die de echte behoeftige nog aan een redelijk ⤽menswaardig⤝ bestaan helpt…

  Ja, maar er zitten wel nogal wat gaten in. Misschien wordt het eens tijd voor achterstallig onderhoud.


  ⚠️ Meld

 80. @Bernard, ik ben er zeker van dat de door jou aangehaalde gaten gerepareerd kunnen worden, misschien dat ⤽onze⤝ politieke partijen maar niet meer als het beste jongetje van de klas dagelijks onze zuur verdiende snoepjes (geld) uitdelen aan onnodige zaken? Misschien heb je voor je zelf wel een lijstje opgemaakt, waarom de snoeppot steeds leger wordt, en wij zelf met de lege wikkels blijven zitten. Graag je suggesties voor het benodigde achterstallig onderhoud.


  ⚠️ Meld

 81. @VVD’er:

  Misschien heb je voor je zelf wel een lijstje opgemaakt, waarom de snoeppot steeds leger wordt, en wij zelf met de lege wikkels blijven zitten. Graag je suggesties voor het benodigde achterstallig onderhoud.

  Ik had daarbij met name het PGB en het Passend onderwijs in gedachten, waarvan ik mensen gesproken heb die daarmee financieel in de problemen kwamen, maar de scherpe kanten van die bezuinigingen zijn tijdens dat kunduz-overleg er af gehaald, Dus heb ik nu geen voorbeelden. En moet ik toegeven dat er dus toch inderdaad wel enig onderhoud gepleegd is.


  ⚠️ Meld

 82. mijn stemwijzer:GL etc.

  GroenLinks
  Partij voor de Dieren
  PvdA
  ChristenUnie
  SP
  VVD
  50Plus
  PVV
  CDA
  D66
  SGP

  maar ’t wordt toch SP.
  Ik miste nog de vraag: als u na de komende verkiezingen en eventuele coalitievorming het snelst weer verkiezingen wil, op welke partij zou u dan stemmen…..


  ⚠️ Meld

 83. Is dat dan een strategische stem? Dat zal ik niet doen. Het vormen van een coalitie vind ik voor na 12 september. Hoe de verhoudingen dan liggen weet je toch niet alle peilingen ten spijt. Nu gewoon de partij waar ik het meeste vertrouwen in heb/meest sympathiek vind (= D66/PvdD).


  ⚠️ Meld

 84. idd Bernard, strategisch. De vorige keer heb ik strategisch op de PvdA gestemd, in de hoop dat die blonde met z’n eenmanspartij ver buiten de coalitie zou blijven. Niet gelukt. Nu dus naar de SP. Laat Roemer maar zien dattie de linkse/progressieve partijen meekrijgt. Wordt vervolgd.
  En vertrouwen heb ik in geen enkele partij, en ook niet in het huidige veelpartijenstelsel.


  ⚠️ Meld

 85. Strategisch kiezen??.strategisch? Is dat een ander woord voor politiek ⤽shoppen?⤝ De landelijke politiek begint steeds meer te lijken op een winkelstraat, waarbij voortdurend ⤽klanten⤝ van elkaar worden afgesnoept. En de z.g. bevlogen kiezer maar hoog opgeven van zijn ⤽ideologische⤝ waarden, maar in werkelijkheid elke verkiezing maar weer het voor hem op dat moment beste product kiezen. De ene keer rechts, dan het z.g midden, om dan via gematigd links op de extreem linker kant uit te komen, om vervolgens het omgekeerde traject weer te volgen.

  Deze personen tooien zich met de naam ⤽zwevende⤝ kiezer, maar in werkelijkheid zijn het ordinaire koopjesjagers, die maar niet willen begrijpen dat ze al calculerend steeds weer de verliezer zijn. Maar ja, dan maar weer wachten (rien ne va plus, uw stem is niet meer van u) op de volgende verkiezingen, niet waar? ;D  ⚠️ Meld

 86. Nou ja, vertrouwen is inderdaad een groot woord. Zouden we beter af zijn als we geregeerd werden door technocraten? Verkiezingen gewoon afschaffen dus?

  Om maar met Anarchiel, die al jaren lang onvermoeibaar zijn frustraties van zich af tweet, te spreken:

  Theater, mensen. Theater. Maar gaat u vooral wel weer stemmen, de 12e september. U kunt tenslotte altijd nog dieper vernederd worden.  ⚠️ Meld

 87. Heerlijk nietwaar, hoe wij ons ⤽druk⤝ 🙂 maken over de politiek en de komende verkiezingen. Mark is een ⤽lachebekje⤝ Diederik is een ⤽clowntje⤝ Alexander een ⤽arrogander⤝ Emiel een ⤽buutreedner⤝ Geert een ⤽peroxideerde kuif⤝. En de anderen??., ach, dat vul je zelf maar in.

  Maar hoe we het pannetje ook opschudden, Nederland is behept met drie politieke stromingen. Als eerste de PVV, vergelijk het maar met het Vlaamse NVA. Pure nationalisten, maar dat is een besmet woord in ons ⤽progressief⤝ Nederland. Dan hebben we de SP als crypto-communisten, ook in meer of mindere mate gelardeerd met enige nationalistische trekjes.

  Dan komen we terecht bij de overheersende stroming: De regentenpartijen als de VVD, PvdA, en CDA, deze stroming is nooit weggeweest, in deze stroming zitten de mensen die in gezamenlijk overleg alles bedisselen wat er de laatste decennia bestuurlijk in Nederland is gebeurd. (mis gegaan?) Af en toe wordt er welwillend een D66 of CU bij gehaald als opvulling, maar dat is het dan wel. De kiezer laat zich al decennia in de luren leggen door de verschillende partijnamen en de daaraan gelinieerde kandidaten: ⤽maar het is allemaal, één pot nat⤝ oftewel: ⤽allemaal meer van hetzelfde⤝. Op dit moment voltrekt zich een ware exodus bij de PvdA en het CDA, en verkassen hele volksstammen kiezers naar andere partijen, maar daar staat een nieuwe maar minstens zo regenteske groep klaar om de gaten op te vullen. Hoe noemen we dat: ⤽Van de regen, in de drup?⤝  ⚠️ Meld

 88. ***Zouden we beter af zijn als we geregeerd werden door technocraten?***

  @Bernard, zijn we beter af, nu we geregeerd worden door z.g. ⤽ideologische beroepspolitici⤝, het antwoord zal wel in het midden liggen. Of concreter, we weten het niet! Maar één ding is zeker, het is het overdenken waard. Zoals we allemaal ondervinden, het is crisis, zowel op het financiële als het economische vlak, en zou dan een TIJDELIJK technocraten (zaken) kabinet misschien niet een uitkomst zijn? In deze tijd een meer rationele besluitvorming, gebaseerd op zakelijkheid zonder ideologische franje en politieke deelbelangen, zou ons misschien wel eens sneller uit de financiële en economische dip kunnen halen. Misschien is het voor veel mensen wel een zegen, om niet gedwongen een bepaalde richting opgedrongen te krijgen.  ⚠️ Meld

 89. ***Technocraten stemmen (stiekum) ook. Zijn vaak gevoelig voor belangen en lobbyisten.***

  Correct Dick, je kan/mag niet verwachten dat technocraten geen voorkeur hebben t.o.v. een politiek richting. Ik stel ook niet dat technocratie beter is dan democratie, maar dat het de moeite waard is om te bedenken dat een TIJDELIJK zakenkabinet in crisistijd best een acceptabel en misschien wel noodzakelijk onderdeel van een democratisch proces zou kunnen vormen.
  Technocraten zullen misschien nooit helemaal apolitiek zijn, maar waarschijnlijk wel aanzienlijk minder politiek dan de mensen die in de politiek aanwezig zijn als beroepspoliticus.  ⚠️ Meld

 90. Heb ook wel eens gedacht aan een zakenkabinet. Volgens mij kun je dan tegenwoordig haast niet om mensen als Hans Weijers, Herman Wijffels, Rick van de Ploeg heen. We kunnen hier wel eens proberen een tijdelijk zakenkabinet te formeren? Aan hoeveel bewindslieden zou je dan moeten denken. Het vorige Kabinet heeft (erkend mislukt) geprobeerd met minder departementen af te kunnen.


  ⚠️ Meld

 91. @JJR, mijn idee, het opportunisme ten top!
  @VVD-er, zondagavond Ben Verwaaien in zomergasten, maar ik ben vooral benieuwd naar zijn visie op het hedendaagse Nederland en hoe deze (Euro)crisistijd door te komen. En hoewel ik geen VVD stem vind ik wel dat deze man bewezen heeft over visie te beschikken. Een kijktip dus.


  ⚠️ Meld

 92. Eclatante successen op de Olympische spelen. Eureka!, politieke spindoctors zien hierin een reden om goedkoop te scoren, over de ruggen van deze sporters. Snel even afleiden de slaafse goegemeente, van al de urgente zaken die er op dit moment spelen, geef ze brood en spelen, en ze zijn weer een poosje zoet.

  Ik verwijs hiervoor nog even graag naar de quote van bernard 14-08 / 20:46.
  ⤽Theater, mensen. Theater. Maar gaat u vooral weer stemmen, de 12e september. U kunt tenslotte altijd nog dieper vernederd worden⤝. Waarvan akte.  ⚠️ Meld

 93. ***Hoewel ik geen VVD stem***

  Joppuh, bovenstaand ⤽ik beken⤝ 🙂 had er je er niet bij moeten zetten, dat raakt mij in mijn ziel! ;D

  Maar hoe zegt men dat na, ⤽alle gekheid op een stokkie⤝. Als ik de mogelijkheid heb zal ik zeker van je kijktip gebruik maken. Verwaaien is inderdaad een visionair, maar in ons land zijn er daar meerdere van, waar spijtig genoeg te weinig gebruik van wordt gemaakt.  ⚠️ Meld

 94. Joppuh, bovenstaand ⤽ik beken⤝ had er je er niet bij moeten zetten

  Het geeft slechts aan dat ik ondanks dat wel opensta voor kwaliteiten van andersdenkenden, VVD-er.


  ⚠️ Meld

 95. Als de peilingen ons niet in de steek laten, hoeven de SP en VVD helemaal geen campagne te voeren. De splinterpartijen vechten elkaar de tent wel uit om die overige 75 zetels.


  ⚠️ Meld

 96. Nederland kiest! Een mooie kreet, maar ik denk dat Nederland al gekozen heeft. Nu ben ik niet zo gecharmeerd van die tomatenijsjes uitdelende Kim-Jong-Emile, (sorry plagiaat) maar zoals het een echte VVD??er betaamt, it??s all in the game.

  Het wekt wel frustratie op bij de ⤽splinterpartijtjes⤝, dat de beide opinieleiders nog steeds relaxed achterover leunen. Het chagrijn bij de ⤽collega⤝ lijsttrekkers spat er vanaf, ik heb geamuseerd gekeken naar de pruillipjes van deze heren en dame, die onder leiding van dirigent Pechtold in koor het bekende liedje inzette: ⤽Ze gaan het debat uit de weg!⤝

  Nu bestaat er een spreekwoord dat zegt: ⤽Als je geschoren wordt, moet je stil zitten⤝, dus waarom zou je jezelf tijdens de voor schermutselingen aan kritiek blootstellen, wanneer je comfortabel vanuit de leunstoel steeds maar weer stijgt in de (virtuele) peilingen. De spindocters van de VVD en de SP hebben schijnbaar deze keer goed in de gaten dat niemand zit te wachten op een debatje waarin alleen maar het campagneriedeltje wordt opgezegd. De echte (televisie) debatten komen nog, (Wilders schuift dan ook aan) dus er is nog wel wat ⤽vuurwerk⤝ te verwachten.

  Maar net zoals het toegaat in de sport, topsporters drijven op hun talent, en hebben daardoor minder training nodig dan de minder begaafden. Is het in de politiek niet hetzelfde? ;D  ⚠️ Meld

 97. ****VVD: Verblinde Volgelingen Demoniseren****

  M??n beste JJR, chapeau! Dat jij je het verwaardigd om van je zetel af te dalen om na enige tijd weer eens je licht te laten schijnen over het Pol.Log. Maar ik had mij je herintroductie wat origineler voorgesteld.  ⚠️ Meld

 98. Ik heb vandaag geklust, en zodoende weer gezorgd voor werkgelegenheid (omzet) bij de Praxis. Wat ik zoal gedaan heb, een prachtig gele cirkel geschilderd voor de deuren van mijn woning. En dat natuurlijk op voorspraak van de minister van Justitie Opstelten. Ik heb de beste man gezien, hoe hij op onnavolgbare wijze liet zien hoe criminelen kunnen worden afgeschrikt, bij een pinautomaat. Dat is nog eens opnieuw het wiel uitvinden, er is al druk overleg tussen juweliers, supermarkten en andere overvalgevoelige zaken om hun nering zodoende crimineelproof te maken. Niet alleen de overvalgevoelige zaken spinnen hier zijde mee, maar wat dacht u van de schilders en aanverwante zaken? En nu maar hopen dat de criminelen allergisch zijn voor de kleur geel. 😉


  ⚠️ Meld

 99. Bericht door VVD’er, op 17 augustus 2012 om 18:03
  ****VVD: Verblinde Volgelingen Demoniseren****

  M??n beste JJR, chapeau! Dat jij je het verwaardigd om van je zetel af te dalen om na enige tijd weer eens je licht te laten schijnen over het Pol.Log. Maar ik had mij je herintroductie wat origineler voorgesteld.

  Het was nog maar twee dagen geleden dat ik een reactie hier plaatste.

  Ik had mij jou anders ook wel wat origineler voorgesteld, maar het blijkt wel dat jij klakkeloos de uitspraken van anderen kopieert om Emile Roemer te demoniseren: Kim-Jong-Emile.
  Tja…

  Bang soms voor de opkomende politicus die wellicht grote winsten weet te bewerkstelligen voor zijn partij?
  Daarom maar weer demoniseren alsof het een lieve lust is?
  Komt straks de kogel van rechts?

  Kennelijk voelen jij en je partij zich beter thuis bij de vrouwonvriendelijke SGP.
  Net zoals jullie je thuis voelen bij de discriminerende en haatzaaiende PVV.
  Alles voor het pluche, of niet?
  Jouw held, de remonstrantse broeder Opstelten, baant alvast de weg naar verdere betutteling.

  Als er één partij is die zijn kiezers en de overige brave burgers van Nederland een loer weet te draaien, dan is het wel de VVD.


  ⚠️ Meld

 100. @Bernard.

  De Russen zijn in de afgelopen 95 jaar zo apathisch als wat geworden, want de staat regelde, en regelt, altijd alles daar voor het volk.
  Dat er na de omwenteling een sterke man nodig was om het land niet in totale chaos te doen vervallen was evident.
  Maar nu begint Poetin toch wel ernstig dictatoriale trekken te vertonen en dat is zeer zorgelijk te noemen.
  Laten we hopen voor het Russische volk dat een aloud gezegde ook voor hen spoedig mag uitkomen: Kingdoms rise and kingdoms fall.


  ⚠️ Meld

 101. Bericht door JeanJacques Rousseau, om 19:49

  M??n beste JJR, verwijzingen naar quote??s van anderen kom ik ook vaak tegen in jou epistels, niets op tegen, dat geeft extra kleur aan de reactie. En ja, de woordspeling Kim-Jong-Emile, is inderdaad gekopieerd, maar wel als zodanig gemeld als zijnde ⤽plagiaat⤝. Nu weet ik niet hoe zit met je (plat?) voeten, maar daar schijnen meerdere lange tenen en likdoorns te zitten, gezien jou overtrokken reactie:⤝Demoniseren!⤝.

  Waarom zou ik (in jou bewoording) ⤽bang⤝ zijn voor de SP, in mijn beleving zal die partij geen regeringsverantwoordelijkheid krijgen. Maar zoals er op dit log veelal door sommige personen niet te al te vleiend geschreven wordt over de door mij sympathiserende VVD, wil ik nog wel eens een prikkelende antitekst fabriceren, maar of dat ⤽demoniseren⤝ is? Maar mag ik je bij deze voorstellen, je reactie even terug te lezen, als je dan nog iemand met droge ogen van ⤽demoniseren⤝ durft te beschuldigen, ben je wel volledig van het paadje.

  Amusant wordt je met de suggestie of ik vrouwonvriendelijk ben, uiteraard ken ik jou geaardheid niet, maar reken er maar op dat ik vrouwen het einde vindt. Mag ik een heel klein beetje het gevoel krijgen dat jij (in tegenstelling tot mij) niet zo vrouwvriendelijk bent, gezien je nogal schofterige reacties naar vrouwen toe, op het chatlog? Dure woorden, maskeren vaak niet het zeer dunne laagje vernis die iemand zich aanmatigt, om zich te profileren als iemand die hij niet is.

  Blaaskaken kom ik dagelijks tegen met hun opgepompte air, maar ze zijn als een ballon die na verloop van tijd leeglopen, nietwaar JeanJacques?

  Maar het is mij een genoegen, om zo af en toe met jou een ⤽goed⤝ gesprek te hebben, zeggen ze bij mij in de sociëteit.  ⚠️ Meld

 102. M’n beste VVD’er.

  Schofterige reacties naar vrouwen toe, op het chatlog?
  Ik zou graag van je vernemen welke reacties dan precies.
  Zou je zo vriendelijk willen zijn om die hier te presenteren ?

  Blaaskaken kom ik dagelijks tegen met hun opgepompte air, maar ze zijn als een ballon die na verloop van tijd leeglopen, nietwaar JeanJacques?

  Bedoel je hiermee je klanten of je mede VVD’ers?

  Gezien je reactie is jouw angst voor een eclatant verkiezingssucces van de SP enorm groot.
  Want als de SP inderdaad de grootste wordt, en daar lijkt het vooralsnog wel op, dan mag zij als eerste de onderhandelingen starten om een nieuw kabinet te formeren.

  Niet dat ik een voorstander ben van het partijprogramma van de SP, maar die partij is wel veel eerlijker naar de kiezers toe dan de VVD.
  En de aanhangers van die partij gedragen zich ook netter, zowel in het ‘wild’ als ook in de virtuele wereld.


  ⚠️ Meld

 103. Bericht door JeanJacques Rousseau, op 17 augustus 2012 om 22:20

  M??n beste Jean Jacques

  Ik hoef toch niet als Jean Jacques hoeder op te treden, jij bent met jou ⤽intelligentie⤝ toch wel in staat, om terug te lezen?

  Inderdaad bedoel ik daar bepaalde categorie klanten mee, maar zeker ook figuren zoals jij, die zich doormiddel van een bepaalde air proberen te manifesteren. Ik moet toegeven dat je over een bepaalde woordspeling/woordenschat beschikt die ik wel amusant vind, maar na verloop toch ietwat irritatie opwekt, dat ik ook vaak krijg bij de door mij genoemde blaaskaken. Veel retoriek, doorspekt met voor de spiegel geoefende mimiek.

  Het zal mijn simpele gedachtegang zijn, maar ik kan mij niet herinneren dat ik enige vorm van angst heb voor een ⤽eclatant⤝ verkiezingsucces van de SP, daar betreffende partij bij regeringdeelname dermate veel zal moeten inleveren dat ⤽waarheidgehalte⤝ van die partij dan wel heel erg onder druk komt te staan.

  Bovendien zit ik als ondernemer natuurlijk niet te wachten op de SP, daar deze partij mijn toch al blauwe smurfen kleur dermate zal verdiepen, dat ik dan we eens de laatste adem uit kan blazen (ik betaal me nu al blauw aan belastingen)

  Over de vorm ⤽netheid⤝ valt natuurlijk te discussiëren, als je zo eens rondkijkt binnen de SP kom je daar vrijveel activisten tegen, die er niet voor terug deinzen bepaalde woorden te bezigen tijdens demonstraties, en niet vies zijn van demonstratieborden met niet al te vleiende teksten.
  Maar het kan natuurlijk zijn, dat deze uitingen meer met jou smaak overeen komen, niet waar Jean Jacques?

  Over in het wild loslopen, kunnen we kort zijn: zoals opgemerkt jij loopt ook nog niet-aangelijnd.

  Het was mij weer een genoegen. 😉  ⚠️ Meld

 104. Ik kan met mijn intelligentie inderdaad alles terug lezen, maar heb dat niet nodig omdat ik precies weet wat ik schrijf en schreef.
  Maar als jij mij beticht van het plaatsen van schofterige reacties naar vrouwen toe op het chatlog, dan vind ik dat jij moet aantonen waar dat dan geweest zou zijn.
  Zomaar ongefundeerde insinuaties en valse beschuldigingen verspreiden staat je niet zo netjes.

  Dus nogmaals: waar denk jij dat gelezen te hebben?

  Of zijn je lees- en leervermogens door te intensief internet- en computergebruik dusdanig achteruit gegaan waardoor je dat meende te lezen en je je dat gewoonweg ingebeeld hebt?


  ⚠️ Meld

 105. Bericht door VVD’er, op 17 augustus 2012 om 21:44

  Amusant wordt je met de suggestie of ik vrouwonvriendelijk ben,

  Waar suggereer ik dat?
  Lees nog maar eens even wat ik schreef:

  Kennelijk voelen jij en je partij zich beter thuis bij de vrouwonvriendelijke SGP.
  Net zoals jullie je thuis voelen bij de discriminerende en haatzaaiende PVV.
  Alles voor het pluche, of niet?

  Ik schreef dus dat de SGP vrouwonvriendelijk is en dat jij en je partij zich daar beter bij thuis voelen.
  En dat alleen maar om die gedoogcoalitie een kleine Kamermeerderheid te geven.  ⚠️ Meld

 106. Ben bij onze Oosterburen geweest en nu in de geschiedenis van de laatste 150 jaar gedoken. Fascinerend. Kom toch veel tegen wat mij onbekend was. a


  ⚠️ Meld

 107. Zo, even kijken na het slot van de crimiserie ⤽The Killing⤝, wat mijn ⤽penvriend⤝ Jean Jacqeus zoal te melden heeft.

  Tut..tut..tut??.Jean Jacques?? 3 keer. Al je mij verdenkt dat ik ⤽netjes⤝ ben is je inschattingsvermogen maar zeer beperkt, als ik denk dat ik ⤽aangevallen⤝ wordt, ben ik figuurlijk gesproken een straatvechter. Maar nogmaals je gebiedende wijs maakt op mij geen enkele indruk, dus nogmaals ben ik Jean Jacques hoeder?

  Op de late avond toch nog helder van geest beste Jean, je schreef inderdaad of ik mij beter thuis voelde bij de vrouwonvriendelijke SGP, suggereert dat naar mij toe geen vrouwonvriendelijkheid? Laten we de suggestie ⤽Jullie voelen zich thuis bij de discriminerende en haatzaaiende partij PVV⤝ maar als een uitglijder van een niet zo helder persoon beschouwen. Teveel genipt vanavond, Jean?

  Ach m??n beste Jean Jacques, politiek is nu eenmaal een smerig spelletje, waar wij als simpele zielen op de achtergrond af en toe zachtjes mee neuriën .

  Ik hoop dat butler James, de zijden lakens gladgestreken heeft, dan wens ik je bij deze een zeer aangename nachtrust toe.  ⚠️ Meld

 108. Volgens de stemwijzer komt mijn politieke voorkeur maar 6/30ste overeen met die van jou, VVDer. Het minst van alle nu vertegenwoordigde clubs. Heb jij ‘ m al ingevuld?
  Er staan antwoorden van partijen bij waar ze nu alweer afstand van hebben genomen. Dit zijn de gekste verkiezingen in jaren.


  ⚠️ Meld

 109. Dame, ik doe niet mee aan die stemwijzer hype, daar er voor mij (als ik ?berhaupt stem) toch maar één partij op ⤽rechts⤝ is waar ik eventueel mijn stem kwijt kan. Het verbaast mij niet dat onze politieke voorkeur maar voor 6/30ste overeenkomt, maar dat doet niets af aan onze ⤽innige⤝ vechtrelatie. 🙂


  ⚠️ Meld

 110. Dat is waarschijnlijk één van die 6 punten.:) Ik bepaal mijn voorkeur zeker niet adhv de stemwijzer, omdat er ook voor mij partijen zijn waar ik uit principe niet op stem. Bovendien komen de standpunten uit de stemwijzer niet altijd overeen met het stemgedrag in de TK. Ik zie het invullen als tijdverdrijf.


  ⚠️ Meld

 111. Van Nu.nl

  – De Duitsers moeten zich niet arrogant opstellen jegens de zuidelijke landen die als hoofdschuldigen worden aangewezen van de schuldencrisis in de eurozone.

  Dit zei minister van Financiën Wolfgang Sch?uble zaterdag tijdens een toespraak voor honderden burgers in Berlijn.

  ”Ook wij belazeren de boel soms, ook wij schenden regels”, gaf de christendemocraat zijn Duitse landgenoten te bedenken. Gangbare clichés zoals die van de nonchalante zuiderling zijn volgens de bewindsman grote onzin.

  De Duitsers moeten meer respect tonen, gelet op het feit hoeveel Duitsland profiteert van de gemeenschappelijke munt.

  Dat spreekt me nu aan, een politicus die tegen de heersende opinie in ijn eigen mening geeft. Ben er ook van harte mee eens. Ook voor Nederland geldt dat er genoeg Europese afspraken zijn waar we ons zelf niet aan houden. Hoeveel Europese subsidiegelden zijn inmiddels teruggevorderd omdat ze onvoldoende verantwoord konden worden?


  ⚠️ Meld

 112. Ben het helemaal met die Duitse minister eens. Het heeft even geduurd maar denk dat we straks in Nederland de vruchten gaan plukken van die gemeenschappelijke munt. Zalm, Kok, Duisenberg en consorten hebben ons dat allemaal beloofd en heb er alle vertrouwen in dat dat gaat gebeuren.


  ⚠️ Meld

 113. De ????lieverd⤝ loopt dagelijks met een zonnebril op, om te verbergen dat zijn ogen eurotekens hebben.
  Op naar een ⤽verenigd⤝ Europa. Van zo??n eurofoob worden we echt blij.

  Van NU.nl

  De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Sch?uble (CDU), vindt het noodzakelijk dat de nationale overheden “op belangrijke politieke gebieden” nog “meer bevoegdheden” naar de Europese Unie overhevelen. Dat zei hij in een interview met het weekblad Der Spiegel, waarvan enkele uittreksels werden gepubliceerd.

  De bevoegdheden moeten worden overgeheveld “zonder dat de individuele staten beslissingen kunnen blokkeren”, zei Scha?ble. Zijn uitspraken harmoniëren met die van zijn partijgenote Angela Merkel, die er al maanden op hamert dat de oplossing voor de eurocrisis “meer Europa” is.

  “Tot dusver hebben de lidstaten van de EU haast altijd het laatste woord”, stelde Scha?ble. “Dat kan niet blijven duren”. Hij wil dat de Europese Commissie een echte regering wordt, dat het Europese Parlement wordt versterkt en dat de Europese president bij universele Euroverkiezingen wordt verkozen.

  “Het Europa van de toekomst zal geen federale staat naar het voorbeeld van de VS zijn, noch een evenbeeld van de Duitse Bondsrepubliek”, aldus Sch?uble.

  Verder bleek uit het interview nog maar eens dat de Duitser een sterke voorstander is van de euro.  ⚠️ Meld

 114. Dat was een van de 24 vragen uit de stemwijzer waarover wij grondig van mening verschillen, VVDer. Als we niet kappen met Europa, moeten we wel eea veranderen en Europa democratischer maken met de bevoegdheden waardoor ze geen tandeloze leeuw is.


  ⚠️ Meld

 115. Ik heb wat leeswerk verricht, zijn vraag aan Dame waar een Duitse deal met Griekenland b.v. profijtelijk kon zijn vind ik steekhoudend in de zin dat ik ook niet snap waar het profijt m dan inzit.

  Joppuh, ik weet niet zeker of dit een serieuze vraag is of meer als adhesiebetuiging bedoeld, want ik dacht hierop al geantwoord te hebben. Niettemin, nogmaals en wat uitgebreider.
  Griekenland staat aan de Europese top wat defensieuitgaven betreft. Zelfs nu ze ook daarop scherp bezuinigen (eenderde op exploitatie en de helft op investeringen in vergelijking met 2007; bron Rosenthal in antwoord op kamervragen). De VS profiteren daar het meest van gevolgd door Duitsland. Ook wij hebben ons aandeel overigens geleverd. Duitsland heeft een aardig belang dus. Follow the money. Der Zeit verhaalde van druk door Merkel en Sarkozy op spoedige betaling en nieuwe orders. Niet te bewijzen en wordt ontkend.
  Niettemin (Bron: WDR)

  Aber noch im Februar 2010, als die griechische Finanzkrise schon in ihrer vollen Dramatik zu erkennen war, soll Auþenminister Guido Westerwelle in Athen ⤸ein Bekenntnis zum Eurofighter⤽ gefordert haben. F?r dieses Kampfflugzeug des Herstellers EADS hatte sich Griechenland davor sehr interessiert. In einem Interview mit der griechischen Tageszeitung Kathimerini sagte Westerwelle: ⤸Was die Eurofighter betrifft: Wir dr?ngen die griechische Regierung nicht zum Kauf. Wenn sie aber, zu welchem Zeitpunkt auch immer, eine Entscheidung zum Kauf von Kampfflugzeugen trifft, wollen die Eurofighter-L?nder, die hier durch Deutschland vertreten werden, bei der Entscheidung ber?cksichtigt werden.⤽

  Een waarheidszoekende Duitse site (derstandard; [) concludeert

  Was bleibt

  Das Res?mee der Geschichte? Es ist wirklich nur ein Mythos, dass Griechenland derzeit aufr?stet. Der harte Sparkurs nimmt auch das Milit?r nicht aus. Trotzdem sind die j?hrlichen Milit?rausgaben noch immer auf einem hohen Niveau und liegen ?ber dem der vergleichbaren europ?ischen NATO-L?nder. Die Rolle Deutschlands und Frankreichs muss hingegen kritisch gesehen werden: Wer 20 Jahre lang tausende Panzer und dutzende Kriegsschiffe an ein Land verkauft, in dem fraglich ist, ob es sie ?berhaupt benötigt, darf sich nicht wundern, wenn dem Land dann das Geld ausgeht.

  text.derstandard.at/1336698504968/Militaerbudget-Griechenland-die-Krise-und-das-Militaer

  Wat je er ook van vindt, opmerkelijk is op zijn minst dat de EU Griekenland niet veel meer onder druk zet om de militaire uitgaven nog verder te verminderen tot een gemiddeld niveau. Het BICC (Bonn International Center for Conversion) doet de Bundestag een aantal aanbevelingen waaronder die om niet akkoord te gaan met een nieuwe order voor ThyssenKrupp voor U-boten á raison 1,35 mlj. (BICC Focus Griechenland).
  Blijven wmb genoeg vragen over dus.  ⚠️ Meld

 116. wie weet, gaat de EU Griekenland veel meer onder druk zetten om de militaire uitgaven nog verder te verminderen tot een gemiddeld niveau, als China zich als grote leverancier gaat melden…..


  ⚠️ Meld

 117. China? Zou zomaar kunnen. Ik heb wel gelezen dat ze met de Russen in onderhandeling waren (zijn geweest?) voor wapentuig. Wij – en als ik me niet vergis Stork – hebben flink verdiend aan de levering van fregatten. De dreiging van Turkije is niet meer wat ie ooit is geweest, dus de vraag blijft waarom ze relatief zoveel investeren in defensie. Misschien nog een restant van het generaalsregiem?  ⚠️ Meld

 118. @VVD’er.

  Reageer je altijd op zo’n manier als je een woordenstrijd niet kunt winnen?
  Je toont niet echt een hoogstaand niveau van discussiëren.
  Je komt tot nu toe louter met insinuaties en verdachtmakingen.
  Niet alleen tegen mij, maar nu ook tegen de partij die hard op weg lijkt om de aanstaande verkiezingen te winnen.
  Kun je zo slecht tegen je verlies?

  Over de vorm ⤽netheid⤝ valt natuurlijk te discussiëren, als je zo eens rondkijkt binnen de SP kom je daar vrijveel activisten tegen, die er niet voor terug deinzen bepaalde woorden te bezigen tijdens demonstraties, en niet vies zijn van demonstratieborden met niet al te vleiende teksten.

  Vertel eens welke woorden en teksten dat zijn en waarmee je dat bewijzen kunt.
  Het zullen wellicht woorden zijn die jou niet welgevallig zijn, omdat ze aantonen waar de VVD voor staat.
  Namelijk egoïsme en egocentrisme.

  Laten we de suggestie ⤽Jullie voelen zich thuis bij de discriminerende en haatzaaiende partij PVV⤝ maar als een uitglijder van een niet zo helder persoon beschouwen.

  Ben je vergeten dat Geert Wilders bij de VVD vandaan komt en nog steeds hogelijk gewaardeerd wordt door het centrum en de rechtervleugel van die partij?

  En wat was er ook alweer met die gedoogcoalitie die door de VVD is aangegaan?
  Was dat niet dat de PVV die volop zou steunen en dat de VVD daarom kon gaan regeren?
  Iets wat die partij overigens in het geheel niet heeft gedaan, maar dat terzijde.

  Teveel genipt vanavond, Jean?

  Typisch een opmerking van iemand die de strijd niet kan winnen.
  Of heb je in de spiegel gekeken en projecteer je dat op iemand anders?

  Een straatvechter ben jij allerminst, ook niet in figuurlijke zin, want die vechten namelijk wel eerlijk.

  Waar blijft overigens het bewijs dat ik de dames hier geschoffeerd heb?


  ⚠️ Meld

 119. Het Europees hof zegt duidelijk dat hoe de SGP omgaat met vrouwen niet deugt.
  Maar de Europese rechters geven ook de staat, lees regering, op zijn kop.
  Die had de eigen rechters in de Hoge Raad moeten volgen en ervoor moeten zorgen dat de SGP niet langer discrimineert.

  Toenmalig minister Donner van Binnenlandse Zaken deed alsof de procedure bij het Europees Hof een opschortende werking had.
  Zo van: ‘We doen niks om deze schending van de mensenrechten aan te pakken zolang de rechters in Straatsburg niet hebben gesproken’.
  De staat gedroeg zich daarmee tweeslachtig.
  Want asielzoekers die een zaak hebben lopen bij het Europese Hof worden gewoon uitgezet, dan wordt niets opgeschort.

  Het werd des te enerverender toen de SGP een sleutelrol kreeg in het kabinet-Rutte.
  Er ging als het ware een partij meeregeren die de mensenrechten schendt.
  Kennelijk vinden ook anderen het geen probleem als vrouwen op de tweede plaats komen.
  Bij partijen die willen regeren, is die discriminatie blijkbaar geen punt.
  Het is maar net hoe het politiek uitkomt en geeft aan dat de VVD machtsgeil is en discriminatie toestaat.  ⚠️ Meld

 120. De VVD staat niet onwelwillend tegenover een nieuwe samenwerking met de PVV. Dat zei VVD-Kamerlid Mark Harbers dinsdag tijdens een debat op de Vrije Universiteit in Amsterdam.
  Harbers benadrukte wel dat zijn partij grote problemen heeft met de PVV. De liberalen zijn de actie van Wilders om weg te lopen bij het Catshuis-beraad nog niet vergeten.
  Bron:Elsevier

  ————————————————–
  De VVD heeft natuurlijk nog steeds alle vertrouwen in deze democratisch georganiseerde eenmanspartij.


  ⚠️ Meld

 121. Leuke tweespraak op Twitter die ik toch wel ‘BREKEND’ vind:

  Femke Halsema:

  Bij alle opgestapelde peilingen valt vooral op dat met een uitgehold midden er geen kabinet meer kan worden gevormd. (Verontrustend)

  Anne Sapens (Ponckster):

  @FemkeHalsema Misschien moeten we het gewoon eens een tijdje met een alleenheerser proberen. Ben jij beschikbaar?

  Femke Halsema:

  @Ponckster dan wel :):)

  Anne Sapens:

  @FemkeHalsema Mooi, geregeld. Ga ik nu even ‘scoop!’ roepen..;)

  Femke Halsema:

  @Ponckster Doe maar!

  Anne Sapens:

  BREEK: Femke Halsema laat weten beschikbaar te zijn als verlicht despoot in het geval van falende coalitievorming.

  Femke Halsema:

  @Ponckster Gossamme, zo geformuleerd zul je zien dat een of andere journo daar een rellerig berichtje van maakt  ⚠️ Meld

 122. En het vervolg dan ook nog maar even:

  Anne Sapens: @FemkeHalsema Hihi. Dan weten we in ieder geval welke journo we nooit meer serieus hoeven te nemen.
  Bas Paternotte: BREEK: @femkehalsema laat weten beschikbaar te zijn als verlicht despoot in het geval van falende coalitievorming.
  @FemkeHalsema You called keizerin Halsema?
  Anne Sapens: @FemkeHalsema Waar zouden we zijn zonder Bas…
  Femke Halsema: @Ponckster En kijk, de Haagse grabbelton is al aan het werk (@baspaternotte)
  Anne Sapens: @FemkeHalsema Die aast op een post als Minister van Propaganda natuurlijk..
  Femke Halsema: @Ponckster @baspaternotte dat wil ik despoot zijnde in overweging nemen. Als hij tenminste vaak voor me buigt.
  Bas Paternotte: Enfin, nootjes en aanverwanten halen voor NOS debat HP[/url]  ⚠️ Meld

 123. JJR 21 augustus 04:42!!!!!!!!!!:o

  M`n beste JeanJacques

  Allereerst mijn verontschuldiging als ik door mijn reacties naar jou toe, je slapeloze nachten bezorg. Trek je niet teveel aan van een woordenstrijd, ⤽de sop is de kool niet waard⤝.

  Maar nu even ⤽terzake⤝, hebben wij een woordenstrijd, wij hebben helemaal niets. Ik reageerde alleen maar op je ⤽sublieme⤝ aanzet oneliner: VVD: ⤽Verblinde Volgelingen Demoniseren⤝ van 17-08 / 19:49. Zo??n ⤽sublieme vondst vraag natuurlijk om een weerwoord, en daaruit ontstaat dan vervolgens onze discussie (gehakketak) op ⤽hoog⤝ niveau, nietwaar Jean? 🙂

  Om verder niet teveel in te breken op je welverdiende nachtrust, moeten wij deze non discussie maar beëindigen, nietwaar Jean? Maar het kan natuurlijk zijn, nadat jij weer één van je ⤽sublieme⤝ oneliners in de strijd werpt, het gehakketak opnieuw oplaait.

  Het is/was mij weer een genoegen om op je te reageren.  ⚠️ Meld

 124. Werd ik vanochtend bij het afspelen van een Youtubefilmpje ongevraagd geconfronteerd met een VVDreclame, die mij als hardwerkende Nederlander belastingverlaging belooft. Persoonlijk heb ik liever ontslagbescherming en minder lastenverzwaring. Nogal goedkope ouderwetse verkiezingsretoriek.


  ⚠️ Meld

 125. T??is me toch wat met die VVD, nietwaar Dame? Zijn ze zo onbeschoft, om ongevraagd tijdens de koffie met een Youtubefilmpje je goede humeur te bederven. Belastingverlaging, je moet er niet aan denken, er zijn met de belastingen zulke mooie dingen te doen. Zoals de afdracht aan Europa, het percentage OS omhoog krikken, verrijking van onze cultuur, subsidie pot kweken voor molentjes, enz. enz.

  Het zijn ook van die DOMBO??S bij de VVD, om samen met de PROGRESSIEVE partijen een lente(winter)akkoord te sluiten, die de lastenverzwaring als een komeet omhoog stuwen.
  En dan de ontslagbescherming, je moet er toch niet aan denken dat figuren die vastgeplakt zitten aan hun stoel, en dermate slecht functioneren dat ze alleen maar geld kosten, te vervangen door een functioneel persoon. Nee, het credo ⤽blijf zitten waar je zit, en verroer je niet⤝ (letterlijk) mag zeker niet aangetast worden.

  Wat een goedkope ouderwetse verkiezingsretoriek, de VVD kan nog wat leren van de overige partijen, die met ⤽eerlijke⤝ vooruitstrevende slogans de kiezer van hun goede voornemens overtuigen. Zoals ⤽gratis water⤝, EU boete ⤽over mijn dead body⤝, enz. de overige vooruitstrevende ⤽strijdkreten⤝ ken je ongetwijfeld. Het is maar moeilijk kiezen, uit het aanbod van zoveel goede voornemens. Nietwaar, Dame? ;D  ⚠️ Meld

 126. Ha VVDer, ben blij dat je me begrijpt.:) Ik heb sowieso een hekel aan die opgedrongen reclame voorafgaand aan youtubenummers. Vind je het niet vreemd dat de VVD met het Lenteakkoord vooral inzet op lastenverzwaring en niet op bezuinigingen en dan nu belastingverlichting belooft? Nogal goedkoop. Meer verkiezingstruc dan realistisch. Wat heb ik aan ??1000 als ik werkloos word? Twee maanden WW, wil de VVD. Bovendien is dat geld zo verdampt door de hogere energiekosten, zorgbijdragen, sociaal leenstelsel en wat dies meer zij.
  Waarom functioneren mensen die een vaste aanstelling prefereren en een fatsoenlijke uitkering bij ontslag slecht? Is daartussen een verband? Het is echt niet zo lastig om een slecht functionerende medewerker te ontslaan. Vraagt wel dossiervorming. Daar zit vaak de kneep. Er gaan ook onder werkgevers stemmen op voor een vast dienstverband. Dit vergroot vaak de loyaliteit van de medewerker.
  En dat gratis water? Grote flauwekul. De karaf, het glas, de bediening, de huur, verwarming en muziek moeten ook bekostigd worden. Typisch ‘dingetje’ van GL.


  ⚠️ Meld

 127. Dame, zoals je weet ben ik altijd begripvol t.o.v. je standpunten.:) Het is verkiezingstijd, dus komt elke zichzelf ⤽respecterende⤝ partij met ⤽leuke dingen voor de mensen⤝. Niet dat ook maar één aangegeven slogan de eindstreep haalt, maar zoals je weet, ⤽veel beloven en weinig geven, doet de zotten in vreugde leven⤝.

  Oh, is het niet zo heel lastig om slecht functionerende medewerkers te ontslaan, baseer je dat op opgedane praktijkervaring als personeelfunctionaris, of op basis van horen zeggen? Neem maar van mij aan dat deze procedure er één is van een zeer lange adem, met een buitengewone gemotiveerde dossiervorming, die vaak uitmonden in een traag gerechtelijk ⤽gevecht⤝. En dan wil ik het maar niet hebben over de aanhangende kosten, alsof je als ondernemer niet wat anders te doen hebt. Er wordt te vaak vergeten dat die ⤽verrekte⤝ werkgever ook nog moet zorgen dat er brood op de plank komt voor de overige werknemers, en uiteraard voor hem zelf.

  Ach, wat ⤽klets⤝ ik nu, werkgevers horen bij de ⤽rijken⤝ dus die zoeken het zelf maar uit.  ⚠️ Meld

 128. Ja, daar heb ik idd ervaring mee VVDer. Dossiervorming is de crux. Ik geef de voorkeur aan minder drastische maatregelen, maar soms ontkom je er niet aan. Als je het goed aanpakt – en daar zijn beide partijen voor nodig – dan komt het niet tot een gerechtelijke procedure.


  ⚠️ Meld

 129. Rutte:

  Ze verhogen de belastingen en schuiven de rekening door naar de volgende generatie.

  Dat snap ik niet, wat een rare zin. Belastingverhogingen dienen toch als dekking voor uitgaven. Ik vind sowieso de uitspraak “doorschuiven naar volgende generaties” weinig inhoud hebben. Er wordt zoveel doorgeschoven waar niemand over klaagt: de opgebouwde welvaart. De partijen die van mening verschillen over het tempo van verminderen begrotingstekort hebben een andere economische visie en verschillen van opvatting wat verantwoord is en wat niet. Er is heel wat voor te zeggen om met overheidsmiddelen de crisis te dempen. Dat is in het belang van de huidige generaties, waaronder niet te vergeten de groep die midden in de crisis klaar is met de opleiding. Als die mensen niet snel aan de bak kunnen, lopen ze een groot risico hun hele leven achter te blijvenlopen. Dat hebben de crises uit de vorige eeuw tenminste geleerd.


  ⚠️ Meld

 130. Oké Dame, ik mag jou dus inschatten als ⤽ervaringsdeskundige⤝ op (ambtelijk?) niveau, waar als er een ontslagprocedure in gang wordt gezet, een adequate dossiervorming als prioriteit geldt.
  En wanneer het men het goed aanpakt, (vette afvloeiingsregeling?/ ⤽gouden⤝ handdruk?) een gerechtelijke procedure kan worden voorkomen. Maar zoals je al stelde, daar zijn beide partijen voor nodig, plus een eenzijdig welgevulde ⤽strijd⤝kas, waar het de (kleine) zelfstandige werkgever in veel gevallen, in tegenstelling tot de ambtelijke werkgever veelal aan ontbreekt.

  Samengevat, is de ambtelijke werkgever en de zelfstandige werkgever, eigenlijk appels met peren vergelijken, daar binnen het financiële aspect de zelfstandige werkgever vaak aan het financiële kortste eind trekt. Oftewel, pijn in (eigen) portemonnee.  ⚠️ Meld

 131. Nee, dat bedoelde ik niet. Goed werkgeverschap betekent duidelijk zijn over de verwachtingen en de prestaties die iemand levert. Door coaching kan een minder presterende medewerker beter gaan functioneren. Het hangt ook van de oorzaak van minder functioneren af. Is het niet kunnen, niet willen of een tijdelijke dip door persoonlijke problemen? Een andere werkplek of werkpakket kan ook helpen. Lukt dat niet, dan kun je samen bezien wat te doen, demotie of elders een passender baan zoeken. Dat is in beider belang.
  Maar je hebt gelijk, dat is makkelijker in een groot dan in een klein bedrijf. Ik vind wel dat een bedrijf ook een verantwoordelijkheid heeft. Uiteindelijk heeft het bedrijf bewust gekozen voor iemand en is die persoon de proeftijd kennelijk goed doorgekomen. Niet functioneren ligt lang niet altijd eenzijdig bij de werknemer.
  Overigens betalen werkgevers niet de WW voor door hen ontslagen werknemers, dat doen we allen gezamenlijk, wel betalen ze de mogelijke ontslagvergoeding. Overheden betalen wel zelf voor ontslagen werknemers.


  ⚠️ Meld

 132. Geachte VVD’er.

  Wees gerust, jij bezorgt mij geen slapeloze nachten.
  Omrdat ik mijn eigen agenda beheer weet ik gewoon te genieten van elk moment van de dag op elk willekeurig moment van het jaar.

  Je probeert alweer aardig de aandacht af te leiden van waar het om ging in de discussie.
  Mijn one-liner was een reactie op jouw geplagieerde demonisering van Emile Roemer en was een eenmalige.
  Voor mijn opmerking over Verblinde Volgelingen Demoniseren hoef ik mij niet te bezondigen tot plagiaat, aangezien ik creatief genoeg ben om iets dergelijks zelf te verzinnen.

  Maar misschien wil je nu eindelijk eens een keer inhoudelijk op de materie ingaan en dan vooral de twee openstaande vragen beantwoorden?

  Kom eens met voorbeelden over de woorden en teksten van SP’ers die in jouw ogen niet deugen en kwalijk zijn?

  En waar heb ik de vrouwen op dit weblog nou geschoffeerd?

  Stellige uitspraken vragen om concrete bewijzen, dus lever die nu eens, want erger dan een zogenoemde ‘Godwin’ is het (valselijk) beschuldigen zonder daarbij deugdelijk bewijs te leveren.
  Degene die het eerst een Godwin plaatst in een discussie verliest, maar degene die valse beschuldigingen uit is de ultieme verliezer.


  ⚠️ Meld

 133. M??n beste (zeur?) JeanJacques

  Onze non-discussie had ik eigenlijk al in de vrieskist gedaan, daar het niets toevoegt aan het pollog. Beste kerel, het woord ⤽demoniseren⤝ kan men zetten in het hoekje van ⤽smaak⤝, oftewel interpretatie. Nu is demoniseren bij mij een nogal rekbaar begrip, blijkbaar in tegenstelling tot jou, heb ik wat kortere tenen.

  Nu moet ik toegeven dat ik in de hitte van strijd (discussie) vaak ook niet al te ⤽beschaafd⤝ overkom, maar in tegenstelling tot jou beschik ik wel over zelfreflectie, en wil ik nog wel eens mijn uitglijders toegeven. Lees op je gemak, zonder je (aangeboren?) arrogantie je reacties op het chatlog en pollog eens terug, misschien??heel misschien, kom je dan tot de conclusie dat vrouwvriendelijkheid niet iets is wat je doormiddel van studie komt aanwaaien, maar in je genen zit. Dan de door jou gerepeteerde SP. Om je een klein beetje op het spoor te zetten, ik hou het summier, zal ik je twee namen noemen van twee prominente SP??ers die v.w.b. gebezigde teksten en woorden ver over de denkbeeldige streep zijn gegaan, t.o.v. een bepaalde natiestaat en zijn bevolking: ⤽Harry van Bommel / Gretta Duisenberg.⤝

  Mag ik voorstellen, om je eens in te lezen in het verleden en heden van de SP, dan mag je hieruit je conclusie trekken. Of moet ik concluderen, dat de door jou veel gebezigde stelling ⤽ intensief internetgebruik leidt tot een significante achteruitgang van lees en leervermogenvermogen⤝ als en boemerang op jezelf terugslaat?

  Zo, nu zet ik een DIKKE punt achter deze non-discussie. Maar zoals het een VVD`er betaamt, met een welgemeend: ⤽sans rancune⤝. 🙂  ⚠️ Meld

 134. Die twee zijn voor mij de ergste. De nieuwe lichting is best te pruimen, maar deze heren zijn op de achtergrond zeer nadrukkelijk aanwezig.


  ⚠️ Meld

 135. Dame, ook dat is een kwestie van ⤽smaak⤝, oftewel interpretatie. En het is zeker niet alleen de SP waar een ellenlang lijst van ⤽wanstaltige⤝ uitspraken/teksten zijn op te tekenen, er zijn meerdere politieke partijen die zich hier aan schuldig maken.


  ⚠️ Meld

 136. Zeker, het gaat mij minder om uitspraken als wel om de partijfilosofie. Poppe en Marijnissen behoorden tot de gestaalde kaders van de Ken-ml, later SP. Het democratisch-centralisme is niet uitgeroeid in de SP. Dat staat me absoluut niet aan.


  ⚠️ Meld

 137. Wilders tegen Rutte: “u tekent een blanco cheque van 40 miljard euro.” ;D Staat een woord teveel in, maar misschien is het woord “blanco” wel belangrijk voor hem.


  ⚠️ Meld

 138. Hehe, Samsom stelt zich eindelijk achter het akkoord van de maatschappelijke woningmarktorganisatie. Dat had hij eerder moeten doen. Maar beter laat dan nooit. Nu de andere partijen nog.


  ⚠️ Meld

 139. Rtl.Debat??.Pfftt??. Wat een geeikel, praten om te praten, zonder iets concreets te zeggen.

  En dan krijgen we straks ook nog de z.g. ⤽deskundigen⤝ die hier quasi interessant over beginnen te kwekken.  ⚠️ Meld

 140. Ik heb ⤽genoten⤝ van het premier debat, ik had het gevoel of ik naar ⤽uitzending gemist⤝ van vorige debatten zat te kijken. Maar het heeft er in ieder geval voor gezorgd, dat ik nu zeker weet dat ik op 12 september mijn beurt voorbij laat gaan. Niet dat het mijn (rechtse) gedachtegoed heeft veranderd, maar in de huidige koers van de VVD kan ik mij op dit moment niet vinden.

  Mijn naam (sympathiserend) VVD??er, binnenkort maar eens veranderen.  ⚠️ Meld

 141. Hoor net dat Samsom het debat gewonnen heeft, zowel bij de ‘deskundigen’ als de kijkers.Had ik niet verwacht. Vond ze allevier niet zo sterk. Samsom vond ik te netjes: hij liet Rutte een paar maal door zijn verhaal rebbelen.


  ⚠️ Meld

 142. Er is niets mis met Assendörper-2, Dame. Hij heeft namelijk een onafhankelijke visie op het politieke gebeuren dat mij wel aanspreekt.

  Maar waar ik wel benieuwd naar ben, zijn de afkortingen die jij typt, tot nog toe is het voor mij spijkerschrift.  ⚠️ Meld

 143. Ik Weet Het Nog Niet, Geef Mijn Portie Maar Aan Fikkie en Niet-Stemmer. Je kunt ook gewoon je naam gebruiken: Marc, Gerrit-Jan of Henk-Jan. Maar Assendörper-2 met een eigen onafhankelijke visie spreekt mij het meest aan.


  ⚠️ Meld

 144. ’t blijft stil, VVD`er. Maar ach, hij heeft er dan ook 14 uur en 26 minuten over gedaan om die twaalf woorden achter elkaar te zetten…


  ⚠️ Meld

 145. @Dame

  Ik heb voor de aardigheid ook even de stemwijzer ingevuld en er komt weinig verrassend uit dat ik het meest deel met de PvdA en het minst met de VVD en D66. De stemmentracker laat bij mij eenzelfde beeld zien. Weinig verwonderlijk omdat ik onderschrijf dat er altijd een bepaalde verhouding bestaat tussen een individu en het collectief (samenleving) en weinig op heb met neo-liberale sprookjes.

  Met tot nu toe 1.424.286 deelnemers geeft de stemwijzer van eenvandaag een aardige indicatie van de (overheersende) mening van de Nederlandse kiezers t.o.v. de stellingen. Onderstaand heb ik in kaart gebracht waar de meerderheid voor kiest en het standpunt van PvdA en VVD:

  82% vindt dat de regering moet afzien van het belasten van de reiskostenvergoeding voor openbaar vervoer. Zowel PvdA als VVD delen dit standpunt.

  82% vindt dat gemeenten zelf moeten kunnen bepalen of winkels op zondag open mogen zijn. Zowel PvdA als VVD delen dit standpunt.

  76% vindt dat de regering de studiebeurs moet handhaven. PvdA deelt dit standpunt. VVD vindt dat de studiebeurs kan worden afgeschaft.

  75% vindt dat er Europees toezicht op banken moet komen. Zowel PvdA als VVD delen dit standpunt.

  75% vind dat de hoogte van de kinderbijslag moet afhangen van het inkomen. PvdA deelt dit standpunt. VVD vindt dat een rijk huishouden net zoveel kinderbijslag moet krijgen als een arm huishouden.

  73% vindt niet dat de huisarts onder het eigen risico in de zorg moet vallen. PvdA deelt dit standpunt. VVD vindt dat de huisarts onder het eigen risico in de zorg moet vallen.

  72% vindt dat alle coffeeshops in Nederland moeten blijven. Zowel PvdA als VVD delen dit standpunt.

  71% vindt dat de maximumsnelheid op sommige snelwegen 130 km moet blijven. VVD deelt dit standpunt. PvdA wil dat de maximumsnelheid van 130 km wordt teruggedraaid.

  70% vindt niet dat de belasting op vlees flink moet worden verhoogd. Zowel PvdA als VVD delen dit standpunt.

  70% vindt dat migranten na aankomst in Nederland voorlopig geen bijstandstandsuitkering mogen krijgen. Zowel PvdA als VVD delen dit standpunt.

  69% vindt niet dat in de Randstad meer woningen moeten komen, eventueel ook in groene gebieden. PvdA deelt dit standpunt. VVD vindt dat er meer woningen in de Randstad moeten komen.

  63% vindt dat Nederland zich moet terugtrekken uit het project voor de ontwikkeling van de JSF. PvdA deelt dit standpunt. VVD vindt dat de Nederlandse (financiële) bijdrage aan het JSF-project moet worden voortgezet.

  62% vindt dat verhuurders van woningen niet zelf moeten kunnen bepalen hoeveel huur ze vragen. PvdA deelt dit standpunt. VVD wil de huren vrijgeven.

  62% vindt dat het publieke bestel van radio en tv met omroepverenigingen moet blijven bestaan. PvdA deelt dit standpunt. VVD niet.

  60% vindt niet dat Nederland moet streven naar een Europese regering, die door het Europees Parlement wordt benoemd en ontslagen. Zowel PvdA als VVD delen dit standpunt.

  59% vindt dat het werkgevers niet gemakkelijker moet worden gemaakt om werknemers te ontslaan. PvdA deelt dit standpunt. VVD wil het makkelijker maken om mensen te ontslaan.

  58% vindt dat iedere burger orgaandonor moet zijn, tenzij hij of zij hier schriftelijk bezwaar tegen maakt. PvdA deelt dit standpunt, VVD niet.

  58% vindt dat het tekort op de begroting in 2013 niet meer dan 3% mag bedragen. VVD deelt dit standpunt. PvdA wil het begrotingstekort ook terugdringen maar niet ten koste van alles al in 2013.

  55% vindt dat er minimumstraffen moeten komen waardoor rechters minder vrijheid hebben in het opleggen van straffen. VVD deelt dit standpunt. PvdA mengt zich niet in de rechtspraak.

  55% vindt niet dat er meer concurrentie tussen zorginstellingen (marktwerking) moet komen. PvdA deelt dit standpunt omdat de PvdA tegen meer marktwerking in de zorg is. VVD is voor meer marktwerking in de zorg.

  55% vindt dat de regering veel minder geld moet uitgeven voor hulp aan arme landen. VVD deelt dit standpunt. PvdA vindt dat er een ondergrens zit aan ontwikkelingssamenwerking.

  52% vindt dat de aftrek van de hypotheekrente niet verder moet worden beperkt. VVD deelt dit standpunt. De PvdA vindt dat de hypotheekrenteaftrek niet eeuwig (financieel) houdbaar is en pleit voor het geleidelijk afbouwen van de hypotheekrenteaftrek tot 30% in een periode van bijvoorbeeld 30 jaar.

  51% vindt dat de bouw van nieuwe moskeeën moet stoppen. Zowel PvdA als VVD zijn het hier niet mee eens.

  50% vindt dat de duur van een WW-uitkering niet mag worden verkort. PvdA deelt dit standpunt. Wat de VVD betreft mag de duur van een WW-uitkering worden verkort.

  50% vindt dat de AOW-leeftijd 65 jaar moet blijven, in ieder geval tot 2020. Zowel PvdA als VVD willen de AOW-leeftijd verhogen.

  50% vindt dat regering niet flink moet bezuinigen op de aanleg van nieuwe wegen. VVD deelt dit standpunt. PvdA vindt dat er ook moet worden geïnvesteerd in het openbaar vervoer.

  47% vindt dat er meer megastallen mogen komen als zij voldoen aan eisen op het gebied van volksgezondheid, dierenwelzijn en milieu. VVD deelt dit standpunt. PvdA is geen voorstander van meer megastallen.

  47% vindt niet dat de regering moet afzien van nieuwe bezuinigingen op defensie. PvdA deelt dit standpunt. VVD vindt dat er niet meer mag worden bezuinigd op defensie.

  45% vindt dat het aantal leden van de Tweede Kamer 150 moet blijven. PvdA deelt dit standpunt. VVD pleit voor een kleinere Tweede Kamer.

  39% vindt dat het auteursrecht op internet streng moet worden gehandhaafd. Zowel PvdA als VVD zijn het hier mee oneens.


  ⚠️ Meld

 146. Wat zeur je nou vvd,er? Jij beschuldigt dus jij bewijst. Geenbewijs dus jij verliest.
  Niet verder zeuren, loser. Jjr komt met redenen omschreven en jij verdraait alles. Walgelijk.


  ⚠️ Meld

 147. Welkom Itendamme! 19:53…. Sociëteit (woordvoeder?) vriend van JJR? Laat me raden,??. natuurlijk niet, JJR is zelf welbespraakt genoeg om mij van repliek te dienen.

  Nee, m??n beste ⤽stille meelezer⤝ je hyper opgefokte reactie gaat niet over JJR, maar volgens mij over je SP roots. Voelde jij je in je kruis getast, door mijn uitlatingen over je partij? Tendamme(tje)??.tendamme(tje)??.woorden over politiek zijn vluchtig, net als de woorden ⤽loser⤝ en ⤽walgelijk⤝, ze zijn het niet waard om daarvan hyperventilatie te krijgen.

  Een tip: ⤽Hyperventilatie, is op te lossen doormiddel van een plastiek zak voor je mond, en daarna rustig doorademen. 🙂  ⚠️ Meld

 148. Een tip: ⤽Hyperventilatie, is op te lossen doormiddel van een plastiek zak voor je mond, en daarna rustig doorademen.

  Kan ook op het Medi log! 😉


  ⚠️ Meld

 149. Ik zie het nu pas! Plastiek??..ik zie tendamme al zitten met een kunstwerk voor zijn mond.
  Het moet natuurlijk plastic zijn. Zo zie je maar, wat hyperventilatie kan veroorzaken 🙂  ⚠️ Meld

 150. Ha Elrey, leuk dat je je weer op het pollog laat zien!:) Vordert het artikel?
  Bij mij dus ook een weinig verrassende uitslag, zij het dat ik toch verrast was dat de PVV hoger scoorde dan VVD. Ik zou op geen van beide vrijwillig stemmen, maar met het mes op de keel, wordt het toch VVD.
  Interessant overzicht van de heersende opinies. Het toont wel direct een van de zwaktes van stemwijzers: het zijn losse stellingen, terwijl het in het echt gaat om samenhangend beleid. Dilemma’s voorleggen is moeilijker maar ook meer werkelijkheidsgetrouw.


  ⚠️ Meld

 151. Hoi Dame,

  Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Zeker met de komende Tweede Kamerverkiezingen.

  Het artikel is af. Centraal stond de vraag of het moreel verantwoord is dat de overheid op aandringen van VVD en D66 bij wet regelt (aanpassing artikel 13 Zorgverzekeringswet) dat de private zorgverzekeraar de keuze voor de zorgaanbieders bepaalt. Hiermee wordt de rol van private zorgverzekeraars als intermediair tussen consument (verzekerde, zorgbehoevende) en zorgaanbieders verder versterkt. Het is een ethisch (deontologisch) pleidooi geworden tegen (meer) marktwerking in de zorg.

  De gezondheidszorg is ook een belangrijk thema in de verkiezingsdebatten. Partijen als VVD en D66 benaderen het vooral utilistisch vanuit het terugdringen van de publieke uitgaven, terwijl partijen als de PvdA, SP maar ook PVV de gezondheidszorg juist meer deontologisch benaderen waarbij de overheid zich niet terugtrekt maar invulling geeft aan de plicht die voortvloeit uit artikel 22 van onze Grondwet: de overheid bevordert de gezondheidszorg.

  Saillant detail is overigens dat juist de technologische vooruitgang in de gezondheidszorg de belangrijkste oorzaak is voor de stijgende zorguitgaven. Omdat steeds meer behandelingen kunnen worden aangeboden en mensen vanwege de welvaart steeds betere zorg eisen, worden de kosten steeds hoger. De toenemende zorgkosten vloeien dus niet zozeer voort uit de vergrijzing of de hoeveelheid managementlagen zoals bepaalde partijen suggereren.

  Persoonlijk betracht ik ook een zekere terughoudendheid ten aanzien van stemwijzers. Het zijn goede indicaties van de heersende en vaak tegenstrijdige opinies op onderdelen van een groter geheel, maar het biedt geen inzicht in de onderliggende ideologie of de noodzaak tot coalitie-afspraken (regeerakkoord) omdat geen enkele partij de alleen een kamermeerderheid behaalt.

  Bij de komende verkiezingen staat Nederland in mijn ogen op een tweesprong: kiest het voor het behoud van een zekere relatie tussen individu en collectief of koppelt het, het individu los van het collectief. Kortom kiest Nederland voor de sociale of de liberale afslag. Dat geeft ook aan hoe een regering een crisis te lijf gaat: gezamenlijk of ieder voor zich.

  Tenslotte zou ik met het mes op de keel nog eerder PVV stemmen dan VVD gelet op de meer sociale inhoud van hun partijprogramma. Bij de VVD weet je zeker dat je als belastingbetaler in een progressief belastingstelsel dat dient ter financiëring van een verzorgingsstaat ook nog eens wordt geconfronteerd met stijgende private uitgaven aan o.a. zorgverzekeraars en banken want onder het mom van het wegwerken van het begrotingstekort trekt de door de burger betaalde overheid zich steeds verder terug en worden uiteindelijk alleen de lasten van het grootbedrijf verlicht.


  ⚠️ Meld

 152. TNS Nipo-peiling 28-08-2012:

  VVD: 36 zetels
  SP: 30 zetels
  PvdA: 24 zetels
  PVV: 15 zetels
  CDA: 13 zetels
  D66: 12 zetels
  ChristenUnie: 7 zetels
  GroenLinks: 4 zetels
  SGP: 3 zetels
  Partij voor de Dieren 3 zetels
  Nieuwkomer 50PLUS: 3 zetels.

  ⤽TNS Nipo benadrukt dat er een steekproefmarge is. Voor de grootste partijen is dat 2,2 procent. Dat komt overeen met ongeveer drie zetels.

  Ruim de helft van alle kiezers twijfelt nog tussen twee of meer partijen. Dit blijkt uit het Kieskompas van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Politieke Barometer van onderzoeksbureau Ipsos Synovate, meldt de VU dinsdag.

  Een kwart van de kiezers zegt trouw te blijven aan de partij waarop ze in 2010 hebben gestemd. Tien procent weet al zeker dat het een andere partij wordt. Acht procent van de kiezers zegt nu al niet te gaan stemmen op 12 september. Het gaat vooral om afgehaakte CDA- en PVV-stemmers.Vooral linkse kiezers aarzelen, tussen PvdA en SP, maar ook op rechts is er twijfel, met name tussen VVD en PVV. “De strijd is dus nog volkomen open en alle partijen kunnen nog een aanzienlijk deel van hun achterban verliezen of winnen”, meldt de universiteit.⤝

  Bron: nu.nl


  ⚠️ Meld

 153. Elrey, klinkt boeiend dat artikel. Is het al gepubliceerd? Ik ben het eens met je betoog over de tweesprong. Ten diepste gaat het over je levensfilosofie.
  Wat PVV vs VVD betreft verschillen we diametraal. Ik geloof a. niet in de oprechtheid van het ‘linkse’ verhaal van Wilders en vind b. de mensvisie en democratische gezindheid van groter en duurzamer belang. Dan dus nog liever de VVD. Maar ter geruststelling, dat hokje wordt door mij niet rood ingekleurd.;)


  ⚠️ Meld

 154. Bernard, wat een schattig filmpje. Zo grappig dat dat jongetje dat kartonnetje steeds keurig op de weckfles legt terwijl er niets in zit. Mag dit trouwens wel van de PvdD? Je moet wel trouw blijven aan je idealen.;)


  ⚠️ Meld

 155. Foei toch Dame, wat een aversie tegen de VVD. 😉 De spoeling wordt steeds dunner, geen VVD, geen PVV, geen SP. PvdD / SGP / GR.Links lijkt mij voor jou ook geen optie, de nieuwlichters ook niet, dan blijven er nog vier potentiële kandidaten over.

  Laat mij eens raden,??. eerste keus PvdA, daarna D66, om daarna uitgaande van je religieuze achtergrond eventueel uit te komen bij CDA of CU.

  Je hoeft uiteraard geen ⤽kleur⤝ te bekennen, maar ik vind het altijd wel aardig om te draaien aan het politieke rad van avontuur. 🙂  ⚠️ Meld

 156. Bericht door Dame, op 29 augustus 2012 om 19:28

  Mag dit trouwens wel van de PvdD? Je moet wel trouw blijven aan je idealen.

  Nou Dame, ik vind het inderdaad ook op het randje. Maar omdat het een oud filmpje is vind ik het toch wel oké. Ben wel bang dat het voor de PvdD over de rand is, maar ik het het ook op Twitter gedeeld en wordt daar ook gevolgd door een enkele zeer (bijna extreem) principiële PvdD’ers. En ik heb van hun geen commentaar gehad. Dat kan twee dingen betekenen. Ze hebben geen problemen met dit filmpje of ze beschouwen mij als een hopeloos geval.


  ⚠️ Meld

 157. Ik heb weleens eerder kleur bekend, VVDer. Je methode klopt: afstrepen. Maar nu verder. D66, no way, is VVD-light. Teveel de partij voor de verlichte liberaal. Overigens met soms keiharde opvattingen. Religieuze achtergrond klinkt mij wat te protestants voor iemand van katholieke huize. Dus ook geen CU, hoe sympathiek ik veel opvattingen van die club ook vind. En hoe goed ik veel volksvertegenwoordigers van de CU ook vind. Ik struikel over hun ethische standpunten en hun wat sektaristische levensstijl. CDA dan? Nou, neuh, geen vlees, geen vis. Zwabberend in opvattingen en te zeer machtspolitiek bedrijvend.
  Blijft PvdA over. Een partij die ook niet vies is van machtspolitiek en die ook ontspoort is in die plaatsen waar ze ooit de absolute meerderheid bezaten (Rotterdam bv). Dat zie je bij CDA op platteland ook. Niettemin komt die club het dichtst bij mijn opvattingen. En – hoewel ik vooraf niet zo kapot van hem was – ik ben aangenaam verrast door Samsom. Hij spreekt klare taal, windt geen doekjes om vervelende zaken en toont als een van de weinigen een samenhangende visie. De leus van de PvdD (blijf bij je idealen) vind ik wel de mooiste.


  ⚠️ Meld

 158. Buma vind ik ook leuk, humoristisch, open en zichzelf. Maar dat is er maar een. Ik ben Maxime, Camiel en Marja nog niet vergeten. En dat roemruchte congres ook niet.


  ⚠️ Meld

 159. Klik,..klik,..klik,??dan is het rad toch gestopt bij de partij, waarin ik je ingeschaald heb.
  Je zal het mij niet kwalijk nemen, dat ik je lofzang op Samsom enige mate anders zie, maar dat zal wel aan mijn smaakpapillen liggen. Wat mij wel opvalt is de downstemming bij de politiek geïnteresseerden op het log, ik had hier wat meer ⤽vuurwerk⤝ verwacht.  ⚠️ Meld

 160. Eens VVDer, maar misschien komt het nog. Nog 2 weken te gaan en het wordt steeds spannender. Vind het wel leuk dat ook jij Dick mist. Zal binnenkort ook wel weer verschijnen als ie zin heeft.
  Maar je wist toch wel waar ik op uitkom? Heb dat hier al vaker gezegd. Ben geen adept, maar het is wel de partij die mijn opvattingen het dichtst nadert. En jij, alweer uit de mineur van zondag? Wat gaf de doorslag bij je teleurstelling? Het liegen, de oppervlakkigheid of een specifieke opvatting van Rutte?


  ⚠️ Meld

 161. Dame/Bernard

  In de politiek breek je geen potten, als voor moment suprême (verkiezingen) het labeltje ⤽leuk, humoristisch enz.⤝ aan je hangt. Je moet er staan, met een indringend verhaal, dat de potentiële kiezer aanspreekt. Dat heb ik bij Buma niet, ondanks zijn misschien wel aimabele verschijning, geeft hij mij het gevoel van een sussende ouderling.

  Ondanks de bij jullie misschien nog levende aversie tegen Maxim en/of Camiel, ben ik er van overtuigd dat het CDA met deze twee straatvechters een veel beter resultaat in de peilingen had gehaald, wat dan ook weer terug zou zijn te vinden tijdens de verkiezingen.

  Het schoonvegen van het CDA door Peetoom, geeft als resultaat dat het CDA steeds verder wegzakt, met als uitkomst ⤽bijltjesdag⤝ voor zowel Peetoom als Buma. Maar dat geeft dan wel weer een humoristisch congres, waar ze bij het CDA patent op hebben.  ⚠️ Meld

 162. Denk je, VVDer? Het CDA was al in de vrije val in de laatste periode Balkenende. Juist bij de traditionele achterban op het platteland hebben ze veel krediet verloren. In de steden laten ze het helemaal liggen. Ze profileren zich vooral als partij voor boeren en buitenlui. En sinds jaar en dag is de uitstraling steeds protestanter geworden. Dat stoot de katholieke achterban af of trekt niet aan op zijn minst. En dan dat scheuringsbevorderende congres. De groep die tegen samenwerking met de PVV was, was zwaar teleurgesteld en voelde zich niet gehoord. En wat te denken van de groep moslims die lid zijn van het CDA? Ik denk niet dat de komende uitslag op conto van Buma geschreven mag worden. Het zou een wonder zijn wanneer hij het tij zo snel had kunnen keren. Ik snap je opmerking over ouderling. Dat profiel slaat in het zuiden ook niet aan, vrees ik, maar voor de overige provincies is dat eerder een pre dan een contra.


  ⚠️ Meld

 163. ⤽Vind het leuk dat ook jij Dick mist⤝

  Vooropgesteld dat ik Dick geen onaardige ⤽penvriend⤝ vind, overdrijf je met ⤽missen⤝.
  Als hij zelf af en toe wat te berde brengt is daar tenminste nog op te reageren, maar om te reageren op al zijn knip/plakwerk en kranten geneuzel wordt toch wat vermoeiend.

  Is de wens de vader van de gedachte, Dame, waarom zou ik in mineur zijn? Om het leugentje om bestwil van Rutte, om het leugentje van Roemer (rijken worden rijker, armen worden armer) in de krant? Of om het obligate verkiezingsriedeltje van Samsom tijdens het debat.

  Het is verkiezingstijd, Dame. De geachte lijsttrekkers van A t/m Z liegen er vrolijk oplos, in de hoop dat de potentiële kiezer tijdens de woordenbrij die ze uitstorten, dat niet opvalt.
  En 90% valt dit ook niet op, omdat men hierin niet geïnteresseerd is.  ⚠️ Meld

 164. Je schreef zondag dat je je niet in de huidige koers van de VVD kunt vinden en daarom je beurt voorbij laat gaan. Je overwoog zelfs je naam te wijzigen. Vandaar mijn vraag, pure nieuwsgierigheid.


  ⚠️ Meld

 165. Het RTL-debat van afgelopen zondag over de verkiezingen van 12 september trok 1.7 miljoen kijkers. Een WK-wedstrijd van het Nederlands voetbalelftal trekt ongeveer 6 à 8 miljoen kijkers. De meeste mensen zijn meer geïnteresseerd in voetbal dan politiek. Ik ben in geen van beide geïnteresseerd want er zijn leukere dingen in het leven. De één maakt zich druk over het ene en de ander over het andere. Ik maak me nergens druk over. Ben net thuis van een drukke dag en neem nog een koude Grolschbeugel. 😛


  ⚠️ Meld

 166. Ach, is het echt, Assendörper? Ik heb soms een andere indruk. Ik vind passie, interesse, maatschappelijke belangstelling positieve eigenschappen en vind “je ergens druk over maken” dus niet verkeerd. En ook daar kan best een pilsje bij.:P


  ⚠️ Meld

 167. Die geloof ik wel. 1,7 miljoen kijkers naar een toch wat saai debat nog in vakantietijd vind ik zo gek nog niet. Het is nog nooit anders geweest dan dat de interesse voor voetbal groter is dan voor politiek. Hoop wel op een mooie opkomst en een uitslag die duidelijkus zodat we snel een nieuwe regering hebben.  ⚠️ Meld

 168. De reactie van Dame van 00:01 te snel gelezen, maar gezien de kijkcijfers schijnen de Nederlanders zich meer druk te maken over de voetbal dan over politiek.


  ⚠️ Meld

 169. Achter m??n uitspraak, dat ik me niet kan vinden in de huidige koers van de VVD,daar sta ik nog steeds achter. Maar ik vind de politiek nog wel ⤽interessant⤝, zelfs komisch. Ze rollebollen tijdens debatten en in de krant over elkaar heen, als kleuters in een cr?che. De één roept het is blauw, de ander het is rood. Het lijkt meer op het theater van de lach, dan op een serieus debat.

  En deze ⤽geachte⤝ lijsttrekkers moeten er straks voor zorgen dat jou en mijn centen goed besteedt worden, het lijkt wel een tombola.:)  ⚠️ Meld

 170. Bericht door Dame, op 30 augustus 2012 om 00:18
  Hoop wel op een mooie opkomst en een uitslag die duidelijkus zodat we snel een nieuwe regering hebben.

  We hadden toch al een regering? Ben benieuwd wat we straks weer opgezadeld krijgen.


  ⚠️ Meld

 171. “Theater van de lach”. Volgens mij ben jij te jong om dat meegemaakt te hebben. En daar mag je god op je blote knieën voor danken.;D


  ⚠️ Meld

 172. Bericht door Dame, op 30 augustus 2012 om 00:22
  Als je je toch nergens druk om maakt, kun je best de tijd nemen om de postings rustig te lezen…

  Ik was druk met de bitterballen bezig en zodoende heb ik niet alles goed gelezen.


  ⚠️ Meld

 173. Daar komt de aap uit de mouw. Je maakt je dus wel degelijk ergens druk om, zij het om iets als bitterballen. Beetje hedonistisch, Assie.


  ⚠️ Meld

 174. Theater van de Lach: ik krijg nu vreemde beelden op mijn netvlies van Rutte, Verhagen en Wilders die kolderiek achter elkaar aanjagen in het Torentje. Hoop dat ik de slaap nog kan vatten.:)


  ⚠️ Meld

 175. **We hadden toch al een regering? Ben benieuwd wat we straks weer opgezadeld krijgen.**

  Assie, ik vrees met een PAARS +, dan gaan we begin 2014 weer STEMMEN!!! :'(  ⚠️ Meld

 176. **”Theater van de lach”. Volgens mij ben jij te jong om dat meegemaakt te hebben. En daar mag je god op je blote knieën voor danken **

  Zodoende verwees ik ook naar dat theater, Dame.  ⚠️ Meld

 177. **Theater van de Lach: ik krijg nu vreemde beelden op mijn netvlies van Rutte, Verhagen en Wilders die kolderiek achter elkaar aanjagen in het Torentje. Hoop dat ik de slaap nog kan vatten.**

  Bij de actualiteit blijven, Dame. Er zijn nu andere ⤽hoofdrolspelers⤝ bijgekomen, die ons aan het lachen maken. En je mag raden wie ik het meest komisch vind. Ik zal je een voorzetje geven, het begint met een S. 🙂  ⚠️ Meld

 178. @Dame

  Het artikel is gepubliceerd in het faculteitsblad van de opleiding zorgmanagement van de Erasmus universiteit.

  Ik vind het belangrijk dat gezondheidszorg voor elke Nederlander betaalbaar blijft. Het verplichte eigen risico wordt echter steeds hoger ?? 165 in 2010, ?? 170 in 2011, ?? 220 in 2012 en waarschijnlijk ?? 350 in 2013. Dat hebben we te danken aan neoliberale partijen als de VVD en D66 die voor een verdere verhoging zijn van het verplichte eigen risico (lastenverlichting?). Overigens ontkende Rutte dat afgelopen zondag in het verkiezingsdebat glashard.

  De laatste peiling door bureau Intomart GfK:
  VVD 33 zetels
  SP 30 zetels
  PvdA 21 zetels
  PVV 18 zetels
  D66 14 zetels
  CDA 13 zetels
  ChristenUnie 7 zetels
  GroenLinks 4 zetels
  SGP 3 zetels
  PvdD 3 zetels
  50Plus 4 zetels  ⚠️ Meld

 179. Als dat waar is, hoe kun je dan nog campagne voeren:

  Weet je wat interessant vind? Ik heb voor de vorige verkiezingscampagne voor de PvdA meegedaan aan canvas-acties, waarbij we langs de deuren gingen om met mensen te praten. We vroegen naar hun wensen en klachten, en daarna beloofden we dat we daar naar zouden gaan kijken. Maar dat willen kiezers helemaal niet, concrete oplossingen. Het gaat om de betekenis die je eraan geeft, er moet altijd een groep zijn die verantwoordelijk is voor bepaalde problemen, en als je belooft die groep te bestrijden, dan stemmen mensen op je.

  Of gaat dit alleen op voor Surinamers die PVV stemmen? http://www.advalvas.vu.nl/nieuws/surinamers-vinden-zichzelf-wél-goed-geïntegreerd. Wel een bijzondere kijk op stemgedrag in ieder geval.


  ⚠️ Meld

 180. @Bernard

  Bepaalde politieke partijen hanteren vijandbeelden zoals de VVD met ‘socialisten’ en de PVV met ‘de EU’ (na de Islam en MOE-landers). Dat vijanddenken straalt een onverdraagzaamheid waar ik mij graag verre van houd.

  Persoonlijk stem ik uit overtuiging/ideologie en op basis van de inhoudelijke standpunten, maar het merendeel lijkt te stemmen met de portemonnee met nieuwkomer 50PLUS als schrijnende uitschieter.

  Ik hoop dat er eens een einde komt aan de zinloze polarisatie. Aanvankelijk leek er in 2010 een Paars kabinet in de maak met VVD-PvdA-D66-GroenLinks met een breed draagvlak maar de VVD gaf de noodlottige voorkeur aan een minderheidskabinet met het CDA en de PVV wat ons 1,5 jaar lang stilstand heeft opgeleverd.

  Ik hoop op een stabieler kabinet na 12 september, maar of het volk daar ook behoefte aan heeft?


  ⚠️ Meld

 181. Nee. We willen inderdaad liever wijzen. Komt ook omdat dat veel makkelijker is dan nadenken over waar we naar toe willen.

  Dat geldt ook voor mijzelf. Ik kom er ook niet meer uit. Wil ik kiezen voor m’n eigen portemonnee, dan zal de 50-Plus-partij wel het beste zijn. Wil ik ‘vasthouden aan mijn idealen’, moet ik eerst vaststellen wat mijn idealen ook alweer waren, maar is zeker niet verkeerd.

  Trouwens de mensen die de informatielijnen van de verschillende partijen bemannen komen er ook al niet goed uit. De Keuringsdienst van Waarde belt elke dag een politieke partij op met de vraag wat hun slogan precies betekent. Ze hebben er nu drie gehad. Nog geen helder antwoord gehoord:
  Deel 1 – GroenLinks: De tijd is nu
  Deel 2 – CDA: Wij kiezen voor het nieuwe midden
  Deel 3 – SGP: Vóór een verantwoorde vrijheid
  De allereerste reactie van de SGP is echt zoals het hoort: “O, dan moet u mijn man hebben…” 🙂
  Er zullen de komende dagen nog wel meer komen.


  ⚠️ Meld

 182. In een bovenstaande reactie (ElRey 12:47) wordt er verwezen naar het z.g. vijanddenken in de politiek, daarin worden zowel de VVD als de PVV verweten dit vooral te projecteren op socialisten (VVD) en de PVV, op met name de Islam en MOE-landers. Misschien een juiste constatering, maar er kleeft een zweem van hypocrisie (politiek gedachtegoed?) aan.

  Want voor zowel de VVD als de PVV kan hier elke willekeurige partij ingevuld worden. Om er enige uit het ⤽linkse⤝ politieke segment te noemen: ⤽ Ook de PvdA, SP, GroenLinks, PvdD hanteren hierin een oeroude formule⤝. Ook zij creëren vijandbeelden om hun eigen partij en denkbeelden te positioneren. Alleen hebben zij een ander vijandbeeld: bankiers, het grootkapitaal, het globalisme en/of de bio-industrie enz. Samengevat is er v.w.b. vijanddenken niets nieuws onder de zon.

  De opsteller meent te hopen dat er eindelijk eens een eind komt aan de zinloze polarisatie. Maar in tegenstelling tot zijn wens, opent hij juist met een polariserende opmerking naar twee partijen die hem onwelgevallig zijn, om verder de nieuwkomer 50PLUS als een schrijnende portemonnee trekkende nieuwkomer te bestempelen.

  Zijn hoop op een kabinet met een breed draagvlak zou wel eens in de vorm van Paars++ bewaarheid kunnen worden. Als de voortekenen niet bedriegen wordt dit de gemakkelijkste formatie sinds jaren, en zou je de klus bij wijze van spreken kunnen overlaten aan een talentvolle stagiair van het HBO. De politieke samenstelling van het volgende kabinet staat vrijwel vast, het wordt een coalitie van middenpartijen VVD, D66, PvdA en CDA. Veel te onderhandelen valt er ook niet, want over het te voeren beleid bestaat op hoofdpunten nauwelijks verschil. Dat geldt zeker voor Europa: de kiezer mag hierover dan sterk verdeeld zijn, de middenpartijen zijn het over ⤽Europa⤝ roerend eens: voor het redden van de euro is geen prijs te hoog en het motto MEER Europa staat bij hen hoog in het vaandel. Dus wordt het voor de ⤽anti⤝, zoals altijd: ⤽slikken of stikken⤝.  ⚠️ Meld

 183. Bernard, vasthouden aan je idealen geeft een duurzamere bevrediging dan kiezen voor de eigen portemonnee. Bovendien moet je dan ook nog eens geloven dat 50+ de schone beloften écht gaan waarmaken.


  ⚠️ Meld

 184. Bericht door VVD’er, op 30 augustus 2012 om 00:39
  Assie, ik vrees met een PAARS +, dan gaan we begin 2014 weer STEMMEN!!!

  De afspraak was dat er 1x per vier jaar gestemd zou gaan worden. Zo gaat er op lijken dat er om de twee jaar gestemd wordt en straks wordt dat misschien wel elk jaar. Ik heb al mijn stempassen nog bewaard en als het in dat tempo zo doorgaat mag ik straks wel een extra kast aanschaffen om al die stempassen te archiveren. 🙂


  ⚠️ Meld

 185. Mijn beleving van het KvdB-verkiezingsdebat:

  Samsom had ook dit debat zijn feiten weer goed op een rijtje.

  Rutte probeerde op Samsom dezelfde truc als de vorige keer op Roemer, maar datt bekwam hem slecht.

  Buma was er wel, maar is me verder niet opgevallen.

  Wilders heeft alleen 68 keer heel hard Griekenland geroepen en meer kan ik me eigenlijk niet herinneren. Maar voor hem geldt natuurlijk:

 186. Ach… Zo’n mooi verhaal geschreven over het verkiezingsdebat… wordt het doorgestuurd naar de admin. Ik had het kunnen weten vanwege de woorden k*tbinnenlanders en p*rnoactrice die in de URL van het plaatje voorkomen.


  ⚠️ Meld

 187. @VVD’er

  Om Samsom aan te halen: je kunt campagne voeren door je eigen verkiezingsprogramma uiteen te zetten of door leugens te verkondigen over dat van anderen. Triest dat Rutte, die zijn premierschap van alle Nederlanders wil verlengen, voortdurend het laatste doet. Curieus als de vorming van een breed middenkabinet ook zijn eerste voorkeur heeft.


  ⚠️ Meld

 188. @ElRey ; “Samsom: je kunt campagne voeren door je eigen verkiezingsprogramma uiteen te zetten of door leugens te verkondigen over dat van anderen.”

  Over polariseren gesproken……;)


  ⚠️ Meld

 189. Bernard.. als je k u t wilt schrijven moet je dat als volgt doen met spaties….. dussssss—-> k u t buitenlanders bv of k u t nederlanders of wat maar ook!


  ⚠️ Meld

 190. Al is leugenaar nog zo snel, de waarheid (verkiezingsuitslag) beloont hem wel.

  Want of je stemt principieel/op inhoud of “het volk” stemt anders.


  ⚠️ Meld

 191. Er zijn ook lijsttrekkers die over hun eigen verkiezingsprogramma liegen. Samsom verkondigt steeds dat de PvdA de economie gaat stimuleren en heel veel banen gaat creëren, maar volgens het CPB blijken ze het tegendeel te doen.  ⚠️ Meld

 192. @Assendörper

  Van alle partijen leiden alleen de voorstellen van de PVV tot meer economische groei (0,7 procent), maar dezelfde PVV scoort volgens het CPB ook het slechtst van alle partijen bij het op orde brengen van de overheidsfinanciën (lees terugdringen begrotingstekort).

  De opmerking van Samsom slaat vooral op het feit dat Rutte in de debatten drukker bezig is met het verkondigen van onwaarheden omtrent de verkiezingsprogramma’s van andere partijen dan het uitdragen van het eigen verkiezingsprogramma.


  ⚠️ Meld

 193. @AssenDörper

  En om volledig te zijn komt uit de doorrekening van het CPB ook naar voren dat bij bijna alle partijen de werkloosheid toeneemt. Bij de SGP is de toename met 1,5 procent het grootst. Alleen bij de PVV neemt de werkloosheid af (0,5 procent).


  ⚠️ Meld

 194. bron: Elsevier:Ziekenhuis: Uitspraken Samsom in debat zijn onjuist

  PvdA-leider Diederik Samsom verweet Mark Rutte (VVD) donderdagavond in het lijsttrekkersdebat dat hij liegt, maar zelf neemt Samsom het ook niet zo nauw met de feiten. Dat zegt het Catharina Ziekenhuis.
  In het debat van Knevel & Van den Brink begon de PvdA’er over ziekenhuizen in Eindhoven. Volgens Samsom beconcurreren die elkaar niet meer, maar werken ze samen.

  Het Eindhovense Catharina Ziekenhuis laat vrijdag in een verklaring weten dat de uitspraak feitelijk onjuist is.
  ‘De Eindhovense ziekenhuizen St. Anna Ziekenhuis, Catharina Ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum werken volledig conform de richtlijnen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit,’ aldus het ziekenhuis. ‘Dit wil zeggen dat er géén algemene afspraken op regionaal niveau tussen de drie Eindhovense ziekenhuizen bestaan. Laat staan dat er regionaal gebudgetteerd wordt.’

  —————————————————————
  wie trekt hier een lange neus;)?


  ⚠️ Meld

 195. Nu het blijkt dat Roemer een mindere debater is, en hier en daar tijdens het debat de weg kwijt raakt, beginnen hier en in het land heel voorzichtig de sociaal-democraten van de PvdA weer wat geluid te produceren. Zeer opvallend was het de afgelopen tijd akelig stil aan die zijde, want de peilingen gaven een desastreuze terugval te zien. Maar met de hulp van de (neutrale?) Media die in meer of mindere mate afhankelijk is van de donerende sociaal-democraten wordt er doormiddel van manipulatie en een publiekelijke framing virtueel ingelopen op de SP.

  Zelf de inmiddels in maatpak geklede luchtbel Diederik Samsom begint te ontwaken uit zijn lethargie, en probeert via obligate campagne riedeltjes het nog steeds aanklevende etiketje: ⤽Wouter Bos je bent een draaikont⤝ weg te poetsen doormiddel van iedereen te betichten van leugens. Dat de doorberekening van het CPB aantoont dat hij en zijn partij iedereen op het verkeerde been zet, wordt op de bekende PvdA manier afgedaan met ⤽leugens!⤝

  Het gerucht gaat dat Coen Eurlings (prominent PvdA lid) en stuurman van het CPB in zwaar weer verkeert i.v.m. de eerlijke cijfers die zeer desastreus uitpakken voor de PvdA, inmiddels op de nominatie staat om geroyeerd te worden. (of is dat een leugentje?) 😉

  De verklede luchtbel Diederik probeert door af en toe wat losse flodders te laten ontsnappen vanuit zijn maatpak, iedereen er van te overtuigen dat hij geloofwaardig is, maar zoals het is met losse flodders, ze zijn zeer vluchtig. Bij de VVD begint inmiddels het besef door te dringen, dat aan deze losse flodders een geurtje van bederf kleeft, wat voor de naar het pluche hunkerende PvdA wel eens kan uitlopen op een zich met de neus dichtknijpende distantie van die zelfde VVD t.o.v. deze meurende partij.

  De bekende linkse kreet ⤽polariseren⤝ is inmiddels bij PvdA uit ook weer uit het vet gehaald en opgepoetst, en is zoals altijd, natuurlijk van toepassing op ieder ander maar zeker niet op hen zelf.
  Nee, polariseren dat moet je willen zo moet men bij de (het moet eerlijker?) PvdA gedacht hebben, we schakelen stiekem onze jeugdafdeling Rode jeugd in (ideetje van Samsom?) om doormiddel van fake VVD posters deze partij in het diskrediet te brengen. Daarna zeggen we dat deze actie volkomen buiten ons om is gegaan, want de Rode jeugd handelt altijd zelfstandig. Een leugentje om bestwil,?? toch?  ⚠️ Meld

 196. Onze VVD-vrienden lijken zich terecht op te winden over de PvdA. Volgens de laatste peilingen nadert de PvdA met rasse schreden de SP mede dankzij het sterke optreden van Diederik Samsom in de recente TV-debatten.

  Het lijkt er sterk op dat hoewel de VVD nog steeds fier aan kop gaat in de peilingen men niet gerust is op een goede afloop. Aan de ene kant kan ik hier wel begrip voor opbrengen, maar aan de andere kant ook niet. Nederland is een coalitieland en gelet op de huidige context zou brede samenwerking voorop moeten staan. Helaas lijkt Rutte samenwerking met de SP, PvdA en GroenLinks al op voorhand uit te sluiten en wordt het voor hem derop of deronder.


  ⚠️ Meld

 197. @drama

  Net op de nos.nl:

  “VVD geeft fout Rutte toe

  De VVD erkent dat niet alle uitspraken van VVD-leider Rutte in het debat van gisteren klopten. Het campagneteam geeft tegenover de NOS toe dat de economie ook in de plannen van de PvdA groeit. Gisteren zei Rutte bij Knevel en Van den Brink nog dat de economie bij de PvdA krimpt.

  In het debat van gisteren waren er een paar hevige botsingen met harde woorden. Pvda-leider Samsom beschuldigde Rutte van leugens. Rutte zei op zijn beurt dat de PvdA het eerlijke verhaal moet vertellen.

  De VVD geeft vandaag ook toe dat de suggestie van Rutte dat de PvdA hogere belastingen voor bedrijven wil invoeren, genuanceerder ligt. De liberalen blijven er wel bij dat bij de PvdA de staatsschuld oploopt.”

  Het zou de VVD ook sieren als het toegaf dat de staatsschuld bij de VVD, PvdA als CDA het begrotingstekort het meest terugdringen.

  Het CPB vergeleek de uitkomsten van de verschillende programma??s met de situatie in 2017 als er geen nieuw beleid zou worden gevoerd. Dat wordt het basispad genoemd. Ten opzichte van dat basispad zorgen VVD, PvdA en GroenLinks met hun beleid voor het grootste effect op het begrotingstekort. Inclusief de effecten van de bezuiniging neemt het tekort (zonder nieuw beleid in 2017 is dat 2,6 procent van het bruto binnenlands product) bij de VVD met 1,4 procent af, op korte afstand gevolgd door PVV, CDA en PvdA.

  Ten opzichte van het zogeheten houdbaarheidstekort ?? het structurele gat op de begroting, onder meer als het gevolg van de vergrijzing ?? zorgt de PVV slechts voor een reductie van 0,4 procent. Veel partijen zorgen met hun beleid voor een reductie van meer dan 3 procent in 2017.


  ⚠️ Meld

 198. Op de begeleidende video op nos.nl verklaart Dominique van der Heyde de (gedeeltelijke) schuldbekentenis van de VVD omdat het vreest dat het tegen de VVD gaat werken dat Rutte in de debatten de feiten nog wel eens in zijn eigen voordeel uitlegt.  ⚠️ Meld

 199. @Dame

  Bij alle politieke peilingen moet rekening worden gehouden met een foutmarge van plus/min 2 zetels waardoor het nog wel eens spannend kan gaan worden.


  ⚠️ Meld

 200. Die Samsom slaat ook geen goed figuur door te verkondigen dat “zijn” verkiezingsprogramma voor economische groei zorgt en werkgelegenheid creërt. Het CPB heeft geconstateerd dat de PvdA heel slecht scoort op die onderwerpen. Het enige waar de PvdA wel goed op scoort is dat onze oudjes er in inkomen niet op achteruit mogen gaan. De PvdA lijkt mij inmiddels rijp voor een bejaardentehuis en als ze zich daar te jong voor voelen is misschien een fusie nog mogelijk met de 50plus. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen die zich op jongere leeftijd oud zijn gaan voelen op die partij gaan stemmen.:)


  ⚠️ Meld

 201. @ElRey, je VVD-vrienden winden zich echt niet op over een onderlinge uitwisseling van virtuele stemmen bij twee linkse partijen. Ik heb in het verleden meermalen aangegeven dat op het moment suprême (verkiezingen) bij mijn linkse-vrienden een correctie op zou treden, in het voordeel van de PvdA. Al moet ik hier wel bij vermelden dat de framing door de Media, ten nadele van de SP hier een handje meehelpt. Dat Rutte niet zal uitroepen ⤽je t??adore⤝ t.o.v. Roemer, is niet zo moeilijk te begrijpen, daar beide programma??s lichtjaren uit elkaar liggen. Ik heb in een vorige reactie al aangegeven, dat een brede coalitie Paars++ (VVD, PvdA, D66 en CDA) de meest voor de hand liggende optie is. Niet mijn keuze, maar wie ben ik?

  Kans van slagen op de lange termijn geef ik deze coalitie niet, maar we zijn inmiddels aan gewend, om na één à twee jaar de punt het rode potlood nat te maken. 🙂  ⚠️ Meld

 202. @VVD’er

  Dan heb ik jou misschien verkeerd geïnterpreteerd.

  Naar welke coalitie gaat wel jouw voorkeur uit?

  De oude coalitiegenoten staan op dit moment 12 zetels in de min ten opzichte van het huidige zetelaantal.


  ⚠️ Meld

 203. @ElRey dat klopt, maar het is niet de eerste keer dat je mij verkeerd interpreteert, maar sans rancune, je kunt niet alles hebben.

  Het spijtige is dat in ons land er schijnbaar te weinig ⤽rechts⤝ denkende mensen zijn, en een echt rechts kabinet nooit gerealiseerd zal worden. ⤽Verzorgend⤝ door de staat is een credo waarbij de meeste mensen zich schijnbaar het meest senang voelen, zodoende dat een partij als de VVD altijd weer compromissen zal moeten zoeken bij partijen die de verzorgingstaat (betutteling) hoog in het vaandel hebben staan. Zelfs de VVD kan mij op dit moment weinig bekoren met haar overdreven eurofiele opstelling, dat mag voor mij wel honderd klikken `miljarden euro`s? minder.

  Dus kort samengevat, ik heb een aardig rechts sausje. (conservatief?)  ⚠️ Meld

 204. @VVD’er

  Onze wereldvisie en politiek gedachtengoed staat zo haaks op elkaar dat interpretatieverschillen welhaast onvermijdelijk zijn, maar inderdaad sans rancune.

  Het is inderdaad zo dat de Nederlandse volksaard zich vooral kenmerkt door openheid en tolerantie wat ook wel weer logisch is aangezien wij van oudsher een volk van handelaren zijn die van de export leven.

  De verzorgingsstaat is eigenlijk pas na de Tweede Wereldoorlog opgebouwd en heeft vooral na de ontdekking van het Nederlands goud (onze gasvelden) een hoogtijvlucht genomen. Natuurlijk kennen we allemaal de excessen hiervan en is het vooral de babyboomgeneratie die hiervan de vruchten heeft geplukt, maar aan de andere kant heeft het ook een goed opgeleide bevolking opgeleverd met een hoge arbeidsproductiviteit en een stabiel politiek klimaat dat ons economisch geen windeieren heeft gelegd.

  Wat de EU betreft ben ik vooral overtuigd van de noodzaak tot systeemveranderingen waarbij ik de voorkeur geef aan de essentie van intergouvernementele samenwerking meer dan het supranationale gedachtengoed. Honderden jaren cultuurverschillen poets je niet zo maar even weg en de huidige Europese aanpak van de crisis biedt geen soelaas. We moeten echter niet uit het oog verliezen dat zo’n driekwart van onze export naar EU-landen gaat en dat de EU ons ook veel welvaart heeft gebracht.

  De huidige VVD is naar mijn mening nog moeilijk liberaal te noemen, eerder conservatief maar waarschijnlijk naar jouw smaak nog niet rechts genoeg. Binnen rechts zijn er net als binnen links meerdere smaken.

  Maar je hebt nog geen antwoord gegeven op mijn vraag naar welke coalitie jouw voorkeur uitgaat. Het is me duidelijk dat de PvdA en de SP daar niet toe zullen behoren, maar welke partijen eigenlijk wel?  ⚠️ Meld

 205. Het gaat niet alleen om een uitwisseling tussen PvdA en SP, maar ook om een toename, in de peilingen dan voorzover die betrouwbaar zijn.
  TK 2010 45 zetels, week 34 52 zetels en deze week 53 zetels. Dan de andere partijen die met een beetje goede wil tot het linkse blok gerekend kunnen worden: GL ging van 10 naar 5 naar 4; D66 van 10 naar 14, 14 en PvdD van 2, naar 3 en 4.
  Tov 2010 dus van 67 naar 75.


  ⚠️ Meld

 206. Elrey, een kleine correctie. Het is niet de babyboomgeneratie (1945-1955) die het meest heeft geprofiteerd, hoe populair deze gedachtengang ook is. Juist de generatie geboren tussen 1960-1990 heeft het meeste profijt dankzij onderwijs, zorg en welvaart.
  De club G500 concentreert zich vooral op alles wat jongeren niet hebben of kunnen krijgen en niet op datgene wat ze al hebben geconsumeerd.


  ⚠️ Meld

 207. Dat zou best kunnen, Assie, maar is alleen relevant wanneer er over een jaar opnieuw verkiezingen zijn. Voorlopig telt alleen de uitslag van de komende verkiezingen op 12 september, want die bepaalt wie kan starten met de formatiebesprekingen en welke regering er komt. Dat zal nog wel knap lastig worden in dit versplinterde politieke landschap.


  ⚠️ Meld

 208. Assendörper, mag ik u voortaan monsieur, dan wel amice Francois noemen! En is u inmiddels al aangesteld als rentmeester/sommelier bij monsieur Jean Jacques Rouseeau!?


  ⚠️ Meld

 209. Dat mag u altijd heer Joppuh. JeanJaques heeft me deze week nog niet kunnen aannemen want hij vertoeft momenteel weer in Engeland. Er schijnt bij de Queen een party te zijn waarbij alle prominenten zijn uitgenodigd. 😉


  ⚠️ Meld

 210. Heb ik gezegd dat de uitslag van 12 september vaststaat? Ik mag hopen van niet. Ik heb nog hooggespannen verwachtingen van de eindsprint.:)


  ⚠️ Meld

 211. Bericht door Dame, op 31 augustus 2012 om 21:17
  Juist de generatie geboren tussen 1960-1990 heeft het meeste profijt dankzij onderwijs, zorg en welvaart.

  En dat hebben ze te danken gehad aan de generatie die vóór hen is geboren. Ik behoor ook nog tot de babyboomers maar heb toch nog gymnasium gehad en dat was in die tijd niet voor iedereen weggelegd.:)


  ⚠️ Meld

 212. Komt in de beste kringen voor….

  Bericht door Assendörper, op 7 januari 2012 om 23:21
  Bericht door Dame, op 7 januari 2012 om 23:14
  Latijn, Assie, en in de wiskunde afgekort tot QED.

  Tsjongejongejonge, ik moest al vroeg werken voor mijn levensonderhoud en had daar geen latijns voor nodig.  ⚠️ Meld

 213. ElRey 21:00

  Om gelijk maar antwoord te geven op je laatste vraag, mijn voorkeurcoalitie kan ik er niet uitdistilleren, om reden die ik al in mijn vorige reactie heb aangegeven. Het zal voorlopig nog altijd een kwestie zijn van water bij de wijn.

  Op de voor en nadelen van de verzorgingsstaat zijn natuurlijk meerdere analyses los te laten, maar naar mijn idee is het (betuttelen/pamperen) in alle geledingen doorgeslagen. Een groot deel van onze bevolking eist van de staat, wanneer zij in moeilijkheden komen (financieel of anderzijds) dat dit dan ook maar door de overheid opgelost moet worden. En geeft hiermee aan, dat VERZORGING vanaf de door jou genoemde verzorgingsstaat sinds 1945 als een vanzelfsprekendheid wordt gezien. Of dat de juiste invulling van het woord ⤽verzorgingsstaat⤝ is, betwijfel ik.

  Een intergouvernementele samenwerking was in intentie juist de opzet van de EU, maar in Brussel hebben ze andere intenties, daar streeft men juist naar, zoals je aangeeft en supranationaal product waarin stapsgewijs de nationale regeringen buitenspel gezet worden.

  V.w.b. de door jou genoemde (en zozeer geroemde) export, voorheen (EEG) exporteerden we ook naar die landen, het is dus niet de EU die daarvoor verantwoordelijk is zoals men ons graag doet geloven, maar de vrije markt en de afschaffing van de tarievenbarri?res tijdens de EEG en de EVA periode.

  Dat je de VVD als conservatief ziet, is jou interpretatie, ik zie het meer als links-liberaal. VVD en D66 verschillen niet zoveel van elkaar, net als de SP en de PvdA, nuanceverschillen misschien, maar dat is het dan wel.  ⚠️ Meld

 214. VVDer, zou het leuk vinden als je mijn vraag over de economische machtsblokken VS en China beantwoordt. Natuurlijk exporteerden we voor de EU ook, maar juist de ervaren belemmeringen waren reden om verregaande integratieafspraken te maken. De Europese binnenmarkt moest een open en vrije markt worden. Dat is grotendeels gelukt. Lijkt me dat dit streven jou als liberaal toch zou aanspreken. De EU levert hierdoor elke Nederlander ongeveer een gemiddeld maandsalaris per jaar.


  ⚠️ Meld

 215. Dat kan toch Dame, in combinatie met het gymnasium? Ik was al op mijn zestiende uitgestudeerd omdat ik vanwege mijn buitengewone talenten een klas mocht overslaan en ben toen fulltime gaan werken en heb dat latijns nooit nodig gehad.


  ⚠️ Meld

 216. Ik zie meer overeenkomsten tussen D66 en VVD (hoewel die laatste de laatste jaren meer naar rechts/conservatief is opgeschoven) dan tussen SP en PvdA. En dan denk ik minder aan partijprogramma als wel aan werkwijze en partijcultuur.


  ⚠️ Meld

 217. Bericht door Dame, op 31 augustus 2012 om 22:26
  De EU levert hierdoor elke Nederlander ongeveer een gemiddeld maandsalaris per jaar.

  Weet je ook wanneer dat uitbetaald wordt?


  ⚠️ Meld

 218. Sorry Dame 22:26, dat ik snel genoeg op je gereageerd heb, maar het PolLog heeft geen prioriteit, moest even andere zaken regelen.

  Ja hoor, China is belangrijk en de Verenigde Staten ook, maar drie kwart van onze export gaat gewoon naar landen om ons heen. Van de tien landen waar we het meest handel mee drijven liggen er acht in Europa. Het door jou aangehaalde China komt pas op plaats tien. Wat de door jou aangehaalde belemmeringen betreft heb ik daar in mijn reactie aan ElRey al antwoord opgegeven, de open en vrije markt is ontstaan tijdens de EEG en EVA periode, zonder tussenkomst van de toen nog niet bestaande EU. Onze welvaart hangt af van de vrije markt, (spreek mij natuurlijk aan als liberaal) maar helaas voor jou, niet van Eurocratie en Europolitici.  ⚠️ Meld

 219. Nee, zonder de EU zou je minder hebben gebeurd, maar dat zul je nog wel gaan ervaren als de PVV haar zin krijgt. Plus die week salaris die de euro je heeft opgeleverd.


  ⚠️ Meld

 220. Wereldvisie. Ik hoor dat geluid de laatste tijd steeds vaker: “Het is inderdaad zo dat de Nederlandse volksaard zich vooral kenmerkt door openheid en tolerantie wat ook wel weer logisch is aangezien wij van oudsher een volk van handelaren zijn die van de export leven.”

  Vanouds zijn wij een volk van handelaren. Eens.
  Hanzeverbonden, Voc’s en uitbuitingen van diverse overzeese gebiedsdelen hebben ons land een enorme hoeveelheid goude eieren gelegd. Vanuit de positie van enorme rijkdom konden wij ons eeuwen lang veroorloven om iedereen binnen te halen, die ons welgevallig en/of ten dienste was: aan de ene kant de kunstenaars en ambachtslieden, maar aan de ander kant de bemanningen van de VOC-schepen (vergelijkbaar met de huidige oost-europese instroom) en de andere slaven over de hele wereld.
  Verder hebben de diverse interne twisten (van alle tijden) mij nog nooit kunnen overtuigen van “onze openheid en tolerantie”, om nog maar te zwijgen over bijvoorbeeld onze houding tav het Joodse volksdeel in de jaren 30/40.

  Ben benieuwd op basis van welk onderzoek “wij” open en tolerant zijn (geweest).  ⚠️ Meld

 221. VVDer, zeg je dat je altijd tegen de invoering van de euro bent geweest? En dat het Verdrag van Maastricht er nooit had moeten komen?
  Ik denk dat een verregaande economische samenwerking altijd leidt tot de behoefte om ook politiek samen te werken.


  ⚠️ Meld

 222. Dame 23:14, doe me een lol, behelst jou vraag nu iets wat ik al vanaf het begin hier heb lopen te verkondigen?
  Die hele euro, inclusief de EU kan mij gestolen worden. Economische samenwerking opgezet in verdragen, fantastisch, daar kan iedereen beter van worden. Maar een politiek/financieel machtsblok ontwikkelen zoals de huidige EU is afschrikwekkend, en zet onze soeverein en financieel/economisch op termijn neer als een bijwagen van Europa.  ⚠️ Meld

 223. ⤽Wereldvisie⤝ is dat niet één van de woorden waar ons linkse smaldeel het patent op heeft?
  Maar wordt ⤽wereldvisie⤝ ook niet te vaak gebruikt om onze ⤽zonden⤝ uit het verleden steeds maar weer op te rakelen? Beste mensen, het is 2012, er zijn geen Hanzeverbonden meer, geen VOC en de slavernij is afgeschaft. Koloniën is ook een afgedane zaak, dus waar maken we ons verder druk over.

  Moet we tot in het oneindige het ⤽juk⤝ dragen van onze voorouders, en tot in de ⤽eeuwigheid⤝ boete doen? Is het zwelgen in schuldgevoelens nu het opperste genot, hebben we voor deze ⤽zonden⤝ nog niet genoeg gebogen? Oh, ons zelfbeeld is niet zoals het hoort te zijn, we moeten dagelijks deemoedig zijn voor wat we aangericht hebben. Sorry hoor, maar aan deze z.g. ⤽zelfkwelling⤝ doe ik niet mee.  ⚠️ Meld

 224. Ik denk dat er niet iemand is die begonnen is ons tolerant te noemen. Maar zo’n 15 jaar geleden waren ‘we’ toch een voorbeeld voor de hele wereld wat ‘Tolerantie’ betreft. Maar wellicht lag dat toch wat anders. Frans Timmermans (toenmalig staatssecretaris van Europese Zaken) zegt in een interview in Metro 4 jaar geleden:

  We zijn in de loop van onze geschiedenis iets tolerantie gaan noemen wat onverschilligheid is. Iedereen zat opgesloten in zijn eigen zuil en als er conflicten tussen de zuilen waren werden die opgelost door de top van die groeperingen.

  Hele artikel: Nederlandse tolerantie was vaak desinteresse[/url]


  ⚠️ Meld

 225. ElRey 31-08 / 19:05

  Bij deze moet ik je juichende reactie toch wat nuanceren, ik heb al eerder aangegeven dat ⤽onze⤝ geliefde Media manipuleert en ⤽framed⤝ dat het een lieve lust is.

  Het is een lange lap, maar zeer lezenswaardig. 🙂

  NOS Journaal manipuleert de waarheid. Het NOS Journaal is niet te vertrouwen
  Wie moeten we in deze verkiezingsstrijd geloven? Mijn vertrouwen in het NOS Journaal is diep gedaald.

  Dat had ik niet verwacht. Het Journaal van 18.00 uur opende met deze mededeling: ‘VVD erkent fout Rutte.’ Daarna ging het over leugens. Het duurde lang tot we konden horen wat de VVD precies erkende. Was er sprake van een leugen of een semantische onjuistheid?

  Samsom: ??Rutte moet niet zeggen dat bij de PvdA de economie krimpt.??

  Negatief
  Het effect van het PvdA-pakket op de economische groei tussen 2013-2017 is negatief. In het basispad zit al een economische groei van 1,5 procent, maar de totale groei bij de PvdA komt uit op 1,0 procent. Conclusie: Samsom heeft gelijk, maar de economische groei valt wel lager uit door PvdA-beleid.

  Weet u van wie deze conclusie is? Ik heb het campagneteam van VVD gebeld om erachter te komen wat de leden ervan precies aan Journaal hadden doorgegeven.

  Bovenstaande zinnen hadden zij aan Journaal doorgegeven. Dat is eerlijk. Maar ze hadden niet alleen dit fragment aan de NOS gemeld.

  Staatsschuld
  Ze hadden alle beweringen omtrent overheidsfinanciën, inflatie, staatsschuld, lasten bedrijfsleven, economische groei en werkgelegenheid nagezocht. Op basis van de ijfers hebben ze het waarheidsgehalte van deze beweringen onderzocht. Bij alle onderzochte onderwerpen was de conclusie: Rutte heeft gelijk, Samsom heeft ongelijk.

  Maar wat deed de NOS?

  De journalisten lieten alle andere fragmenten aangaande de fouten van de PvdA onvermeld. Ze hebben doelbewust gekozen om de ruiterlijke erkenning omtrent het verschil tussen het begrip krimp en lagere economische groei bij de PvdA uit te vergroten.

  De economie gaat niet krimpen onder de PvdA, maar de economische groei valt wel lager uit bij de PvdA.

  Fortuyn
  Met een intro over leugens heeft het NOS Journaal de kiezer gemanipuleerd om de liberalen van leugens en onbetrouwbaarheid te betichten.

  Het is bizar om te zien dat ook het NOS Journaal meedoet aan deze verkiezingen. Dat is eerder gebeurd. In 2002 zette het Pim Fortuyn neer als extreemrechts.

  Het advies van het NOS Journaal luidt: stem SP, of anders PvdA.

  Is er nog een bewijs voor manipulatie ten gunste van de PvdA?

  Samsom liegt
  Deze site meldde dat de PvdA-leider Diederik Samsom Mark Rutte (VVD) in het lijsttrekkersdebat verweet dat hij liegt.

  In het debat van Knevel & Van den Brink begon de PvdA’er over ziekenhuizen in Eindhoven. Volgens Samsom beconcurreren die elkaar niet meer, maar werken ze samen: ??’Dat is ingewikkeld in dat systeem van marktwerking, want dan moeten ze de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) uitschakelen, maar dat is ze gelukt,’ beweerde Samsom.

  ‘Er wordt gebudgetteerd en wat gebeurt er: er wordt meer zorg geleverd, de wachtlijsten nemen af, de kwaliteit van de zorg neemt toe.’, aldus Samsom????Is dat waar? Heeft Samsom de waarheid gesproken?

  Feitelijk onjuist
  Hier gaat het niet om een semantische kwestie. Het Eindhovense Catharina Ziekenhuis laat vrijdag in een verklaring weten dat de uitspraak van Samsom feitelijk onjuist is: ‘De Eindhovense ziekenhuizen St. Anna Ziekenhuis, Catharina Ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum werken volledig conform de richtlijnen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Dit wil zeggen dat er géén algemene afspraken op regionaal niveau tussen de drie Eindhovense ziekenhuizen bestaan. Laat staan dat er regionaal gebudgetteerd wordt.’????

  Volgens het Eindhovense ziekenhuis wordt ‘volledig conform het systeem van marktwerking zoals door de NMa voorgeschreven gewerkt.’

  Ook het NOS Journaal wist dat de PvdA-leider een onware bewering had gedaan. Maar dit werd niet gemeld, omdat het niet ten gunste is van de PvdA.

  Journalistieke onafhankelijkheid
  Als ik de hoofdredacteur van NOS Journaal was, zat ik nu in een van die fijne toiletten van Hilversum keihard te huilen om de teloorgang van journalistieke onafhankelijkheid. Omdat zijn politiek commentator de berichten heeft gemanipuleerd om de PvdA te helpen.

  Nu weet u waarom de PvdA niet wil bezuinigen op Hilversum. Het is natuurlijk heel handig om dit soort vrienden te hebben, die bereid zijn om op klaarlichte dag de waarheid te manipuleren om daarmee de leugens te verdonkeremanen.

  Twee campagneteams
  Diederik, kerel, gefeliciteerd! Je hebt niet één campagneteam, maar twee. Ook het NOS Journaal is een hardwerkend campagneteam voor de PvdA.

  Meneer de hoofdredacteur, zit u nog steeds op de wc? Schaam je niet, Hilversum is al lang de schaamte voorbij.

  En dat van ons belastinggeld.

  Elsevier.  ⚠️ Meld

 226. Maar dan moet je zo’n verhaal van de VVD natuurlijk ook weer checken. In de uitzending van RTL 4 van 22:30 werd voor gerekend dat er aan dat verhaal ook nog wel weer het een en ander af te doen was. In ieder geval op het punt van de staatsschuld betreft bleek het verhaal van de VVD weer niet te kloppen.

  Waar zijn de tijden gebleven dat verkiezingen over de toekomst gingen in plaats over de televisieuitzending van gisteravond.


  ⚠️ Meld

 227. @bernard, laten we het v.w.b. de media maar laten bij ⤽zo komt Jan Splinter door de winter⤝
  Een opgeklopte media hype, dat lijkt op het eenvoudige kaart spelletje Liegen (ook wel Bluffen, Liar, Bullshit of I Doubt It genoemd)

  Rutte heeft toegegeven dat hij een uitglijder maakte, Samsom heeft nu ook toegegeven dat hij ⤽te enthousiast was over de resultaten⤝ (leugentje) over de ziekenhuizen in Eindhoven. En verder vindt Samsom Rutte een betrouwbaar en geloofwaardig politicus, ondanks zijn uitglijder.

  En ze leefden nog (lang? en gelukkig?), in het komende kabinet. 🙂  ⚠️ Meld

 228. Ik heb een vraagje aan mijn linkse vrienden.

  Wie kan mij duidelijk maken dat in een tijdsspanne van één week, een uitwisseling kan plaats vinden van pakweg 10 virtuele zetels tussen de PvdA en de SP. Volgens mij ligt dat niet aan de gepresenteerde programma??s, die verschillen niet zoveel. En het zal volgens mijn bescheiden mening, ook niet komen door de uitwisseling van alleen vrouwen die verliefd zijn geworden op Samsom.:) Is de linkse kiezer dan toch zo veranderlijk en beïnvloedbaar?

  Bespaar mij de drogreden dat Samsom zo duidelijk is, want daar overtuig je mij niet mee

  Come on, lets hear it!  ⚠️ Meld

 229. Volgens mij was het de eerdere onbekendheid van Samsom. Nu zien de mensen ineens wie hij is en wat hij kan. Ik was eerder al van hem onder de indruk gekomen toen hij vooral via Twitter op zeer deskundige manier de gebeurtenissen in Fukushima duidde. Maar dat is dan ook wel zijn vakgebied.


  ⚠️ Meld

 230. @bernard 00:58 dat tolerantie-verhaal kwam idd opspelen nav het polderen tijdens Kok1/2. Het zal toch niet zo zijn dat de wereld ons ineens als tolerant beschouwde omdat er sinds mensenheugenis een keer geen christenpartij in de regering zat?8)


  ⚠️ Meld

 231. @Benard, dat klinkt niet overtuigend, maar jij bent dan ook een D66 lid, dus misschien (net als ik) niet geheel thuis in de gedachtewereld van de linkse kiezer. De onbekendheid kan het niet zijn, want volgens mij is hij afgelopen maart al gekozen als lijsttrekker van de PvdA, en dat heeft hem veel publiciteit opgeleverd. Ook de reden ⤽hij profileerde zich zo goed tijdens de afgelopen twee debatten⤝ kan ik niet zien als de uitkomst van de KO (tien zetels) van zijn directe linkse opponent Roemer, daar dit dan wel heel veel begint te lijken op ⤽ we follow the winner⤝.

  De gebeurtenissen in Fukushima was geen Nederlands politiek onderwerp, en lijkt mij daardoor alleen interessant voor geïnteresseerde twitteraars  ⚠️ Meld

 232. De tolerantie van Nederland was jarenlang een van onze handelsmerken, vaak verklaard vanuit onze handelsgeest. Nederland was een toevluchtsoord voor bv de hugenoten. De vraag is terecht of het tolerantie was of onverschilligheid. Zeker in de tijd van de verzuiling leefden de bevolkingsgroepen naast elkaar, terwijl hun leiders zaken deden.
  Anderzijds is de vraag hoe tolerant we altijd waren? Hoelang heeft het niet geduurd voor de bisschoppelijke hiërarchie was hersteld (1853)? De halsstarrige houding van de Oranjes c.s. heeft zelfs geleid tot de afscheiding van België. En het antipapisme was daarna nog meer dan een eeuw aanwezig (popiJopi). En sinds wanneer konden de lutheranen uit hun schuilkerken komen? En de joden? Geen pogroms, maar tolerantie vraagt om iets meer dan alleen met rust gelaten te worden. Dat laatste kenmerkte Nederland wellicht meer dan andere landen: “vreemden” werden met rust gelaten en niet vervolgd. Maar dan is tolerantie een groot woord.


  ⚠️ Meld

 233. Ik weet niet of polderen synoniem is met tolerantie. Past beter bij de pragmatische houding van Nederland. Zo tolerant was Paars niet tegenover christenen. Het anti-confessionele sentiment van met name D66 was groot. Het hele idee van Paars was ook om eindelijk die zaken te regelen die met het CDA niet mogelijk waren. In die periode is hard gewerkt aan de ontmanteling van het maatschappelijk middenveld, traditioneel een CDA-bolwerk. Daar was wellicht ook wel iets voor te zeggen, maar de functie van bemiddeling, ‘verheffing’ verdween daarmee eveneens.


  ⚠️ Meld

 234. Bericht door VVD’er, op 1 september 2012 om 14:34

  Ik heb een vraagje aan mijn linkse vrienden.

  Wie kan mij duidelijk maken dat in een tijdsspanne van één week, een uitwisseling kan plaats vinden van pakweg 10 virtuele zetels tussen de PvdA en de SP.

  Die linksen die van de PvdA zijn overgelopen naar de SP hebben kennelijk niet veel vertrouwen meer in Roemer door zijn mislukt optreden tijdens een van de verkiezingsdebatten en gaan nu weer terug naar de PvdA. Die gasten gokken nu weer op de PvdA en dat kan straks maar zo weer anders zijn als ze zich in de steek voelen gelaten door de PvdA. Dankzij Roemer komt de PvdA weer even in beeld.


  ⚠️ Meld

 235. Ha Assie, linkse vriend!! 🙂 Ook dit antwoord overtuigd niet. In z.g. peilingen van die peilbureautjes word je benaderd om je voorkeurstem uit te spreken voor een politieke partij. Zijn die lui dan helemaal van het paadje, als de lijsttrekker van hun voorkeurpartij een keer niet goed uit verf komt, dat ze dan en bloc afmarcheren naar een andere partij? Dus eigenlijk hangen deze linkse ⤽kiezers⤝ meer het tombola principe aan? Of zijn het de ⤽befaamde⤝ linkse zwevende kiezers?  ⚠️ Meld

 236. Ha die VVD’er, mijn rechtse vriend.:) Ik zag vandaag een hele grote groep VVD’ers in de Sassenstraat en die waren vol overtuiging met de verkiezingscampagne bezig. Ook onze voortreffelijke burgemeester de heer Meijer was van de partij. Ik hoorde een VVD’er die naast de burgemeester liep op een heerlijke bekakte toon zeggen, zoals onze vrienden de Bolk, Wiegel, Voorhoeve en Opstelten het ook heel goed kunnen, dat Stadshagen II niet doorgaat.

  Zijn die lui dan helemaal van het paadje

  Die lui zijn helemaal van het paadje VVD’er. Kan me niet voorstellen dat een vrouw van klasse op die Samsom valt.;D


  ⚠️ Meld

 237. VVDer, je kunt je vraag wel algemener stellen, want het opmerkelijke van de laatste jaren is juist dat grote groepen kiezers zweven en tot het laatste moment blijven twijfelen. Mij lijkt het dat veel mensen diegene volgen die lijkt te gaan winnen. Ze willen wellicht graag bij de winnende partij horen. Daar heeft niet alleen de PvdA – in de peilingen dan – baat bij, maar ook de VVD profiteert daar volop van. Of dacht jij dat de stemmers die voor dei 34 virtuele zetels zorgen allemaal doordrongen zijn van het liberale gedachtengoed?:)


  ⚠️ Meld

 238. Nog een toevoeging om het iets positiever te duiden. D,e campagne is pas net begonnen. Dat betekent dat mensen bij de eerste peilingen zich vooral baseerden op vaagheden en kreten als “pensioen met 65”, “geen bezuinigingen op de zorg” etc. Tijdens de campagne en vooral de debatten wordt – hoe chaotisch en oppervlakkig ook – toch meer diepgaand gedsicussieerd. De poltici vallen elkaar aan op de standpunten en dan komt wel duidelijk naar voren wie een goed of beter verhaal heeft en wie niet. Roemer viel gewoon tegen. Je ziet hem aarzelen en hij komt niet veel verder dan wat kreten. En dan vrij snel de pensioenleeftijd van 65 laten vallen. Hij lijkt Wilders wel, qua ongeloofwaardigheid. Nu ben ik toch al niet zo’n SP-fan, maar vond Roemer altijd wel leuk. Misschien is het voor hem anders nu hij niet alleen een tegengeluid hoeft te laten horen, maar ook een visie hoe het dan wel moet, moet laten zien.


  ⚠️ Meld

 239. Assie 21:26, ik merk vanuit je reactie, dat je zeer geïnteresseerd bent in de bekakte toon en de manier van communiceren van onze vrienden de Bolk, Wiegel, Voorhoeve en Opstelten.

  Het vergt wat oefening, maar jij zult het ongetwijfeld snel onder de knie hebben.

  Om een echte kapitalist te zijn is de attitude en de juiste manier van voorkomen zeer belangrijk. Anders kun net zo goed hieraan niet beginnen.

  Het bekakte praten is hier een belangrijk onderdeel van. Ga om eens te luisteren hoe het eigenlijk klinkt eens richting het Gooi, en dan met name Blaricum, Baarn en Bilthoven Noord, zijn uitstekende plekken om inspiratie op te doen. Ook Wassenaar is een perfecte locatie.

  Heb je daar een beetje een v(eur)beeld opgedaan, dan kan je gaan oefenen. Slik eerst een gloeiende aardappel door die zo groot moet zijn dat ie in je keel blijft steken. Ga nu eerst wat medeklinkers uitspreken. Je zult merken dat het snel lukt.

  Raadpleeg daarna een w(eur)denboek en zoek hier alleen de allerduurste woorden uit. Spreek deze langzaam maar krachtig uit.

  Is de aardappel inmiddels afgekoeld pak dan rustig en nieuwe uit de pan.

  Succes met deze oefening. 🙂  ⚠️ Meld

 240. ha VVD-er, dat is een mooie les goed voor de nodige luim, jolijt en vertier. (deze laatste 3 woorden zo bekakt mogelijk uitspreken en Assie weet wat ik bedoel, mede dankzij jouw wijze raad)


  ⚠️ Meld

 241. Goh ik zou dat stemgeluid nu niet meteen associeren met kapitalisten en/of ondernemers. Eerder met adel en snobs. Ook voor een groot deel VVD-achterban trouwens.;D


  ⚠️ Meld

 242. VVD’er, ik weet er alles van hoe die stemgeluiden uit het Gooi klinken want ik heb er nogal wat familie wonen. Het is altijd lachen met die hete aardappels want humor hebben ze wel. ;D


  ⚠️ Meld

 243. Juist snobs zijn zeer gevoelig voor dit gemaakte taaltje, Dame. Maar gelukkig is het grootste gedeelte van de VVD-achterban normaal. Maar ik kan mij moeiteloos aanpassen aan deze kapsones. ;D


  ⚠️ Meld

 244. Wel goed lezen, Assie. Hoe kan een uitstervend soort een partij groot maken? Nee, ik denk eerder dat de socialisten-bangmakerij van Rutte die groep aanspreekt dan dat ze op de PvdA gaan stemmen.


  ⚠️ Meld

 245. Ach ja, ook ieder ⤽links⤝ vogeltje zingt zoals hij/zij gebekt is. ;D

  En nu??reteketet naar beter bed,??.nog niet echt, maar je weet maar nooit. 😀 De buiten plicht roept.
  Voor een ieder, slaap lekker, en morgen gezond weer op. Als je zover bent.  ⚠️ Meld

 246. Hoezo een uitstervend soort Dame? De adel heeft ook nazaten en van uitsterven is in dat soort nog geen sprake. Ze worden wel armer maar dat heeft niks met uitsterven te maken.


  ⚠️ Meld

 247. De NOS is al net zo rood als “onze” VARA. Een staatsomroep die gesteund wordt door de belastingbetaler bekent haar rode kleur.

  Eerst wordt de premier als een leugenaar neergezet. De PvdA speelt daar handig op in. Vervolgens is de NOS hoogstverbaasd dat de campagne ineens gaat over de geloofwaardigheid van de lijsttrekkers.

  In zowel het Achtuurjournaal als Nieuwsuur werd gisteravond uitgebreid stilgestaan bij de vermeende leugens van VVD-leider Mark Rutte. Het lijkt er een beetje op dat de staatsomroep heeft besloten tegenwicht te bieden aan De Telegraaf dat de deze dagen campagne voert tegen “de socialisten,” zoals Rutte het in zijn congrestoesprak vorige week zei. Er is volgens hem en de rechtse krant nauwelijks verschil tussen de PvdA en de SP en uit de doorrekeningen van het Centraal Planbureau blijkt dat tenminste op het gebied van economisch beleid en de zorg waar te zijn.

  Het begon allemaal toen Rutte in het premiersdebat van RTL vorige week glashard ontkende dat het eigen risico bij de VVD stijgt. Emile Roemer van de SP verweet hem het eigen risico te verhogen. “Het staat gewoon in uw verkiezingsprogramma,” zei Roemer.

  Niet waar. De VVD houdt vast aan de verhoging van het eigen risico dat in het vijfpartijenakkoord is besloten, maar stelt geen verdere stijging voor. Wel willen de liberalen de eigen bijdragen veranderen, maar voor mensen die gebruik maken van de zorg komt dat in de praktijk dikwijls neer op een verlaging van de lasten.

  Desondanks bleef de indruk hangen dat Rutte op z’n minst de lijsttrekker van de Socialistische Partij een loer had gedraaid. De NOS had het er nog dagen over.

  Vervolgens was het Diederik Samsom die in het debat bij Knevel en Van den Brink inspeelde op de gecreëerde onduidelijkheid. Hij maakte handig gebruik van de nadruk die de presentatoren van de EO donderdagavond op het “jokken” van de lijsttrekkers lagen. “Nu doet U het weer,” klaagde Samsom, toen Rutte waarschuwde dat de economie onder PvdA-beleid zal krimpen.

  Hoe zit het? Volgens het CPB zorgt de PvdA wel degelijk voor minder groei. Echter, het planbureau gaat uit van een basispad van 1,5 procent groei. Dat wil zeggen: als we de komende vijf jaar zonder regering zitten (of de LP over twee weken 76 zetels haalt, dat komt op hetzelfde neer), zal de economie waarschijnlijk met 1,5 groeien. Als de PvdA het voor het zeggen krijgt, gaat daar een halve procent af en komt de groei uit op 1 procent. Bij de VVD verandert er niets en groei de economie met 1,5 procent. Geen van beide partijen zorgt dus voor krimp, maar de Partij van de Arbeid brengt de economie wel schade toe.

  Rutte erkende gisteravond bij Half 8 Live! zijn fout. De NOS liet in het Journaal en Nieuwsuur gretig fragmenten uit het programma zien en Dominique van der Heyde zei over de uitspraak van Rutte, “dat klopte echt niet,” maar vond het blijkbaar niet nodig het hele verhaal te vertellen. Dan had de kijker wel eens kunnen begrijpen hoe Rutte bij zijn uitspraak kwam!

  Voordat we verdergaan over de vermeende leugenachtigheid van de premier, is het aardig om even dieper op de cijfers in te gaan.

  De VVD beweert de “banenkampioen” onder de grote partijen te zijn en dat is zeker in vergelijking met de Partij van de Arbeid terecht. De liberalen zorgen voor een structurele werkgelegenheidsgroei van 3,75 procent. Dat zijn 285.000 extra banen. De partij van Diederik Samsom vernietigt banen: 76.000 arbeidsplaatsen verdwijnen dankzij als het aan de sociaaldemocraten ligt.

  In het debat bij Knevel en Van den Brink betichtte Samsom er Rutte ook van te liegen over de overheidsschuld. De VVD-voorman zei dat de financiën bij de PvdA niet in goede handen zijn. Samsom bracht daar tegen in dat de staatschuld in 2017 bij de PvdA juist lager uitvalt dan bij de VVD. Dat is juist, hoewel het verschil slechts een tiende van een procent betreft: onder de VVD komt de schuld in 2017 uit op 74,5 procent van het bruto binnenlands product. Bij de PvdA op 74,6 procent — volgens Rob Wijnberg, de hoofdredacteur van NRC Next, in Wat Kiest Nederland gisteravond een verschil van 9 miljard.

  Echter, de PvdA komt in 2017 uit op een begrotingstekort van 1,5 procent terwijl bij de VVD het tekort tot 1,1 procent wordt teruggebracht. Hoe kan de schuld dan toch bijna gelijk blijven? Doordat, zoals Rutte tegen Samsom zei, “U in Nederland zorgt voor hoge inflatie.” De PvdA komt met een geldontwaarding van 2,25 procent; de VVD met een van 1,5 procent. De staatschuld lijkt bij de PvdA minder, maar de partij bereikt dat door de inflatie te laten oplopen.

  Duidelijk? Niet volgens Dominique van der Heyde die in het Achtuurjournaal zei: “Wij konden dat niet verifiëren, omdat het CPB die dingen niet heel nauwkeurig heeft doorgerekend.” Of het planbureau de berekening “nauwkeurig” heeft verricht, weet ik niet, maar de cijfers staan gewoon op papier. Toch zal volgens haar het beeld van een liegende premier aan Rutte “blijven kleven.” Ja, op deze manier wel!

  Volgende onderwerp: de belastingen. Rutte betichtte Samsom ervan de belastingen op bedrijven te laten oplopen, onder meer door een energieheffing in het leven te roepen. Samsom ontkende dat. “Wij verlagen belastingen.” Onjuist. Onder de VVD neemt de belastingdruk voor bedrijven met 1,3 procent toe. Onder de PvdA met 2,1 procent.

  Toch suggereerde het Achtuurjournaal dat Samsom gelijk had toen hij zei dat bij hem “de bedrijven minder belasting [gaan] betalen.” Het verschil tussen belastingtarieven en belastingopbrengst werd niet uitgelegd.

  Ten slotte: Samsom sprak in het debat over ziekenhuizen in Eindhoven die elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken. “Dan moeten ze de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) uitschakelen, maar dat is ze gelukt.”

  Er wordt gebudgetteerd en wat gebeurt er: er wordt meer zorg geleverd, de wachtlijsten nemen af, de kwaliteit van de zorg neemt toe.

  Daar denken het Catharina Ziekenhuis toch anders over.

  De Eindhovense ziekenhuizen St. Anna Ziekenhuis, Catharina Ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum werken volledig conform de richtlijnen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Dit wil zeggen dat er géén algemene afspraken op regionaal niveau tussen de drie Eindhovense ziekenhuizen bestaan. Laat staan dat er regionaal gebudgetteerd wordt.

  Tevens wordt “volledig conform het systeem van marktwerking zoals door de NMa voorgeschreven gewerkt.” Nog een leugen van Samsom dus. Daar werd in het Achtuurjournaal geen aandacht aan besteed. In Nieuwsuur wel en daar werd Diederik Samsom om een reactie gevraagd. De lijsttrekker van de PvdA gaf toe “iets te enthousiast” met de feiten te zijn omgesprongen.

  De tussenstand: Mark Rutte is één keer selectief met de feiten omgegaan en heeft één keer iets onjuists beweerd. De PvdA maakt een hoop heisa en volgens de NOS kampt de premier met het imago van een leugenaar. Diederik Samsom vertelde bij Knevel en Van den Brink tenminste drie keer niet de (hele) waarheid. Hem wordt nauwelijks iets verweten.

  Overigens, bij de VVD gaat 250 miljoen af van de bijna 800 miljoen euro die de publieke omroep jaarlijks mag uitgeven. In het verkiezingsprogramma van de PvdA noch de doorrekening ervan komen bezuinigingen op de publieke omroep voor.  ⚠️ Meld

 248. Ik vind het woord “leugen”, hoewel het natuurlijk fijn is om degene die anderen daarvan beticht ook te kunnen betrappen, niet passend. Rutte zei – ik denk bewust – onwaarheden over de programma’s van anderen en van zichzelf. Niet eenmaal, maar meemalen. Samsom liep te snel voor de muziek uit. Hij stelde de marktwerking in de zorg ter discussie waardoor ziekenhuizen niet kunnen samenwerken omdat de Nma dat ziet als concurrentievervalsing. Het Kennemer Gasthuis en Spaarneziekenhuis moeten bv een vergunning aanvragen voor fusie die zij voorstaan. Samsom stelt dit punt terecht aan de kaak. Zijn voorbeeld deugde misschien niet, hoewel ik daaraan twijfel. Al in 2010 kodigde het Catharinaziekenhuis en het Maxima Medisch centrum een samenwerking aan die tot een fusie zou kunnen leiden. Ik sluit niet uit dat ze geen zin hebben het Nma achter de broek te krijgen door uitspraken van Samsom..


  ⚠️ Meld

 249. Niet waar. De VVD houdt vast aan de verhoging van het eigen risico dat in het vijfpartijenakkoord is besloten, maar stelt geen verdere stijging voor. Wel willen de liberalen de eigen bijdragen veranderen, maar voor mensen die gebruik maken van de zorg komt dat in de praktijk dikwijls neer op een verlaging van de lasten.

  Dat is interessant. Waar haal je deze gegevens uit? Het CPB is bij de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s uitgegaan van de eigen bijdrage van 350 euro uit het Lenteakkoord (basispad). De VVD wil daarbovenop nog een procentuele eigen betaling (wat is dat anders dan eigen risico?) tot 150 euro over 50% van de zorguitgaven. Bovendien brengt de VVD de huisartsenzorg onder het eigen risico en wordt de compensatie van eigen risico afgeschaft.
  De VVD bespaart met deze maatregel 1,6 miljard. Dat bedrag moet met 0,2 miljard gecorrigeerd worden omdat de VVD het eigen risico GGZ en verblijfskosten ziekenhuizen afschaft (” meneer Roemer, dat kan wel tot 1800 euro oplopen”). Resteert dus 1,4 miljard die de VVD bovenop de 350 euro eigen bijdrage Lenteakkoord wil halen uit eigen bijdragen/eigen betalingen.
  De VVD is daarmee kampioen! De andere Kunduzpartijen bezuinigen aanmerkelijk minder: CDA 0,6 miljard en D66 0,8 miljard.

  Rutte kan dat maskeren met een glad verhaal, maar de cijfers laten zien dat de VVD wel degelijk meer – en niet zomaar een beetje meer, maar aanmerkelijk meer – kosten wil neerleggen bij de burger. En of je dat eigen bijdrage noemt of eigen betaling, het komt uit de portemonnee van de burger.


  ⚠️ Meld

 250. Bericht door Dame, op 2 september 2012 om 10:17
  Dat is interessant. Waar haal je deze gegevens uit?

  Gisteren in mijn sociëteit heb ik een gesprek gevolgd tussen twee vooraanstaande VVD’ers en meende zoiets te horen. Misschien heb ik het niet goed gehoord en dus niet helemaal correct weergegeven. Het was een heel lang gesprek en heb dus ook niet alles goed kunnen onthouden.:)


  ⚠️ Meld

 251. Dame, het gesprek wat Assie gevolgd heeft van deze vooraanstaande VVD??ers in zijn sociëteit, zal ongetwijfeld wat breedsprakig zijn geweest door het genot van enige vloeibare versnaperingen. 🙂

  Maar om jou cijfer fetisjisme (snobistisch woord) wat eenvoudiger te maken, hieronder de simplistische versie van het plan.

  In het begrotingakkoord (lenteakkoord) is het eigen risico op 350 euro gezet. Daar tornt de VVD niet aan. Naast de het eigen risico bestaan er in de zorg ook verschillende eigen bijdragen. Voor een behandeling bij een psycholoog of psychiater, of een eventueel verblijf in de geestelijke gezondheidszorg of ziekenhuis kunnen de kosten hoog oplopen. Iemand die langdurig en veel zorg nodig heeft moet in het extreme geval tot wel 1800 euro zelf betalen, nog boven op zijn eigen risico van 350 euro.

  Over de opstapeling van deze eigen bijdrage is de afgelopen tijd veel kritiek gekomen. (Ook van mijn linkse vrienden hier op het log) Wat is nu het plan van de VVD: In plaats van de mengelmoes van eigen bijdragen, één regeling in voeren van maximaal 150 euro.

  De VVD vindt eerlijker (waar hoor ik dat woord altijd?) 😉 om aan iedereen over de hele zorg een eigen risico en een beperkte eigen bijdrage te vragen, in plaats van dat patiënten die veel en specifieke zorg nog hebben, een wel heel forse rekening moeten betalen.

  Als voorbeeld: Een patiënt die jaar in een GGZ-instelling verblijft, betaalt ?? 1795.- bovenop het eigen risico van ?? 350.-. / ??1596.- aan ligdagen (11×145) + ??200.- aan psychiatrische hulp.

  Is dat niet de door links zo geroemde ⤽solidariteit gedachte⤝, of is het woord ⤽solidariteit⤝ exclusief geclaimd door links?  ⚠️ Meld

 252. VVDer, de vraag of je zulke hoge kosten bij pechvogels terecht moet laten komen, vind ik heel relevant. Als principe snap ik dat. Waar het om gaat is dat de VVD niet alleen het bedrag dat die kosten oplevert voor de schatkist, verdeeld over alle burgers, maar dat ze daar bovenop nog een extra bedrag vraagt. Immers die eigen bijdragen die tot 1800 euro kunnen oplopen, leveren samen 0,2 miljard euro op. De invoering van de eigen betalingen leveren 1,6 miljard euro op. Een factor 8! Door ook de huisarts onder de “eigen betalingen” te brengen, zullen veel Nederlanders aangeslagen worden. Ook vreemd, omdat de eerstelijnszorg zo toegankelijk mogelijk moet blijven. Ook vanuit het oogpunt kostenbesparingen.
  Conclusie: het idee om die specifieke eigen bijdragen te schrappen is prima. Andere partijen stellen dat ook voor. De VVD wil daarnaast onder het mom ‘eerlijkheid’ iedereen meer te laten betalen. Dat moet de VVD zelf weten, maar wees er wel open en eerlijk over. Daar ging het om.


  ⚠️ Meld

 253. Dame, de discussie over de zorg, blijft een gecompliceerde aangelegenheid. Enerzijds kan iedereen er op rekenen, als er niets wordt gedaan, dat de komende periode de zorgpremie weer fors gaat stijgen. Wat ons dan ook weer allemaal raakt. Anderzijds bestaat de kans dat er doormiddel van een eigen bijdrage op bepaalde handelingen (huisarts enz.) de lust om voor elk wissewasje een medisch consult te claimen afneemt. In mijn kennissenkring bevinden zich enige huisartsen, en geloof mij maar, ze worden horendol van de notoire ⤽jaargetijde kuchjes⤝. Het zal niet alleen de kosten drukken, maar zal ook leiden tot inkrimping van de wachtkamerruimte. Begrijp mij niet verkeerd: ⤽ECHTE klachten, medisch consult⤝.

  Maar het blijft ⤽glazen bol⤝ kijken.  ⚠️ Meld

 254. VVDer, natuurlijk kan de zorg niet aan bezuinigen ontkomen; het is de grootste kostenpost en stijgt jaarlijks. Vooral door allerlei nieuwe technologieën trouwens. Ook de marktwerking kost geld ipv dat het geld oplevert zoals lang gedacht. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat als het zou kloppen dat marktwerking kosten reduceert, de VS de goedkoopste gezondheidszorg van de (rijke) wereld zou moeten hebben. Niets is minder waar.
  De vraag is wat en hoe? Alle partijen bezuinigen, maar elk maakt eigen keuzes daarin. Voor mij geldt dat die van de PvdA (en enkele andere) mij meer aanspreken dan die van de VVD. Wat ik sterk van van Samsom was dat hij in het ‘premiers’debat als enige aangaf dat het goed zou zijn om de discussie te starten over wanneer de zorg eindigt. De anderen hielden het erop dat dit een zaak was voor “in de spreekkamer”. Zal een lastige discussie worden, maar dat zijn alle ethische discussies.
  Wat huisartsenbezoek betreft, heb je gelijk dat velen vooral komen om hun zorg over een kwaaltje te delen. Als die huisarts/vrienden van je daar horendol van worden dan moeten ze maar eens een goed gesprek hebben met die notoire klanten van ze. Zelf voel ik weinig belemmering om een huisarts te bezoeken, maar in mijn omgeving zie ik meer mensen met een andere houding, nl die veel moeite hebben om met een kwaal naar de huisarts te gaan. Dat heeft het risico van te laat onderkennen van een probleem.  ⚠️ Meld

 255. Dame, ik ben het deels met je eens, maar niet over de door jou aangevoerde stelling, dat marktwerking in de zorg niet efficiënt en kostenbesparend kan zijn. In de totale zorgverlening wordt er nog steeds te ambtelijk (bureaucratisch) gewerkt, met te veel lagen bureaucratie die remmend werken op de soepele uitvoering hiervan. Er is in het verleden gekozen voor marktwerking, juist of niet juist, de keus is gemaakt. Benader deze ⤽bedrijfstak⤝ dan ook bedrijfsmatig. Met de overheid als terugtredende ⤽Big Brother⤝, die op gepaste afstand de juiste zorg voor de patiënten in de gaten houdt. De van bovenaf opgelegde ambtelijke regeltjes, voorschriften enz. en daardoor een vertragende stroperigheid, uitgevoerd door een te zware laag van (vaak ambtelijke) managers en aanverwante aanhangsels, zorgt juist voor een kostenverhogende uitvoering van de zorgtaak. Bij het woord ⤽marktwerking⤝, hoort het woord ⤽bedrijfsmatig⤝.

  Naar aanleiding van je laatste alinea, vrees ik dat je mijn verwijzing: ⤽ECHTE klachten, medisch consult⤝ niet op de juiste wijze inschat.  ⚠️ Meld

 256. Assie, ik heb mij bijzonder vermaakt met je fantastisch stukje proza op het Chat Log / 20:17

  Het was niet alleen vermakelijk, ik viel zowat van mijn stoel van het lachen. PRACHTIG!!! 🙂 🙂  ⚠️ Meld

 257. De hoogleraar Maarse heeft onderzoek gedaan naar marktwerking in de zorg. Hij is niet per definitie tegen, maar concludeert wel dit:

  Eén ding weet hij echter zeker: ??Dat marktwerking de betaalbaarheid van de zorg ten goede komt, zal een illusie blijken. De dynamiek van de markt is gericht op groei en de zorg is een wereld van oneindige behoeften. Marktwerking brengt dus altijd uitgavenstijging met zich mee. Die dynamiek zal nooit effectief beteugeld kunnen worden. Een deel van die stijging zal daarom moeten worden opgevangen door privatisering van de financiering, door verhoging van het verplichte eigen risico en beperking van het collectief verzekerde pakket.’

  Je snapt wel dat ik hier geen pleidooi ga houden voor een bureaucratisch zorgstelsel. De grotere vrijheid heeft ook een mooi product als de ‘Buurtzorg’ (een netwerk van lokaal opererende thuiszorgclusters) opgeleverd. Ik heb de wijsheid niet in pacht wat beteugeling van de kosten betreft. Wel vind ik het van groot belang om de zorg niet alleen vanuit de financiële te benaderen. Het gaat ook om de kwaliteit, om de toegankelijkheid etc. Dat wij in Nederland zo’n beetje de beste zorg hebben van de wereld, wat een aantal politici beweerden, waag ik te betwijfelen. Ik zou weleens graag een internationaal onderzoek zien die de prijs, toegankelijkheid, kwaliteit etc vergelijkt. In mijn omgeving en uit nabije ervaring weet ik dat de zorg in Duitsland en België heel efficiënt is georganiseerd en dat er in Frankrijk veel meer behandelingen mogelijk zijn dan hier. Maar hoe het precies zit is lastig achter te komen.


  ⚠️ Meld

 258. Ik denk dat je mijn opmerking over ‘echte klachten, medisch consult’ verkeerd opvat. Ik begrijp dat je de nonsensklachten wilt filteren tbv de echte klachten. Ik zei iets anders, nl. dat er mensen zijn die voor niets of weinig de huisarts bezoeken, maar dat er misschien meer zijn die laat en helaas soms te laat de huisarts consulteren. Cijfers van de verschillende groepen heb ik niet. Maar war jij denkt dat een eigen bijdrage/betaling voor de huisarts de eerste groep weerhoudt van een bezoek, vrees ik dat voor de laatste groep de drempel nog hoger wordt. Met alle gevolgen van dien.


  ⚠️ Meld

 259. We lijken wel Nederlanders, Dame. Inderdaad is er voor elke ⤽oplossing⤝ wel een ⤽tegen oplossing⤝ te vinden. We vrezen altijd als we dit doen, dat er dat kan gebeuren. Begin je eindelijk door te krijgen waarom er op overheidsniveau, zo ⤽soepel⤝ 😮 allerlei zaken afgewerkt worden?

  Chat log, af en toe aardig om te lezen, maar niet mijn ⤽stekkie⤝.  ⚠️ Meld

 260. VVD’er, humor is een leuk onderdeel van het leven en ben blij dat ik nog humoristisch kan zijn, maar laat dat fantastisch stukje proza nog waargebeurd zijn ook.:D


  ⚠️ Meld

 261. Bericht door Dame, op 2 september 2012 om 22:02
  VVDer 21.51, waarom post je dat niet op het chatlog zelf?

  VVD’er houdt niet van chatten (taarten bakken):P


  ⚠️ Meld

 262. Dat klopt wel, VVDer, maar veel zaken zijn ook ingewikkeld. Gemakkelijke oplossingen leiden vaak tot problemen op een ander vlak. Er zijn weinigen die niet tegen de bureaucratie schoppen – en in zijn doorgeslagen varaint, is dat ook verschrikkelijk – maar toh is het ook goed als er vanuit verschillende deskundigheden op een zorgvuldige wijze over nagedacht wordt.
  Chatlog, niet je ding, dat was me wel opgevallen. Ik vind de combi juist wel aardig: op het pollog serieus discussiëren en babbelen en slap OH-en op het chatlog.


  ⚠️ Meld

 263. Prachtig Assie, dat het stukje proza waar gebeurd is, daar verras je mij mee. Ik ging er eigenlijk vanuit dat je iedereen over JJR op een ludieke manier op het verkeerde been zette.

  Ondanks onze ⤽beeldscherm⤝ aanvaring, lijkt hij mij afgaande op zijn stijl van schrijven, wel een aimabel persoon.  ⚠️ Meld

 264. Bericht door Dame, op 2 september 2012 om 22:54
  Nu krijg ik bijna medelijden met je: is die 36 euro dan al op?

  Nee, die leg ik elke maand apart en ben meneer Rutte er nog steeds dankbaar voor.


  ⚠️ Meld

 265. Ik geloof dat je het wel spannend vindt allemaal.:P ;D Dit benevelde naieve brein houdt zich liever met andere raadsels bezig. Ben nu een naar boek bezig over iemands herinneringen aan de tijd die hij tijdens WOII in allerlei kampen heeft doorgebracht. Dat vind ik boeiender.


  ⚠️ Meld

 266. Mooi artikel van Maarten Keulemans in de Volkskrant.

  ‘Handen uit de mouwen in plaats van hand ophouden’ staat op een VVD-verkiezingsposter. In het verkiezingsprogramma van de VVD staat: ‘Je hebt hier niets te zoeken als je alleen je hand ophoudt’, overigens dezelfde partij die overigens dit jaar nog fors bezuinigde op het budget voor de reïntegratie van herintreders.

  Maar wat blijkt de grootste groep handophouders zijn niet de werklozen, arbeidsongeschikten, kunstenaars of bijstandstrekkers – maar, het zat erin, de AOW’ers. Deze vorm van hand ophouden wordt door 3,5 miljoen huishoudens gebezigd. Ruim driemaal zoveel als alle bijstandsklanten, ww’ers, kunstenaars, wajongers, arbeidsongeschikten en andere handophouders bij elkaar.
  Kampioen hand ophouden blijken echter met vlag en wimpel de huizenbezitters te zijn. Samen krijgen ze méér overheidsgeld dan alle arbeidsongeschikten bij elkaar, en meer geld ook dan alle handophouders uit de ww, bijstand en sociale werkplaatsen opgeteld. Ze trekken driemaal meer steun dan alle bijstandstrekkers van het land.
  Dat is niet alles, want de huizenaftrek is ook nog eens berucht scheef verdeeld – de rijkste mensen profiteren er veel meer van dan de minder rijken. De grafieken zal ik u besparen (u vindt ze hier), maar wat ik daarin zag niet.

  Let op: de 10 procent hoogste inkomens krijgen tezamen ongeveer evenveel geld aan hypotheekrenteaftrek als álle bijstandstrekkers bij elkaar!

  Dat noem ik nog eens je hand ophouden. Zou zo’n VVD-campagnemeisje eigenlijk wel weten dat de typische handophouder in ons land niet de shag rokende Koos Werkeloos op zijn versleten bankstel is, maar de gepensioneerde VVD-stemmer in zijn verbouwde boerderij?  ⚠️ Meld

 267. En dan moet je eigenlijk nooit blijven doorlezen, want dan wordt het er verhaal er niet sterker op en moet je opeens zelf gaan nadenken. 🙁 Hier drie reacties:

  Grueber op 02-09-2012 om 09:03
  Merkwaardig: de bronnen ondersteunen de conclusie niet. Volgens het artikel van het CBS inzake de HRA staat in de 2de en 3de zin letterlijk: “[…] werd ruim 10 miljard euro via de hypotheekrenteaftrek terugontvangen van de overheid. Bijna de helft van dat bedrag kwam terecht bij de 20 procent huishoudens met de hoogste inkomens.”

  De 20% hoogste inkomens krijgen dus ongeveer 5 miljard terug via de HRA. De totale kosten aan ww, werkloosheids- en bijstandsuitkeringen zijn volgens de onderste grafiek echter zo’n 25 miljard.

  De stelling dat 20% van de hoogste inkomens aan HRA ongeveer evenveel krijgen als de genoemde uitkeringen, klopt dus niet. Het is niet ongeveer evenveel, het ongeveer 1/5.

  Bovendien, makkelijk oordelen als je alleen naar de uitgavenkant van de overheid kijkt. Maar kijk ook eens naar de inkomstenkant, de IB bijvoorbeeld. De hoogste 10% inkomens betalen ongeveer 70% van de totale inkomsten aan IB/loonbelasting, ofwel ongeveer 35 miljard. Hiervan krijgen ze dus ongeveer 5 miljard terug via HRA. Per saldo een bate voor de overheid van ca 30 miljard, nog los van eigen woning forfait, overdrachtsbelastingen, etc. Die 30 miljard komt overeen met ongeveer 12% van de totale inkomsten van de overheid. Hoe zo hand ophouden?

  Bron:
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2010/2010-3118-wm.htm
  http://www.prinsjesdag2011.nl/miljoenennota/huishoudboekje_van_nederland

  Maarten Keulemans op 02-09-2012 om 10:36
  @Grueber:

  Dank, goed en terecht punt. De cijfers kloppen wel degelijk (gelukkig, ik schrok al), maar het misverstand zit hem in die ‘hypotheekrenteaftrek’. Ik ben telkens uitgegaan van de totale belastingteruggaaf op huizen (die 33,4 mld), en de hypotheekrenteaftrek is daar ‘slechts’ onderdeel van – overigens wel het grootste deel.

  Ik ga het nakijken en nog even verduidelijken. Dank!

  Maarten (Keulemans, dus) op 02-09-2012 om 12:04
  Naar aanleiding van Grueber net nog even met een fiscaal onderlegde vriend gepraat; ik ga mijn blog even wat aanpassen. Het probleem zit hem in het nogal technische verschil tussen fiscale aftrek eigen woning (=hoeveel je belastbare inkomen wordt verlaagd) en het belastingvoordeel eigen woning (=de eigenlijke teruggave). Voor mijn conclusies maakt het overigens niet eens veel uit, maar voor de cijfers die ik gebruik wél. Dus over een uurtje of zo: nieuwe versie!  ⚠️ Meld

 268. ElRey 10:42

  Leuk gevonden ElRey, het zal ongetwijfeld wat moeite hebben gekost, om het tendieuse artikeltje te vinden, maar dat is je wel toevertrouwd. Creatief goochelen met cijfers is niemand vreemd (zie reactie bernard) maar dat terzijde. 😉

  Misschien ben ik ietwat naïef, dat zal je mij vast niet kwalijk nemen. Maar ik worstel met een vraag. (terecht?) Profiteren alleen selectief VVD??ers van deze gulle toewijzing door de overheid, of zijn er zijn ook nog andere, b.v. PvdA??ers die glimlachend van deze regeling gebruik maken? Dan heb ik nog een gewetens vraagje: ⤽storten die (profiterende) PvdA??ers op ideologische gronden het douceurtje terug, om de noden van anderen te verminderen?⤝ Of geldt bij hen toch stiekem het credo: ⤽Het hemd is nader dan de rok?⤝ ;D  ⚠️ Meld

 269. @bernard

  Ik vind het niet echt normaal om in termen van rendabiliteit over medemensen te praten, laat staan om over de rug van mensen die als “handophouders” worden gekwalificeerd campagne te voeren.

  Alsof iemand er zelf voor kiest om z’n hand op te houden.

  Ik vind de column van Maarten Keulemans vanuit ethisch opzicht dan ook stukken interessanter dan of het allemaal cijfermatig wel klopt, wat vaak een direct gevolg is van de gekozen parameters.

  Ik vind het weerzinwekkend dat er politiek wordt bedreven waarin het louter gaat om kosten en baten van medemensen i.p.v. waarden en principes.


  ⚠️ Meld

 270. @VVD??er

  Je kunt de blog van Maarten Keulemans op de letter (c.q. de cijfers) of op de geest bediscussiëren.

  Mijn voorkeur gaat uit naar het tweede en dan is het maar de vraag wat je als tendentieus kwalificeert.

  De aanleiding voor de blog van Maarten Keulemans is de VVD verkiezingsleus ‘Handen uit de mouwen in plaats van hand ophouden’.

  Net als Maarten Keulemans vind ik dit een tendentieuze verkiezingsleus omdat het suggereert dat het een volledig eigen keuze is om de handen uit de mouwen te steken of de hand op te houden. Dat vind ik een wel erg simpele voorspiegeling van de werkelijkheid.

  Nederland telde in 2008 300.000 werklozen. Dat aantaal is in 2012 opgelopen tot 515.000. Hebben die mensen er allemaal vrijwillig voor gekozen om de hand op te houden of zijn er andere (externe) redenen?

  Daarnaast hebben alle inkomensgroepen profijt van de overheid. Individuele burgers profiteren van de aangeboden overheidsvoorzieningen als gebruiker van kinderopvang, als reiziger in het openbaar vervoer, als leerling in het onderwijs, als ontvanger van huursubsidie of als bezoeker van een museum. Maar zijn het nu de burgers met hogere of met lagere inkomens die vooral profijt hebben van de overheid? En betalen de middeninkomens de rekening? Daarom heeft het Sociaal Cultureel Planbureau de verdeling van het profijt van de overheid in het jaar 2007 beschreven. Daaruit blijkt dat de middeninkomens iets minder profiteren dan verwacht mocht worden en de hogere inkomens duidelijk meer. Dit beeld blijft bestaan als ook wordt gekeken naar de doelgroepen van overheidsbeleid. Wel blijkt dat het profijt van de overheid bij de hogere inkomens in de loop der tijd iets is afgenomen.

  Ook blijkt een groeiende groep mensen niet in staat om te voldoen aan de steeds strengere eisen van de prestatiemaatschappij. Tot begin jaren ??80 was onze verzorgingsstaat erop gebaseerd dat iedereen, ongeacht afkomst en mogelijkheden, recht heeft op een menswaardig bestaan. Tijdens de economische crisis van de jaren ??80 is dat onder druk komen staan en kreeg het uit de VS en Engeland overgewaaide neoliberalisme ook in Nederland voet aan de grond. Burgers werd zelf verantwoordelijk gesteld voor hun welvaart en welzijn en veel overheidsdiensten werden verzelfstandigd of geprivatiseerd. Geld werd belangrijker dan het welzijn van mensen. De welvaart van de meerderheid is gestegen, maar een groeiende groep mensen blijkt niet in staat om mee te kunnen doen aan een prestatiemaatschappij die uitgaat van oneindige groei. Dit zijn de zgn. ??onrendabelen??: mensen die meer kosten dan ze opbrengen.

  Er lijkt mij weinig tendentieus aan het blog van Maarten Keulemans als hij aan de kaak stelt dat de VVD de werkelijkheid nogal sterk versimpelt en concludeert dat voor de VVD alleen de rendabele Nederlanders tellen. Alhoewel dat ook niet helemaal opgaat want toen de schoonmakers maandenlang actie voerden voor een betere CAO was de VVD in geen velden of wegen te bekennen. Steken die de handen niet uit de mouwen?

  Kortom beste VVD??er gewoon kleur bekennen en toegeven dat zoals Rutte stelt in de ogen van de VVD de overheid er niet is voor het geluk van mensen, voor de VVD zijn slechts degenen interessant die voldoende rendabel zijn en daartoe behoren dus niet onze kinderen, ouderen en hulpbehoevenden want die steken de handen onvoldoende uit de mouwen!  ⚠️ Meld

 271. @ElRey

  Het is natuurlijk een leuke switch (strategisch?) wanneer de cijfers achteraf niet kloppen, om over te gaan op het ethisch aspect, dat leidt de aandacht af.

  Ik blijf bij mijn standpunt,dat de aanleiding tot het artikel van Maarten Keulemans een tendentieuze grondslag heeft. Wat is er op tegen om als verkiezingsleus te voeren ⤽Handen uit de mouwen in plaats van hand ophouden⤝. Is de verwijzing naar het woord ⤽werken⤝schuttingtaal? Nee ElRey, het lijkt mij eerder een gezonde stimulans, om mensen te overtuigen dat je iets kunt betekenen voor de maatschappij. Niet voor mensen die buiten hun schuld hierin verzeild zijn geraakt, maar juist voor diegene die ondanks dat ze de mogelijkheid hebben om in deze tijd handen uit de mouwen te steken, toch uit oogpunt van calculatie (luiheid?) de hand ophouden.

  Ik mag toch aannemen, dat ook de PvdA zich realiseert dat de ⤽ondersteuning⤝ van de niet werkende nog altijd moet komen uit de steeds kleiner wordende groep werkende. Er is in Nederland gelukkig nog een vangnet, die de ECHTE behoeftige nog aan een redelijk ⤽menswaardig⤝ bestaan helpt, wat ook van harte ondersteunt wordt door de door jou ⤽verfoeide⤝ VVD.

  Buiten het jammerlijke feit dat i.v.m. met de crisis veel mensen buiten hun schuld ⤽de hand op moeten houden⤝ is de VVD (in tegenstelling tot??.?) van oudsher de partij die het woord ⤽werken⤝ hoog in het vaandel heeft staan. Het is dan ook niet zo vreemd dat de tekst ⤽Handen uit mouwen in plaats van hand op houden⤝ de potentiële VVD kiezer wel aanspreekt, zonder hier een verknipte uitleg aan te geven.

  Ik wilde mijn reactie net posten, toen ik je (ludieke?) poster actie van de Jonge Socialisten zag. Klasse actie, zeer waarschijnlijk op voorspraak van (het moet eerlijker!) Samsom?
  Inventief hilarisch ook, als je zelf geen ideeën kan je altijd nog teksten aanpassen om andere partijen in het diskrediet te brengen, nietwaar ElRey?

  Of is dit ook een kwestie van interpretatie?  ⚠️ Meld

 272. @ElRey, nog wat aanvulling op het door jou ethisch onaanvaardbaar ⤽Handen uit de mouwen in plaats van de hand ophouden⤝. Dat ⤽werk⤝ schijnbaar bij de PvdA geen prioriteit heeft blijkt wel uit de doorberekening van het CPB. Werkgelegenheid is ronduit dramatisch bij de PvdA, ondermeer door het steeds maar weer getamboereerde riedeltje dat ze de aftrek van de hypotheekrente snel lager willen, zakt de economische groei, met slechte werkgelegenheidscijfers tot gevolg.

  Zelf op termijn pakt het PvdA beleid slecht uit, waardoor er minder mensen gaan werken. Mag ik een beetje allergisch zijn voor de plannen van de PvdA? Het is niet zo moeilijk te begrijpen, maar ik zeg ik nog maar eens een keer: ⤽Hogere belastingen vernietigen werk, hoge uitkeringen ook.⤝ Jij zal zeker nog zak vol met ⤽argumenten⤝ hebben liggen ten nadele van de VVD, maar wie hecht aan een bedrijvig en een welvarend Nederland, moet zeker niet bij Samsom en zijn PvdA zijn.

  Of mikken jullie op een ander ⤽doelgroep?⤝ 😉  ⚠️ Meld

 273. Bericht door VVD’er, op 3 september 2012 om 17:29

  Jij zal zeker nog zak vol met ⤽argumenten⤝ hebben liggen ten nadele van de VVD

  En dit staat me dus tegen. Wat doen de partijen er toe. Het gaat er om waar je naar toe wilt.


  ⚠️ Meld

 274. Toch heb ik wel het idee dat Rutte niet met beide benen in 2012 staat. Zijn polariserende opmerkingen over het onheil dat de socialisten over ons land uitstorten wanneer zij de verkiezingen winnen, het goedkope (nu ja, niet voor de staatskas) douceurtje van 1000 euro en het stigmatiseren van al diegenen die van een uitkering moeten leven, komen op mij bar ouderwets over. Meer de stijl van medio jaren 70. Of heeft ie een oude verkiezingscampagne van Wiegel uit de kast getrokken. Dan verwacht ik binnenkort iets over “puinruimen”.;D


  ⚠️ Meld

 275. Het blijkt toch maar weer dat de PVDA niet alleen staat tegen de uitbreiding van de marktwerking in de zorg.

  Driekwart van de Nederlandse artsen wil dat de marktwerking in de medische sector wordt afgeschaft. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde resultaten van een enquête door vakblad Medisch Contact onder huisartsen en medisch specialisten.
  Van de huisartsen wil liefst 86 procent van de marktwerking af, tegen zeven van de tien medisch specialisten. Acht procent van de artsen wil de marktwerking uitbreiden, terwijl zestien procent de situatie wil houden zoals die nu is.

  De belangrijkste bezwaren van artsen tegen de marktwerking betreffen de gevolgen ervan op de samenwerking binnen de medische sector en de toegenomen macht van de zorgverzekeraars. Hoofdredacteur Hans van Santen van Medisch Contact kan de afkeer wel verklaren.

  ⤽Artsen worden nu elkaars concurrent in plaats van collega. De marktwerking is daardoor slecht voor de samenwerking.⤝

  Daarnaast komen er steeds meer partijen op de markt die overbodige behandelingen aanbieden waardoor de zorgkosten stijgen. Ook dat stuit de artsen tegen de borst.
  De kwestie houdt de politiek ook bezig. Onder meer VVD en CDA verdedigen die, terwijl partijen als de SP en de PvdA afscheid van de marktwerking willen nemen.

  Bron NRC.


  ⚠️ Meld

 276. Bericht door bernard, op 3 september 2012 om 18:32
  ***@VVD’er: De aanpassing van de cijfers heeft dus geen invloed op de conclusie. Dus het verhaal van Elrey blijft gewoon staan.***

  Uitstekend bernard, en mijn verhaal ook. Wat ik mij wel af begin te vragen, op wat voor gronden ben jij D66 lid? Ik mag toch hopen, niet op de blauwe ogen van Pechtold.  ⚠️ Meld

 277. Die PvdA’ers zijn bijna allemaal betweters, subsidiedelvers, docentjes, verzorgers, allochtonen, raam-ambtenaartjes, beleidsmedewerkertjes, consultantetjes, omroepmedewerkertjes, muisriddertjes, meelifters, flauwekulverkopers en ander soort profiteurs. Geen mannen/vrouwen van stavast, bikkels, zwoegers, creatieven, zakelijke geesten, oprichters of industriëlen. De laatstgenoemde mensen hebben ons land opgebouwd en die vind je uiteraard niet meer bij het huidige links.:P Mensen die echt hulp nodig hebben, hebben mijn solidariteit.


  ⚠️ Meld

 278. @Dame, 18:53 reken er maar op dat Rutte met beide benen vrij stevig in het crisisjaar 2012 staat.
  In tegenstelling tot wat andere personen, die het motto aanhangen ⤽na mij de zondvloed!⤝
  Je bent zo??n cijferfetisjist, legt de doorberekeningen van het CPB van de VVD en de PvdA eens naast elkaar, en trek dan een ongekleurde conclusie. ;D  ⚠️ Meld

 279. Bericht door bernard, op 3 september 2012 om 18:52
  Bericht door VVD’er, op 3 september 2012 om 17:29

  Jij zal zeker nog zak vol met ⤽argumenten⤝ hebben liggen ten nadele van de VVD
  En dit staat me dus tegen. Wat doen de partijen er toe. Het gaat er om waar je naar toe wilt.

  Het verhaal niet uit zijn context trekken, bernard. Het gaat haast op lijken dat je ⤽politiek⤝ bedrijft. 🙂  ⚠️ Meld

 280. VVDer, de beste voorspelling van de toekomst is het verleden. Rutte heeft 2 jaar aan de touwtjes mogen trekken. Ik heb hem nog niet een keer met trots horen verwijzen naar behaalde resultaten. Hij heeft er niet veel van gebakken. Sterker nog, de belangrijkste hervormingsvoorstellen van de Lentecoalitie (arbeids- en woningmarkt)zijn vrij breed door deskundigen en belangengroepen gekraakt. Hij is een rappe prater, maar geeft mij geen vertrouwen dat hij ons land door de crisis loodst. Ik ben idd iemand die graag op cijfers afgaat. Tegelijkertijd moet je cijfers voor 2040 met een korrel zout nemen. Er kan nog van alles gebeuren. En dat zal ook gebeuren. Het CPB heeft op basis van de vrij algemene programma’s een doorrekening gemaakt. Zeer interessant en voer voor discussie en wellicht heroverwegingen. Het CPB kijkt echter vooral naar de financiële kant. En heus, er zijn meer aspecten die van belang zijn. Nee, voor mij geen VVD.


  ⚠️ Meld

 281. Assie, ik heb mij bijzonder vermaakt met je fantastisch stukje proza van 20:16

  Het was niet alleen vermakelijk, ik viel zowat van mijn stoel van het lachen. PRACHTIG!!!  ⚠️ Meld

 282. ***Nee, voor mij geen VVD.***

  Dame!!!!!! laat ik nu het zelfde idee hebben bij jou partij. zijn we het doormiddel van een politieke bocht toch eens.

  Je laatste posting snap ik niet helemaal, maar dat zal ongetwijfeld aan mijn VVD humor liggen.  ⚠️ Meld

 283. Dame 20:36 zoals je weet bestaat een regeerperiode uit 4 jaar, dit zijn er door omstandigheden amper 2 jaar geworden. Het is beetje kinderlijk om dan te stellen dat er geen resultaten zijn gehaald, er stonden nog diverse wetsvoorstellen op stapel die niet meer uitgewerkt konden worden. En kom niet met de repeterende linkse drogreden ⤽ dan hadden ze niet met Wilders moeten gaan regeren⤝, want dat politieke campagne riedeltje wordt afgezaagd. De echo van Balkenende en Bos klinkt net zo.

  Natuurlijk zou ik net als jij, als de berekeningen van het CPB nadelig voor de VVD had uitgepakt, ook het deuntje zingen: ⤽Het CPB heeft op basis van de vrij algemene programma??s een doorberekening gemaakt⤝. Zelfs aan een VVD??er is niets menselijk vreemd.  Maar nu de cijfertjes nadelig zijn uitgevallen, en er geen goede sier mee gemaakt kan worden, is goede raad duur. Maar zoals het een goed sociaaldemocraat betaamt, ze hebben nog een ijzertje in het vuur, namelijk de: ⤽Sociaal ethische kant⤝. Als ze het helemaal niet meer weten, is dat altijd nog een ⤽argument⤝ die een bepaalde doelgroep aanspreekt.  ⚠️ Meld

 284. Bericht door Dame, op 3 september 2012 om 21:18
  Fijn dat dat kan in dit land: het lekker oneens zijn.

  Dat is heel fijn dat dat allemaal in Nederland kan. Nu moet er weer een SGP’er beveiligd worden.


  ⚠️ Meld

 285. Lieverd, je hebt het laatste jaar al vaker met mij gediscussieerd. Je weet dat ik van cijfers hou, maar je hebt ook vaak genoeg kunnen lezen dat het wat mij betreft niet alleen om geld draait. Hoe belangrijk ook. Om nu te zeggen dat ik omdat de cijfers niet uitkomen met de sociaal-ethische kant kom, is flauw.
  Het gaat om de keuzes die worden gemaakt. Mij bevalt het dat links niet bezuinigt op de steun aan de allerarmsten (0,7%!), dat het mede-Europeanen niet laat stikken en dat het binnen ons land de pijn eerlijker verdeelt.
  Dit kabinet is niet gevallen door links, maar door ruzie binnen rechts. En ja, natuurlijk was het de keuze van Rutte en Verhagen zelf om met de PVV te gaan regeren. Zei jij niet, dat die partij zo betrouwbaar was?8) Niet alleen de kabinetsbreuk, maar ook daarvoor was het een redelijk rampzalige samenwerking. Ik sluit niet uit dat Rutte een volgend kabinet met de PVV overweegt. Lijkt me genoeg reden om niet op die club te stemmen.
  En de cijfers zijn niet mooi, dat schreef ik ook. Ook dat het reden kan zijn voor heroverweging. Anderzijds heb ik hier ook al vaker gezegd dat de houdbaarheid van de verkiezingsprogramma’s (en dat geldt voor álle) niet eens tot de voordeur komt.
  Maar geloof jij wel in voorspellingen tot 2040? Zelfs de actuarissen, die er toch voor doorgeleerd hebben, hebben vorig jaar moeten toegeven dat ze toename in leeftijd onjuist hadden voorspeld. Vervolgens deden ze wel vrolijk voorspellingen voor de levensverwachting, tot 1 cijfer achter de komma, voor kinderen die nu nog niet zijn geboren.


  ⚠️ Meld

 286. Iig wórdt die SGPer beveiligd, net zoals Wolfson, en wel door onze overheid. Is wel een kwalijke zaak die bedreigingen. Lijkt wel steeds vaker voor te komen.
  Maar je wilt toch niet beweren dat je in Nederland niet mag zeggen wat je denkt?


  ⚠️ Meld

 287. @VVD’er

  Als zoals Dame stelt het verleden een goede indicator is voor de toekomst dan staat ons met een kabinet Rutte II nog het nodige te wachten.

  Bij zijn aantreden in 2010 beloofde Rutte 400.000 nieuwe banen. In 2012 was het aantal “handophouders” in de WW echter met zo’n 100.000 gestegen.  ⚠️ Meld

 288. Letter verkeerd getypt: Wolfsen, burgemeester van Utrecht. Een rechtzaak hoort erbij: in een rechtstaat is het aan de rechter om te toetsen of datgene wat gezegd wordt binnen de grenzen van de wet zijn. Het is niet aan gepeupel dat gaat dreigen en erger.
  En, als je wat beweert, dan moet je dat ook kunnen verantwoorden.


  ⚠️ Meld

 289. Ja Elrey, zo lust ik er ook nog wel een paar. Wouter Bos heeft ons beloofd dat er geen voedselbanken meer nodig zijn als de PvdA zou gaan regeren, maar in de voorlaatste kabinetsperiode is het aantal voedselbanken alleen maar toegenomen. Allemaal verkiezingspropaganda en stemmentrekkerij. Ze zijn toen honderd dagen het land ingetrokken om te peilen wat er onder de bevolking leeft en zijn toen tot de conclusie gekomen dat er alleen maar te veel fietsen werden gestolen. 😮


  ⚠️ Meld

 290. Bericht door Dame, op 3 september 2012 om 21:56
  En, als je wat beweert, dan moet je dat ook kunnen verantwoorden.

  Als iedereen om een verschil van mening maar zo een rechtszaak aan gaat spannen dan krijgen de rechters het nog aardig druk.


  ⚠️ Meld

 291. @Assendorper

  Ja, het is algemeen bekend dat jij er wel een paar lust.

  Maar als de VVD zichzelf presenteert als de banenkampioen van Nederland en er zijn na twee jaar Rutte 100.000 werklozen bij in plaats van 400.000 nieuwe banen dan past het niet om met de vinger naar andere partijen te wijzen.

  De VVD is een voorstander van een nachtwakersstaat waarbij de overheid nog slechts investeert in 3 zaken: de staatsfinanciën, defensie en infrastructuur dus niet in zaken die het leven van mensen direct raken zoals zorg, onderwijs etc.  ⚠️ Meld

 292. Ervaar jij dat zo; dat iedereen zo gemakkelijk een rechtzaak aanspant. Volgens mij valt dat allemaal nogal mee. Het is wel de enige weg in een democratische rechtstaat. Eigenrichting is uit den boze, of ben je dat niet met me eens?


  ⚠️ Meld

 293. Bericht door ElRey, op 3 september 2012 om 22:25
  Ja, het is algemeen bekend dat jij er wel een paar lust.

  Hoe weet jij dat nou? Je kent me niet eens.:)

  Iedereen maakt fouten, zelfs Rutte. Die Samsom schijnt ook nieuwe banen te beloven en snap daar niks van want er is bijna helemaal geen werk. Waar willen ze in een tijd van recessie die banen weghalen of willen ze van niks werk maken?


  ⚠️ Meld

 294. Nieuwe strategie Dame, : PvdA stemmen. Nog een paar peilings verder, en Samsom wordt MP. En daarmee ruim baan voor de geachte stoelpootzagers in de nieuwe PvdA-fractie8)


  ⚠️ Meld

 295. Nou, als hij de partij de grootste weet te maken, denk ik dat zijn stoel heel blijft. De cultuur in de PvdA is bekend en wordt door velen als niet zo prettig ervaren. Dan hebben we het wel over enkele jaren geleden. Wat je veel ziet – en ook in de PvdA – is dat een crisis in de partij aanleiding is om zaken te veranderen. Wat Cohen gebeurde is niet te benoemen als poten-onder-stoel-wegzagen. De man was kop van jut, niet alleen in de kamer door Wilders maar ook in de media en op sommige weblogs. 😉 Hij was onvoldoende in staat daar het hoofd aan te bieden. Cohen is een prima bestuurder, maar geen oppositieleider. Hij is te beschaafd. Mij sprak dat nog wel aan, maar ik behoorde tot een slinkende minderheid. Dan ontstaat er rumoer ook ein eigen gelederen. Moet ook kunnen, want we hebben hier geen (nu ja, misschien 1) dictatoriale leiders. Tegenspraak is gezond.
  Dat hij de pijp aan Maarten gaf, begrijp ik wel.


  ⚠️ Meld

 296. Als rode haan Samsom het tot MP schopt (ik zou niet weten met welke coalitie), gaat er een aantal prominenten mee om bestuurder te spelen, en wordt het onrustig in the henhouse, want de opperkip is weg.


  ⚠️ Meld

 297. ElRey, op 3 september 2012 om 21:53

  ***Bij zijn aantreden in 2010 beloofde Rutte 400.000 nieuwe banen. In 2012 was het aantal “handophouders” in de WW echter met zo’n 100.000 gestegen.***

  Klopt als een zwerende vinger. Maar je zal het mij niet kwalijk nemen, dat ik even fijntjes verwijs naar de reactie van Assie / 22:08. Je bent, neem ik aan al een grote jongen, nietwaar ElRey, dan ken je zeker het spreekwoord: ⤽Veel beloven en weinig geven doet de zotten in vreugde leven⤝

  Nu nog even een raadseltje erbij: ⤽wie zijn de zotten?⤝ ;D  ⚠️ Meld

 298. Bericht door VVD’er, op 3 september 2012 om 20:13

  Wat ik mij wel af begin te vragen, op wat voor gronden ben jij D66 lid? Ik mag toch hopen, niet op de blauwe ogen van Pechtold.

  Nee, ik ben niet zo’n Pechtoldfan. Marietje Schaake inspireert mij veel meer. Evenals Sophie in ’t Veld. Maar toen ik lid werd was daar natuurlijk een groot en evenwichtig man als Van Mierlo. En toen vond ik Pechtold wel goed. Hij was de enige die in die tijd (5 jaar geleden) Wilders aan kon. Je kunt eigenlijk zeggen dat ik dankzij Wilders lid geworden ben van D66.

  Bericht door VVD’er, op 3 september 2012 om 20:33

  Jij zal zeker nog zak vol met ⤽argumenten⤝ hebben liggen ten nadele van de VVD

  En dit staat me dus tegen. Wat doen de partijen er toe. Het gaat er om waar je naar toe wilt.[/quote]
  Het verhaal niet uit zijn context trekken, bernard. Het gaat haast op lijken dat je ⤽politiek⤝ bedrijft.[/quote]Ik vind het om af te geven op een andere partij. Dan ben je niet overtuigd van het verhaal van je eigen partij. Rutte is daar m.i. kampioen in, maar Pechtold kan er ook wat van. (De reden waarom ik dus niet zo’n Pechtoldfan ben). Politiek bedrijven moet volgens mij met zuiverre argumenten gaan. Maar dat zie je (nog) maar weinig.


  ⚠️ Meld

 299. Bericht door Dame, op 3 september 2012 om 21:38

  ⤽Lieverd?⤝, laat ik dat nu afgelopen weekend meerdere malen gehoord hebben, kom het schijnbaar toch nog goed met mij. 😉

  Dat je zwelgt in cijfers, is bekend, ieder zijn hobby. Dat bij jou niet alles draait om geld, vind ik niet zo bijzonder, daar ben je niet uniek in. Maar dat er door jou partij en zijn medestanders, nadat de CPB cijfer